De Bie eindwinnaar West-Vlaanderen, Dupont pakt slotrit

De Bie eindwinnaar West-Vlaanderen, Dupont pakt slotrit

Sean De Bie is de eindwinnaar - foto: Sirotti

zondag 6 maart 2016 om 16:14

Sean De Bie is de eindwinnaar geworden van de Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1). De Lotto Soudal-renner zat in de beslissende kopgroep en bleef zijn directe concurrent Lukasz Wisniowski voor dankzij bonificaties. De slotetappe van ruim 180 kilometer werd gewonnen door een ploegmaat van Kai Reus bij Verandas Willems: Timothy Dupont pakte de zege in Ichtegem.

LottoNL-Jumbo scherp in de beginfase
Regen en wind in Vlaanderen, dat betekende waaiers. Het peloton brak in meerdere stukken, waarbij klassementsleider Bohli de slag miste met de voorwacht. Vijftien renners sloegen een gat. LottoNL-Jumbo was attent en zat met Martijn Keizer (tweede in het klassement), Dylan Groenewegen, Maarten Wynants en Robert Wagner mee. Een samensmelting met de tweede groep volgde snel, maar ook daar was Bohli niet bij. Zijn achterstand schommelde lang rond de halve minuut. Tot Bohli’s grote opluchting sloot zijn groep weer aan.

Viertal kan verschil niet maken
Dit was het sein voor een viertal om ten aanval te trekken. Olivier Le Gac (FDJ), Christopher Opie (ONE), Dries De Bondt (Verandas Willems) en Kenneth Vanbilsen (Cofidis) sloten een pact, maar Le Gac en Opie kraakten in de heuvelzone. De Belgen bleven over op kop en kregen een voorgift van twee minuten. Bij het opdraaien van het plaatselijke parcours was hun verhaal uit.

Beslissende slag
Onder leiding van Lotto Soudal splitste het pak opnieuw. Zeven renners grepen al rap 45 seconden: Lukasz Wisniowski (Etixx-Quick Step), Sean De Bie, Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha), Timothy Dupont (Verandas Willems), Olivier Pardini (Wallonie Bruxelles) en Xandro Meurisse (Crelan-Vastgoedservice). Het peloton, onder leiding van Topsport Vlaanderen-Baloise, kwam niet dichterbij door de goede samenwerking in de kopgroep.

Belgen aan het feest
Wisniowski en De Bie stonden, mede door behaalde bonificaties onderweg, met de finish in zicht in dezelfde tijd. Allebei hadden ze zeven seconden achterstand op Bohli. Jelle Wallays en Florian Sénéchal gingen in de laatste lokale ronde nog op zoek naar de leiders, maar zij bleven steken op een halve minuut. De zeven leiders gingen strijden om de dag- en eindzege. Wisniowski ging als eerste de sprint aan, maar het was Dupont die de rit won. De Bie werd tweede en mag zich eindwinnaar noemen.

flag-be Driedaagse van West-Vlaanderen 2016 (2.1)
Uitslag etappe 2: Nieuwpoort – Ichtegem (182,7 km)

1. flag-be Timothy Dupont (Verandas Willems) in 4u21m56s
2. flag-be Sean De Bie (Lotto Soudal) allen z.t.
3. flag-de Nils Politt (Katusha)
4. flag-be Xandro Meurisse (Crelan-Vastgoedservice)
5. flag-pl Lukasz Wisniowski (Etixx-Quick-Step)
6. flag-be Olivier Pardini (Wallonie-Bruxelles)
7. flag-be Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) op 9s
8. flag-be Jelle Wallays (Lotto Soudal) op 23s
9. flag-fr Florian Sénéchal (Cofidis) op 25s
10. flag-be Alexander Geuens (Crelan-Vastgoedservice) op 54s

22. flag-nl Wesley Kreder (Roompot Oranje Peloton) op 54s
Volledige uitslag

Eindklassement Driedaagse van West-Vlaanderen 2016
1. flag-be Sean De Bie (Lotto Soudal) op 8u16m55s
2. flag-pl Lukasz Wisniowski (Etixx-Quick-Step) op 7s
3. flag-de Nils Politt (Katusha) op 13s
4. flag-be Olivier Pardini (Wallonie-Bruxelles) op 23s
5. flag-be Xandro Meurisse (Crelan-Vastgoedservice) op 35s
6. flag-be Timothy Dupont (Verandas Willems) op 37s
7. flag-be Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) op 49s
8. flag-ch Tom Bohli (BMC) op 54s
9. flag-be Jelle Wallays (Lotto Soudal) op 56s
10. flag-fr Florian Sénéchal (Cofidis) op 58s

11. flag-nl Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) op 1m00s
Volledige eindklassement

Dit artikel delen:

24 Reacties

wolfje 6 maart 2016 om 16:15

Edit redactie: Niet uitlokken

wilco kelderman 6 maart 2016 om 16:21

Mooie eindoverwinning van Sean.

Bertvd 6 maart 2016 om 16:32

Edit redactie: On-topic aub

Rini60 6 maart 2016 om 16:35

Ben fan van LottoJumbo maar dit vind ik heel matig

sjabu72 6 maart 2016 om 16:57

Ze hebben in het begin de boel aan flarden gereden, maar duidelijk veel te vroeg. Slecht gegokt, want evengoed pakt het anders uit in zo’n koers.

snoep de hond 6 maart 2016 om 17:07

@Rini60,
Matig? ze winnen hier toch een etappe. Wat dat betreft doen twee behoorlijk ‘rijkere’ WT-ploegen het hier een stuk slechter (Katusha en Ettix) en is het vooral BMC dat vandaag ‘faalt’ en de eindoverwinning uit handen geeft.

kelderfan 6 maart 2016 om 17:18

@snoep de hond
Het blijft gewoon matig. Maar Groenewegen gaat TLJ nog wel vaker verblijden met een zege. Die laat zien dat hij goed in orde is.

Cyclingbruh 6 maart 2016 om 17:19

Toch weer die Politt die goed finisht, eentje om in de gaten te houden.

jvh93 6 maart 2016 om 17:26

@kelderfan waarom is het matig als je gewoon met je 2 belangrijkste mannen in het peloton eindigt? Ze hebben aan het begin van de koers geprobeerd alles uit elkaar te trekken waardoor het niet mogelijk was om met meer dan 2 man daar te zitten en de kopgroep nog te kunnen achtervolgen. Dit is een beetje het verhaal van de gehele wielersport, je kan de gehele koers afwachten tot de laatste 30/40 kilometer. Maar je kan ook de wedstrijd hard proberen te maken en d’r ook daadwerkelijk een koers van maken. Vandaag gewoon gegokt en verloren maar met deze relatief jonge ploeg toch zeker goed gekoerst, een etappe overwinning geboekt en een sterk resultaat in de tijdrit, als dit al matig is moeten ze dan alles winnen om t goed te doen?

snoep de hond 6 maart 2016 om 17:36

@kelderfan,
Leg mij dan eens uit waarom?
TLJ is een van de WT-ploegen met het kleinste budget. Dat zie je ook terug in de kwaliteit van renners. Als je bijvoorbeeld TLJ naast een Ettix legt dan is dat overduidelijk. Ze hebben gewoon geen ploeg die links en rechts de ritzeges aan elkaar kan rijgen. Natuurlijk is dit een kleine koers, maar voor de ploeg die TLJ is vind ik dat ze het hier met een 2de plek en een ritzege gewoon prima doen.

kelderfan 6 maart 2016 om 17:41

@jvh93
TLJ stond met 3 jongens in de top 10; Keizer, Bouwman en Wagner. Eindresultaat de beste TLJ man op pl. 11 toch. Heb je ’t dan goed gedaan. Helaas is dat matig te noemen.;)

kelderfan 6 maart 2016 om 17:51

@snoep de hond
Je kunt altijd met het kleinste budget aankomen. Maar Pardini, Meurisse en Dupont komen toch niet uit een kapitaalkrachtig team, maar die staan wel in de top 10.

dumoman 6 maart 2016 om 17:51

Wat is het toch waardeloos als Nedelander om naar het Wielrennen te kijken, nergens spelen we ‘ n rol van betekenis, zelfs niet in 2e rangs koersen, ik vind dit toch raar als fietsland.

vlek 6 maart 2016 om 17:51

Vandaag is het matig, voorgaande dagen was het uitstekend.

Quote:
Maar Pardini, Meurisse en Dupont komen toch niet uit een kapitaalkrachtig team, maar die staan wel in de top 10.

Dat is een wat armoedige manier om naar wielrennen te kijken. Hebben zij gisteren ook de hele dag gereden om Groenewegen aan de overwinning te helpen?

kelderfan 6 maart 2016 om 17:53

@vlek
Je doelt op de Strade Bianche;)

vlek 6 maart 2016 om 17:55

Volgens mij weet ik in welk nieuwstopic ik zit.

Piet Lut 6 maart 2016 om 17:55

Edit redactie: Thanks, dat is later aangepast dan ;)

AZH 6 maart 2016 om 17:59

Wat een gefrustreerde kindertjes weer hier.

LutsenkoFan 6 maart 2016 om 18:30

Ik ben blij dat ik geen nationalist ben… Het doet me vrij weinig dat ze nu geen man in de top10 hebben.

Pepke 6 maart 2016 om 18:48

Nederlanders: Er zijn in wielerland heus nog andere (Nederlandse) ploegen dan het beruchte ‘Team Lotto Jumbo’ hoor! Geniet gewoon van de koers, met of zonder Lotto Jumbo…

Geraint 6 maart 2016 om 19:13

@AZH,

Zoals na Kuurne?

IljoKeisseFan 6 maart 2016 om 21:30

TLJ kwam hier nou ook niet met een team die een etappe als die van vandaag kapot kan rijden. De eerste die het in principe zouden moeten zijn Groenewegen en Wynants

BasBelgie 6 maart 2016 om 22:58

Knap van Bie’ke!

Fanny 7 maart 2016 om 00:12

@Jvh93 en Snoep de hond.
Ik ben het volledig met jullie eens.
@kelderfan
Met jouw conclusie ben ik het volledig oneens.
Vooral de grote ploeg BMC (Bohli stond 1e AK) heeft het hier laten liggen.
TLJ heeft in de 2e etappe er alles aan gedaan met een jonge ploeg.
Onderaan de voet van de steile Kemmelerberg waren ze met 6 man aanwezig, na attent rijden met waaiers, op het toen al gehalveerde peloton.
Ze hadden op het eind van de koers door o.a vele waaiers, een valpartij van Wijnants en een lekke band van Wagner op de Kemmelerberg, waar geen volgauto’s mochten komen, op het eind van de race nog 2 man in de kopgroep w.o Keizer en Groenewegen.
De 2e waaier waar Castelijns en Bouwman in zaten konden ondanks verwoede pogingen helaas niet meer bij de kopgroep komen. De rest van gestarte renners van TLJ lagen te ver van achteren.
Er stond een zeer harde wind met af en toe koude buien (zelf ondervonden want ik was vandaag aanwezig tijdens de koers).
In de kopgroep zat o.a. een ploeg met meer rijders tw Lotto Soudal.
In een van de laatste ronden begonnen de mannen van BMC evenals Topsport Vlaanderen op kop van de 2e kopgroep te rijden, maar dat was duidelijk te laat.
Derhalve konden Keizer en Groenewegen geen ondersteuning meer krijgen en gingen er vooraan wat rijders weg die uiteindelijk voor de overwinning gingen strijden
Conclusie: Er is door de ploeg gestreden en er was hier en daar wat pech.
Was deze er niet dan had er waarschijnlijk een betere uitslag ingezeten.
Ze hadden dan meer mannen vooraan in de kopgroep en in de waaiers gehad.
Maar, toch goed gedaan in deze 3daagse van West-Vlaanderen met een uitstekende proloog door verschillende TLJ renners en een uitstekende teamprestatie gisteren met daardoor een mooie sprintoverwinning van Dylan Groenewegen.

Headlines

Materiaalzone

Populair