De beste sprinter van 2019

De beste sprinter van 2019

foto: Cor Vos

vrijdag 20 december 2019 om 19:00
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staan de beste sprinters van 2019 centraal.

De hegemoniale tijd van sprinters als Marcel Kittel en Mark Cavendish is voorbij. Kittel hing zijn fiets op 31-jarige leeftijd aan de wilgen, terwijl Cavendish op 34-jarige leeftijd bij Bahrain McLaren hoopt dat zijn carrière niet als een nachtkaars uitgaat. Het is te zien aan de huidige massasprints. Nieuwe namen vestigden zich in rap tempo tussen de wereldtop en die wereldtop werd ruimer dan weleer. In elke grote ronde konden meerdere sprinters zichzelf met gegronde redenen als de beste spurters zien. Maar wie is nu echt de beste sprinter van 2019?

Eerdere winnaars
2018: flag-it Elia Viviani
2017: flag-de Marcel Kittel
2016: flag-gb Mark Cavendish


flag-nl Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen wint de zevende etappe in de Tour de France – foto: Cor Vos

Niemand twijfelde er op 27 maart 2019 aan dat Dylan Groenewegen de beste spurter ter wereld was. Op deze dag stond de Driedaagse Brugge-De Panne op het programma. Hoe de Amsterdammer daar Fernando Gaviria en Elia Viviani deklasseerde, was van wereldklasse. De Colombiaan en de Italiaan kwamen drie versnellingen tekort om de de Nederlander van de zege te houden.

Groenewegen zou in het seizoen 2019 maar liefst vijftien UCI-zeges boeken. Daarmee was hij de meest winnende renner uit het peloton. Zijn meest prestigieuze overwinning behaalde hij in de Tour de France, waar hij de zevende etappe naar Chalon-sur-Saône op zijn naam schreef. Ook zijn zege in de tweede etappe van Parijs-Nice verdient een eervolle vermelding. Daarin klopte Groenewegen Iván García, Philippe Gilbert en Matteo Trentin na een machtige waaierrit.

Echter, Groenewegen leed dit wielerseizoen ook een aantal gevoelige nederlagen. In de Tour de France werd de Nederlander maar liefst drie keer over de knieën gelegd door Caleb Ewan. Oké, de Nederlander was misschien niet in zijn beste vorm door een valpartij in de eerste etappe. Toch moeten deze nederlagen pijn hebben gedaan, evenals zijn nederlagen in de BinckBank Tour.

De coureur van Jumbo-Visma nam na deze verliesbeurten een korte rustperiode, waarna hij aan het einde van het jaar keihard terugsloeg in de Tour of Britain en de Tacx Pro Classic. Maar goed, deze zeges waren ‘slechts’ op .HC-niveau.

Belangrijkste uitslagen 2019
1e flag-fr Tour de France – Etappe 7
1e flag-fr Parijs-Nice – Etappe 1
1e flag-fr Parijs-Nice – Etappe 2
1e flag-be Driedaagse Brugge-De Panne
1e flag-pt Volta ao Algarve – Etappe 4


flag-au Caleb Ewan

Caleb Ewan, beste sprinter in de Tour de France – foto: Cor Vos

Caleb Ewan was dit jaar de meest winnende renner in de Tour de France. The Pocket Rocket won de elfde etappe, de zestiende rit en de 21ste etappe van de grootste wielerwedstrijd. Daarmee liet de Australiër zien misschien wel de allersnelste spurter te zijn.

Ewan won in 2019 misschien minder dan Groenewegen (tien om vijftien), maar de de Australiër won wel vaker in de WorldTour dan de Nederlander (acht om vijf): drie keer in de Tour de France en twee in de Giro d’Italia. Ewan manifesteerde zichzelf in 2019 definitief als wereldtopper.

De spurter luidde zijn succesjaar in met een machtige zege op Hatta Dam en eindigde zijn seizoen met de winst in de Brussels Cycling Classic. Daar tussenin pikte de Aussie zijn zeges regelmatig mee, maar was hij nooit écht dominant. Op de Tour na. Dit seizoen heeft Ewan bijvoorbeeld regelmatig het onderspit moeten delven tegen Pascal Ackermann (Giro d’Italia), Sam Bennett (UAE Tour en Tour of Turkey) en Dylan Groenewegen (Parijs-Nice en ZLM Tour).

Als Ewan in 2020 de onomstreden nummer één ter wereld wil worden, dan moet hij zich ook dominant tonen in wedstrijden buiten de Tour de France. En dat was hij in 2019 niet.

Belangrijkste uitslagen 2019
1e flag-fr Tour de France – Etappe 11
1e flag-fr Tour de France – Etappe 16
1e flag-fr Tour de France – Etappe 21
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 8
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 11


flag-de Pascal Ackermann

Ewan, Viviani en Gaviria moesten het in de Giro d’Italia afleggen tegen Ackermann  – foto: Cor Vos

Pascal Ackermann was in 2018 als rookie een van de seizoensrevelaties met negen overwinningen. De Duitser toonde in 2019 aan zeker geen rookie meer te zijn, maar een levensgevaarlijke afmaker. Met een heel goed gevoel voor timing en positionering kwam Ackermann tot liefst dertien zeges.

Daar zaten niet alleen maar koersen van UCI .1- en .HC-niveau tussen, maar ook veel WorldTour-wedstrijden. Meer dan de helft (zeven) van Ackermanns overwinningen waren op het allerhoogste niveau, met als hoogtepunt de tweede en de vijfde etappe in de Giro d’Italia. Met ogenschijnlijk veel overschot in de benen klopte hij Caleb Ewan, Fernando Gaviria en Elia Viviani in de regenachtige etappe naar Terracina. Het leverde hem uiteindelijk eindwinst in het puntenklassement op.

Ackermann mocht het in 2019 nog niet in de Tour de France laten zien op het hoogste podium en zal dat ook in 2020 nog niet moeten doen. De Duitser heeft bij BORA-hansgrohe nog altijd Peter Sagan voor zich in de pikorde. Om de beste sprinter ter wereld te zijn, moet je winnen in de Tour de France. Of is dat inmiddels verleden tijd?

Belangrijkste uitslagen 2019
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 2
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 5
1e flag-de Eschborn-Frankfurt
1e flag-pl Tour de Pologne – Etappe 1
1e flag-pl Tour de Pologne – Etappe 3


flag-ie Sam Bennett

Sam Bennett wint in de Vuelta – foto: Cor Vos

Gaat-ie wel of gaat-ie niet naar Deceuninck-Quick-Step? Dat was de vraag die de gemoederen bezighield aan het einde van dit seizoen. Nu deze vraag dan eindelijk beantwoord is, is het tijd om te reflecteren op de prestaties van de Ier. Met dertien zeges kan geconcludeerd worden dat Bennett zich eindelijk tussen de wereldtop heeft genesteld.

Liefst elf van deze zeges waren op WorldTour-niveau. Daarmee is Bennett de meest winnende renner in de WorldTour. Zelfs Primoz Roglic behaalde er niet meer. In Parijs-Nice (twee keer), Criterium du Dauphiné (één keer), BinckBank Tour (drie keer) en Vuelta a España (twee keer) waren de rappe benen van de Ier trefzeker. Vooral Bennetts power in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje liet een onuitwisbare indruk achter.

Alhoewel de kracht en de snelheid van Bennett buiten kijf staat, lukte het de Ier niet om de onomstreden nummer één binnen BORA-hansgrohe te worden. Met Pascal Ackermann en Peter Sagan binnen die selectie is dat misschien wel logisch, maar ook moet worden toegegeven dat Bennett vaak (misschien wel te vaak) op gevoelige nederlagen werd getrakteerd.

Alhoewel hij duidelijk de snelste sprinter was in de Vuelta, lukte het Fabio Jakobsen bijvoorbeeld wel om hem twee keer te vloeren. Bij Deceuninck-Quick-Step is het nog maar de vraag of Bennett onomstreden zal zijn, aangezien ook de ster van Jakobsen rijzende is.

Belangrijkste uitslagen 2019
1e flag-es Vuelta a España – Etappe 3
1e flag-es Vuelta a España – Etappe 14
1e flag-fr Criterium du Dauphiné – Etappe 3
1e flag-fr Parijs-Nice – Etappe 3
1e flag-pl Parijs-Nice – Etappe 6


flag-it Elia Viviani

Elia Viviani werd Europees kampioen in Alkmaar – foto: Cor Vos

Elia Viviani is aankomend seizoen het speerpunt van Cofidis. Het aanstaande WorldTour-team zal tevreden zijn met de ervaren sprinter, aangezien Viviani al jaren bewijst tot de absolute wereldtop te behoren. Ook dit jaar kende de Italiaan weer een uitstekend seizoen. Viviani schoot maar liefst elf keer raak. Vooral zijn Europese titel in Alkmaar maakte indruk bij het wielerpubliek.

In Alkmaar bleek Viviani simpelweg meer kracht in de benen te hebben dan sprinters als Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann en Sam Bennett. Ackermann moest in de laatste kilometers het hoofd buigen, waarna Viviani in een sprint-à-deux afrekende Yves Lampaert. Afijn, het was misschien geen spurt, maar het zegt wel veel over de sprinter Viviani. Die is namelijk beresterk.

De kracht in de benen bracht de Italiaan ook mooie zeges in de RideLondon-Surrey Classic en de Tour de France. Wie de balans opmaakt, moet concluderen dat hij alle spurters een of meerdere keren dit seizoen heeft geklopt.

Echter, ook Viviani leed – misschien wel meer dan andere jaren – een aantal gevoelige nederlagen. Het lukte hem bijvoorbeeld niet om te winnen in de Giro d’Italia en ook zijn nederlaag in de Driedaagse Brugge-De Panne tegen Groenewegen moet pijn hebben gedaan.

Belangrijkste uitslagen 2019
flag-nr1 flag-europe Europees Kampioenschap op de weg
1e flag-fr Tour de France – Etappe 4
1e flag-gb Prudential RideLondon-Surrey Classic
1e flag-de EuroEyes Cyclassics Hamburg
1e flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 3
1e flag-ch Tour de Suisse – Etappes 4 en 5


Dit artikel delen:

42 Reacties

aardappeljager 20 december 2019 om 07:24

Geen evidente keuze voor mij. Gezien het podium waarop het heeft plaatsgevonden is mijn keuze gevallen op Ewan

Groningen 20 december 2019 om 09:11

Eens

Covadonga 20 december 2019 om 19:37

+1

josi 20 december 2019 om 08:03

Ewan kan het mooiste lijstje overleggen, wat mij betreft.

Dumoulist 20 december 2019 om 08:11

Voor mij blijft de Sagan de beste. Hij is de meest complete en constante renner van het stel. Alleen al in het positioneren/voorbereiden ligt hij al mijlenver voor op de concurrentie. Bovendien kan hij in iedere type sprint wel top 3 rijden en heeft sinds dit jaar het record aantal groene truien in zijn bezit.

Groenewegen is denk ik in een vlakke sprint de snelste van het peloton. Maar zeker niet de beste sprinter in het algemeen.

ebl 20 december 2019 om 08:43

Gaat toch niet om de meest complete coureur?

Sprinters worden afgerekend op gewonnen sprints, en dus zou Groenewegen een terechte winnaar zijn. Persoonlijk kies ik Ewan vanwege de 5 etappes in GT’s met als extra doorslag de Champs Ellyseé

Dumoulist 20 december 2019 om 08:51

In dat geval zou ik nog eerder voor MvdP kiezen dan bovengenoemde namen. Alhoewel ik mij wel redelijk kan vinden in de keuze voor Ewan.

Ligthning 20 december 2019 om 10:38

Het gaat hier niet om de meest complete coureur (of spurter), maar om de beste spurter. Sagan komt er de laatste twee, drie jaar, nauwelijks nog aan te pas in een klassieke spurtaankomst tegen echt spurters. Na een zware wedstrijd of in een sprint bergop, doet hij wel nog mee. Ik denk ook niet dat hij ooit nog het (spurt)niveau haalt van voor enkele jaren. De motivatie lijkt ook iets verminderd te zijn.

Cyclinglife 20 december 2019 om 08:20

zo vaak als afgelopen jaar geschermd werd met dat Dylan de “intrinsiek sterkste/snelste” sprinter is. en al dat soort nietszeggende opmerkingen, had ik verwacht dat hij op nummer 1 staat. Tot mijn verbazing en opluchting staat hij gelukkig niet op 1 en wordt er gestemd zonder gele of oranje bril.

Vinyakke 20 december 2019 om 08:37

Ja kom, als groenewegen ook nog maar in de buurt van de top-3 komt wordt er gestemd met een oranje bril toch? Als daar al een ritje in de Algarve bij moet in het overzicht om aan 5 overwinningen te komen… Leg die 5 van viviani & ewan daar eens naast en stem dan opnieuw als je groenewegen hebt gekozen!

Viktrodriguez 20 december 2019 om 09:15

Als enige moeten aanvullen met een niet-kampioenschap van buiten de WT, zegt ook wel afdoende voor mij.

Secondant 20 december 2019 om 08:38

Groenewegen is misschien wel de beste sprinter, maar tijdens zijn hoofddoel (de Tour) ging hij al in de eerste rit onderuit en daar heeft hij naar eigen zeggen de hele Tour last van gehad. Mede om die reden was Ewan de beste sprinter van de Tour.
Groenewegen liet het minder zien tijdens het grootste sprintevenement dan Ewan, en bij het op-een-na grootste sprintevenement (Giro) was Groenewegen afwezig en won Ewan twee ritten. Makkelijke keuze dus.

Viktrodriguez 20 december 2019 om 09:14

De rechtmatigheid van het excuus en de waarheid qua negatieve effecten van die val in de Tour werden overigens ernstig in twijfel getrokken door José de Cauwer gedurende de Tour.

Barry Batsbak 20 december 2019 om 08:42

Bora had zijn speerpunten voor het uitkiezen dit jaar. Sagan, Ackermann, Bennett… wat een luxe. Bennett wat mij betreft de sprinter van het jaar vanwege de meeste sprints in de WT. Lefevre gaat nog een hoop lol krijgen met deze topper. Zou mooi zijn als Fabio Jakobsen in zijn zog nog wat mee kan groeien en volgend jaar zelf in deze verkiezing staat.

Panache 20 december 2019 om 08:59

Bennett reed een uitstekend jaar, maar scoort vooral in de kleinere WT wedstrijden. Dat hij (nog?) niet de snelste is weet de Ier zelf ook.

Bennett tijdens Binckbank: “Hij vindt in mij nu een man die helemaal klaar is voor de Vuelta van volgende week. Hij komt terug uit de Tour. Op dat kruispunt kan ik hem hebben.”

Barry Batsbak 20 december 2019 om 09:10

Terechte opmerking. Maar eigenlijk zegt winnen van iemand met een minder vormpeil me niet zoveel. Groenewegen had een mindere periode in de Tour. Als die een fractie beter was geweest, had Ewan er hier weer een stuk minder rooskleurig op gestaan en was Dylan de vaderlandse held van de Tour 2019 (nu was dat voor mij Teunissen, maar daar zal geen verkiezing van komen)

Apemantus 20 december 2019 om 08:52

Laat ik eerst beginnen met te zeggen dat we heden ten dagen, met deze generatie, een bijzonder sterk contingent aan sprinters hebben. Het is dus geen schande als men niet bovenaan dit lijstje prijkt, noch als men helemaal onderaan bungelt. Dat gezegd hebbende was 2019 natuurlijk de grote doorbraak van Ewan. Hetzelfde geld in mindere mate voor Ackermann en Bennett (de laatste is enigszins een laatbloeier met 2019 als beste seizoen tot op heden). Viviani en Groenewegen hebben beide een vergelijkbaar (doch allerminst slecht) seizoen gedraait. Dylan had natuurlijk een rotstart in de Tour met die val. En tot op zekere hoogste is een val ook een legitiem excuus. Maar het moet een sportman ook eigen zijn om tegenslag te overwinnen, en om snel weer de focus te kunnen herpakken. Voor Dylan maakt één overwinning meer of minder in de Tour een groot verschil. Met één overwinning meer in de Tour had hij zomaar bovenaan dit lijstje kunnen prijken. Nu moet hij, alle 15 zeges ten spijt, het met Viviani uitvechten voor plek vier. Dat gezegd hebbende, het zijn allen topsprinters van wereldformaat, die nauwelijks voor elkaar onder doen. Bring on 2020!

Thoin 20 december 2019 om 09:04

Goh lastig, voor mij gaat het tussen Ewan en Bennett.
Bennett heeft echt indruk gemaakt, winst in Parijs-Nice, Binck-Bank en Vuelta.
Ewan wint 3 ritten in de tour, op het allerhoogste platform.
Ik ga toch voor Ewan omdat hij wint op de mythische Champ-Elysee.
Viviani was minder dit jaar, maar wint toch een tourrit.
Ackerman is een aankomend veelvraat.
Dylan is gewoon een vlak aan spurter, niet meer, niet minder. Wint elk jaar wel 10-12 koersen

Pizzi 20 december 2019 om 09:05

1. Ewan
2. Bennett
3. Ackermann

Viktrodriguez 20 december 2019 om 09:11

Ewan, drie ritzeges in de Tour en twee in de Giro: qua affiche verreweg de beste voor een normale wegsprinter.

Wheely 20 december 2019 om 09:17

Bennett voor mij, gevoelsdingetje. Wel echt superleuk dat de sprinters momenteel zo aan elkaar gewaagd zijn!

Leukefans 20 december 2019 om 11:05

Gevoelsdingetje, dat begrijp ik nu echt volledig.
Toen ik artikel las dacht ik meteen: Bennett. Maar als ik dan lijstje overwinningen zag viel dat toch klein beetje tegen, vergeleken met Ewan en Viviani, dacht dat hij grotere zeges haalde.

Massimo Bataille 20 december 2019 om 10:19

Voor mij toch Bennett.
Ewan wint meer etappes in grote rondes, maar denk dat dit eerder door zijn beter klimvermogen/recuperatie ligt dan aan zijn sprintsnelheid ( die nog steeds goed is natuurlijk). Begon zowel in de Giro als in de TdF pas in het 2de deel te winnen.

Zowiezo vind ik voor een sprinter consistentie en ‘hele’ jaar door presteren belangrijk. Daarom kies ik wel voor Bennett met Ewan kort erachter.
Ben nog steeds fan van Viviani, maar dat ligt ook deels door de sterkte/kunde van die prachtige sprinttrein.

Covadonga 20 december 2019 om 19:41

Volgens mij gaat jouw redenering nog meer op voor Bennett.

fringale 20 december 2019 om 10:34

…en toch heb ik het afgelopen jaar weer meermaals gelezen dat Gaviria intrinsiek de snelste is. En misschien is dat wel zo, maar komt het er zelden uit, omdat hij zich niet goed kan plaatsen, het naar mijn gevoel allemaal wat te makkelijk opneemt, en veel te vaak wonden moeten likken. Hopelijk herpakt hij zich volgend jaar.

Brabander 20 december 2019 om 10:41

Gaviria heeft dit jaar veel te veel energie gestoken in de kasseienklassiekers, waar-ie totaal niets heeft laten zien. Als-ie zich gewoon eens bezighoudt met zijn core business dan komt hij ook wel weer erbij. Je zag hem in het najaar ook weer sprints winnen.

Brabander 20 december 2019 om 10:38

De massasprints zijn er wel leutiger op geworden. Deze 5 zijn echt aan elkander gewaagd. Wie er 'intrinsiek de snelste is' doet er wat mij betreft niet toe. Dat vind ik zo'n loze onzin. Bij sprinters gaat het om overwinningen. Als eerste je wiel over de meet zien te krijgen.
Heb overigens op Sam Bennett gestemd, maar vond het een hele moeilijke keuze eerlijk gezegd. Viviani misschien iets minder gewonnen dit jaar, maar die pakt wel veel 'klassieke' overwinningen. De rest doet amper voor elkaar onder. Ook Fabio Jakobsen verdient wat mij betreft een eervolle vermelding. Die komt echt vlak achter de 'Big Five' mijns inziens

kiryienka 20 december 2019 om 12:21

Het is geweldig hoe iedereen hier zo erg zijn best doet om vooral niet chauvinistisch te zijn. Pure scorebordjournalistiek wijst uit dat Groenewegen dit jaar het beste was met de meeste overwinningen. Daar is een sprinter voor.

Massimo Bataille 20 december 2019 om 13:21

Pure scorebordjournalistiek wijst uit dat hij maar 4 overwinningen heeft op WT-niveau.
Een sprinter moet winnen, en een topsprinter moet winnen op het hoogste niveau. En dat doet Groenewegen niet.
Goede sprinter, maar als het grootste deel van je overwinningen uit ZLM-toer, 4-daagse van Duinkerke en tour of britain komt, dan kan je niet spreken van de beste sprinter uit 2019.

Viktrodriguez 20 december 2019 om 23:50

Kwaliteit boven kwantiteit. Guardini en Mareczko wonnen ook jarenlang extreem veel sprints in de Aziatische tour, waar er vrijwel alleen maar amateurs en procontinentale pelotonvulling meedoet. Dat maakt ze ook geen absolute wereldtop.

Het zegt ook alweer genoeg dat Groenewegen de enige is met minder dan vijf WT-zeges van dit rijtje is en daarvan is er één een nieuwbakken Belgische eendagswedstrijd die nog niet eens de term semiklassieker waard is.

Sebas 21 december 2019 om 07:37

Men kan genoeg spelen met de redenaties blijkbaar. De mijne:

Het zegt mij genoeg dat hij zegekoning van 2019 is (van Algarve tot Tacx gewonnen) en Ewan twee a drie keer uit het wiel van een gehavende Groenewegen moest komen, aangevuld met een dosis rancune meegenomen vanuit zijn oude ploeg, om hem überhaupt te kunnen kloppen in de Tour.

Romāns Vainšteins 20 december 2019 om 13:21

Duveltje Ewan, hij en Viviani ook mijn favoriete spurters vanwege meer dan lompnaardemeethakkende dikbilkoeien.

peervaneynthoven 21 december 2019 om 00:20

Ik houd erg van machtsprinters en absoluut niet van via een slipstream gepiloteerde laagvliegende dwergen op een racefiets die met hun tong vlak voor de finish de voorband nog even kuisen of Italianen met een verbaasde oorwurmsnufferd als ze 2e worden. Voor mij Bennet, Ackerman en Groenewegen. Recht toe recht aan, op de macht.

Romāns Vainšteins 21 december 2019 om 10:47

Oorwurmsnufferd, heerlijk !

Samlambeej 21 december 2019 om 11:09

dies goed

josemanuelfuente 20 december 2019 om 19:53

Ewan, maar van zijn sprintstijl hou ik niet

LB108 20 december 2019 om 21:30

Op deze website kan je geen deftige poll houden..

Hoe kan Groenewegen hier nog maar in de buurt komen van de andere…

Beste sprinter.. Groenewegen
Mooiste fiets.. Bianchi
Mooiste shirt.. zelt ook Jumbo worden
Beste tijdrijder.. Roglic
Beste klimmer zal ook wel eentje van de gele zijn voor velen hier..

peervaneynthoven 20 december 2019 om 23:58

Als je dat allemaal weet bezoek dan een andere site. Misschien vind je daar een grotere “diversiteit” zodat je je niet in ergernis hoeft te wentelen. Houdt het leuk voor jezelf!

Viktrodriguez 21 december 2019 om 07:10

Eerder een oranje bril, gezien de adoratie voor Tom Dumoulin en MvdP. Zeker die laatste kun je elke willekeurige poll toevoegen en hij wint.

Sebas 21 december 2019 om 07:39

Wat betreft MvdP gewoon terecht. Nog nooit zo ene klasbak gezien. #adoratie

Viktrodriguez 21 december 2019 om 09:27

Hoezo terecht? Voeg hem toe aan poll ”Beste Softbalspeelster uit China” en hij wint deze nog,

Samlambeej 21 december 2019 om 11:12

Ewan

Headlines

Materiaalzone

Populair