Davide Formolo rondt solo af in bergrit Dauphiné, Primoz Roglic verstevigt leiderstrui
foto: Cor Vos
vrijdag 14 augustus 2020 om 16:22

Davide Formolo rondt solo af in bergrit Dauphiné, Primoz Roglic verstevigt leiderstrui

De derde etappe van het Critérium du Dauphiné is na een lange solo gewonnen door Davide Formolo. De Italiaanse kampioen van UAE Emirates was de beste in een bergetappe met onderweg de Col de la Madeleine en de finish op de Saint-Martin-de Belleville. In de favorietengroep wist Primoz Roglic zijn leiderstrui te verstevigen door tweede te worden. Egan Bernal gaf tijd toe op de Sloveen.

Snelle start
Zonder Juan Pedro López (Trek-Segafredo) en Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) begon de derde etappe in Corenc, met Primoz Roglic in de gele leiderstrui. Pas na dertig kilometer wist de kopgroep van de dag weg te geraken. De jacht op een plek in de vlucht leverde een gemiddelde snelheid van 50 km/h in het eerste wedstrijduur.

Daniel Oss (BORA-hansgrohe), Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Davide Formolo (UAE Emirates), Chris Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Søren Kragh Andersen, Jasha Sütterlin (beiden Team Sunweb), Guy Niv (Israel Start-Up Nation) en Maxime Chevalier (B&B Hotels-Vital Concept) wisten weg te rijden. Zij kregen maximaal vier minuten van het peloton.

Formolo kiest voor lange solo
Door het hoge tempo in de beginfase lagen de renners flink voor op schema. De Col de la Madeleine, 17,3 kilometer aan 8,3% met de top op 50 kilometer van de finish, doemde daardoor al snel op. Formolo en Latour lieten er geen gras over groeien en trokken vanuit de kopgroep ten aanval. De Italiaan reed vervolgens op 65 kilometer van de meet ook zijn Franse metgezel uit het wiel.

Formolo breidde op de Madeleine zijn voorsprong op het peloton uit richting de zes minuten (waardoor hij virtueel de leiding overnam) en zette Latour op een kleine minuut. In het peloton zette Arkéa-Samsic zich op kop voor Nairo Quintana, maar veel dichterbij kwam het peloton toen niet. Jumbo-Visma nam daarna de controle weer in handen, onder meer met groenetruidrager Wout van Aert.

foto: ASO

Jumbo-Visma voert favorietengroep aan
In de vallei richting de slotklim hield Formolo goed stand, maar hij gaf toch wat tijd toe op het peloton. Met een voorgift van vier minuten begon hij aan de klim naar het skigebied Saint-Martin-de Belleville (14,8 kilometer aan 6%). Het tempo van Jumbo-Visma en Van Aert was al vroeg te snel voor Chris Froome, die ruim 12 kilometer voor de meet al loste uit het peloton.

De geel-zwarte brigade van Jumbo-Visma ging de laatste tien kilometer in met Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Sepp Kuss in dienst van Roglic. Zij onderhielden een hoog tempo en dunden de favorietengroep beetje bij beetje uit. Onder meer Alejandro Valverde haakte vroeg af. Formolo, inmiddels al bijna zestig kilometer solo, verloor de nodige tijd in die fase.

Uit de favorietengroep reed op zes kilometer van de meet Lennard Kämna weg, maar Jumbo-Visma hield het tempo hoog en liet hem niet ver wegrijden. Ondertussen had Formolo nog maar anderhalve minuut over voor de laatste drie kilometer. Sepp Kuss was andermaal de laatste knecht voor Roglic, en onder zijn aanvoering werd Kämna weer opgeslokt.

foto: Cor Vos

Formolo maakt het af, Bernal verliest tijd
De minuut voorsprong die Formolo had bij het ingaan van de slotkilometer bleek genoeg, waardoor hij met succes de ritwinst binnen wist te slepen. Achter hem werd nog een aanval geplaatst door Daniel Felipe Martinez, waarna een select groepje overbleef met Roglic, maar zónder Egan Bernal. De Colombiaan kon het tempo niet volgen en gaf terrein toe.

Roglic wist op 33 seconden van Formolo naar de tweede plaats en zes bonificatieseconden te sprinten, voor Thibaut Pinot. In het algemeen klassement loopt de Sloveense kopman van Jumbo-Visma daardoor uit op zijn concurrenten, nadat hij donderdag al een ritzege boekte. Pinot volgt nu op 14 seconden, Emanuel Buchmann op 20 seconden.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2020 16:28
Forza Formolo! Vond het jammer dat hij niet naar Lombardije ging, maar als je dit zo ziet was dat een goede keuze.
    14 augustus 2020 16:31
    Exact, beste keus ooit. Prachtige solo.
    14 augustus 2020 16:34
    Was een paar jaar terug bang dat hij zijn belofte nooit ging inlossen. Maar heeft zijn draai nu goed gevonden. Leuke renner geworden
14 augustus 2020 16:29
Formolo gegokt en gewonnen. Nette overwinning van een uitstekende renner. Roglic en de ploeg superieur. Enige twee concurrenten in deze koers lijken nog Pinot en Buchmann.
14 augustus 2020 16:29
In de Tour zal iedereen nog meer aan elkaar gewaagd zijn. Lekker sprinten met een groep van 10 man elke bergrit.
    14 augustus 2020 16:32
    Niemand is gek genoeg om zo dicht op de Tour vier bergaankomsten op rij diep te gaan, dat is toch wel de hoofdreden voor de dezer dagen waardeloze koers. Degene bij de ASO die dit parcours heeft goedgekeurd heeft duidelijk geen kijk op koers...
    14 augustus 2020 16:36
    Wat is dit nou weer voor onzin Ditisdavid. Als je niet diep wilt gaan, moet je helemaal niet aan de start staan. Diep gaan in juist goed om ook in het rood te kunnen fietsen. En rekening nou maar dat iedereen aan het einde kapot is.
    14 augustus 2020 17:13
    De klassementsrenners zullen zich vast nog wel een keer echt willen testen, maar niet met meerdere bergetappes te gaan. Aan het einde van de dag is dit puur een voorbereidingskosten en daar rijden de renners helaas ook naar.
14 augustus 2020 16:30
Pff nu is Ineos eindelijk eens niet versmachtend sterk, is er een andere ploeg die er een saaie koers van maakt. Sterk van Jumbo, spijtig voor de neutrale wielerfan.
14 augustus 2020 16:30
Mooi van Formolo.
Verder heb je toch de indruk dat iedereen nog in de opbouw zit, behalve Rogla
14 augustus 2020 16:30
Vanuit de favoriete groep lijkt er niet direct heel veel goesting te zijn om Roglic per se op zijn eindbeuk te kloppen. En al helemaal als er al 1 binnen is. Ik reken in de tour op Buchmann en zijn geweldige ploeg om het op het vlakke helemaal loco te rijden maar ook op Pinot Zijn krijgslust.
    14 augustus 2020 16:33
    Dan zullen ze wel slechten hebben op het vlakke aan Tony Martin, Van Aert en Dumoulin...
    14 augustus 2020 16:34
    Het lijkt mij alvast duidelijk voor de concurrentie dat wachten op de laatste paar honderd meter niet de manier is om Roglic in het nauw te brengen.
    14 augustus 2020 16:39
    Sagan en co zijn normaal niet te beroerd om de klassementsman van het team te helpen mits hij zijn eigen doelen al binnen heeft. Het is voor Buchmann te hopen dat Sagan snel een rit pakt en het groen stevig om de schouders heeft.
14 augustus 2020 16:31
Het is hem gegund! Mooie overwinning en oprecht mooie etappe gezien. Jumbo weer super sterk en Ineos zakt toch wel een beetje door het ijs vandaag. Buchmann sterk en met een hele sterke ploeg in de Tour toch iemand om rekening mee te houden.
    14 augustus 2020 16:32
    Mooie etappe? Er is toch helemaal geen reet gebeurd?
    14 augustus 2020 16:33
    Mooie etappe? Best saai toch?
    14 augustus 2020 16:35
    Het lijkt erop dat ze bij INEOS na gisteren de conclusie hebben getrokken dat Bernal hier niet goed genoeg is en dat ze dus ook niet meer echt voor hem rijden. Sivakov die zes seconden voor hem finisht zegt veel.
    14 augustus 2020 16:45
    Iets verkeerd verwoord ben ik bang. Mooie etappe gezien door Formolo. Komt helaas niet vaak meer voor dat je vanuit de vlucht een etappe kan winnen. Jumbo treintje inderdaad net zo saai als Ineos/Sky voorheen.
14 augustus 2020 16:32
Pinot, Buchman, Landa lijken ook klaar. Dumoulin komt er wel. Sivakov en Pogacar al beter. Bernal en Quintana toch nog wat vraagtekentjes.
14 augustus 2020 16:32
Knap volgehouden, halverwege gaf ik er niet veel meer voor, zoals hij zat te schudden op de fiets.
Ineos vreemd matig nog steeds, maar die zullen er wel staan over drie weken.
14 augustus 2020 16:32
Dit is nog geen echte koers. Opnieuw een taktiekloze sprint naar boven.
Iedereen geeft alles wat ie heeft om vorm op te doen en laat dan lopen. Het lijkt meer op een training dan een koers. Roglic heeft de beste vorm ogenschijnlijk, maar maakt ook geen grote verschillen De tour zal er heel anders uitzien. Misschien morgen al een ander soort wedstrijd vanwege het parcours. Maar dit blijft meer op een collectieve hoogtestage lijken dan een wedstrijd.
Geheel verklaarbaar vanuit de omstandigheden van dit vreemde seizoen. Dumoulin wordt per dag sterker , dat wel, prima. Roglic te vroeg in vorm waarschijnlijk. Goed voor Tom en jammer voor Albert Heijn. Bernal blijft mijn grote favoriet. Jumbo moet uitkijken dat ze hier niet al hun kruit verschieten.
Ineos weet wat ze doen. Winnen niet voor niks al die tours.
    14 augustus 2020 16:37
    Ah het volgende excuus. Fredje, Fredje, Fredje.
    14 augustus 2020 16:37
    Roglic gaat niet tot het uiterste. Die rijdt hier fluitend rond.
    14 augustus 2020 16:44
    Meneer Fredje voor jou, primavera.
    14 augustus 2020 16:55
    @FP
    Heb je nu weer in je glazen bol gekeken, je weet nu al wat er in de tour gebeurd.
    14 augustus 2020 17:03
    Misschien morgen dat excuus hebben we al gehoord. Nu al geen andere smoesjes meer? Duidelijk dat roglic niet het achterste van zijn tong laat zien.
    14 augustus 2020 17:10
    Niemand weet wat er in de tour gebeurt, verwachtingen hoeven niet uit te komen. Ik verwacht een sterke Bernal en goede Dumoulin, beide misschien wel in top 3 met Bernal als topfavoriet.
    14 augustus 2020 17:12
    Wel alles goed lezen Bart.
    14 augustus 2020 17:12
    "Hoe meer tijd Bernal verliest, hoe meer hij favoriet wordt voor de Tour!"

    "Hoe meer Roglic imponeert, hoe meer hij te vroeg in vorm lijkt!"

    "Hoe sneller Ineos-renners afhaken, hoe beter ze in de Tour gaan zijn!"

    "Hoe meer Jumbo imponeert in de bergen, hoe meer duidelijk wordt dat ze in de Tour over hun top zullen zijn!"

    De wereld volgens Fred Postma.

    Of Roglic wint fluitend de Tour met het beste team in steun, natuurlijk.

    Maar dat zal te simpel zijn.

    Zijn initiële gedachte was namelijk dat Bernal opnieuw de Tour ging winnen met opnieuw een allesoverheersend Ineos in steun, dus alle nieuwe data moet zo geïnterpreteerd worden dat dat standpunt overeind blijft, wellicht tot in Parijs.

    Zelfs als die interpretatie kant noch wal raakt en stilaan pijnlijk wordt.

    Fredje, toch.
    14 augustus 2020 17:15
    Hoeveel mensen heb jij al opgegeten, kannibaal ?
    Laten we maar eerst de tour afwachten voordat je aan je volgende hapje begint.
    14 augustus 2020 17:26
    Laten we wachten tot de tour begint zegt de persoon die op alle zaken vooruit loopt. Wat is je mening over deze koers? Ineos (nog) te zwak inclusief jou paradepaardje Bernal. TJV domineert met als afmaker Roglic. Iedereen die momenteel anders beweert is blind. Of die verhouding in de tour nog zo is dat valt te bezien maar dat is enkel speculatie.
    14 augustus 2020 17:47
    Ik denk juist dat mensen die Roglic nu bejubelen teveel op de zaken vooruitlopen.
    14 augustus 2020 18:02
    Ik kijk naar de feiten, en feit is dat Roglic momenteel zonder centje pijn deze ronde aan het winnen is. En op dit moment is hij de favoriet voor de tour.
    14 augustus 2020 18:11
    Op dit moment. Maar hoe lang gaat dat moment duren .
    14 augustus 2020 18:17
    @Bart
    Fred kijkt al weken in zijn glazen bol, deze zin schrijft hij weer vandaag.De tour zal er heel anders uitzien. Dat weet hij nu al.
    14 augustus 2020 20:35
    Hoe lang gaat dat duren wat een domme vraag. Dat weet jij niet dat weet ik niet dat weet niemand.
    14 augustus 2020 20:39
    Waarom is ie dan favoriet op de tourzege? Omdat hij nu goed lijkt ?
    Roglic lijkt al top. Bernal en Dumoulin hebben nog potentie om te groeien.
    Volg de curve ipv de stip.
    14 augustus 2020 20:42
    Fred met de corona had je helemaal gelijk, als 1 van de enigen, maar nu niet doen alsof je alles weet, 't kan gewoon alle kanten uit
    14 augustus 2020 20:51
    Ok je bedoelt eind februari begin maart toen ik idd al vroeg voorspelde dat het wielrennen er maanden uit zou liggen terwijl anderen me toen letterlijk voor gek en gestoord verklaarden.( niet dat je daar ooit nog een sorry voor hoort natuurlijk) Leuk dat je dat nog weet. heb vaak gelijk , dikke vrouw.
    Kan er ook niks aan doen.
    14 augustus 2020 22:46
    Ben ik de enige die zich kostelijk vermaakt bij de reacties van Fred? Heerlijk, iemand die direct opschrijft wat in hem opkomt. Vanuit frustraties ook, zo lijkt het althans. Een open boek.

    Fred lijkt me, maar ik ken hem uiteraard niet, iemand die op zaterdag ofwel als een tiran tekeer gaat als scheidsrechter bij junioren, ofwel aan de waterkant te vinden is. Turend naar het felle oranje puntje van zijn dobber en in gedachten steeds luisterend naar de kalmerende stem van Louis van Gaal: 'Ben ik nou zo...'
    14 augustus 2020 22:53
    Ik herken me niet in jouw fantasietjes
    15 augustus 2020 00:36
    @Fred
    Al zou je vaak gelijk hebben, laat anderen dat dan beweren en ga niet zelf op je borst staan te kloppen. Dat komt op mij best arrogant over, terwijl je dat mogelijk helemaal niet bent.
14 augustus 2020 16:33
Wederom een enorm saaie etappe. Is er iemand die dit graag ziet? Nog geen 1km koers in elke bergetappe. De Tour wordt slaapverwekkend.

Het had nog slechter kunnen zijn uiteraard. Formolo had ingelopen kunnen worden.
    14 augustus 2020 17:18
    Ik probeer dan maar te genieten van renners die moeten afhaken.

    'Oh, die moet al lossen!'.

    'Oh, die hangt er nog aan!'.

    Zoiets.

    Echt interessante koers is natuurlijk iets anders.

    Slag om slinger elkaar proberen lossen, zonder knechten in de buurt, dat zou toch leuker zijn.

    Maar hier is Roglic gewoon duidelijk de betere, en Jumbo duidelijk de betere ploeg.

    Dus voor een boeiende Tour wordt het wellicht genieten van een interessante nevenplot hier en daar.
    14 augustus 2020 17:39
    Niemand die hier natuurlijk een doel van heeft gemaakt en dus risico's neemt om dat doel te halen. Dat is het probleem van de positie van deze voorbereidingskoers nu. Dat zal in de Tour toch echt wel anders gaan zijn, dat kan haast niet anders. Kan me niet voorstellen dat favorieten voor de Tour zich zo naar een slachtbank laten rijden in hun wedstrijd van het jaar.
    14 augustus 2020 18:19
    Dat denken we wel vaker, maar dan zie je velen toch al snel voor plaatsbehoud kiezen.
    14 augustus 2020 19:57
    Het is net zo saai als een knulletje van 20, dat veel harder kan trappen dan wie dan ook , 2 minuten voor de rest uit te zien fietsen ;)
14 augustus 2020 16:33
Ik hoop dat Roglic eens wat eerder gaat aanvallen. Of zou die daar toch niet goed genoeg voor zijn? Als Roglic aanvalt, hoeven Dumoulin en Kruijswijk ook niet op kop te rijden en kunnen ze rijden voor eigen kansen. Of zien jullie het anders?
    14 augustus 2020 16:36
    Waarom zou hij. Rogla en Jumbo controleren dit rondje zo lekker uit
    14 augustus 2020 16:37
    Het zou kunnen, vergeet niet dat dit een oefenwedstrijd is. Maar ik denk dat Roglic de instructie heeft gekregen om niet al te superieur rond te fietsen.

    Het zou ook kunnen dat Dumoulin of Kruijswijk eens in de aanval gaan, gewoon om zich te testen en te zien of andere ploegen kunnen reageren.
    14 augustus 2020 16:37
    Andersom lijkt mij logischer. Kruijswijk/Dumoulinvalt aan en Roglic hoeft dan enkel de knechten van andere teams te volgen en ze de laatste 500m eraf te sprinten. Een vroege aanval van Roglic is te risicovol aangezien hij toch de echte kopman is.
    14 augustus 2020 16:39
    @dikkevrouw
    Nou, volgens mij willen Kruijswijk en Dumoulin ook een goed klassement rijden. Daarom dus.
    14 augustus 2020 17:19
    Hij zou het volgens mij kunnen, maar hij moet krachten sparen voor de Tour.
14 augustus 2020 16:35
Het leukste aan deze rit was eigenlijk dat Froome gelost werd door Van Aert. Verder was het inderdaad heel saai. Roglic doet alles om zich niet te veel in te spannen, en de rest kan het gewoon niet. Dan gebeurt er dus niks.
14 augustus 2020 16:35
Schitterende etappe! Het leek wel een juniorenkoers. Mooi om te zien hoe de geel-zwarte brigade er als jonge honden in vliegt. Puntje van mijn stoel.
    14 augustus 2020 17:29
    Ja, wat een grinta! Wel een beetje onbezonnen allemaal maar wie niet waagt die niet wint nietwaar? Koers!
14 augustus 2020 16:36
Goed om te zien dat Pozzovivo ook weer meer dan verdienstelijk rond rijdt. Gun deze man wel een ritje in de komende dagen, danwel de tour.
14 augustus 2020 16:36
Tot en met de nummer 10 van het AK lijken nu echt wel goed in orde (4 Colombianen). De rest lijkt nog wel een stapje te moeten zetten. Sommigen zullen wel liever wat eerder afhaken dan hier in het rood te gaan, zo is het ook wel weer.
14 augustus 2020 16:37
Waarom nu wél een schitterende etappe?? JV voert toch een nummertje op á la Ineos!!
Oerdegelijk maar o zo saaiiiiii
14 augustus 2020 16:38
G. Martin gaat in mijn Tourpool.
    14 augustus 2020 18:27
    Riskant hoor, er zijn mensen hier die verwachten dat goede benen in de dauphine een slechte Tour betekent :)
14 augustus 2020 16:38
Zeer knappe overwinning van Formolo, en fijn dat het toch nog mogelijk is te winnen vanuit de vlucht van de dag, want dat lijkt een uitstervend verschijnsel te worden helaas.
Saaie rit verder.
    14 augustus 2020 17:28
    Vorige Tour: Teuns, De Gendt, Impey, Yates, Yates, Trentin, Quintana, Nibali. Dat waren 8 etappes voor de vroege vlucht. Vuelta nog meer.
    14 augustus 2020 18:11
    Mede daardoor een van de leukste edities sinds jaren.
    Grootste kans in de Vuelta inderdaad, wat betreft GT’s.
14 augustus 2020 16:40
Helaas net gemist. Hoe deden Thomas, Froome, Dumo en Kruijswijk het? Sivakov beste Ineosser is ook opvallend!
    14 augustus 2020 16:43
    Froome slecht, iets van 12 km voor het einde er al af. Thomas redelijk vooraan steeds, toen ineens eraf 3,5 km voor het einde. Kruijswijk zakte er door iets van 1,8 km voor de finish van kop af. Dumoulin ook ongeveer toen, beide het nodige kopwerk gedaan.
    14 augustus 2020 16:44
    Kruijswijk en Dumoulin hun werk gedaan en daarna rustig naar de finish gereden. Het zit wel goed bij die twee. Froome gelost door Wout zijn tempo op de Madeleine en Thomas op de slotklim afgehaakt op ik dacht 5 km voor de meet.
    14 augustus 2020 17:42
    Grazie :)
14 augustus 2020 16:42
Zou TJV zich een beetje ingehouden hebben omdat ze het Formolo gunden om te winnen vandaag?
    14 augustus 2020 16:46
    Dat denk ik wel, naast landgenoten Pogacar en Roglic kan er ook wel eens een bondgenootschap ontstaan tussen de ploegen als UAE voor ritzeges wil gaan in de Tour.
    14 augustus 2020 16:46
    Ja absoluut, groep mocht ook best groter zijn zegt Roglič net.
    14 augustus 2020 17:43
    Dan verbaast het mij dat ze niet het tempo aangepast hadden aan Dumoulin/Kruijswijk. Uiteindelijk gaf Kuss het genadezetje om hen uit de groep te lossen. Anders hadden ze in de buik van die groep nog meegekund en had de groep Roglic op 2 minuten kunnen finishen.
14 augustus 2020 16:43
Nou ook wel een mooi doel in de Tour voor Formolo die bollentrui.
14 augustus 2020 16:43
Wat was er met Bernal? (Ik heb niet kunnen kijken vandaag) Wordt die nu expres uit de wind gehouden om niet weer een duel met Roglic te verliezen? Wat vindt de rest; moet Jumbo niet wat gas terugnemen? Ze eisen nu wel heel duidelijk de favorietenrol en het initiatief naar zich toe...
14 augustus 2020 16:44
Ik vraag me af of Roglic er verstandig aan doet telkens zo'n krachtsinspanning te doen op het eind. Hij moet dit niveau over 5 weken ook nog hebben.
Ik kan me een Giro herinneren waarin Simon Yates in elke etappe een forse inspanning deed en er in de 3e week grandioos doorheen zakte. In de Giro van vorig jaar gold voor Roglic zelf min of meer hetzelfde.

Of kost dit Roglic nauwelijks krachten?
    14 augustus 2020 16:47
    Volgens mij kost dit echt niet meer krachten dan bij zijn concurrentie. Hij plaatst enkel een sprint en dat kan die nu eenmaal beter. Ik denk dat ze precies weten wat ze aan het doen zijn bij TJV en Roglic heeft gewoon al een goed niveau te pakken nu. Na dit weekend komt er weer een klein trainingsblok op hoogte aan en dan begint de tour al. Je kunt beter al heel goed zijn nu ipv op het niveau zitten wat een Thomas heeft lijkt me. Ook voor het vertrouwen.
    14 augustus 2020 16:48
    De inspanningen van Yates destijds waren aanmerkelijk langer dan een sprintje van 200/300 meter bergop. Het lijkt er op dat Roglic aan zijn punch heeft gewerkt en dat het hem geen extra krachten kost.
    14 augustus 2020 16:49
    Dit is maar een paar dagen en het lijkt nou nog niet echt uit zijn tenen te komen. Winnen is winnen he.

    In de Dauphiné goed zijn is over het algemeen niet slecht voor de toekomstige Tourwinnaar.
    14 augustus 2020 16:51
    Heb zelf het idee dat het allemaal bij Roglic nog redelijk met de rem op gaat. Ook de rest van de ploeg lijkt zeker niet helemaal uitgewrongen aan de finish te komen.
14 augustus 2020 16:46
Behoorlijk wat frust hier, heb me persoonlijk prima vermaakt:)

Reacties zijn gesloten.