Davide Formolo: “Moment vinden om voor eigen kans te gaan”

Davide Formolo: “Moment vinden om voor eigen kans te gaan”

foto: Marcel Koch

woensdag 4 mei 2016 om 16:24

Cannondale start de Giro d’Italia met één uitgesproken kopman. Rigoberto Urán steekt zijn doel niet onder stoelen of banken: de roze trui in Turijn. Davide Formolo moet zijn Colombiaanse ploegmaat daarbij helpen, maar zegt op de persconferentie voorafgaand aan de Giro ook zijn aanvallende rijstijl te zullen laten zien de komende drie weken.

Urán bijstaan op de sleutelmomenten
“Ik was hier vorig jaar voor mijn eerste grote ronde en dat ging redelijk goed”, aldus de bescheiden Italiaan, die een etappezege boekte in La Spezia. “Dit jaar hebben wij als ploeg er veel aan gedaan om hier goed te zijn. Rigoberto zal er zeker staan. Ik heb mijzelf de taak gegeven hem bij te staan op de sleutelmomenten en we zullen zien wat eruit rolt.”

Focus maakt verschil
In 2015 werd op het laatste moment besloten om Formolo naar de Giro te sturen, dit jaar was dat al langer duidelijk. “Dat geeft een extra motivatie en ik heb mij ook goed kunnen voorbereiden om hier in vorm te zijn. Ik ben volledig hierop gefocust en in een wedstrijd als deze kan dat veel verschil maken, vooral in de slotweek.”

Eigen kansen
Met zijn 23 jaar kan Formolo nog kans maken op een sterke klassering in het jongerenklassement. Is dat een doel voor de coureur uit Negrar? “Er zijn in deze 21 etappes veel kansen. Het hoofddoel is het klassement met Rigo”, aldus de pupil van Jonathan Vaughters tegen WielerFlits. Hij benadrukt andermaal voornamelijk in zijn dienst te zullen rijden. “Maar we zullen heus wel een moment vinden waar ik voor mijn kans kan gaan.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

LyndaLid 4 mei 2016 om 16:36

Je zou bijna vergeten dat vorig jaar pas zijn eerste grote ronde was, toch meteen ritwinst.

Die witte trui zie ik hem niet pakken, daar moet je meer een doel van maken en ik denk dat jongens als Kudus en Jungels zichzelf in de positie zullen terugvinden om die te kunnen verdedigen waar Formolo moet werken voor Uran.

Sebas 4 mei 2016 om 17:22

Zijn rol binnen de ploeg gaat inderdaad een probleem opleveren met het oog op het jongerenklassement. Daarnaast is zijn tijdrit nog wel heel matig. Vorig jaar kreeg hij in die lange tijdrit over geaccidenteerd terrein dik 5(!) minuten aan z’n broek. Prima insteek dus: Uran helpen, een etappe pakken en wie weet wat er dan mogelijk is.

Hakkie2 4 mei 2016 om 17:25

Ik hoop dat de anderen van dit team (Clarke, Navardauskas, Dombrowski, Brown, Moser) ook hun kansen mogen grijpen. Allemaal best leuke renners, terwijl ik Uran toch echt niet van Landa, Nibali en Valverde zie winnen. Een heerlijk team om aanvallend te koersen naast een klassementsrenner, een beetje zoals Movistar altijd doet.

Sebas 4 mei 2016 om 17:30

Navardauskas kan trouwens ook zomaar top10 rijden in de proloog vrijdag.

robotour 4 mei 2016 om 17:33

Ik zie Uran toch niet echt meedoen voor een topklassement, of hij moet nu opeens weer kunnen vliegen in de tijdritten zoals destijds bij Quick-Step. Bergop wordt het vaak aanklampen, en er dan opeens doorheen zakken. Hij mag mij verrassen…

robotour 4 mei 2016 om 17:52

Formolo kan gewoon voor zijn eigen klassement gaan. Ik zie Uran hier niet opeens weer potten breken en elke dag met de beste mee omhoogrijden.

Purito 4 mei 2016 om 19:44

Uran doet natuurlijk weer gewoon mee voor het podium. En Formolo heeft niet het herstelvermogen van een ronderenner.

Dus logisch dat hij moet arbeiten de komende weken.

LyndaLid 4 mei 2016 om 20:05

@ purito

Hoe weet je dat nou bij zo’n jonge gast? Hij heeft pas 1 ronde gereden… En in de jeugd was ie toch wel aardig in het rondewerk.

Purito 4 mei 2016 om 20:13

@LyndaLid
Maar toen was hij ook niet echt wereldtop in het hooggebergte. Wel goed, maar een Valle d’Aosta is toch totaal niet te vergelijken met een Giro (dag of zes tegenover drie weken)?

Ik zie in die jongen gewoon meer een renner voor eendagskoersen/langere heuvels. Dat liet hij wel zien in bijvoorbeeld Turkije en op het Italiaans Kampioenschap.

markd 4 mei 2016 om 20:34

Steengoeie coureur, en in deze Giro kan er wel eens een raar konijn uit de hoed komen

Koersmaniak 5 mei 2016 om 09:33

Er zijn renners die meer geschikt zijn voor rondes van 1 week door hun beperkter herstelvermogen of beperktere capaciteiten in het hooggebergte.
Maar zoals gezegd, Formolo reed vorig jaar op zijn 22e zijn eerste grote ronde, terwijl hij pas last-minute wist dat hij die mocht rijden. Het uitgangspunt zal ook geweest zijn: kies een paar ritten uit en kom een aantal keer met een bus binnen.
Als hij er specifiek naartoe kan werken, zal zijn herstelvermogen en tijdrit hoger liggen dan vorig jaar.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair