David Lappartient ziet minder dopinggevallen: “Maar blijven op onze hoede”

vrijdag 8 april 2022 om 13:50
David Lappartient ziet minder dopinggevallen: “Maar blijven op onze hoede”

foto: Cor Vos

David Lappartient ziet het aantal dopinggevallen in de wielersport dalen. Het ITA meldde er in 2021 zelfs nul op het hoogste niveau. Iets om te vieren, vindt de UCI-baas. “Maar we blijven op onze hoede.”

“Vandaag de dag is het nog steeds nodig om veel te testen”, aldus de Fransman in een interview met VeloNews. “Dat er geen positieve dopingtesten zijn geweest afgelopen jaar is goed, maar ik ben niet naïef. Het is belangrijk dat we meer geld steken in dopingbestrijding en dat doen we dan ook. Daarom werken we nauw samen met het ITA. Ons gevecht tegen doping kent geen einde.”

“Er zijn de afgelopen jaren wel wat positieve testen doorgekomen, maar niet op het hoogste niveau. Dat komt omdat er genoeg getest wordt. Maar het kan en moet nog meer, ook op de lagere niveaus. Uit eigen ervaring (Lappartient zit ook in het bestuur van de WADA, red.) kan ik zeggen dat het budget daar niet hoog genoeg voor is.”

Lappartient in gesprek met Warbasse – foto: Cor Vos

De opmerkingen van Lappartient staan haaks op verhalen van Thibaut Pinot en Romain Bardet afgelopen jaar. Terwijl Bardet aanstipte dat er weinig werd getest tijdens de coronapandemie, zei Pinot in L’Equipe dat het peloton op twee verschillende snelheden koerst: ketonen zouden daar een belangrijk aandeel in hebben.

De UCI-baas wil daar graag op reageren: “Ik kan je vertellen dat ik veel wedstrijden kijk. Soms zie ik ook verdachte dingen. En vanuit radio peloton hoor ik de verhalen ook. Die laat ik dan onderzoeken. Het is belangrijk om te weten hoe het peloton denkt over doping.”

“Ik heb met genoeg renners en managers gesproken om te weten hoe het peloton denkt over doping. Natuurlijk hebben zij soms ook vraagtekens. Ik denk alleen niet dat die ooit zullen weggaan, als je kijkt naar het dopingverleden van de sport”, eindigt hij.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Edwin Jansen 8 april 2022 om 14:03

Misschien een goed idee om ook eens naar al die doodvallende en ziek wordende wielrenners te gaan kijken David?

Gunther Leonhardt 8 april 2022 om 14:15

Hij hoort verhalen uit radio Peloton. Zouden die in de TdF van 2021 ook gezien hebben dat 1 renner op anderhalve col de beste klimmers ter wereld op meer dan 3 minuten reed?

Thoin 8 april 2022 om 14:22

Over wie heb je het? WVA of Tadej?

Gunther Leonhardt 8 april 2022 om 14:55

Pogacar natuurlijk. Zijn exploot op de Col de Romme en Col de la Colombière kwam recht uit de jaren 90. De Peyresourde reed hij in diezelfde Tour 45 seconden sneller op dan de tandem Vinokourov-Mayo in 2003.
Van Aert reed op de Ventoux meer dan drie minuten trager dan Vingegaard, wat ik niet meer dan normaal vind.

Kosmonaut 8 april 2022 om 15:08

Maar hoe relevant is de vergelijking met Vino-Mayo? Dan hebben we het over bijna twintig jaar geleden. Zowel de trainingsmethoden als de fietsen zijn al die jaren natuurlijk wel gewoon doorontwikkeld.

Gunther Leonhardt 8 april 2022 om 15:43

@Kosmonaut: De beste klimtijden uit die periode staan nog steeds overeind. Er is maar 1 renner die ze benadert en in sommige gevallen verbetert. Raad eens wie?

Stephen 8 april 2022 om 14:18

Niet genoeg budget om te testen? Dan laat je dat de (rijkste) teams toch betalen? Partijen als INEOS hebben geld genoeg.

Jean Dumas 8 april 2022 om 14:23

Een dosis proteïne rectaal inbrengen bij Christian Prudhomme moet kunnen toch?

Fast Freddy 8 april 2022 om 14:37

Wat een pannenkoek. “iets om te vieren”. Dat je ze niet hebt gepakt betekent niet dat ze er niet zijn. Om te beginnen met ploegen die met 4 modale profs op het podium denken te kunnen eindigen in een WT koers. Misschien wat grootsprakig, maar 4 renners bij de eerste 10-15 verbaasd al niemand meer.

Romāns Vainšteins 8 april 2022 om 14:53

Waarom zou je daar niet blij mee mogen zijn?

Waar moet je dan wel blij mee zijn, dat je de ene na andere doper oppakt?

Een situatie waar je nooit blij mag zijn lijkt me ongezond.

Fast Freddy 9 april 2022 om 15:54

Er zijn genoeg koersen om blij van te worden en iedereen zijn eigen geluk hoor. Maar als de wielerbaas er eentje opentrekt omdat er niemand gepakt is en daarmee het lek praktisch boven, is niet alleen naïef, maar ook zorgelijk.

Gebruikersnaam 8 april 2022 om 17:52

Als er nog steeds overal klimrecords worden gebroken door renners die nauwelijks uit de luiers zijn en vrijwel nooit slechte dagen kennen, dan lijkt het me wel aangeraden om een beetje op de hoede te zijn.

Jos Jalapenos 9 april 2022 om 07:56

Je weet wie je in de gaten moet houden.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone