David Gaudu ziet dat podium halen lastig wordt: “Ik voel me 100 %, maar toch kan ik niet volgen”
Foto: Cor Vos
zaterdag 15 juli 2023 om 11:00

David Gaudu ziet dat podium halen lastig wordt: “Ik voel me 100 %, maar toch kan ik niet volgen”

Na anderhalve week Tour zijn de waardeverhoudingen stilaan zichtbaar. En dus is het voor David Gaudu ook duidelijk dat zijn vierde plaats in het eindklassement van vorig jaar evenaren geen sinecure wordt.

Op vrijdag wist de kopman van Groupama-FDJ zijn wagonnetje weer enige tijd bij de andere favorieten voor de eindzege aan te haken, maar op twee en een halve kilometer van het einde was de versnelling van Adam Yates, in functie van zijn kopman Tadej Pogacar, er te veel aan. Gaudu strandde op plaats zestien in de daguitslag, en moet in het eindklassement tevreden zijn met plek negen, op zo’n zeven minuten. Het beoogde Tourpodium is opeens ver weg…

“Het probleem is ook niet dat ik me heb opgeblazen of zo”, aldus Gaudu, in het persbericht van zijn ploeg. “Ik moest de anderen gewoon laten rijden omdat ik op mijn limiet zat. Ik kan niet veel meer doen dan dit. Ik voelde me heel goed. Ik ben fysiek ook 100 % en ik had tijdens de etappe zelfs goede benen. Maar anderzijds moet ik gewoon toegeven dat ik niet kan volgen en dat de renners die voor mij staan beter zijn. Ze klimmen te snel.”

Gaudu is niet gefrustreerd, maar wel teleurgesteld. “Na mijn vierde plaats in de Tour van vorig jaar en mijn tweede in Parijs-Nice, was het geen gek idee om nu op het podium te mikken. Maar goed, mijn benen spreken voor zich. Ik wil wel blijven vechten voor het klassement, omdat ik de Tour enorm respecteer. Maar ik moet realistisch blijven. Gelukkig is de Tour nog niet over…”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
10 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2023 11:19
Wellicht een keer een sprinter meenemen om de druk van de kopman weg te halen
15 juli 2023 11:42
Was een beetje te verwachten podium was wel erg ambitieus.
Daarbij, er eindigt elk jaar wel een naam in de top 5 waarvan je het niet had gedacht. Vorig jaar was dat Gaudu op meer dan 13 (!) minuten.

Het jaar ervoor O Connor verrassend als 4de, in 2020 belandde Porte ineens op het podium. In 2019 Buchmann als 4de. In 2017 was Uran 2de.

Dat wil niet zeggen dat het elk jaar lukt, vorm, val, omstandigheden, concurrenten spelen een grote rol. Pello Bilbao kan hij nog wel hebben en dan staat hij 8ste. Vind ik eigenlijk al een mooie bevestiging.
15 juli 2023 11:13
Het podium kan best een keer in de Tour voor Gaudu, maar dan moet echt alles meezitten. Er zijn helaas voor hem meerdere renners die veel beter zijn dan hij (Pogacar, Vingegaard, Roglic, Evenepoel, Ayuso) en meerdere renners zoals Mas, Carapaz, Hindley, de Yates broers, Rodriguez, Thomas, Bardet, Landa en Vlasov die hij ook niet makkelijk achter zich laat.
  15 juli 2023 11:21
  Op basis van wat plaats je evenenpoel en ayuso boven hem? De potentie is er zeker. Echter zijn ze nu nog niet veel beter als ak man. Gaat wrs wel komen hoor.
  15 juli 2023 11:35
  Hij heeft de laatste jaren al tekens een parcours op maat. De laatste jaren amper tijdritten. Als er een normaal parcours is met 2 tijdritten dan krijgt hij nog een x 5 a 6 minuten er bij. Als er dan veel toppers aanwezig zijn dan is denk ok de uitschieter de 4e plek. Is top 15 materiaal.

  Op basis van talent schat ook ik Ayuso zeker hoger in. Over Evenepoel is dat geen discussie. Die staat wel 3 treden hoger. Waarom? Nou simpel zie erelijst
  15 juli 2023 11:56
  Met alle respect, Fenno, maar als je die vraag (oprecht) stelt, heb je niet goed opgelet.
  15 juli 2023 12:10
  Schijnt dat Franse ploegen nog niet zo goed zijn met voeding en baking soda.
  15 juli 2023 12:43
  Het ontbreekt Gaudu aan een wapen waarmee hij het verschil kan maken. hij heeft niet die sterkte tijdrit, niet de super klimbenen en ook niet die fabelachtige derde week. Gewoon een top-10 kanshebber zoals velen anderen (en daar is niets mis mee).
15 juli 2023 13:15
Lijkt me zinvol om na dit seizoen het streven naar een podiumplaats in een GT te laten varen. Lekker zich toeleggen op eendaagse wedstrijden en eenweekse rittenkoersen, dat lijkt me veel meer voldoening geven. Durft te koersen en is redelijk rap aan de meet, kan zo een aardige erelijst opbouwen.

Reacties zijn gesloten.