David Gaudu wint bergrit Volta ao Algarve

donderdag 17 februari 2022 om 18:56
David Gaudu wint bergrit Volta ao Algarve

foto: Cor Vos

David Gaudu heeft de tweede etappe van de Volta ao Algarve gewonnen. Na 182,4 kilometer kwam hij als eerste over de streep in Fóia, waar de finishstreep getrokken was na een lange klim. Hij won een sprint die ontregeld werd door een valpartij van Sergio Higuita en Tobias Foss. De Fransman is ook de nieuwe leider.

Op de tweede dag van de Volta ao Algarve zouden de kaarten voor een eerste keer geschud worden in het algemeen klassement. De finish lag namelijk op de klim naar Fóia, wat goed acht kilometer klimmen aan zes procent betekende. Direct daarvoor moest met de Picota bovendien ook al een helling van de tweede categorie beklommen worden. Fabio Jakobsen, de winnaar van de openingsrit, zou zijn leiderstrui naar alle waarschijnlijkheid dus niet behouden.

De vlucht van de dag bestond uit Unai iribar (Euskaltel-Euskadi), Nicolas Zukowski (Human Powered Health), Tomás Contte (Aviludo-Louletano-Loulé Concelho), César Martingil (Rádio Popular-Paredes-Boavista), César Martingil (Rádio Popular-Paredes-Boavista) en João Matias (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados). De vijf renners reden een maximale voorsprong van drie minuten bijeen. Naarmate de twee finaleklimmen dichterbij kwamen, werd dit gat verder en verder gereduceerd.

foto: Cor Vos

Opgave Lars van den Berg
Op iets meer dan vijftig kilometer van de streep, toen de vijf nog voorop reden, was er in het peloton een valpartij. Hierbij lagen onder andere Tom Pidcock en Lars van den Berg. Terwijl de Brit er goed vanaf kwam, was de Nederlander, die gisteren ook al onderuit ging, een van de zwaarste slachtoffers. De renner van Groupama-FDJ moest opgeven en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Gevreesd werd voor een heupbreuk. Ondertussen moest ook Ion Izagirre (Cofidis) de strijd staken.

Met nog een kleine dertig kilometer te gaan, toen de finale op het punt van beginnen stond, slokte het peloton de koplopers op. Een van de vroege vluchters, Iribar, ging er vervolgens opnieuw vandoor. Hij werd echter al gauw weer teruggepakt. Nadat we ook nog een speldenprik zagen van Warren Barguil, ging Délio Fernández (Atum general/Tavira/Maria Nova Hotel) ervandoor. Maar de 36-jarige Spanjaard hield het ook niet lang vol: de klimtrein van INEOS Grenadiers riep hem weer tot de orde.

Valpartij in de laatste meters
De Britse ploeg bepaalde, met Geraint Thomas als een van de eerste pionnen, het tempo gedurende het overgrote deel van de Picota en Fóia. Pas op vijf kilometer van de streep nam Quick-Step-Alpha Vinyl in de persoon van Louis Vervaeke over. Hij nam de groep op sleeptouw in dienst van Remco Evenepoel tot tweeënhalve kilometer voor de finish. Stefan Küng nam daarop het commando over voor zijn kopman David Gaudu, maar vanwege de tegenwind zat de rest relatief gemakkelijk in het wiel.

foto: Cor Vos

Er gebeurde dan ook niets, totdat een renner van Efapel net voor de vod aanviel. De Portugees sloeg een mooi gaatje, maar viel in de laatste honderden meters toch stil. Zodoende werd het een sprint met een uitgedunde groep. Sergio Higuita leek daarbij even op weg naar winst, maar botste bij een inhaalmanoeuvre tegen Tobias Foss. Beide renners gingen tegen het asfalt, waarna David Gaudu als winnaar over de streep kwam. Samuele Battistella werd tweede, Ethan Hayter eindigde als derde.

Dit artikel delen:

95 Reacties

Mystery Rider 18 februari 2022 om 09:17

Goh heb het filmpje nu dertig keer bekeken en geen van beiden maakt een fout, het is gewoon jammer dat ze met zo een snelheid door die bocht moeten en omdat Foss nog volop naar links aan het gaan was en Higuata al zijn ogen op de aankomst had en naar rechts gaat – tikt Foss hem met de elleboog aan en dat veroorzaakt een mini-domino effect.

Hoogstwaarschijnlijk indien Higuata zijn bocht net wat breder neemt gaat hij met de overwinning lopen!

Wel jammer dat ze beiden daardoor tijd verliezen en niet in dezelfde tijd gezet worden!

Ray Haaier 18 februari 2022 om 13:09

Heb ook meerdere keren het stukje bekeken en ik snap werkelijk niet al dat geschreeuw hier van al die wielerexperts hier, die grotendeels ook al kunnen uitleggen waarom iemand welk gebaar maakt, nog voordat diegene zelf een verklaring heeft gegeven en voornamelijk bezig zijn altijd ergens voor een schuldige aan te wijzen. Juist DAT is nou eng gedrag, enfin…

Het is moeilijk te zien, maar beiden slingeren een beetje tijdens hun sprint. Higuita neemt wel bijzonder veel risico door zo ontzettend dicht op Foss te zitten. Ik meen te zien dat Higuita Foss al heel licht raakt nog voordat hij voorbij Foss is. Je ziet dat Foss daarom ietwat uit balans is en daarom ook stopt met trappen, om rechtop te blijven. Hierdoor gaat hij iets naar links. Tegelijkertijd is Higuita ook uit balans en probeert hij (geloof ik) nog te corrigeren, waardoor hij abrupt naar rechts gaat, waardoor de fietsen van hem en Foss in elkaar haken en ze alle 2 het asfalt knuffelen. Met voor allebei kostbaar tijdverlies en een enorm popcorn-moment op dit platform tot gevolg.

Iedereen die publiekelijk geklaag van een renner die men arrogant vindt onrechtvaardig vindt en hierover publiekelijk klaagt en het eigen geklaag rechtvaardigt, toont daarmee precies hetzelfde gedrag als diegene waarover ze klagen. Toppunt van arrogantie en iets met pot en ketel en de kleur daarvan.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone