Indrukwekkende Gaudu wint in de Tour de l’Avenir, Rodriguez nieuwe leider

Indrukwekkende Gaudu wint in de Tour de l’Avenir, Rodriguez nieuwe leider

foto: Jan Brychta / TTV sport group (archief)

donderdag 25 augustus 2016 om 16:48

De eerste zware bergetappe in de Ronde van de Toekomst 2016 is gewonnen door David Gaudu. De 19-jarige Fransman liet op de slotklim naar Tignes Edward Ravasi en Harm Vanhoucke achter zich. John Anderson Rodriguez, de ritwinnaar van gisteren, is de nieuwe leider.

Nederlanders tonen zich
Het was in de Alpen vanaf seconde één koers vandaag in de Tour de l’Avenir. Nans Peters (volgend jaar prof bij AG2R La Mondiale) was de eerste die de knuppel in het hoenderhok smeet. Hij kreeg onder meer onze landgenoten Jasper de Laat en Nederlands beloftenkampioen veldrijden Joris Nieuwenhuis met zich mee. Met een temperatuur van 25 graden Celsius kwamen er al vlug meerdere renners aansloten. Het werd Peters, Lennard Kämna (volgend jaar in dienst van Giant-Alpecin) en de onbekende Colombiaan Miguel Eduardo Florez niet gauw daarna te heet onder de voeten, want zij versnelden uit de kopgroep.

Drie bergen van de tweede categorie
Met de Col de Saisies (13,6 km aan 4,9% gemiddelde stijging), de Col du Pré (7,2 km aan 7,4%) en de Cormet de Roselend (5,8 km aan 5,1%) in het vooruitzicht, bleef het leidende trio hun voorsprong gestaag uitbreiden. Op de Cormet de Roselend was er echter een nieuwe kopgroep ontstaan. Florez had de eerste slag overwonnen en zat er opnieuw bij. Maximillian Schachmann, Lucas Hamilton, Michal Schlegel en John Rodriguez hadden de oversteek gemaakt. De vijf rondden als eerste de top van de Roselend, de voorlaatste beklimming van de dag. In het peloton waren vrijwel alle grote favorieten present; alleen Neilson Powless kwam eventjes in de problemen. Ook Antwan Tolhoek kon zich daar handhaven.

Gaudu de sterkste
Op twaalf kilometer voor de meet was de voorsprong voor de vluchters nog altijd een kleine anderhalve minuut. Dat was ook het moment dat Tolhoek de rol moest lossen, in het gezelschap van Daniel Martinez (prof bij Wilier Triestina-Southeast). Niet veel later gingen Gaudu en Ravasi op zoek naar de koplopers. Tao Geoghegan Hart, Egan Bernal en Adrien Costa moesten verrassenderwijs passen op de Fransman en de Italiaan. Gaudu en Ravasi reden in rap tempo naar de koplopers toe, terwijl Costa in de achtergrond de schade beperkt probeerde te houden. De twee achtervolgers kwamen op drie kilometer van de top in Tignes vervolgens aansluiten bij de kopgroep. In de slotfase probeerde Gaudu tot tweemaal toe zijn vluchtmakkers te lossen, maar pas bij de derde keer was het raak. Daardoor soleerde de Fransman naar de ritzege, maar liep hij de leiderstrui op negen seconden mis.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Samamba 25 augustus 2016 om 17:09

Indrukwekkende laatste klim gereden. Is al het hele jaar goed, wordt echt een topper.

Ook prachtig gereden van de enig overgebleven “klimmende” Belg. Ietwat verrassend de eerste eerstejaars vandaag.

Ciclismo92 25 augustus 2016 om 17:46

Grote verschillen gemaakt vandaag. heel sterk van Vanhoucke ja, en Gaudu gaat er idd wel komen. Hofstede weer helemaal achteraan op 35 minuten, hopelijk kan die in de komende tijd van zijn medische problemen afkomen, want anders wordt het niets meer.

vlek 25 augustus 2016 om 17:48

Negentienjarige zijn goed vertegenwoordigd in de toptien. Tolhoek 14de, Maas 26de, Lenderink en de twee uit de eerste kopgroep in de bus en Hofstede daar nog achter.

Fast Freddy 25 augustus 2016 om 17:53

“De macht grijpen” staat toch voor; de leiderstrui pakken?
Costa valt me wat tegen trouwens na de tour of Utah.

Japsie 25 augustus 2016 om 19:07

@ FF. Costa is in mijn optiek 1 van de grootste wielertalenten ter aarde. Rijdt idd tussen de profs podium in TOU, maar ook top tien bij RvV bij de beloften en kan fantastisch tijdrijden. Vandaag 7e, die komt er er wel :)

maklukzat 25 augustus 2016 om 19:13

Tolhoek wordt hier ook gewogen. Kan redelijk mee, maar zit toch achter de toptalenten.
Voor de rest zit bij deze generatie Nederlanders weinig klimtalent. Oomen natuurlijk maar die is al prof.

Tuubke 25 augustus 2016 om 19:31

Beetje te optimistisch uitgedrukt hier en daar. Powless ‘eventjes in de problemen’? Kwam binnen op 14 minuten. Tolhoek kon zich handhaven? Nou, toch niet helemaal, arriveerde op ruim 4 minuten van de winnaar en 2 achter bijvoorbeeld Costa en Hamilton. Niet compleet weggereden, maar ook niet echt gehandhaafd in de top van het klassement, vind ik.

vlek 25 augustus 2016 om 19:39

@ Tuubke, die passage uit het verslag beschrijft dan ook de situatie op de voorlaatste beklimming..

de oudste 25 augustus 2016 om 20:08

Nou nou, wat een klimtalent zeg die Tolhoek….

Wielerfan1987 25 augustus 2016 om 21:03

@de oude.

We hebben het natuurlijk niet over een wereldtalent als Adrien Costa he …

en in zijn verdediging.
hij fietst pas enkele jaren in wedstrijdverband en heeft met een val in Burgos recentelijk nog geen al te beste voorbereiding op deze wedstrijd gehad…

McMulenga 26 augustus 2016 om 11:16

Stelletje bashers hier, gelijk Tolhoek neerhalen omdat hij hier niet vooraan finisht. Hij heeft gewoon wat vroeger in dit seizoen gepiekt. De enige die een heel seizoen in vorm is, is Valverde.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair