David Dekker wint de zestigste Ster van Zwolle

zaterdag 29 februari 2020 om 16:15
David Dekker wint de zestigste Ster van Zwolle

foto: Cor Vos

David Dekker heeft de Craft Ster van Zwolle op zijn naam gezet. Het was de zestigste editie van de Nederlandse eendagswedstrijd. Na een zware koers van 179,1 kilometer met veel wind en een laatste uur met flinke regenbuien mocht de Nederlandse kampioen bij de beloften de bloemen in ontvangst nemen. Olav Kooij werd tweede, voor titelverdediger Coen Vermeltfoort die door zijn vele aanvalspogingen tekort kwam voor de dagwinst.

De renners reden een grote lus van 179,1 kilometer rond Zwolle. De dag begon winderig en al in de neutralisatie lag de eerste renner op het asfalt. Na een half uur koers ontsnapten acht renners uit het peloton, maar door het hoge tempo kwamen zij niet echt weg. De Belg Joren Segers probeerde het en kreeg wél de ruimte. In korte tijd bouwde hij zijn voorsprong uit tot 55 seconden op een achtervolgend tweetal, Wiebe Scholten en de Luxemburger Misch Leyder.

Bij het passeren van de top Lemelerberg was de doorkomst Segers, Mick van Dijke en Jasper Schouten. Na drie kwartier solo vooruit staakte Segers zijn aanval en liet hij zich terugzakken naar het peloton. Met een compact peloton was het wachten op nieuwe aanvallen. Žiga Jerman, een Sloveen van Groupama-FDJ DT, sloeg meteen een gat van twintig seconden.

Actieve Van den Berg
Het peloton verhoogde zijn tempo. De wind speelde ondertussen een grote rol. Het peloton scheurde in acht waaiers. Met nog zo’n 130 kilometer te gaan was er sprake van chaos. De wind zorgde ervoor dat van organisatie vrijwel geen sprake meer was: het was koers. De eerste waaier bestond uit 23 renners. VolkerWessels-Merckx, SEG Racing, Groupama-FDJ DT en ABLOC CT waren het best vertegenwoordigd. Een verrassing in de voorste waaier? Lars van den Berg, de klimmer van Groupama-FDJ DT, werd een goede week geleden nog derde in een zware bergetappe bij de elite in de Tour du Var.

De eerste waaier bestond uit: Jason van Dalen (Metec-TKH CT), Marco Doets, Adriaan Janssen, Wim Kleiman en André Luijk (ABLOC CT), Gert-Jan Bosman, Tijmen Eising, Peter Schulting, Justin Timmermans en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels-Merckx CT), Olav Kooij, Rick Pluimers en Van Dijke (Jumbo-Visma DT), Ruben Buitendijk (Wielerteam Reggeborgh), Marien Bogerd (WV De IJsselstreek), Casper van Uden (Team Sunweb DT), de Brit Lewis Askey, de Sloveen Jerman, de Brit Jake Stewart en Van den Berg (Groupama-FDJ DT) en David Dekker, de Belg Jordi Meeus en Maikel Zijlaard (SEG Racing).

Waaiers
Na twee uur koers nam de wind verder toe. Er werd windkracht acht gemeten, zo meldde de organisatie. Er ontstond een nieuwe kopgroep van tien renners, te weten: Doets en Europees strandrace-kampioen Ivar Slik (ABLOC CT), Hartthijs de Vries (Vlasman CT), Eising, Timmermans en winnaar van vorig jaar Vermeltfoort (VolkerWessels-Merckx CT), Kooij en Van Dijke (Jumbo-Visma DT), Van den Berg (Groupama-FDL DT) en Dekker (SEG Racing). Metec-TKH had de slag gemist en moest in de tegenaanval. Ze leidden een groep van twintig renners, die ruim een minuut achter de kopgroep reed.

In het laatste uur van de koers, toen het peloton ter hoogte van Genemuiden reed, begon het te regenen. De zware koers werd daar nog zwaarder van. Met nog dertig kilometer te gaan hadden de tien koplopers een voorsprong van vijftig seconden op de achtervolgers. Vijf kilometer later was dit verschil teruggebracht tot 35 seconden. Met nog twintig kilometer te gaan moesten Doets, Slik en Van Dijke lossen. Op de dijk bij Zalk reden nog vijf man voorop: VolkerWessels-Merckx-renners Timmermans en Vermeltfoort hadden gezelschap van Kooij, Van den Berg en Dekker. Met nog vijf kilometer te gaan leken deze vijf mannen om de zege te gaan strijden.

Ondertussen werd ook in de achtervolgende groep volop gekoerst. Jesper Asselman (Metec-TKH) waagde de sprong naar voren. Met nog 1,7 kilometer te gaan sloot hij aan, samen met Dylan Bouwmans, Janssen, Bosman en de Belg Meeus. Vrijwel meteen nadat de kopgroep vergroot was, viel Van den Berg wederom aan. Het mocht niet baten. Er werd gesprint door een kleine groep. Daarin was Dekker met overtuiging de sterkste. Kooij werd verdienstelijk tweede en de moegestreden Vermeltfoort moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek en de prijs voor de strijdlust.

Dit artikel delen:

4 Reacties

HoofdIsVrij 29 februari 2020 om 16:19

Wat een koers heeft die gereden! En dan ook nog Vermeltfoort in de sprint kloppen met met gemak.

0
Dolfy 29 februari 2020 om 16:25

Inderdaad verreweg de snelste. Leuke tweede plek ook van Kooij, sprintles gehad van Groenewegen zei hij.

0
tvm 29 februari 2020 om 16:40

Zoon van?

0
Dolfy 29 februari 2020 om 16:53

Ja, zoon van Erik.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone