David Dekker de snelste in winderige omloop Profronde van Noord-Holland

David Dekker de snelste in winderige omloop Profronde van Noord-Holland

foto: Cor Vos

zaterdag 8 juni 2019 om 21:00

De zege in de omloop van de Profronde van Noord-Holland is naar David Dekker gegaan. In de omloop – die direct in waaiers uiteengeslagen werd – reed de coureur van Metec-TKH de gehele koers attent, waarna hij naar de overwinning sprintte voor Coen Vermeltfoort en Bas van der Kooij. Van der Kooij nam door zijn derde plaats de leiderstrui in de Topcompetitie nipt over van Dylan Bouwmans.

Wie tijdens de start van de omloop in de Profronde van Noord-Holland achteraan stond, moet de hele koers achter de feiten aan hebben gereden. De wind zorgde er namelijk voor dat in de eerste kilometers de forcing direct werd gevoerd.

Waaiers vormen zich, leiders in de problemen
In de eerste tien kilometer ontstond een waaier met daarbij achttien coureurs. Brabander, eerder op de dag winnaar van de proloog en dus leider in het klassement van de Profronde, handhaafde zich goed in deze groep, terwijl Topcompetitie-leider Dylan Bouwmans in de problemen werd gemeld.

De wedstrijd was op dat moment ontaard in een slagveld met diverse waaiers. De samenstelling van deze eerste waaier veranderde voortdurend. Enkele renners moesten afhaken, daar waar enkele renners weer opnieuw de aansluiting met de kop van de koers wisten te maken. Brabander was een van die renners die de eerste waaier moest laten gaan. Uiteindelijk werd hij samen met Bouwmans in de derde waaier gemeld, die uiteindelijk meer dan een minuut zou verliezen aan de finish.

Dertigtal renners blijft over voor de zege, Dekker wint
In de laatste twintig kilometer volgde dan toch nog een kleine hergroepering, waardoor ongeveer dertig renners weer bij elkaar kwamen. Coen Vermeltfoort, Rick van Breda, Jesper Rasch, Adriaan Janssen, Rick Pluimers, Michael Freiberg, Sam Welsford, Bas van der Kooij, David Dekker en René Hooghiemster waren een aantal van deze namen die overbleven in de strijd om de zege.

Monkey Town-à Bloc zat met zes man mee in deze eerste groep en wilde graag met Van der Kooij de wedstrijd afmaken: in de slotkilometers dunden zij de eerste waaier nog wat verder uit, maar dit bleek niet voldoende te zijn om de spurtkanonnen eraf te krijgen. In een sprint was het vervolgens Dekker die Metec-TKH wederom een zege bezorgde: hij bleef Vermeltfoort en Van der Kooij knap voor.

foto: Cor Vos

Van der Kooij nieuwe leider in de Topcompetitie
Van der Kooij verdiende door zijn derde plaats tachtig punten in de Topcompetitie. Bouwmans daarentegen eindigde niet bij de top-30 en verdiende dus nul punten. Daardoor ging Van der Kooij, die eerst een achterstand van 71 punten had, in het Topcompetitie-klassement nipt over Bouwmans heen.

flag-nl Profronde van Noord-Holland
Uitslag omloop:
1. flag-nl David Dekker (Metec-TKH)
2. flag-nl Coen Vermeltfoort (Alecto)
3. flag-nl Bas van der Kooij (Monkey Town-à Bloc)

Dit artikel delen:

1 Reactie

stoempen op de pedalen 8 juni 2019 om 22:23

van die heftrucks win je niet zomaar !

Headlines

Materiaalzone

Populair