Dave Brailsford: “Als ik meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan”

maandag 19 juli 2021 om 13:25
Dave Brailsford: “Als ik meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan”

foto: Cor Vos

Dave Brailsford heeft in een interview met The Guardian toegegeven dat gezondheidsproblemen hem mogelijk dwingen te stoppen als ploegmanager van INEOS Grenadiers. De 57-jarige Brit is de afgelopen twee jaar behandeld voor kanker en hartproblemen.

Brailsford was afgelopen weekend in Parijs voor de laatste etappe van de Tour de France. “Als ik nog meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan. Daar ben ik vrij zeker van. Ik probeer goed op mijzelf te passen, maar ik ben hier om andere mensen te helpen, om leiding te geven en anderen te ondersteunen. Als het zo ver komt dat je jezelf meer moet ondersteunen, is het tijd om te stoppen.”

“Als je twee keer in twee jaar tijd momenten meemaakt waarvan je denkt dat ze levensbedreigend zijn, vraag je je af wat er gaat gebeuren”, vertelt de Brit, die al sinds 2010 de algemeen manager is van eerst Team Sky en later INEOS Grenadiers. “De kanker was eng maar beheersbaar, maar het hartprobleem voelde anders, veel enger. Dan ga je jezelf de vraag te stellen: “Hoelang houdt mijn gezondheid stand?”

Brailsford ontkent dat zijn recente gezondheidsproblemen zijn veroorzaakt door de stress van het Freeman-onderzoek. “Het is een stressvolle baan, het hoort er allemaal bij. Niet alleen afgelopen jaar, maar in de afgelopen tien jaar. Als je zo succesvol bent zoals wij, krijg je veel vragen. Om in het verleden naar Frankrijk te komen en de uitdagingen waarmee we te maken hebben gehad, it’s part of the job. Het vraagt enige veerkracht om daarmee om te gaan.”

‘Heel trots op Carapaz’
Ook ging Brailsford in op de prestaties van zijn ploeg in de afgelopen Tour de France. Voor het tweede jaar op rij slaagde het Britse team er niet in de eindzege te pakken. “We wisten dat we tegen twee heel sterke tegenstanders moesten rijden, Tadej Pogačar en Primož Roglič. Na de etappekoersen in aanloop naar de Tour wisten we dat we meerdere opties hadden. Maar door de valpartijen in de eerste week veranderde de dynamiek voor ons totaal.”

“Dat Roglič viel veranderde ook weer de dynamiek van de koers, dus het werd een heel andere wedstrijd dan we hadden verwacht. Aan de andere kant ben ik heel trots op Richard Carapaz. Hij is de eerste Ecuadoraan die op het podium van de Tour eindigt en heeft met hart en ziel gereden. We hebben een grote ronde gewonnen en zijn in de andere derde geworden. We wonnen dit jaar meer etappekoersen dan ooit, dus ik weet niet waar het pessimisme vandaan komt.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

S. Morgenstern 19 juli 2021 om 13:44

Heel vervelend natuurlijk en begrijpelijk dat dit soort dingen je aan het reflecteren zetten.

Ik ben verder echter ook wel benieuwd naar zijn evaluatie van de afgelopen Tour en vind het een pijnlijk zwaktebod dat hij niets wil zeggen over die Freeman zaak. Dit project toch echt ooit begonnen met de frisse boodschap dat openheid cruciaal was voor de geloofwaardigheid van deze sport. Daar is uiteindelijk niets meer van over blijkbaar.

S.t.B 19 juli 2021 om 13:51

Dat is toch wel de meest slopende combinatie denkbaar.
Zal een zware strijd gaan worden, maar hoop dat de marginal gains in Daves voordeel zijn.

Murcia 19 juli 2021 om 13:52

De zogeheten Midas Touch is weg, met name in de Tour is het al twee jaar kommer en kwel. Ratcliffe krijgt veel te weinig rendement voor zijn investeringen. Dit interview lijkt bijna het scenario te schetsen waarbij Sir Dave vertrekt en dit doet onder het mom van zijn gezondheid. Die gezondheid van hem is fragiel, met name door zijn hartklachten maar Brailsford is niet iemand die deze functie zomaar opgeeft.

S.t.B 19 juli 2021 om 14:04

Met Dave zal ook de Sky/Ineos filosofie verdwijnen. Die twee zijn te nauw verbonden.
Ik zag zijn media offensief over het nieuwe (aanvallende) gezicht van Ineos dan ook meer als gimmick en laatste stuiptrekking.
Rottige vergelijking want gun Dave oprecht alle sterkte.

Murcia 19 juli 2021 om 14:16

Dat verhaal over het altijd aanvallende rijden was dan ook een totale gimmick, in de eendags koersen waar ze toch geen topfavorieten hadden kozen ze inderdaad de aanval, met name Narvaez heeft zich knap onderscheiden en natuurlijk van Baarle en Pidcock. Maar juist in de rondes, (Brailsford uitlating kwam na de etappe die Kwiat won met Carapaz in de Tour vorig jaar) was het weer het oude liedje. Treintje, wagonnetjes opsouperen en dan de kopman die het moest doen. Het probleem is echter dat INEOS alleen Bernal als een renner van de absolute top heeft in het rondewerk. Porte en Thomas zijn te oud en Yates is een man voor de Top 5 maar niet meer dan dat in de grote drie rondes. Sivakov breekt niet echt door en Hart had zijn hoogtepunt al dankzij Dennis. De andere toppers liggen voor zeer lange tijd vast en de sjeiks kunnen het koopspelletje nu ook spelen.

S.t.B 19 juli 2021 om 14:43

@Murcia

Ineos zal daarom ook met geknepen billen naar de komende Vuelta kijken.
Om Bernal wel of niet als kanshebber te noteren kun je al haast niet om de vraag hoeveel risico Roglic en Pogacar willen nemen met alleen elkaar in de gaten houden.
Kan me niet voorstellen dat Ineos zich elke grote ronde die vraag wil stellen.

KnightBiker 19 juli 2021 om 17:51

@Murcia – Wat een bullshit: je redeneert alsof geld de alles bepalende factor is: Ineos heeft niet de renners om het de buitencategorie renners lastig te maken en plan A is door valpartijen in het water gevallen (geraint Thomas) waardoor Carapaz alles alleen moest doen.
Carapaz haalt hier ook een carrière doel: podium in de Tour en Het enige succes voor Ineos deze tour. Dat gooi je niet weg.

Van Brailsford is al een tijdje bekend dat hij met gezondheids problemen worstelt, en dat hij nu de overwinningen niet simpelweg kopen is gewoon goed voor de sport. Met Froome had hij simpelweg de beste renner in huis. En won met Bernal dit jaar wel de Giro: geen kleine prestatie. En dus met 3e in de Tour en winst in de Giro op zijn minst een voldoende, en dan moet de Vuelta nog komen. Je stelling MBT tot brailsford is vergezocht en eigenlijk ook een beetje stijl loos.

Rawolf 19 juli 2021 om 13:56

Beetje meer respect voor de veruit meest succesvolle teammanager van de laatste 10 jaar mag opzich wel.

De Slovenen zijn 2 supertalenten maar Ineos heeft de oplossing al in huis, (al hadden ze die deze tour misschien ook maar Geraint Thomas is 6x gevallen). Bernal en Pidcock kunnen volgend jaar het mooie weer maken in de Tour.

S. Morgenstern 19 juli 2021 om 14:04

Succes is niet de beslissende factor om respect mee af te dwingen. Beetje meer ruimte voor uiteenlopende meningen over hem mag opzich wel.

S.t.B 19 juli 2021 om 14:18

Weet niet waaruit jij het gebrek aan respect concludeert.
Vrijwel iedereen beaamt het succes en de invloed van de Sky/Ineos strategie. Of iedereen deze strategie waardeert is een persoonlijke kwestie.
Het is ook niet moeilijk te voorspellen dat Bernal en Pidcock de vooruitgeschoven pionnen voor de komende jaren zijn, maar om ze meteen de oplossing te noemen gaat me te ver.
Komende Vuelta is voor Bernal dé graadmeter. Zakt hij erdoor tegen Roglic en Pogacar, dan moet Ineos toch serieus gaan nadenken over een plan B.

FlecheWallonne 19 juli 2021 om 14:24

@S.t.B

Bernal heeft echter al aangegeven dat hij niet verwacht de Vuelta dit jaar te winnen. Hij heeft zopas de Giro gewonnen, en twee grote rondes winnen in eenzelfde jaar is slechts voor enkelingen weggelegd.

Jacco van Stierop 19 juli 2021 om 14:25

Successen omkleed met schimmigheden, daar krijg je begrijpelijkerwijs niet zomaar alle respect voor.
Ik wens Brailsford beterschap toe, maar zal niet rouwig zijn als hij het wielerwereldje verlaat.

Rawolf 19 juli 2021 om 14:38

@Jacco, die zienswijze vloeit meer uit naiviteit lijkt het, Ineos met het grote geld is de boosdoener terwijl menig andere ploeg veel meer schimmige figuren in dienst heeft.

bv DQS met van Mol en Ibarguren of UAE met Gianetti, Matxin. Dat waren hoofdrolspelers in het dopingtijdperk.

S.t.B 19 juli 2021 om 14:59

@Fleche

Dit kun je ook net zo makkelijk als excuusgedrag of downplayen betitelen.
Zelfs al is het winnen van 2 grote rondes slechts een enkeling weggelegd, dan nog beseft Ineos zich maar al te goed dat de Vuelta van dit jaar meer dan ooit een prestigestrijd is.
Wordt Bernal hier verslagen, dan zal dit wel degelijk een fikse mentale dreun voor hem (en Ineos) zijn.

ThorHushovd 19 juli 2021 om 15:49

Waarschijnlijk is Brailsford de meest succesvolle manager aller tijden, ipv alleen van de afgelopen 10 jaren, als je naar de grote rondes kijkt.

En Patrick Lefevere is dat voor de eendagskoersen.

Grappig dat het ook de twee meest gehate managers zijn hier op WF.

xistnc 19 juli 2021 om 15:57

Zou hij dat winnen van Bruyneel?

ThorHushovd 19 juli 2021 om 16:34

Niet om flauw te doen, maar hoeveel zeges in een GT onder Bruyneel zijn nog blijven bestaan? Dus feitelijk geredeneerd redt hij dat makkelijk.

Tellen we alles wel mee onder Bruyneel, dan redt Brailsford (still counting) het ook:
3x giro (froome, hart, bernal)
7x tour (wiggins, thomas, bernal, 4x froome)
2x vuelta (2x froome)
7x plek twee in een GT
2x plek drie in een GT

tegenover Bruyneel:
1x giro (savoldelli)
9x tour (7x Lance, 2x contador)
1x vuelta (heras)
1x plek twee in GT
2x plek drie in GT

UPDATE: ik heb wijziging doorgevoerd, was het jaar 2009 bij Astana vergeten toe te voegen waarin contador tour won en Lance derde werd, onder Bruyneel.

Gannadier 19 juli 2021 om 16:55

@Thor, inmiddels al 2x 3e met de 3e plek van Carapaz in de jongste Tour. Ook 2x de Vuelta met Froome na diskwalificatie van Cobo.

ThorHushovd 19 juli 2021 om 16:58

Je hebt gelijk. Ik bewerk het overzicht hierboven.

Dikke vrouw 19 juli 2021 om 14:34

Beterschap gewenst dave!

Ivanoviclover 19 juli 2021 om 15:38

Gezondheid gaat boven alles.

xistnc 19 juli 2021 om 15:58

Het heeft wel zo zijn voordelen om met wat kwaaltjes een ploeg te leiden. Zo kun je bijvoorbeeld goed aantonen dat medische pakketjes voor jou bedoeld zijn.

Adorni 19 juli 2021 om 17:49

Misschien komt het pessimisme voort doordat u vorig jaar verkondigde dat jullie vanaf nu aanvallend gingen koersen. Om de ganse Tour achter de feiten aan te rijden en een treintje op kop te zetten voor een andere ploeg.

KnightBiker 19 juli 2021 om 18:01

Flauw en in het geheel genomen niet waar dit seizoen, deze Tour wel maar vergeet daarbij dat Thomas uitviel waardoor er lastig gepokerd kon worden met kopmannen. Daarbij is een aanval met 1 kopman van ver op Pogacar zelfmoord, je wordt er vanzelf afgereden en dat zag je in de etappe waar Pogacar wegreed.

vanSpringel 19 juli 2021 om 18:01

Het kan verkeren. Aantal jaren geleden kwam ik deze beer nog tijdens de Mallorca 312km.

Headlines

Materiaalzone

Populair