Dauphiné meetmoment Landa op weg naar Tour

Dauphiné meetmoment Landa op weg naar Tour

foto: Marcel Koch

maandag 30 mei 2016 om 07:45

De Giro d’Italia is gisteren geëindigd. We zullen nooit weten wat Mikel Landa uitgericht had, aangezien hij er in de tiende rit de brui aan gaf. Nu heeft de Spanjaard van Sky zijn ogen gericht op de Tour de France, waar hij kopman Chris Froome bij wil staan. Daarvoor zal hij eerst het Critérium du Dauphiné (5-12 juni) moeten betwisten.

Volgens het Spaanse Marca zal Landa zich in de Dauphiné moeten bewijzen. Een sterk optreden zal in dat geval beloond worden met een plek in de Tourselectie van de Britse formatie, waarin hij vooral als knecht zal rijden. Mocht Landa gekozen worden, dan is het de eerste Tour de France voor de klimmer. In de Sky train is er ook al een plekje ingeruimd voor Wout Poels.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Muldriaen 30 mei 2016 om 08:05

We hebben allemaal onze vingers afgelikt bij de afgelopen Giro. Laten we vooral niet denken dat we in de Tour op herhaling gaan! Dat wordt weer een oersaaie bedoening met de Skytrain, die onverdroten z’n wattages trapt en bergop iedereen in toom houdt met bizarre meesterknechten als Thomas, Poels én Landa…
Op naar de Vuelta! ;-)

123poetertjes 30 mei 2016 om 08:12

Extreem domme zet om niet gewoon vol op de Vuelta af te stemmen, daar laten ze een zekere zege mee schieten. Thomas, Poels en König moet toch al genoeg zwaar geschut zijn om Froomey bij te staan.

mus van de maasstad 30 mei 2016 om 08:16

@muldriaen

Ik denk dat het wel zal meevallen. Aru gaat vuurwerk maken met zn ploeg en ik verwacht van contador niet dan hij een ticket voor de skytrein heeft geboekt. En ik hoop dat quintana geleerd heeft van vorig jaar en dat hij froome gewoon aanvalt.

pirazzi 30 mei 2016 om 08:22

Dat wordt nog dringen voor etappe overwinningen in de bergen met Landa, Froome en Poels.

Grintametbrinta 30 mei 2016 om 08:26

Als hij als knecht de tour rijdt en af en toe kan laten lopen dan kan hij misschien nog wel redelijk fris aan de vuelta verschijnen. Als hij als knecht een klassement gaat rijden wordt dat lastig vrees ik…

Orakel 30 mei 2016 om 08:31

“Extreem domme zet om niet gewoon vol op de Vuelta af te stemmen, daar laten ze een zekere zege mee schieten”.

Net zo ‘zeker’ als zijn beoogde winst in de Giro? Één podium is het palmares. We spreken niet over een klassementsman van het niveau Contador, Quintane, Nibali, Froome. Daarnaast zet ik mannen als Pinot, Valverde, Aru op klassementsgebied niet láger dan Landa.

Kwiat 30 mei 2016 om 08:45

Dat gaat wederom een enorm sterke selectie worden. Een Landa in vorm kan meer dan goudwaarde zijn voor Froome. Dan ook nog Thomas, Kwiat, Poels en König erbij. Dan kun je absoluut bergetappes controleren.

Contador krijgt vergeleken met Sky wel even een mindere selectie tot zijn beschikking. Majka met een Giro in de benen, een Kreuziger die het bergop de laatste jaren wat af laat weten, Trofimov en Hansen staan ook op de lijst. Degelijke klimmers, maar geen hoogvliegers.

Cyclingbruh 30 mei 2016 om 08:53

@kwiat

Daarentegen is Contador wel Contador. Die komt vast weer met een achterlijke aanval die helemaal nergens goed voor lijkt, maar dan rijdt die opeens de rest op minstens een minuut. Zonder de giro in de benen gaat die knallen. :)

123poetertjes 30 mei 2016 om 09:05

@Orakel
Hij is inderdaad niet beter dan Contador, Quintana, Aru, Pinot, Froome… Laat dat nou jongens zijn die allemaal de Tour rijden. En dat is dan ook precíes waarom Landa moet gaan pieken naar de Vuelta. Het niveau van een Cobo of Horner heeft hij namelijk weldegelijk. Mocht hij voor voor de Vuelta kiezen dan is hij, afgezien van een eventueel uitgevallen Tourrenner, de enige wereldtopper die fris aan de start staat.

Johnny7 30 mei 2016 om 09:09

@kwiat

Contador is minder afhankelijk van knechten dan Froome. Deze Tour lijkt ook geschikter voor een Contador dan de Tours van de laatste jaren. Daarbij mag je toch echt niet klagen met een Majka, Kreuziger en Trofimov zeg. Stuks voor stuk Top 10 klanten meerdere keren in grote rondes.

JochemV92 30 mei 2016 om 10:18

@123poetertjes Landa een wereldtopper? Alsjeblieft zegt. Laat hem eerst maar bevestigen. Zijn 3e plaats in de Giro van vorig jaar was zijn allereerste top 10 klassering in een grote ronde. Goed, vorig jaar had hij een super jaar, aantal mooie overwinningen bij elkaar gereden. Maar dit jaar heeft hij nog geen deuk in een pak boter gereden, op een sterke Trentino na.
Voor mij heeft hij, tot hij bevestigd, meer hetzelfde label als o.a. Kelderman. In potentie een hele sterke renner met goede uitschieters omhoog, maar wereldtopper. Nee.

Kwiat 30 mei 2016 om 10:23

@Johnny7
Er is ook geen reden tot klagen, maar vergeleken met Sky vind ik het wel een klasse minder. Kreuziger heeft al jaren niet meer de klimvorm van Tour 2013. Een Majka blijft altijd een meesterknecht, dat klopt.

Contador is inderdaad minder afhankelijk van knechten, maar staat hij in het geel, dan zal hij ze echt nodig hebben.

@Cyclingbruh
Heb het Tourparcours bekeken, en er zitten mooie, onvoorspelbare etappes tussen. Het wordt echt smullen met Contador, hij kan echt de Tour op z'n kop zetten. Als hij voor etappe 20 het geel niet heeft, dan gaat hij vol voor de overwinning op Joux Plane! Heerlijk! :)

Contador#N.1 30 mei 2016 om 10:27

Nou als Landa naar de Tour afreist zullen er in de bergen nog maar max 10 in zijn wiel ritten als hij zichzelf op kop zet. Ik verwacht dat Landa dan de schaduwkopman is want ik zie het dit jaar niet gebeuren dat Froome iedereen zomaar uit het wiel kletst.

Janjanssen98765 30 mei 2016 om 12:41

@123poetertjes

Denk je nou echt dat Landa de enige topper is die fit aan de start staat?
Nibali, Kruijswijk en Chaves rijden geen Tour.
Stellen dat hij een zekere zege laat liggen is dus echt lachwekkend.

Stofzuigert 30 mei 2016 om 13:28

Ik snap ook echt niet waarom ze hem niet naar de Vuelta laten pieken nu. Wat is de verwachte selectie van sky?
Froome, Thomas, Poels lijken 100%.
Daarnaast nog Landa, Intxausti, Konig, Kwiatkowski. Hoe gaat het nu met Kennaugh?
Voor het vlakke Rowe, Stannard, Kiriyenka, Nordhaug
een sprinter mee, Swift, van Poppel of Viviani heel misschien

Cyclingbruh 30 mei 2016 om 13:46

@stofzuigert

Nordhaug voor het vlakke?

Cyclingbruh 30 mei 2016 om 13:48

@kwiat

Precies! Hoop vooral op spektakel op de Ventoux. Dat spektakel moeten ze ons gewoon gunnen want straks zit die er weer 3 jaar niet in. Ik denk persoonlijk dat Contador daar gaat uithalen, net als wat Froome 3 jaar geleden deed.

Davide_Formolo 30 mei 2016 om 14:00

Froome, Thomas, Poels, König, Kwiatkowski, Kennaugh, Kiriyenka, Stannard, Nordhaug. Lijkt me toch een prima trein. Natuurlijk is het leuk om een zo sterk mogelijke trein voor bergop te maken (Froome, Thomas, Landa, Poels, König, Kwiatkowski, Intxausti, Nieve, Kennaugh is een trein om je vingers bij af likken), maar je zult ook je mannen op het vlakke moeten hebben anders is Froome daar wel erg kwetsbaar in de eerste week.

123poetertjes 30 mei 2016 om 16:46

@Janjanssen
Twee grote rondes top presteren is er steeds minder gegeven, zelfs al is het de Giro-Vueltacombo. Ik weet dat AndriesW er ooit een mooi topic aan heeft gewijd (waar dat precies staat weet ik nu even niet, surf mobiel), de strekking was dat het nog maar zelden lukt om succesvol te dubbelen. NibalI, die in 2013 in Italië domineerde, werd vier maanden later weggereden door een opa met halfkapotte knieën. Aru, eind Giro de beste klimmer, lukte het amper om een tijdrijder (met alle respect) te lossen bergop. Ik verwacht dus inderdaad dat een fitte Landa altijd een streepje voor heeft op de door jou aangehaalde renners.

Edit: ik doel op deze statistiek (via)

Quote van AndriesW:
Zo wordt het een drieluik: in hoeverre hebben de renners die top 10 reden in de Giro in hetzelfde jaar nog een klassement kunnen rijden in een grote ronde?

De 50 verdeelde top 10-eindklasseringen in de Giro in de jaren 2010-2014 werden opgevolgd door:
* 1 keer deelname aan Tour én Vuelta: Sastre 2010 (G: 8e, T: 20e, V: 8e)
* 12 keer deelname aan alleen de Tour waarvan:
– 2 keer eindigde met opgave
– 10 keer eindigde buiten top 10
* 27 keer deelname aan alleen de Vuelta waarvan:
– 4 keer eindigde met opgave
– 15 keer eindigde buiten top 10
– 8 keer eindigde binnen top 10
*10 keer geen deelname aan Tour of Vuelta

Een aantal cijfers komt uiteraard exact terug, zoals de 8 keer dat een renner top 10 in Giro en Vuelta reed en het ontbreken van een gecombineerde top 10 in Giro-Tour. Rolland kwam daar vorig jaar wel dichtbij (4e en 11e). En Contador deed het dus dit jaar (1e en 5e) net als in 2011 voordat daar een streep door ging. Contador is de enige die de Giro en Vuelta in één jaar (2008) heeft gewonnen sinds de Vuelta in september plaatsvindt.

Disclaimer: dit citaat is van begin augustus vorig jaar, dus Aru, Landa, Amador en de renners die geen Vuelta reden zijn nog niet verwerkt.

Striga 30 mei 2016 om 17:52

Vroem
Landa
Thomas
Poels
Nieve
Kwiatkowski
Kiryienka
Rowe
Stannard

Dat zou geen onverdienstelijk ploegje zijn, evt. nog sterker zijn dan het team van vorig jaar wat toen al niet normaal was.

MathijsMollema 30 mei 2016 om 19:58

Lijkt me sterkste ploeg:

Froome
Thomas
Kwiatkowski
Konig
Poels
Landa
Sergio Henao
Rowe
Stannard

Headlines

Materiaalzone

Populair