Danny van Poppel vliegt naar zijn tweede zege in Binche-Chimay-Binche

dinsdag 5 oktober 2021 om 17:05
Danny van Poppel vliegt naar zijn tweede zege in Binche-Chimay-Binche

foto: Cor Vos

Danny van Poppel heeft voor de tweede keer in zijn carrière Binche-Chimay-Binche achter zijn naam gezet. De Nederlandse renner van Intermarché-Wanty-Gobert wachtte de sprint niet af en trok met een late uitval op indrukwekkende wijze de winst naar zich toe. Ook in 2018 won Van Poppel de koers.

De route van de 198,6 kilometer lange eendagskoers bestond uit twee parcoursen. Vanuit Binche reden de renners eerst in een lange lus naar Chimay. Daarna werd over kuitenbijters als de Petit Poggio en de Muur van Thuin terug naar de startplaats gereden voor een kortere lus van 16,2 kilometer, die viermaal moest worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte ging het constant op en af, en ook had de wind op de open, brede wegen vaak vrij spel. De enige gecatalogeerde hindernis waren de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine 900 meter van de finish.

Zeven man animeren aanvankelijk de koers
Even na twaalf uur werd het startsein voor de koers gegeven en na een levendige beginfase kwam een kopgroep met zeven man tot stand. De zeven vluchters pakten maximaal vier minuten op het peloton, dat al vroeg begon te achtervolgen. De kopgroep verloor onderweg drie man, waardoor alleen Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauces WB), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Dries Van Gestel (TotalEnergies) nog vooraan over waren toen de finale-ronden werden aangesneden. Hun voorsprong was toen nog slechts 45 seconden.

De vroege vlucht met Janssens, Desal, Van Poucke en Van Gestel – foto: Cor Vos

Toen het peloton op zestig kilometer van de streep de kopgroep in zicht kreeg, ontbrandde de koers en probeerden meerdere renners de sprong te maken. Toch reden bij de tweede passage van de finish Janssens, Desal, Van Poucke en Van Gestel nog steeds voorop, al moest niet lang daarna Van Poucke lossen. Aan het eind van de tweede ronde viel ook Van Gestel vooraan weg, waardoor alleen Janssens en Desal overbleven. Maar hun voorsprong was met twaalf seconden nog maar klein.

Vanuit het peloton vielen Kobe Goossens (Lotto Soudal) en Anthony Turgis (TotalEnergies) aan en met nog dertig kilometer te rijden, sloten zij aan bij Janssens en Desal. Met nog dertig kilometer te koersen viel Turgis letterlijk weg uit de kopgroep door een val. Janssens zette zich vervolgens op de kant toen de kopgroep aan de laatste ronde van zestien kilometer begon. Daarin verdedigden Goossens en Desal een voorsprong van twintig tellen. Desal hield het lang vol vooraan, maar met nog vijftien kilometer te rijden moest hij Goossens laten gaan.

Kevin Vauquelin gaat Goossens voorbij
Goossens bleef niet lang alleen vooruit, want op dertien kilometer van de aankomst wist Kevin Vauquelin aan te sluiten en de Franse renner van Arkéa Samsic reed dan alleen door. Daarachter organiseerden Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma zich en met nog vijf kilometer te gaan werd Vauquelin ingerekend. Het leek erop dat een massasprint de beslissing zou brengen, maar daar dacht Danny van Poppel anders over. Ver voor de finish, op de oplopende kasseien van Pépinière, gooide de sprinter alle remmen los en denderde met machtige halen naar de overwinning.

Voor het eerst werd ook een vrouweneditie van Binche-Chimay-Binche verreden. Sara Van de Vel (Team Rupelcleaing) kwam na 117,2 kilometer solo over de streep en boekte zo haar eerste zege in haar carrière. Loes Adegeest bleef in de sprint om de tweede plaats Nicole Steigenga voor.

Dit artikel delen:

26 Reacties

de adelaar 5 oktober 2021 om 17:07

Zo dan, van Poppel doet even een mooi krachtig kunstje !!! Op de thuis koers van Wanty, mooi kado voor de sponser! Niemand kon m volgen, echt iedereen stikkedood.

Murcia 5 oktober 2021 om 17:12

Met overmacht een perfect afscheidscadeau van Danny aan Hilario en de rest van Wanty. Leuke bijna putsch nog op het einde van Czerny en Cavendish wat TJV oprookte maar op de steentjes was er geen houden aan toen van Poppel de turbo aanzette.

madeinstars 5 oktober 2021 om 17:47

Die putsch ook mede mogelijk gemaakt door de cameramotor, die echt honderden meters pal voor czerny reed

bswinkelss 5 oktober 2021 om 17:12

Hij is lekker op dreef dit seizoen! Goeie keus geweest om naar wanty te gaan!

Ruben_ 5 oktober 2021 om 17:27

Maar gaat nu helaas naar Bora om Bennett slaaf te worden

Lalsacien 5 oktober 2021 om 17:47

@Ruben_ Bennett slaaf?

ssj 5 oktober 2021 om 19:13

Wel jammer dat ie volgend jaar gaat knechten nu hij eindelijk weer een goed seizoen heeft

Marik 5 oktober 2021 om 17:14

Wat een machtige jump was dat zeg! Zag er sterk uit, zeer verdiend voor hem.

Harrogate19 5 oktober 2021 om 17:16

Knap hoor. Sponsor lyrisch, gaat een feestje zijn daar.

de adelaar 5 oktober 2021 om 21:55

Chimay was de andere sponser van deze koers? Knap lam dan denk

Man met de hamer 5 oktober 2021 om 17:21

Monsterlijke sprint. Trapte bijna zijn fiets onder zijn kont vandaan, stuiterend over de keitjes met zoveel macht. Magnifiek.

Poeksel 5 oktober 2021 om 17:26

Goed gezien ook in de voorbeschouwing van WF om Van Poppel topfavoriet te maken.

Mwielerfan 5 oktober 2021 om 19:01

Inderdaad, mag ook wel eens gezegd

cadu 5 oktober 2021 om 17:33

En dan denken dat hij voor de derde plaats sprintte

cadu 5 oktober 2021 om 17:35

Dacht dat er nog 2 weg waren

platteprijs 5 oktober 2021 om 17:35

Wat een machtsexploot! Wervelende laatste ronde. Czerny die doldriest aanvalt en zowel Cavendish de nek omdraait als de hele Jumboploeg. Het was sowieso een vreemde zet dat de hele ploeg zich opofferde om Groenewegen in stelling te brengen. Die kon niet eens het wiel van Van Emden houden. Waarom niet rijden voor Eenkhoorn, die leek erg sterk.

Ronellenfitsch 5 oktober 2021 om 18:01

Inderdaad, raar automatisme dat Groenewegen waar hij start, altijd de man is. Groenewegen heeft Jumbo zeges gegeven maar ook zeges gekost.

Mwielerfan 5 oktober 2021 om 19:02

Absurd om bij zo’n zwaar parcours daarvoor te kiezen. Gênant bijna. Zelfs in z’n beste dagen kon hij dit niet

mocca 5 oktober 2021 om 19:33

@ronellenfitsch.
Dat kan je van heel veel, zo niet alle renners, zeggen.

peterwinnen 5 oktober 2021 om 20:04

Bijzonder inderdaad….Roosen, Eenkhoorn en Van Hooydonck, het parcours is redelijk op hun lijf geschreven, en dan ga je voor een sprinter die met moeite kan aanhaken.

Romāns Vainšteins 5 oktober 2021 om 20:49

Jumbo heeft een sterke kopman focus en deze convergente visie zelfs de Belgische wegequipe ingekregen, helaas.

Wat van Poppel betreft klasse natuurlijk, dat 2e laags Vlaams koersen is ook exact zijn terrein om koersen te pakken, jammer dat hij daar verkast eigenlijk.

FrankyVercauteren 5 oktober 2021 om 20:00

Knappe overwinning, weliswaar in een C-koers en met een derderangs deelnemersveld. Maar toch: mooi gedaan!

Turtlehead 5 oktober 2021 om 20:03

Alleen over de finish, is alleen over de finish! Er zijn mindere renners die zo koersen winnen :) :) :)

Woutje 5 oktober 2021 om 21:13

Prachtige overwinning zeg, flink staaltje power

Wheely 5 oktober 2021 om 21:35

Net ff gekeken. Ik heb het gevoel dat ik hem exact dit al eens heb zien doen. Wel echt een specialiteit van hem zo op die steentjes. Doet ie eigenlijk beter dan sprinten. Knappe zege.

Merlinappa 5 oktober 2021 om 21:40

Mooi hoor, bijna exact zoals een paar jaar terug. Een aankomst perfect op zijn maat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair