Danny van Poppel schrijft Rund um Köln op zijn naam
foto: Cor Vos
zondag 21 mei 2023 om 15:32

Danny van Poppel schrijft Rund um Köln op zijn naam

Danny van Poppel heeft zondag Rund um Köln (UCI 1.1) op zijn naam geschreven. Na een lastige koers van 201 kilometer won de Nederlander van BORA-hansgrohe de sprint van een grote kopgroep, die in de finale was ontstaan in de heuvelzone. Van Poppel was nipt sneller dan Milan Menten (Lotto Dstny), die samen met ploegmaat Jasper De Buyst het podium op mocht.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De renners kregen in Rund um Köln ruim 2.700 hoogtemeters voor de kiezen. De heuvels ten noordoosten en ten oosten van de stad zorgden al in de openingsuren voor scheuren in het peloton. Een groep van ongeveer veertig renners wist zich, onder meer op de Agathaberg, los te weken van de rest.

BORA-hansgrohe was de aanstichter en zat met zes man mee, maar ook Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), Mike Teunissen, Gerben Kuypers (beiden Intermarché-Circus-Wanty), Casper van Uden (Team DSM), Milan Menten en Jasper De Buyst (beiden Lotto Dstny) schoven mee. Die grote groep reed anderhalve minuut weg van het peloton.

In de laatste 60 kilometer lagen nog vijf serieuze heuvels, met daaronder de Ferrenberg (1,2 km aan 8,5%), de Sand (700 meter aan 5,9%) en Schloss Bensberg (1,1 km aan 5,5%). Daarna waren de laatste 20 kilometer zo goed als vlak richting Köln.

foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe probeerde haar overtal in die heuvelzone uit te spelen. Maximilian Schachmann was de eerste vooruitgeschoven pion van de Duitse ploeg. Hij sloeg al snel een gat van 30 seconden en liep uit naar 50 seconden, maar verloor ook wat van zijn pluimen.

De achtervolgende groep, die in de heuvelzone flink was uitgedund, kreeg vlak voor Schloss Bensberg Schachmann in zicht en greep hem op 22 kilometer van de meet. Die groep was ongeveer 15 man groot en ging strijden om de zege, omdat in de achtervolging niet samengewerkt werd. Lotto Dstny wilde er vooraan een sprint van maken voor Menten, terwijl BORA-hansgrohe Danny van Poppel mee had zitten.

Het draaide inderdaad uit op een sprint, waarin Van Poppel koos voor een vroege sprint. Hij sloeg meteen een vroeg gat, maar Menten kwam in extremis nog langszij. De camera op de finishlijn moest daarom uitsluitsel geven over de winnaar en die was duidelijk: het feest mocht beginnen bij Van Poppel en BORA-hansgrohe. Menten en De Buyst zorgden voor een tweede en derde plek voor Lotto Dstny.

 
13 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2023
Dit is toch een mooie koers om op je naam te schrijven. Gefeliciteerd Danny. Straks maar even een paar beelden terugkijken.
  21 mei 2023
  precies, ik vind dit de mooiste koers van zijn gehele palmares...
  21 mei 2023
  Mooier dan een Vueltarit? Mwah....
  21 mei 2023
  Z'n vorige winst dateert van oktober 2021, dus fijn dat Danny weer eens zelf als eerste over de finish kan komen. Het is hem van harte gegund.
  21 mei 2023
  Opzeker mooier dan een Vuelta-rit. Daar krijg je jaarlijks 21 kansen. Een (semi-) klassieker heeft voor mij altijd meer waarde, omdat het voltallig peloton afgestemd is op die ene dag. Neem een Giro van deze week... daar spelen zoveel belangen dat een etappe winnen ook een grote gunfactor in zich heeft.
Machtige sprint met een fantastische leadout
Mag ook wel, hard werken voor anderen, dan is het met zoveel talent een mooie beloning. Lijkt wel volledig Lage Landen wat de klok slaat in sprints, heel apart.
  21 mei 2023
  Ergens wel logisch toch, uit de lage landen komen de grote jongens die excelleren op het vlakke.
  @Wheely Toch heb ik dat niet vaak meegemaakt.Valt er bijvoorbeeld voor 2023 een top vijf te maken zonder een NL of BE renner? Jakobsen, Merlier, Philipsen, Groenewegen, Kooij, Meeus als absolute toppers. Geen Ewan of Cavendish meer. De Lie en WvA nog....MvdP. Wie zou als "buitenlander" echt in de top 5 horen?
  21 mei 2023
  Meeus kun je toch niet als topper zien. Schat Pedersen, Milan, Groves en Ewan sowieso hoger in.
Lekker hoor. Precies net op tijd vroeg aangegaan.
21 mei 2023
Heerlijk, groot fan van Danny!
Best link van Bora, de hele dag overtal en dan het op een fotofinish laten aankomen ….

Reacties zijn gesloten.