Daniele Bennati volgt Davide Cassani op als bondscoach Italië
Bennati zette in 2019, als renner van Movistar, een punt achter zijn carrière -foto: Cor Vos
dinsdag 2 november 2021 om 10:56

Daniele Bennati volgt Davide Cassani op als bondscoach Italië

Daniele Bennati is de nieuwe bondscoach van Italië. De oud-renner van onder meer Lampre, Liquigas en Tinkoff is de opvolger van Davide Cassani. Die laatste was sinds 2014 bondscoach, maar de Italiaanse wielerbond besloot dit jaar het roer om te gooien.

Bennati lag samen met Gianni Bugno, Filippo Pozzato, Davide Bramati en Maurizio Fondriest in de weegschaal. Cordiano Dagnoni, die in februari Renato di Rocco opvolgde als bondsvoorzitter van de FCI, besloot uiteindelijk Bennati naar voren te schuiven als opvolger van Cassani.

Cassani werd in 2014 verkozen tot bondscoach van Italië en onder zijn leiding werden er meerdere titels en medailles behaald in het baan- en wegwielrennen. Dit jaar kroonde Sonny Colbrelli zich nog tot Europees kampioen in eigen land en zo kon Cassani met opgeheven hoofd zijn functie neerleggen.

Voor Bennati is het zijn eerste grote functie binnen het wielrennen sinds zijn afscheid als renner in 2019. De inmiddels 41-jarige Italiaan was bijna twintig jaar prof en gold jarenlang als een van de betere sprinters in het peloton. De Toscaan won in zijn carrière meer dan vijftig wedstrijden, waaronder ritzeges in de Tour, Giro en Vuelta.

Ballan is nog altijd de laatste Italiaanse wereldkampioen bij de eliteheren – foto: Cor Vos

Bennati kan niet wachten om te beginnen aan zijn nieuwe job, maar voelt ook de nodige druk. “Het is een grote verantwoordelijkheid en het is een belangrijke functie binnen het Italiaanse wielrennen. Ik heb er echter een goed gevoel bij en ik ben echt opgewonden. Ik had altijd al de ambitie om bondscoach te worden, maar ik had niet verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Ik ben wel klaar voor de uitdaging.”

De oud-renner gaat als bondscoach voor het allerhoogste. “Door de jaren heen heeft Davide (Cassani, red.) uitstekend werk geleverd, met vier opeenvolgende Europese titels en verschillende medailles op wereldkampioenschappen. Het is echter al van 2008 geleden dat een Italiaan nog eens wereldkampioen werd op de weg”, doelt Bennati op de wereldtitel van zijn oud-ploeggenoot en generatiegenoot Alessandro Ballan. “Het doel is om de regenboogtrui terug te brengen naar Italië.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
2 november 2021 11:13
Wat een vernedering voor Bugno, die was zich al rijk aan het rekenen.
2 november 2021 11:22
Wel jammer dat bugno het niet werd, was ie tenminste bij die vakbond weg
2 november 2021 17:03
die strakke pasvorm zeg van toen, nou weet ik waar de vloek van de regenboogtrui destijds op gebaseerd was
2 november 2021 17:04
Apart, zonder enkele ervaring als ploegleider.
    2 november 2021 17:24
    Geldig rijbewijs volstaat...meest overschatte baan in het wielrennen...
    2 november 2021 17:47
    Een leuke baan voor oud-renners die moeilijk afscheid kunnen nemen.
    2 november 2021 20:41
    Polleke, misschien ergens wel, het is vooral gecompliceerd. Toch kan je door selecteren nog wel invloed uitoefenen.

Reacties zijn gesloten.