Daniel Martin zegeviert in Ronde van Lombardije

zondag 5 oktober 2014 om 17:02
Daniel Martin

foto: Sirotti

Daniel Martin heeft in Bergamo de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De renner van Garmin Sharp ontsnapte in de slotkilometer uit de kopgroep. Alejandro Valverde eindigde als tweede en deed een goede zaak voor het klassement om de WorldTour.

Elf vluchters
In de laatste topklassieker van het wielerseizoen ontstond er in de openingsfase een kopgroep van acht man. Vluchters Tiziano Dall’Antonia (Androni Giocattoli), Francesco Gavazzi (Astana), Jan Polanc (Lampre-Merida), Jérémy Roy (FDJ.fr), Andrea Fedi (Neri Sottoli), Romain Guillemois (Team Europcar), Paul Voss (Team NetApp-Endura ) en Sérgio Paulinho (Tinkoff-Saxo) kregen gezelschap van Matthias Brändle (IAM Cycling), Angelo Pagani (Bardiani – CSF) en Miguel Angel Rubiano (Team Colombia), waardoor er een vluchtersgroep van elf man ontstond. Deze elf reden een voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar.

Mollema en Weening kleuren de koers
Op de top van de Passo di Ganda op zestig kilometer van het einde waren er met Paulinho, Fedi, Polanc, Rubiano en de oorspronkelijke aanstichter Roy nog vijf vluchters over. Zij hadden een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton. Amets Txurruka (Caja Rural) ging ondertussen vanuit het peloton op jacht naar de koplopers.

Paulinho liet kort daarna zijn vluchtgenoten achter zich. Vanuit de achtergrond gingen Bauke Mollema (Belkin), Pieter Weening (Orica-GreenEDGE), Ben Hermans (BMC) en Mikaël Cherel (AG2R La Mondiale) in de tegenaanval. Mollema moest bergop lossen en viel terug in het peloton. Weening en Hermans slaagden erin de koplopers bij te halen en met twee de leiding over te nemen. In de afdaling kregen zij gezelschap van Leopold König (NetApp-Endura). De voorsprong van de drie bleef beperkt. König werd ingerekend door het peloton, maar Hermans en Weening gaven niet op. Op 4,5 kilometer van het einde werden de twee aan de voet van de slotklim alsnog ingerekend.

Slimme Martin heeft eindelijk geluk
Daar was het de Belg Tim Wellens (Lotto Belisol) die met een versnelling de voorzet gaf voor een spannende finale. Wellens sloeg een gat, maar werd nog voor de top bijgehaald door een elite-groepje dat aangevoerd werd door Philippe Gilbert. In de afdaling probeerde Samuel Sanchez weg te geraken, maar hij slaagde daar niet in. De groep leek te gaan sprinten om de overwinning, maar Daniel Martin stak daar in de slotkilometer een stokje voor. Hij ging als eerste door de laatste bocht en kwam solo als eerste over de finish. Met een zege in een van de monumenten bekroont hij zijn pechseizoen alsnog met een hoofdprijs.

Daniel Martin

Ronde van Lombardije 2014
Como – Bergamo (260 km)

1. flag-ie Daniel Martin (Garmin Sharp) in 6u25m33s (39,5 km/u)
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1s
3. flag-pt Rui Costa (Lampre Merida)
4. flag-be Tim Wellens (Lotto Belisol)
5. flag-es Samuel Sanchez (BMC Racing)
6. flag-ch Michael Albasini (Orica GreenEDGE)
7. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing)
8. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
9. flag-it Fabio Aru (Astana)
10. flag-it Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) op 14s

17. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 25s
43. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 1m34s
49. flag-nl Pieter Weening (Orica GreenEDGEop 2m42s
84. flag-nl Steven Kruijswijk (Belkin) op 12m47s
89. flag-nl Bauke Mollema (Belkin) op 14m58s
93. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) op 17m09s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair