Daniel Martin wint zenuwachtige Luik-Bastenaken-Luik

Door
zondag 21 april 2013 om 17:10

Daniel Martin

foto: Sirotti

Daniel Martin heeft de 99e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Ier van Garmin-Sharp reed een lepe finale en trok verrassend aan het langste eind. Joaquim Rodriguez werd tweede. Valverde spurtte naar een derde plaats.

Al snel na de officiële start legde het peloton zich neer bij een zeskoppige ontsnapping. De Belgen Bart De Clercq (Lotto-Belisol), Frederik Veuchelen (Vacansoleil) en Sander Armee (Topsport Vlaanderen) alsook het IAM Cycling-duo Jonathan Fumeaux- Pirmin Lang en de Fransman Vincent Jérôme (Europcar) tekenden voor de vlucht van de dag. De voorsprong van het zestal liep in een mum van tijd op tot bijna een kwartier. Dit was dan weer het sein voor onder meer Astana en Katusha om de achtervolging op gang te brengen.

Op negentig kilometer van de streep was het Tom-Jelte Slagter die in het peloton een versnelling plaatste. De inspanning van de Groninger was echter niet meer dan een vroege test en al snel werd hij weer bijgehaald. Hierop besloot Team Sky het initiatief over te nemen in aanloop naar de finale. Vooraan kende De Clercq intussen weinig geluk: de Belg reed eerst lek en had even later problemen met zijn versnellingsapparaat. Na een korte achtervolging wist hij vooraan weer post te vatten.

Bij het opdraaien van La Redoute hijgde de Sky-train de vluchters inmiddels in de nek. Hier werd David Lopez op pad gestuurd. De Spanjaard kreeg in eerste instantie Jakob Fuglsang en Rui Costa in het wiel. In de afzink kwam nog een trosje renners aansluiten, maar ter hoogte van Sprimont leek het tot een hergroepering te komen. Op het moment dat het peloton de kloof weer had gedicht demarreerde Lopez opnieuw en sprongen Bardet en Cunego attent in zijn wiel.

Het aansluiten van nog eens vijf anderen ten spijt kwam het wederom tot een hergroepering. Onder aanvoering van de BMC-mannen werd er en bloc koers gezet richting de laatste twee hellingen. Op de Côte de Colonster was het Uran die wederom namens Team Sky aan de boom schudde. De Colombiaan kreeg onder meer de attente Contador mee, maar het was Hesjedal die in de afdaling solo wegreed.

Met slechts twintig seconden voorsprong begon Hesjedal aan de Côte de Saint-Nicholas. Op de flanken van de slotklim verdween zijn voorgift als sneeuw voor de zon en was het Betancur die in een ruk naar de Canadees toe reed. Ook Daniel Martin, Scarponi, Rodriguez en Valverde kwamen terug vooraan.

Onder de vod plaatste Rodriguez een verschroeiende demarrage, maar blies zich wat op waarna Martin terug aan het wiel kwam. Hierop versnelde Martin nog eenmaal en trok daarmee het laken naar zich toe.

podium luik

foto: Sirotti

99e Luik-Bastenaken-Luik (WT)
Luik-Ans (257 km)
1. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Sharp)
2. Joaquim Rodriguez (Spanje/Team Katusha)
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar)
4. Carlos Betancur (Colombia/AG2R-La Mondiale)
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre)
6. Enrico Gasparotto (Italië/Team Astana)
7. Philippe Gilbert (België/BMC Racing)
8. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Sharp)
9. Rui Costa (Portugal/Movistar)
10. Simon Gerrans (Australië/Orica-GreenEDGE)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone