Damien Howson soleert in koninginnenrit Herald Sun Tour
foto: Sirotti (archief)
Ruben De Muynck donderdag 2 februari 2017 om 06:05

Damien Howson soleert in koninginnenrit Herald Sun Tour

De eerste etappe in de Herald Sun Tour 2017 is gewonnen door Damien Howson. De Australiër van Orica-Scott sprong samen met Sky-renner Kenny Elissonde weg uit het peloton op de slotklim naar Falls Creek. Op drie kilometer voor het einde liet Howson de Fransman achter. De 24-jarige renner pakte zo zijn tweede profzege en de leiderstrui.

Sky controleert
Met proloogwinnaar Danny van Poppel (Sky) als leider in het algemeen klassement ging de eerste etappe in lijn van start. De eerste succesvolle aanvalspoging ontstond meteen na de start. Nieuw-Zeelanders Greg Henderson (UnitedHealthcare) en Darcy Ellerm-Norton (St. George Continental) gingen samen met de Nederlander Sjoerd van Ginneken (Roompot – Nederlandse Loterij), de Brit Steven Lampier (JLT Condor) en thuisrijders Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Benjamin Hill (Attaque Team Gusto), Mathew Ross (Drapac Pat’s Veg) en Jacob Kauffmann (NSW Institute of Sport) ten aanval. De maximale voorsprong van het achttal groeide uit tot bijna acht minuten. Toen Sky op kop van het peloton begon te rijden, begon de voorsprong af te nemen.

Onze landgenoot Van Ginneken werd zowel tijdens de tussensprinten als tijdens de eerste beklimming van de dag telkens tweede. Aan de voet van de beklimming van Falls Creek (1ste categorie) op 30 kilometer van het einde was de achterstand van het peloton nog slechts twee minuten. Lampier en Watson werden als laatste vroege vluchters ingerekend. Halverwege de beklimming van Falls Creek demarreerde Howson. Hij kreeg Elissonde met zich mee. Het Australisch-Franse duo nam snel anderhalve minuut voorsprong op het uitgedunde peloton.

Howson sterker dan Elissonde
De 20-jarige Jai Hindley van Korda Mentha Real Estate Australia (nationale selectie Australië) ging in de tegenaanval. Chris Froome (Sky) en Esteban Chaves (Orica-Scott) waren niet geïnteresseerd in een eerste duel en gaven het vertrouwen aan hun ploegmaten vooraan. Toen Hindley naderde op de twee leiders, had Elissonde geen antwoord op een nieuwe aanval van Howson. De Australiër soleerde zo naar een dubbelslag.

De nationale selectie van Australië presteerde sterk in de breedte. Vijf renners van Korda Mentha Real Estate Australia finishten in de top-tien van de rituitslag.

 
9 Reacties
Sorteer op:
2 februari 2017
Waarom is die Storer niet opgepikt door een WT-team? Of wilde hij zelf die stap nog niet maken?
2 februari 2017
@Jochem. Hij ziet wielrennen meer als hobby. Zijn grote passie is ballet en daar wil hij zijn beroep van maken.
2 februari 2017
Pas 19 die jongen
2 februari 2017
Verrassend voor mij. Heeft veel geknecht afgelopen jaar en leuk dat hij wint. Pas 19, dat belooft nog wat.
2 februari 2017
Howson is juist 24 en Storer is 19 ;) Mooie zege voor Howson trouwens, en wat rijdt die Australische selectie sterk zeg.
2 februari 2017
Hoofdisvrij, dat zeg je nu dus verkeerd om Verder 90% Australië in top 20, dus zo spannend vind ik t niet, al is t een mooie zegen voor damien howson. Die kan zich lekker in de luwte ontwikkelen met al het talent bij orica. Eerste Nederlander op de kaart: 28 TUSVELDMartijn Roompot - Nederlandse Loterij 5:33
2 februari 2017
Is zich toch heel langzaam toch ook aant ontwikkelen tot een goede renner die howson!
2 februari 2017
Knappe zege van Howson. Klopt hier toch mooi Elissonde.
2 februari 2017
@DeLuiaardVanLimburg 90% is zwaar overdreven. Het is niet veel anders dan in bv Omloop het Nieuwsblad. daar stikt het ook van de Belgen in de Top 20 (, dus zo spannend vind ik de Omloop niet ;)

Reacties zijn gesloten.