Damiano Caruso op podiumkoers: “Het uitvallen van Landa geeft mij meer vrijheid”

dinsdag 25 mei 2021 om 16:02
Damiano Caruso op podiumkoers: “Het uitvallen van Landa geeft mij meer vrijheid”

foto: Cor Vos

Damiano Caruso geniet volop van zijn nieuwe rol bij Bahrain Victorious. De 33-jarige Italiaan staat op dit moment tweede in het algemeen klassement, op 2.24 minuut van Egan Bernal. “Ik voel me goed en heb veel zelfvertrouwen”, aldus een uitgelaten Caruso.

Op de rustdag vertelt Caruso middels een digitaal persmoment over zijn ambities deze Giro. Onvermijdelijk is de vraag: kan hij in de laatste week de roze trui nog bemachtigen? “Ik weet niet of het mogelijk is om Egan Bernal te verslaan. Hij is op dit moment de sterkste in koers, dus normaal gesproken zou dat heel moeilijk zijn. Ik denk niet dat iemand hem op dit moment kan verslaan.”

Maandag wist Caruso op de besneeuwde flanken van de Passo Giau als een van de weinigen de schade te beperken op Bernal. “We hebben veel regen gehad deze Giro. Ik denk dat het een goede keuze was om het parcours aan te passen, want het publiek heeft alsnog een mooie koers kunnen zien en wij hebben veilig gekoerst. Er waren simpelweg geen verliezers door dit besluit.”

Romain Bardet en Damiano Caruso bereiken de finish in de koninginnenrit – foto: Cor Vos

Voorbereiding
Voor veel wielerfans is Caruso nu al een van de verrassingen van deze Giro d’Italia. De geboren Siciliaan rijdt namelijk al dagen met de besten mee omhoog en staat daarmee sinds de elfde etappe in de top-3 van het algemeen klassement. Voor hemzelf is het echter een stuk minder verrassend dat hij zo verdienstelijk koerst.

“Ik reed vorig jaar al top-10 in de Tour”, vertelt Caruso met lichte trots. “Daar heb ik ook laten zien dat ik bij de besten ter wereld hoor. Daarnaast reed ik ook in de Vuelta en Giro bij de beste tien, dus een echte verrassing is het niet.”

“Ik heb daarom ook niets veranderd aan mijn voorbereiding op deze Giro. Ik ben gewoon aan de slag gegaan met wat ik afgelopen jaar geleerd heb. Ik probeer het ieder jaar beter te doen. Met de staf, met de mensen om me heen… Ik probeer altijd het volgende niveau te bereiken.”

Damiano Caruso tijdens de Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Podiumkansen
Door het uitvallen van ploegmakker Mikel Landa in de eerste week kreeg Caruso opeens het kopmanschap in de schoot geworpen. “Zonder Landa kan ik voor mezelf rijden. Dat voelt goed, geeft me vrijheid en daardoor denk ik dat ik op het podium kan komen.”

“Ik wist namelijk al dat ik een goede domestique was, misschien zelfs wel een van de besten, maar het is wel leuk om te zien dat ik ook een hoofdrol voor de ploeg kan vervullen”, aldus de nummer twee van het algemeen klassement. “Als Landa er nog zou zijn, zou het een hele andere koers zijn.” Caruso richt zich na de Giro d’Italia op de Olympische Spelen en de Vuelta a España.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Basementman 25 mei 2021 om 16:24

“want het publiek heeft alsnog een mooie koers kunnen zien” was het maar zo’n feest…

Ontopic: Caruso rijdt inderdaad fantastisch, maar heeft ook gelijk dat het niet perse een verrassing is, aangezien hij de laatste jaren wel meer op hetzelfde niveau rijdt, alleen dan met kopman. Ook wel weer typisch dat het om Landa gaat, en dat Caruso nu waarschijnlijk hoger eindigt dan dat Landa gedaan zou hebben (of ook 2e). Caruso heeft normaliter ook een sterkere tijdrit in de benen. Het zegt volgens mij ook iets over de concurrentie, waar 6 man allemaal 2e of 7e kunnen worden. Het gat met een Bernal, Pogacar en Roglic oogt wel groot.

0
Titaantje 25 mei 2021 om 16:24

Prachtig dat het voor hem zo uitpakt. Verrassend ook dat Bilbao het kopmanschap niet heft weten te pakken, diens vorm leek toch goed met de Alps. Wederom denk ik dat het weer daar een grote invloed heeft op het niveau.

0
nasibal 25 mei 2021 om 16:37

Z’n vorm was uitstekend, maar mensen overschatten chronisch zijn klimmersbenen. Ook in de ToTA heeft hij 80% van het verschil gemaakt in afdalingen en op het vlakke. Bergop werd hij er gewoon afgereden.

0
Titaantje 25 mei 2021 om 17:56

nasibal, dat kan. ik heb het niet gezien. ik heb wel de tour vorig jaar gezien. Caruso is idd geen topklimmer. Maar wel iemand die lang aan een strak tempo omhoog kan rijden en zo 10e in een grote ronde kan worden. En hij wordt niet echt slechter in de 3e week.

0
Shinzawai 25 mei 2021 om 16:36

Caruso is altijd al een degelijke, taaie ronderenner geweest. Is ook wat minder mager dan veel van zijn concurrenten, dus ik denk dat de weersomstandigheden voor hem relatief gunstig zijn.

0
Wheely 25 mei 2021 om 16:43

Volhouden Damiano! Podium zou fantastisch zijn en een evenaring van Landa’s beste prestatie in een grote ronde.

0
Rondje 25 25 mei 2021 om 16:47

Wat men ook van hem vind, hij verrast mij steeds weer. Valt zelden door de mand. Geen klassieke renner, maar in etappekoersen staat hij er altijd.
Zoals hij zelf zegt, kon hij nu zijn gang gaan. Heeft het kopmanschap fantastisch overgenomen van Landa, waar ikzelf had gedacht dat Bibao de aangewezen persoon zou zijn. Podium is nu binnen handbereik. Hugh Carthy kan natuurlijk nog wel roet in het eten gooien. Is namelijk altijd goed in de derde week. Vlasov staat te ver denk ik.

0
lo squalo dello Stretto 25 mei 2021 om 16:49

Maakt het nog pijnlijker dat Landa uitviel (ik vind Caruso een fantastische renner maar Landa was eigenlijk de enige die in die slotweek nog vol voor het roze zou gaan en met een Caruso in deze vorm had hij nog zotte dingen kunnen proberen).

0
peterwinnen 25 mei 2021 om 17:02

Wanneer heeft Landa bewezen dat hij dat kan dan? Als nou iemand vaak teleurstelt, is het Landa wel, vind ik.

0
hjjanssen1973 25 mei 2021 om 17:04

Hoe zit het eigenlijk met Bilbao, waar iedereen zo hoog over opgaf voorafgaand aan de Giro start?

0
Petertje PretnieZON 25 mei 2021 om 22:01

Pello zit in Bilbao,niet gezien de ronde !

0
Petertje PretnieZON 25 mei 2021 om 22:02

Pello zit in Bilbao,niet gezien deze ronde !

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone