CPA-voorzitter Bugno reageert op kritiek: “Het zijn leugens”

vrijdag 3 juli 2020 om 11:14
CPA-voorzitter Bugno reageert op kritiek: “Het zijn leugens”

foto: Cor Vos (archief)

Rennersvakbond CPA ligt onder vuur, maar volgens voorzitter Gianni Bugno is er sprake van ‘fake news’. Zo zou de vakbond de UCI hebben gesteund om één miljoen uit het WorldTour Fonds te halen om een procedure tegen Velon te betalen. “Het zijn leugens”, zo reageert Bugno in een open brief.

Een groot deel van het mannelijke wielerpeloton eist hervormingen van rennersvakbond CPA. Volgens CyclingOpinions hebben al meer dan 325 renners een petitie ondertekend die om hervormingen vraagt. De renners, waaronder Chris Froome en Robert Gesink, voelen zich niet genoeg gehoord door de vakbond.

Een van de dingen die de renners dwarszit is de zaak waarin de UCI lijnrecht tegenover Velon staat. De CPA zou vooral achter de UCI aanlopen en de wielerunie steunen. Daarnaast schijnt het solidariteitsfonds van de CPA bijna failliet te zijn. Secretaris generaal Laura Mora reageerde eerder al op de kritiek, nu is het de beurt aan voorzitter Bugno.

‘Fake news’
De tweevoudig wereldkampioen en winnaar van de Giro d’Italia 1990 benadrukt dat de wielersport in een moeilijke periode zit. De CPA had afgelopen maandag een online meeting met de renners. “We konden de zorgen bij de renners wegnemen, als reactie op het verspreiden van fake news in de media. De geruchten met betrekking tot het WorldTour fonds, het zijn leugens.”

“Het is zeer teleurstellend dat onze organisatie zo wordt aangevallen. Ik ben vooral trots op onze vertegenwoordigers en wat zij allemaal hebben bereikt”, aldus Bugno, die renners vooral oproept om in gesprek te gaan met de CPA. “Ik wil de renners laten zien wat we allemaal doen als organisatie. We zullen de komende periode dan ook blijven vergaderen.”

“Wij zijn er voor de renners”
“Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar ik vraag de renners wel om goed geïnformeerd te zijn en niet te geloven in leugens. De mensen die deze leugens verspreiden, kennen de feiten helemaal niet en proberen de CPA gewoon in diskrediet te brengen. Als er dingen onduidelijk zijn, neem dan gewoon contact met ons op.”

“Het is niet nodig om een petitie te starten. Wij zijn er voor de renners. Ik vraag de coureurs om actief mee te doen. We hebben tijdens de coronacrisis geleerd dat we ook gewoon online vergaderingen kunnen organiseren. Op die manier blijven we in contact.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

EducationSecond 3 juli 2020 om 11:31

Als mannen met macht beginnen te roepen dat iets fake news is, gaan bij mij de alarmbellen af.

Fake News bestrijd je door met feiten uit te leggen wat er dan wel is gebeurd en openheid van zaken te geven. Dat zie ik hier niet gebeuren.

VerstandOpNul 3 juli 2020 om 11:52

Met deze knakker ga je de oorlog ook niet winnen..
Maar wel klasse dat ie heeft uitgevogeld hoe Skype werkt..

Cyclinglife 3 juli 2020 om 13:14

Hoe komen renners dan aan een brief van het CPA waarin staat dat ze later of minder geld krijgen? Heeft er iemand zo’n hekel aan de CPA dat ze hun brieven vervalsen en naar precies de goede personen afleveren? En de inhoud van de brief strookt aardig met wat het CPA zelf schrijft op hun website. Over minder betalen enzo, hebben ze hun website dan ook nog gehackt en aangepast.
Iemand moet echt een grondige hekel aan ze hebben als ze zover gaan.

Peetvader 3 juli 2020 om 14:25

Uit een interview met Steels/Lampaert:

Wat de twee ook maagpijn bezorgt, is de CPA. De internationale rennersvakbond, die het gros van het peloton tegen zich heeft en waarover ook Patrick Lefevere zich al kritisch uitte in zijn wekelijkse column in deze krant.

Steels: “De renners zijn verplicht om elk jaar drie procent van het globale prijzengeld af te staan aan de CPA. We onderhouden hen, maar krijgen er niks voor terug. Momenteel is de CPA voor ons gewoon een extra belasting. ”

Lampaert: “Die bijdrage dient om profrenners die na vijf jaar stoppen een vangnet te bieden. Een goed initiatief. Maar nu klinkt het dat het fonds plots leeg is. Het geld is op en niemand weet waarheen. Dat is toch schandalig?”

Steels: “Het probleem is dat we er niks aan kunnen veranderen. In principe is de CPA een onafhankelijke partij, los van de UCI. Elk land heeft een afgevaardigde die stemt voor het aantal profrenners van dat land. Maar Frankrijk en Italië tellen zoveel profs dat de andere landen niet tegen hen kunnen opboksen. Frankrijk is het land van UCI-voorzitter David Lappartient en Italië van CPA-baas Gianni Bugno. Zij blokkeren alles.”

Lampaert: “Bugno is zogezegd de vertegenwoordiger van alle renners, maar spreekt enkel Italiaans.”

Steels: “Tot vorig jaar had hij zelfs geen e-mailadres. In een interview vertelde hij dat hij na zijn profcarrière teruggetrokken leeft en ver weg van de koers. Is dat de dan de juiste man?”

Lampaert: “Ofwel stoppen ze ermee, ofwel steunen ze ons echt. Nu is het postjespakkerij.”

Lijkt me dat er toch frustraties zijn onder de renners ivm CPA…

Ligthning 4 juli 2020 om 10:53

Als er iemand liegt, is het Bugno wel. Het klopt wat hier beweert wordt, dat de CPA Italiaans en Frans is. Dat de voorzitter taalonkundig is, helpt ook al niet. En de diverse aantijgingen, zijn allemaal bewezen. De bewuste brief, de lege kas, de rennersbijdragen, de financiering van de UCI voor een zaak tegen de ploegen (nota bene met het geld van de renners).
Zoals ik al eerder stelde. Gewoon een andere vakbond oprichten.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone