Cosnefroy verslaat Alaphilippe na Frans onderonsje in Bretagne Classic

zondag 29 augustus 2021 om 16:48
Cosnefroy verslaat Alaphilippe na Frans onderonsje in Bretagne Classic

foto: Cor Vos

De 85ste editie van de Bretagne Classic-Ouest-France is gewonnen door Benoît Cosnefroy. De Fransman van AG2R Citroën wist na een spannende finale landgenoot en wereldkampioen Julian Alaphilippe te vloeren in de sprint. Mikkel Honoré, een ploegmaat van Alaphilippe bij Deceuninck-Quick-Step, werd derde.

Met nog een kleine maand tot het WK in Vlaanderen is het zaak voor de klassieke renners om in topvorm te raken. Een van de belangrijkste koersen om die vorm te testen is de Bretagne Classic-Ouest France. Deze Franse eendagskoers stond vandaag op het programma, over een afstand van 250,5 kilometer met onderweg 4.000 hoogtemeters. Vanuit start- en aankomstplaats Plouay maakte het parcours eerst een grote lus door het heuvelachtige Bretagne. Met nog zeventien kilometer te rijden draaiden de renners het lokale parcours in Plouay op.

Twee Belgen mee in de vroege vlucht 
Het was na de start even wachten op de kopgroep van de dag, maar na de eerste schermutselingen namen Sébastien Grignard (Lotto Soudal), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) en Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) afstand van het peloton. De voorsprong van de vier aanvallers werd op een gegeven moment geklokt op ruim zes minuten, maar door het kopwerk van de mannen van UAE Emirates, Deceuninck-Quick-Step en EF Education-Nippo werd de voorsprong ook niet veel groter. Het bleek de aanzet tot een klassiek koersverloop.

De vroege vlucht in beeld – foto: Cor Vos

Het peloton werd onderweg twee keer opgeschrikt door een valpartij. Met name Jumbo-Visma deelde in de malaise en zag met Tobias Foss en Chris Harper twee belangrijke pionnen opgeven. Foss werd zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis om wat hechtingen in de kin aan te brengen. Intussen moest Gougeard zijn drie medevluchters laten gaan, die met een voorsprong van goed vijf minuten begonnen aan de laatste tachtig kilometer. Op 65 kilometer van de finish lag een gravelklim, de Saoutalarin van 1,8 kilometer aan 5,1%, en daar ontbrandde de koers volledig.

Alaphilippe en Pogačar in de aanval 
Deceuninck-Quick-Step voerde de forcing op deze onverharde strook en ging met wereldkampioen Julian Alaphilippe en zijn Deense kompaan Mikkel Honoré op jacht naar Hermans en De Marchi, de twee overgebleven koplopers. Alaphilippe en Honoré kregen bijval van niemand minder dan Tadej Pogačar, bezig aan de eerste wedstrijd sinds zijn gewonnen Tour de France, en Benoît Cosnefroy. Deze vier kleppers hadden al snel een goede verstandhouding en met name Honoré reed zich volledig leeg om zijn kopman Alaphilippe in stelling te brengen.

Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil tussen vroege vluchters Hermans en De Marchi en het achtervolgende elitegroepje twee minuten. Het peloton, aangevoerd door de mannen van INEOS Grenadiers, volgde nog een minuut verder. Daar was inmiddels de nodige paniek uitgebroken, in de wetenschap dat Alaphilippe, Honoré, Pogačar en Cosnefroy alsmaar verder wisten uit te lopen. We leken ons langzaam te kunnen opmaken voor een duel tussen de wereldkampioen en de Tourwinnaar, maar plots ging het licht uit bij Pogačar.

Pogačar moet inspanningen bekopen 
De Sloveen van UAE Emirates had duidelijk op zijn adem getrapt en moest even bekomen van zijn inspanningen, met als gevolg dat hij Alaphilippe, Honoré en Cosnefroy moest laten rijden. De andere tegenaanvallers reden zonder omkijken door, raapten een moegestreden Hermans op en leken op weg naar De Marchi, die inmiddels alleen voorop reed. De taaie Italiaan verkocht zijn huid duur in de finale, maar liet zich op dertig kilometer van de streep vrijwillig inrekenen door eerste achtervolgers Cosnefroy, Alaphilippe en Honoré. Het peloton volgde nog altijd op ruim een minuut van de kop van de koers.

In de laatste twintig kilometer waren er diverse schermutselingen in het peloton, maar van een georganiseerde jacht was geen sprake meer. Hierdoor bleef de voorsprong van de vier koplopers schommelen rond de minuut en dit bleek niet meer te overbruggen in de laatste kilometers. De winnaar zat met andere woorden vooraan, maar er waren met Alaphilippe, Cosnefroy en Honoré nog drie kanshebbers. De Marchi was inmiddels, na een dag in de vroege vlucht, gelost. Alaphilippe was zoals gewoonlijk erg nerveus, versnelde meerdere keren, maar kreeg Cosnefroy maar niet uit zijn wiel.

Cosnefroy versus Alaphilippe in Bretagne 
Op de beklimmingen van Lezot (1,4 km aan 3,9%), Lann-Payot (1,3 km aan 2,6%) werden er geen verschillen gemaakt en dus moest het gebeuren op de flanken van de Pont-Neuf, een klim van 1,5 kilometer aan 4,2% met maxima tot 9%, met de top op twee kilometer van de finish. Op het steilste gedeelte van de klim probeerde de wereldkampioen het met een alles-of-niets aanval, maar de sterke Cosnefroy wilde van geen wijken weten en besloot niet veel later zelf aan de boom te schudden. Alaphilippe moest alles op alles zetten om een gaatje te dichten, maar Cosnefroy bleek net niet sterk genoeg om zijn inspanning door te trekken.

foto: Cor Vos

Alaphilippe liet vervolgens Honoré terugkomen in de laatste dalende kilometer richting de licht oplopende finishstrook in Plouay, maar Cosnefroy liet zich niet gek maken, bleef ijzig kalm en wist op overtuigende wijze de sprint naar zich toe te trekken. Een balende Alaphilippe moest genoegen nemen met plek twee, Honoré eindigde als derde. Ethan Hayter won de sprint van de achtervolgende groep, Tour Poitou-Charentes-eindwinnaar Connor Swift werd vijfde. Met Jasper Stuyven (zevende) finishte er één Belg in de top-10.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Man met de hamer 29 augustus 2021 om 16:50

Knap werk! Iedereen in de tang bij DQS, maar Cosnefroy loopt ermee heen.

tvm 29 augustus 2021 om 19:53

De sterkste man in koers heeft gewonnen. Het was prachtig om zien.

Lalsacien 29 augustus 2021 om 16:53

Goed werk van Cosnefroy!

de nieuweMerckx 29 augustus 2021 om 16:53

Voor de rest een snertkoers…

Maillot à Pois 29 augustus 2021 om 16:57

Waarom?
Ik zag enkel de laatste 15 km, maar als ik het verslag lees, leek het ook voordien wel interessant

Joachim 29 augustus 2021 om 17:05

Geweldige koers vond ik het, maar ik ben fan van Cosnefroy en ook Alaphilippe heb ik graag dus ik ben misschien wat subjectief. Maar dit is toch wat je wil zien als liefhebber, toppers (Pogacar was er aanvankelijk ook bij) die er vroeg aan beginnen en niet afwachten.

Man met de hamer 29 augustus 2021 om 17:18

Snertkoers omdat de Quicksteppers alles lam legden.

de nieuweMerckx 29 augustus 2021 om 19:55

Of het aan de quicksteppers lag, weet ik niet. Niemand in de achtervolging leek zin te hebben in de overwinning.

Man met de hamer 29 augustus 2021 om 20:15

Overwinning? Met Ballerini in je wiel? Hoe dan?

Jean Dumas 29 augustus 2021 om 16:53

Was de sterkste, zag je al op de laatste helling. Leuk laatste koersuur.

Pascal Mortier 29 augustus 2021 om 17:04

Dikke proficiat voor Benoît Cosnefroy, duidelijk de sterkste vandaag. Ik had wel verwacht dat jongens van het (of is het “de”) Wolfpack het slimmer zouden spelen. Honoré laten aanvallen – meerdere keren indien mogelijk – om Cosnefroy af te matten. Soit, de koers is gereden en de beste heeft gewonnen… de rest is bijzaak :-)

De Melkboer 29 augustus 2021 om 17:15

Beste koers van het weekend. Je zag het eigenlijk al aankomen. Je zag Alaphilippe al heel groot zwoegen op de hellingen ca. 20km voor de meet. Die Cosnefroy deed meer kopbeurten en gaf geen krimp.

Al Phila 29 augustus 2021 om 17:20

Domme koers, geen WT of PT waardig.

Lalsacien 29 augustus 2021 om 17:35

Zoiets als Milaan San Remo???

Chasse_patate 29 augustus 2021 om 17:54

dqs heeft hier zwaar gefaald. Twee man voorin hebben. Dan met andere mannen die sneller zijn afstoppen en dan verliezen op de meet.

Albert Boekhouder 29 augustus 2021 om 19:06

En dat is grappig omdat?

Lendilonus 29 augustus 2021 om 22:14

Was het niet Cosnefroy die Alaphilippe een handje hielp bij Mathieu verslaan in de Brabantse Pijl vorig jaar?

Alfons Haavers 29 augustus 2021 om 22:57

Inderdaad, en de sprint van Cosnefroy vandaag deed mij wat aan MvdP denken. Met zoveel punch en stijl gesprint.

Hoewel Alaphil sneller aanging en Cosnefroy op een lengte zette, ging die laatste er verwoestend overheen. Weinigen die de wereldkampioen zo achterlaten in een oplopende sprint.

Headlines

Materiaalzone

Populair