Coryn Rivera sprint naar zege in Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Coryn Rivera sprint naar zege in Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017 (archief)

zondag 2 april 2017 om 15:09

Coryn Rivera heeft de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De kleine Amerikaanse van Sunweb was de snelste uit een ruime favorietengroep. Een klein groepje leek voor de zege te strijden, maar door beulswerk van onder anderen Ellen van Dijk kwam alles in extremis samen. Gracie Elvin werd nipt tweede, Chantal Blaak eindigde als derde.

Slik in de aanval
Zoals een vrouwenkoers gewoon is, was ook deze wedstrijd lange tijd attractief. Het zorgde echter niet voor een vroege kopgroep. In de heuvelzone dunde de grote groep bergje na bergje steeds verder uit. Een echte schifting vond pas plaats op de Muur van Geraardsbergen. Rozanne Slik was de eerste die echt een gat wist te slaan. De Sunweb-renster pakte anderhalve minuut, maar werd na 116 kilometer – vlak voor de Kanarieberg – ingerekend door een sterk uitgedund pak.

Van der Breggen opent op de Kruisberg
Na de Kruisberg/Hotond trok Anna van der Breggen ten aanval, Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma konden volgen. Sunweb en CANYON//SRAM moesten achtervolgen, maar werden daarbij gehinderd door het sterke blok van Boels-Dolmans. Het kwartet reed snel dertig seconden bij elkaar, maar leek op de Oude Kwaremont (18 kilometer van de meet) teruggepakt te worden. De vier waren echter ook de beste klimmers, waardoor ze weer enkele seconden voorsprong namen.

Sprinten in Oudenaarde
De laatste klim van de dag, de Paterberg, moest voor de beslissing zorgen. Van Vleuten leek te passen, maar wist na de Pater het gat met het trio Longo Borghini-Van der Breggen-Niewiadoma te dichten. In de achtervolgende groep waren het dezelfde ploegen die het tempo maakten en het verschil terugbrachten tot twintig tellen. Op anderhalve kilometer van het einde volgde de aansluiting. Een groep van twintig rensters ging op de laatste lijn in Oudenaarde af, waarna Rivera de rest voorbleef.

Eerder al wist Rivera te winnen in de Women’s WorldTour-wedstrijd van de Trofeo Alfredo Binda. Door deze nieuwe zege is de Amerikaanse de leidster in het regelmatigheidsklassement.

Junioren: Zijlaard zorgt voor Nederlandse zege
De Ronde van Vlaanderen voor junioren is gewonnen door Maikel Zijlaard. Onze 17-jarige landgenoot, neef van naamgenoot Michael Zijlaard, kwam na 127 kilometer als eerste over de finish in Geraardsbergen. Achter hem bestond de rest van de top tien uit louter Italianen en Belgen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Wheely 2 april 2017 om 15:11

Vinnig sprintje hoor!

0
zacht 2 april 2017 om 15:15

Blaak te vroeg op kop.

0
HennieK 2 april 2017 om 15:23

Met dank aan Ellen van Dijk

0
dumoman 2 april 2017 om 15:40

De Nederlandse vrouwen winnen de laatste tijd ook niet veel meer, jammer..

0
DarkShadow 2 april 2017 om 15:45

@Dumoman, Van der Breggen was de sterkste vandaag. Ploegleider Danny Stam is de reden dat ze niet wint, die verbood haar te werken in de kopgroep zodat de 2e groep in de laatste kilometers terug kon komen. Anna had de sprint uit de kopgroep van 4 kunnen winnen, maar Danny vond blijkbaar dat haar teamgenoten een betere kans hadden. Dus niet. Idiote tactiek van Boels vandaag, en Danny mag zich diep gaan schamen.

0
Hoebele 3 april 2017 om 00:38

Nederlandse vrouwen winnen niet veel meer? Was de top 4 in Het Nieuwsblad niet volledig Nederlands? Ellen van Dijk was bovendien cruciaal voor winst van Brand in OHN en de laatste 2 WT zeges van Rivera. Sunweb heeft nu echt de rol van Rabo overgenomen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone