Coronaregels Tour krijgen bijval van Iwan Spekenbrink: “Anders halen we Parijs niet”

zaterdag 22 augustus 2020 om 09:37
Coronaregels Tour krijgen bijval van Iwan Spekenbrink: “Anders halen we Parijs niet”

Spekenbrink - foto: Cor Vos

De coronamaatregelen en -protocollen in de Tour de France zijn helder. Als binnen een ploeg twee mensen kampen met meerdere serieuze symptomen van het coronavirus, wordt het hele team uit de ronde gehaald. “Dit is de realiteit”, vindt Sunweb-teammanager Iwan Spekenbrink.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

In een video op de website van de NOS zegt Spekenbrink dat het hele principe erop is gebouwd dat de bubbel schoon moet blijven. “Of zo schoon mogelijk, want helemaal schoon zal misschien niet eens lukken. En wat je dus niet wilt is dat een virus zich in de bubbel gaat verspreiden. Want als dat gebeurt, weten we gewoon dat de Franse overheid het evenement platlegt.”

Door de protocollen, die de Ronde van Frankrijk heeft aangekondigd, kan het zomaar mogelijk zijn dat binnen een ploeg twee personen positief testen op het coronavirus en dat daardoor een hoog geklasseerde renner naar huis moet. “Maar als je het niet doet, weet je zeker dat het evenement Parijs niet haalt”, aldus de manager van Team Sunweb.

Perceptie
Spekenbrink zag de perceptie rond het profpeloton de afgelopen maanden veranderen. “Iedereen is allang blij dat we weer gaan fietsen en op het moment dat je dan weer gaat fietsen, zie je dat de schaal verschuift: nu maken we ons alweer druk om dat dit niet precies goed is, of dat dát wellicht anders had gemoeten.”

“En wees blij dat we ons daar al weer druk om maken. In maart vonden we nog dat er helemaal niet moest worden gefietst. Dus er is al veel voortgang geboekt.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Pascal De Kooning 22 augustus 2020 om 09:53

Wel makkelijk praten als je geen klassementsrenner in je ploeg meeneemt. Hij heeft wel 100% gelijk natuurlijk.

0
Groningen 22 augustus 2020 om 09:54

Op zich ben ik het er ook wel mee eens, vrees alleen dat er ook niet veel meer dan een half peloton in Parijs zal aankomen.
Verwacht een beetje taferelen als in 1998

0
FDJ 22 augustus 2020 om 10:17

Zal wel meevallen denk ik. De Tourploegen leven eigenlijk al tijden in een bubbel. Je hebt in het voetbal ook gezien dat bv in de Bundesliga die herstart is weinig Coronagevallen zijn geweest als het protocol heel strak gehouden wordt.

0
Groningen 22 augustus 2020 om 10:49

Ik hoop, maar voetbal laat zich een stuk makkelijker van de buitenwereld afsluiten dan wielrennen

0
Arie den Blanken 22 augustus 2020 om 11:15

Exact, daarom pleitte ik ook voor het herstarten van het wielrennen op hermetisch af te sluiten circuits. Desnoods een paar etappes op dezelfde omloop. Formule 1 , MotoGP en MXGPd doen dat ook met succes, Maar dit idee werd hier neer gesabeld of het een voorstel was om het wielrennen de nek om te draaien.

0
FDJ 22 augustus 2020 om 11:49

in de Bundesliga hoefden de spelers enkel twee weken voor de herstart echt helemaal afgezonderd van familie etc in hotels terwijl deze renners al weken met elkaar optrekken. En in de buitenlucht is er weinig risico op besmetting. Enige is dat ze dus in het hotel door bv slechte ventilatie besmet kunnen raken door kamergenoten en of ander personeel.

0
Frank V 22 augustus 2020 om 13:36

Arie, dat blijft een verwerpelijk idee dat iedere wielerliefhebber bij aanblik aan flarden zou schieten.

0
Romāns Vainšteins 22 augustus 2020 om 14:56

Echt een braakidee van Arie, maar die houdt dan ook niet van wielrennen.

0
john 22 augustus 2020 om 15:21

Dus Arie als er een renner positief test dan mag hij vervangen worden zo als in de Formule 1 ,met Perez en Hulkenberg

0
Arie den Blanken 22 augustus 2020 om 22:28

RV: Als je stelt dat ik het wielrennen anders beleef dan de grote meerderheid hier geef ik je gelijk.
@john: Renners vervangen is een heel goed idee.

0
the student 22 augustus 2020 om 10:00

Het gaat heel lastig worden. Leden van de staff zullen namelijk wel in contact moeten komen met mensen van buiten de bubbel. Laat ik de renners even buiten beschouwing De buschaffeur zal toch de bus moeten aftanken. De koks zullen hun verse groente moeten inslaan etc etc.
Om van al die teams al die mensen 100% coronavrij te houden in een Land als frankrijk waar coronaregels en social distancing net zomin fatsoenlijk worden nageleefd. En er weer genoeg besmettingen plaatsvinden. Gekoppeld met een test met een 0.5-1% vals positief rate. Gaat lachen worden….

0
KnightBiker 22 augustus 2020 om 10:09

Eens – een soort ‘sub-bubbel’ voor dergelijke taken zou een process kunnen zijn waarbij een deel van de omkadering niet direct met de wedstrijd bubbel van doen heeft, maar risico is nooit helemaal uit te sluiten.

0
Panache 22 augustus 2020 om 10:56

Dus is niet de conclusie dat het allemaal onmogelijk of onwerkbaar is, maar dat je blij mag zijn dat er een Tour georganiseerd wordt en dat de buschauffeur, kok en persverantwoordelijke héél goed moeten opletten en hygiëne in acht moeten nemen. Dit coronavirus is niet super besmettelijk (gezien de R uit maart – vergelijk eens met mazelen) en voor een scala aan vals positieven hoef je ook niet bang te zijn. Een pcr test wordt in geval van positief een tweede maal getest waardoor de kans op een fout 1,7% x 1,7% wordt, oftewel 0,03%. Indien er dagelijks 600 tests zouden plaatsvinden dan zal dat leiden tot 3-4 vals-positieven in de gehele Tour. Werkt ASO met een serieus lab, dan zal vals-positief gewoon naar 0 gaan.

0
xistnc 22 augustus 2020 om 11:14
Quote:
De buschaffeur zal toch de bus moeten aftanken. De koks zullen hun verse groente moeten inslaan etc etc.

Bij een tankbeurt komt geen contact kijken. Boodschappen kunnen contactloos besteld, betaald en afgeleverd worden. Op die manier kan voor een maximaal aantal etcetera’s een maatregel worden bedacht om de risico’s te beperken.

0
FritsvanHoefelen 22 augustus 2020 om 10:08

Moeten de positieve tests tegelijk zijn? Of geldt dit ook als er een in week 1 en een in week 3 positief test?

0
josi 22 augustus 2020 om 10:17

Ik heb begrepen dat het gelijktijdig moet zijn.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 10:13

Of je nu wel Parijs haalt. Niemand weet het overigens maar Parijs halen met alle ploegen lijkt me een illusie met deze maatregel.

0
josemanuelfuente 22 augustus 2020 om 10:39

Ben bang voor chaos …

0
xistnc 22 augustus 2020 om 11:16

Ah, chaofobie.

Quote van Wiki:
Chaos is in de Griekse mythologie het Niets waaruit de eerste goden ontstonden. Chaos is volgens sommige bronnen vrouwelijk, maar wordt meestal als onzijdig aangeduid.
0
Turtlehead 22 augustus 2020 om 15:26

… en andere bronnen duiden vrouwen dan weer als chaotisch aan, maar had bewijs daarvoor ontbreekt :)

0
Wheely 22 augustus 2020 om 10:46

Als het publiek zich ook maar verantwoordelijk gedraagt heb ik er alle vertrouwen in. De organisatie en de ploegen doen erg hun best, wat mij betreft zoeken mensen uit respect voor de sport de wedstrijd nu even niet op. (hoe klein de kans op evt besmetting ook moge zijn)

0
Arie den Blanken 22 augustus 2020 om 11:19

Je bent een optimist. Ik hoop dat je gelijk krijgt maar dat vertrouwen heb ik niet als je ziet hoeveel mensen in de maatschappij ongedisciplineerd met de Coronamaatregelen omgaan.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 11:19

Vandaag Inge van der Heijden positief. Alleen maar getraind op het parcours van het NK. Het gebeurd dus gewoon. Dat heeft niets met publiek alleen te maken blijkt dus.
Ook Kasteleijn en Van Alphen rijden daardoor niet.
Zie je het voor je in de Tour.

0
nickdt 22 augustus 2020 om 11:29

@Jan Blokland

Die was dus gewoon al in aanraking gekomen met een besmet iemand. Je krijgt niet van de ene op de andere dag Corona, vooral als je teamgenoten het niet hebben.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 15:14

@nickdt. Dat kan met de deelnemers van de Tour dus ook gewoon zo gebeuren. Je hebt gewoon nergens de garantie.
En wat denk je van het publiek langs de kant. Daar zal de eerste week niets van te merken zijn met testen maar gegarandeerd in de tweede helft van de Tour wel. Daar kan je donder op zeggen.
Natuurlijk hoop ik het niet, maar de ontwikkelingen zijn niet rooskleurig op dit moment.

0
skylimit 22 augustus 2020 om 12:28

Sabottage van de Tour ligt wel op de loer op deze manier met al die overdreven aandacht nu nog steeds voor dit virus. Een iemand met voorbedachte rade kan alle ingestelde protocollen om zeep helpen.
Test iemand 2x positief en heeft symptomen dan uit koers halen, maar niet gelijk de hele ploeg. Lijkt mij eerlijker er een afvalrace van te maken, dan renners uit koers halen die niet besmet zijn en waarvan dan achteraf ook blijkt dat ze de ziekte niet hebben gehad, ondanks dat ze eventueel met iemand in aanraking zouden kunnen zijn geweest. Renners dienen vooral een beetje op te passen voor hun verblijf in binnen/afgesloten ruimtes.

0
Fort 22 augustus 2020 om 12:34

Precies. Overdreven gedoe allemaal. Het is maar een griepje!

0
Groningen 22 augustus 2020 om 12:54

@skylimit, geinig wel, dat conspiracy-denken, maar hoe, wie, waarom bewust iemand besmetten om de tour te saboteren?

0
Turtlehead 22 augustus 2020 om 15:27

Nou snap ik waarom ze Froome thuislaten: bang voor Fans gelaats-hoesters.

0
skylimit 22 augustus 2020 om 12:56

@fort dat zeg ik niet, maar ik wil wel nuanceren dat het niet super besmettelijk is en zich ook niet razendsnel verspreidt zoals veel geleerden stellen. Veel mensen lijken momenteel slechts lichte / mildere verschijnselen te hebben, heel vervelend, maar ja dat is een zware griep ook.

0
tendam 22 augustus 2020 om 13:08

Ik moet het gedroomd hebben dan, die overvolle ziekenhuizen in maart. Gelukkig, het was maar een nachtmerrie!

0
Wheely 22 augustus 2020 om 13:14

De reden dat het niet razendsnel verspreidt is natuurlijk omdat er allerlei maatregelen gelden. Dat jij er zo lichtjes over denkt is omdat jij dankzij die maatregelen waarschijnlijk niet je beide ouders bent verloren of al maanden aan het revalideren bent. Ik gok dat je ook geen mensen kent die in de zorg werken.

0
Panache 22 augustus 2020 om 15:26

Het bericht van 12:56 bevat geen onjuistheden.

0
Turtlehead 22 augustus 2020 om 15:30

@Panache: dat betwijfel ik, maar het bevat heel zeker wel buitengewoon weinig juistheden….

0
skylimit 22 augustus 2020 om 13:02

@groningen ik denk helemaal niet in conspiracy theorieen. Het is nu eenmaal een feit dat de Tour de France een zeer groot evenement is en helaas trekt dit vaak ook ongewenste gasten aan. Het scheelt dat Froome niet meedoet, anders zou die misschien weer het pispaaltje kunnen zijn.

0
Kosmonaut 22 augustus 2020 om 13:29

Ergens wringt dit behoorlijk. De coronatests geven in 30% van de gevallen een onjuiste uitslag. Je zal maar in kansrijke positie liggen en je ploeg wordt uit de wedstrijd gezet vanwege 2 positieve tests…

0
Panache 22 augustus 2020 om 15:29

Goh, nu alweer 30%. Toch apart dat we in Nederland begin juni/juli op circa 1-2% positief zaten. Toch apart indien 30% er naast zit… Wordt tijd dat het onderwijs weer volledig start.

0
Marco Heijmans 22 augustus 2020 om 13:32

Deze regels is vragen om problemen. Als Roglic straks 1e staat en Pinot 2e en ze sturen Jumbo naar huis vanwege een vermoedelijke besmetting dan is het weer de Fransen die een fransman moesten laten winnen. “meerdere serieuze symptomen” ?? dan had ik in 2005 al corona.

0
nickdt 22 augustus 2020 om 13:59

Exact. Met meerdere serieuze symptomen iemand wegsturen zonder positieve test, gaat juridisch ook geen enkele stand houden.

0
Frank V 22 augustus 2020 om 13:36

Volg Iwan 100%.

0
guyremgabdel 22 augustus 2020 om 14:01

Als, als als, … als mijn tante wieltjes had gehad, dan was het een trottinetteke geweest zeggen ze bij ons in B. Sommigen klasseren het virus nog steeds als bijna onbestaand. Bepaalde presidenten beweerden dit ook tot ze er zelf goed ziek van werden, nietwaar BRA en GB. Vrienden van ons hebben het virus gehad begin april in de milde vorm. Vandaag 4 maanden later zijn ze zgn volledig hersteld, doch smaakt de man nog steeds het verschil niet tussen pakweg wortelensoep en tomatensaus. Als nochtans zeer geoefende fietstoerist moet hij nog steeds bij elke betere helling hier in onze Vlaamse Ardennen lossen terwijl die vorig jaar ons zelf bijna uit de wielen reed. Vraag hem eens zijn mening over dat onschuldig chinees griepke.

0
Marco Heijmans 22 augustus 2020 om 14:12

Wat heeft dit alles nu met een reglement van de Tour te zien?

0
guyremgabdel 22 augustus 2020 om 14:50

Sorry Marco, idd niet onmiddellijk een reactie op het Tourreglement. Wel eerder een reactie op reacties van mensen die nog steeds het virus onderschatten.
Dat doen de wielerploegen gelukkig niet.

0
Panache 22 augustus 2020 om 15:35

Je moet grote getallen ook kunnen begrijpen… Indien 1 miljoen mensen COVID-19 krijgen, 95% merkt niets, 3% wordt ziek en 2% wordt zeer ziek, dan spreek je over 950.000 mensen zonder klachten, 30.000 zieken (zoals een griep), 20.000 zeer zieken. Jij hebt er een handje van om die laatste groep (de zeer zieken) als norm te zien en dat is kwalijke stemmingmakerij. Het feit dat je dit nu al maanden doet en je dus blijk geeft voortschrijdend inzicht te ontberen, die mag je in je zak steken.

0
Erik33 22 augustus 2020 om 15:15

Geen ploegentijdrit, slechts 1 korte tijdrit en de corona joker. Ik gok op een Franse winnaar.

0
Jan Blokland 22 augustus 2020 om 15:24

Al met al veel reacties hier. Duidelijk is voor mij dat de Tour op de tocht staat dit jaar. Positieve tests zullen er gezien de ontwikkelingen zeker komen. Dat kan haast niet anders.
De vraag is dan toch of de Tour afgemaakt gaat worden.
Ik heb daar mijn twijfels over.
Als bijvoorbeeld ploegen als Ienos en Jumbo eruit moeten door het coronavirus, wat voor zin heeft dan het uitrijden van de Tour nog.
Niemand zal een winnaar echt erkennen als de leiding overgenomen wordt bij het verlaten van iemand van één van deze ploegen. Ik vraag me sowieso af of een renner dat wel wil.
Pinot gaf ook al een voorbeeld in de Dauphiné door het geel te weigeren.

0
klootje kriekeljon 22 augustus 2020 om 15:38

Ach.. Pantani heeft de Tour gewonnen, Boogerd werd 5e. De helft van het peloton zat tegen Parijs al thuis of in het gevang, maar wie hoor je dat er bij zeggen?

0
Panache 22 augustus 2020 om 15:39

Rasmussen vertrok en Contador won de Tour. Vorig jaar werd het laatste weekend maar half afgewerkt. Niet ideaal, maar de winnaars kregen voldoende respect en eer voor de Tourzeges. Pantani 2018 hoop gedoe, minder dan 100 haalden Parijs, staat gewoon in de boeken als Tourwinnaar.

0
john 22 augustus 2020 om 15:27

Wat een gedoe van de organisatie om weer eens een Franse winnaar sinds 100 jaar voor christus te willen hebben
Let maar op zo gauw Bardet of Pinot 1e staan word de tour beëindigt ivm corona

0
Panache 22 augustus 2020 om 15:40

Ik zal opletten. Geloof er geen bal van.

0
Maenhout 22 augustus 2020 om 18:50

Bij de dames hebben we vandaag gezien welke problemen er kunnen optreden. Rijdster eerder deze week positief getest op corona, mag niet meedoen, maar de hertest/contra-expertise is negatief. Weg deelname aan het NK.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone