‘Coronaproof’ tijdritduel tussen Campenaerts en Lampaert ontlokt boosheid bij wielerbazen

maandag 27 april 2020 om 16:10
‘Coronaproof’ tijdritduel tussen Campenaerts en Lampaert ontlokt boosheid bij wielerbazen

Een trainingsgroepje was van plan om komende vrijdag een tijdrit in en rond Gent te organiseren. “Een coronaproof concept”, klonk het enthousiast. “Elke deelnemer rijdt wanneer hij wil. Via Strava maken we ’s avonds een ranking op.” Onder meer Victor Campenaerts en Yves Lampaert hadden reeds toegezegd. Helaas, het initiatief ontlokte boosheid bij de Interfederale Coördinatiecel en mag de ijskast in.

Een parcours van zeventien kilometer in het Gentse, langs het Schipdonkkanaal en de Vaart. De begintijd zou geklokt worden bij de start in Deinze, de eindtijd aan de finish in Vinderhoute, een deelgemeente van Lievegem, dichtbij Gent. Via Strava zou ’s avonds een ranking opgemaakt worden. Op die manier wilden ‘De Gentsche Wielerterroristen’, zoals het vriendenkliekje zichzelf noemt, voor een primeur zorgen: de eerste – weliswaar onofficiële – Belgische wegkoers organiseren sinds de GP Monseré op 8 maart.

“Volledig coronaproof”, vertelden de initiatiefnemers in Het Laatste Nieuws. Eén van hen is Jules Hesters, tweevoudig Europees U23-kampioen afvalling: “Het volstaat om vrijdag tijdens je geplande fietstocht op een zelf gekozen tijdstip even te passeren langs de aangegeven punten, op dat traject het beste van jezelf te geven en je rit op Strava te plaatsen. Wij gieten de tijden ’s avonds in een klassement. Prijzen zijn er niet, dit is puur voor de fun.”

Campenaerts versus Lampaert
Het risico op een volkstoeloop was volgens Hesters miniem. “Je moet al enorm veel zin hebben om een hele dag op een stoeltje aan het Schipdonkkanaal te gaan zitten, niet wetend of je een glimp zal opvangen van je favoriete renner.” Hadden al toegezegd: Victor Campenaerts, Yves Lampaert, Tiesj Benoot en Edward Theuns. “Ze dagen elkaar uit”, lacht Hesters. “Zo kan ons evenementje nog verrassend groot worden.” Ook wielertoeristen mochten overigens deelnemen.

Maar zojuist meldde Persagentschap Belga dat het evenementje niet al te positief is onthaald bij de wielerbonzen van de onlangs opgerichte coördinatiecel, een samenwerkingsverband tussen Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen. “Wij wijzen erop dat èlke vorm van wielerwedstrijden – zoals die bepaald zijn in het Koninklijk Besluit – verboden zijn en blijven. Dat geldt ook voor competities met een tijdsopname.”

“De Interfederale Coördinatiecel distantieert zich dan ook van de vandaag aangekondigde en niet-vergunde tijdrace van 1 mei. Dat een dergelijke organisatie zou plaatsvinden in een periode waarin van de bevolking zware offers worden gevraagd, is zonder meer ongepast”, klinkt het. Campenaerts en co. zullen nog even geduld moeten hebben.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Al Phila 27 april 2020 om 16:54

Ze kunnen gewoon individueel toevallig hetzelfde rondje rijden. Daar is niets mis mee. Afstand houden moeten ze toch (net als in een echter ITT). Ze hadden het alleen niet aan de grote klok moeten hangen om publiek te voorkomen.

Toch vind ik het een leuke oplossing. Ik vergelijk mijn Strava resultaten ook met die van anderen (op dezelfde segmenten op dezelfde dag, dus nagenoeg dezelfde weersomstandigheden). Wat dat betreft zie ik hier geen kwaad in.

freirefreire 27 april 2020 om 16:59

Tikje flauw hoor, van de organisatoren. Klinkt voor mij een beetje als “Wij mogen niks organiseren, dus dan jullie ook niet.” Kinderachtig. Terwijl we juist in deze tijden alle creatieve oplossingen moeten aangrijpen om nog wat van het leven te maken. Zolang ze zich aan de verkeersregels houden, natuurlijk.

Cyclinglife 27 april 2020 om 17:07

Die coördinatiecel kan alweer afgevoerd worden de koelcel in.

Danny81 27 april 2020 om 17:27

Wat is hier nou op tegen? Waarschijnlijk wat geknakte egootjes bij deze “wielerbonzen”…

ivo001 27 april 2020 om 17:32

Vraag me wel af hoe je maximaal een tijdrit kan rijden op openbare wegen, en toch de mede weggebruikers goed in de gaten kan houden.

Verweggistan 27 april 2020 om 17:52

Lijkt mij vooral gevaarlijk om een wedstrijdje op een vooraf bepaalde route op de openbare weg te doen.

S. Morgenstern 27 april 2020 om 18:06

Zo kan ons evenementje nog verassend groot worden…. Eh, ja..

Sagan=hulk 27 april 2020 om 18:07

Ik woon hier in de buurt en dit parcours gaat eigenlijk niet over de openbare weg. Dit is een volledig stuk jaagpad langs een kanaal en de Vaart, daar kunnen geen auto’s rijden. Het enige wat gevaarlijk kan zijn is dat je andere fietsers omver zou kunnen rijden.

Duh 27 april 2020 om 18:18

Het is idd verboden een wedstrijd op de openbare weg te houden. Fietspad is ook openbare weg, tenzij het privéterrein is. Had het minder groot gemaakt, vooral termen als wedstrijd en tijdrit niet noemen. Vreemd dat het dan ‘verboden’ wordt op Coronagronden. Alleycat-wedstrijden onder fietskoeriers zijn om die reden ‘puzzeltochten’. :)

Limal 27 april 2020 om 18:47

Tja, vanaf dat de ‘organisatoren’ begonnen te verkondigen welke profs er zouden meedoen en hoe groot het wel niet kon worden kon men natuurlijk niet anders dan ingrijpen. Logisch.

John Bidon 27 april 2020 om 19:37

“De Gentsche Wielerterroristen”

Volwassen mannen zijn dit toch? Als Corona de maatschappij niet verneukt dan zijn we het zelf wel.

Hollow Knight 27 april 2020 om 19:50

Neem jezelf niet zo serieus en heb wat fun.

Ik ben 28 jaar en speel nog altijd met veel plezier Super Mario.

John Bidon 27 april 2020 om 20:59

Wat heeft Super Mario te maken met jezelf een terrorist te noemen?

Derierre de la course 27 april 2020 om 19:53

Klinkt in mijn ogen ook een beetje als zoveel mogelijk initiatieven die in de toekomst mogelijk uit kunnen groeien tot wat serieus de kop in drukken. Althans, zolang het niet onder hun vlag. Want stel je voor dat je je monopolie verliest of dat mensen er achter komen dat het allemaal geen rocket science is.

Aan de andere kant begrijpelijk, maar de toon waarop doet me bovenstaand vermoeden.

Edv 27 april 2020 om 19:59

Domme Belgen gewoon fietsen er is niets wat ze fout doen

rovi 27 april 2020 om 20:07

Dus feitelijk hebben ze nu strava gewoon verboden??

De gemiddelde wielertoerist langs de ringvaart of op wat voor ander stuk weg dan ook in Nederland doet niets anders….

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone