Cordon-Ragot wint na late aanval Drentse Acht van Westerveld

vrijdag 15 maart 2019 om 16:59
Cordon-Ragot wint na late aanval Drentse Acht van Westerveld

foto: Cor Vos

Audrey Cordon-Ragot heeft in Dwingeloo de Drentse Acht van Westerveld op haar naam gezet. De Française kwam na 145 kilometer solo over de streep, nadat zij in de slotfase wegreed bij haar medevluchters met wie zij al vroeg in de koers was weggereden.

In de Drentse Acht van Westerveld werd vandaag een opvolger gezocht voor Alexis Ryan, die vorig jaar zegevierde in de massasprint. De koers over 145 kilometer vertrok vanuit Dwingeloo en maakte dan een westelijke omloop aan 36,7 kilometer. Na opnieuw de aankomst doorkruist te hebben, volgde een oostelijke lus met een dubbele passage van de VAM-berg. Na twee lokale ronden door Dwingeloo volgde dan de finish.

De Drentse 8 begon vandaag om een uur onder droge weersomstandigheden, maar de wind zou de wedstrijd bemoeilijken. Dat bleek al vroeg in de koers, toen het op de kant werd gezet. Een omvangrijke kopgroep met veertien rensters wist weg te rijden, met daarbij ook de uittredende winnares Ryan. Op de eerste passage van de VAM-berg brak de kopgroep in stukken, waardoor deze werd uitgedund tot acht rensters.

Harde val Jolien D’Hoore
Naast Ryan waren daarbij ook Amy Pieters, Lisa Klein, Evy Kuijpers, Gracie Elvin, Europees kampioen Marta Bastianelli, Ellen van Dijk en Audrey Cordon-Ragot. Ze hadden inmiddels een veilige voorsprong van meerdere minuten op een tweede groep. Jolien D’Hoore, vorig jaar nog tweede, was intussen tegen het asfalt gesmakt en daardoor letterlijk weggevallen vooraan. Ook Lotta Lepistö kon daardoor niet meedoen aan de finale.

foto: Cor Vos

Toen duidelijk werd dat de winnares vooraan moest worden gezocht, werden de achtervolgende groepen uit koers genomen. Daardoor zouden slechts de acht rensters in de kopgroep de volledige 145 kilometer afleggen. Cordon-Ragot zag in de twee laatste omlopen door Dwingeloo haar kans schoon en viel aan. De Française pakte steeds meer voorsprong, terwijl ploeggenote Ellen van Dijk in de achtergrond afstopte.

Zo kon Cordon-Ragot naar de winst soleren. Op anderhalve minuut achterstond won Pieters de sprint om de tweede plaats. Bastianelli werd derde.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Hoebele 15 maart 2019 om 17:18

Prachtige overwinning voor een meesterknecht pur sang!
Slechts acht (!) rensters die de hele afstand afleggen. Achtervolgende groep (+/- 30) afgesprint vóór de laatste twee lokale rondes, toen al meer dan 6 min achterstand.

chasse patat 15 maart 2019 om 20:03

1.30 voorsprong met deze wind! Chapeau !

Headlines

Materiaalzone

Populair