Contador vierde: “Podium was niet mijn doel”
foto: Sirotti
zondag 11 september 2016 om 09:31

Contador vierde: “Podium was niet mijn doel”

Alberto Contador eindigt de Vuelta a España 2016 als vierde. In de voorlaatste etappe naar de Alto de Aitana wist Esteban Chaves met een lange aanval nog een plekje te stijgen. “Je staat liever op het podium dan dat je vierde bent, maar het podium is nooit mijn doel geweest”, zegt de 33-jarige Tinkoff-kopman tegen VeloNews.

“Ik moet mijn hoed afnemen voor de tactiek van Orica-BikeExchange. Ik dacht dat Movistar een handje toe zou steken als dank voor wat er gebeurd is in de etappe naar Aramon-Formigal, maar dat deed de ploeg niet”, vertelt Contador. In die etappe pleegden Tinkoff en Movistar een coup, waardoor Chris Froome meerdere minuten verloor. “Ik heb met Alejandro Valverde gesproken, maar ze waren niet bereid om iets terug te doen. We hadden zelf een goede ploeg hier en ze hebben me bijgestaan, maar in de bergen waren we niet sterk genoeg.”

Met Quintana, Froome en Chaves ziet de Vuelta voor het eerst sinds 1996 geen Spanjaard op het eindpodium staan. Voor Contador blijft een opvallende reeks in stand. El Pistolero heeft in zijn loopbaan zeven keer op het eindpodium gestaan van een grote ronde, alle keren was dat als winnaar. De Girozege van 2011 en de Tourwinst van 2010 zijn hem later nog ontnomen en behoren niet tot deze statistiek. Nog nooit werd Contador tweede of derde in een drieweekse ronde.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
11 september 2016 10:05
Mooie statistiek. Hij zal toch graag een derde plaats hebben behaald deze ronde.
11 september 2016 10:09
Ik ben benieuwd of held Alberto de komende jaren Froome en Quintana nog kan volgen. Anders worden de grote drie er twee.
Fantastische renner, maar deze vuelta werd erg duidelijk dat hij tekort komt tegen bovenstaande twee.
11 september 2016 10:12
Ik ben bang dat het over is met Contador. Hoop dat hij nog 1 keer kan vlammen in de Tour maar denk dat plek 3 het maximale is.
11 september 2016 10:30
Een wreed verhaal deze Vuelta. Contador heeft eigenlijk overal verloren. Zelf gevallen, Kiserlovski vroeg kwijt en in alle ritten flink klop gehad in het slot. Zelfs bij Formigal - dat was echt zijn etappe - was hij nog één van de grote verliezers.
11 september 2016 10:37
Normaal gesproken kan Contador die 2 en ook wat anderen niet meer volgen maar w h o c a r e s ? Ondanks verloren te hebben is er helemaal niemand die hem als verliezer ziet en ik denk dat hij zelf ook enorm genoten heeft van de strijd met Chaves.
11 september 2016 10:39
Lijkt me sterk dat het over is met Contador. Hij is nog maar 33. Deze Vuelta was hij op 1 of andere manier niet op niveau. In het voorjaar nog wel. Volgend jaar staat hij er wel weer.
11 september 2016 10:41
En altijd maar dat 'het is over dit, het is over dat' > Yo, als 2 teambuddies van F&Q met de sturen in elkaar haken op het verkeerde moment is er ineens niks meer over. Als topfavoriet van start gaan zit er niet meer in maar eerste uitdager is hij sowieso en deze jaargang heeft hij ook wel erg vaak op het asfalt gelegen waardoor ik het lastig in te schatten vind hoe goed hij nog in optima forma kan zijn.
11 september 2016 10:50
Jammer dat hij niet op het podium is gefinisht, ik had toch wel iets van hulp verwacht van Movistar. Zuur eigenlijk, Contador en zijn ploeggenoten hebben zich die etappe helemaal uit de naad gereden en ze hebben er uiteindelijk gewoon niets voor teruggekregen, Contador was zonder die etappe ook 4e geworden, terwijl Quintana mede dankzij het initiatief van Contador en het werk van Tinkoff de wedstrijd wint. Maar goed, Movistar mag natuurlijk zelf beslissen hoe ze koersen en wie ze wel en niet wat gunnen.

Hopelijk kan Alberto zich nog één keer helemaal opladen om dan volgend seizoen te vlammen. Ik zou hem het liefst voor de Giro zien gaan, daar zou hij, zelfs op deze leeftijd, zonder ongelukkige valpartijen aardig voor de overwinning mee kunnen strijden en dan kan hij de Vuelta ook nog op een degelijk niveau afwerken. Denk dat dat de mooiste manier is om afscheid te nemen, maar ik vrees dat zijn trots en zijn ploeg hem zullen dwingen de Tour de rijden.
11 september 2016 10:51
Euhm, zijn we al weer vergeten dat Contador heel hard is gevallen in het begin van deze Vuelta? Zonder val had hij gewoon meegedaan voor de winst. En wat hij mist aan fysieke kracht maakt hij meer dan goed met zijn koersinzicht.
Daar komt bij dat uiteindelijk de winst van Quintana voor zeker 50% worden toegeschreven aan Contador.
11 september 2016 10:51
Of het over is of niet zal me een zorg zijn, zolang hij maar blijft aanvallen mag hij van mij 100e worden dan zie ik nog steeds liever dan dat verdedigende werk van Sky bijvoorbeeld.
Misschien wel beter dat hij 4e is geworden, hij verdiend het niet op een op een podium te twee treetjes onder froome en quintana.

Wel een naaistreek van Movistar en Valverde, maar aan de andere kant ze konden geen risico nemen iedereen op te branden met die laatste slotklim nog te gaan.

Ben benieuwd wanneer Trek nou officieel bekend gaat maken dat hij getekend heeft... vraag me echt af waarom het nou zo lang duurt?
11 september 2016 10:52
Mollema mag een jaartje knechten voor Contador en daara zal Alberto er wel mee stoppen.
11 september 2016 10:58
@Johnny7
Ik begin nu ook wel een beetje ongeduldig te worden en ondertussen steken er steeds meer geruchten en speculaties de kop op. Zo zou hij (nog) niet hebben getekend bij Trek en na de Tour hebben aangeklopt bij Vino. Tijdens deze Vuelta zou hij ook in gesprek geraakt zijn met Movistar en Bahrein, al denk ik dat we die eerste ploeg na gisteren wel kunnen afschrijven. Contador heeft natuurlijk een hoop punten en voor Bahrein zou dat wel eens cruciaal kunnen zijn.
11 september 2016 11:27
Contador en Nibali in een team. Dat zou wat zijn zeg.
11 september 2016 11:53
Zou het totaal niet erg vinden als Contador toch niet naar Trek zou gaan. Ze trekken nu een aantal jongere renners aan met Degenkolb en Pantano. En Contador is denk ik gewoon over de top heen. Dan krijg je weer dat ze net als eerder RadioShack alle renners op leeftijd bij hun laten afbouwen.
11 september 2016 12:53
De ploeg van Contador was veel te zwak ! Hiermee ga je nooit 'n grote ronde winnen ! Zelfs de Sky ploeg was nog niet de helft van de ploeg in de Tour de France!
11 september 2016 13:07
Ploeg was erg matig, maar Alberto heeft toch echt zelf zitten slapen en moeten meespringen met Chaves. Zijn eigen specialiteit keert zich eens tegen hem.
Maar vooral genoten van zijn strijdlust, Contador voegt nog altijd veel toe aan een grote ronde.
11 september 2016 14:07
Trek is best wel betrouwbaar als het om contracten gaat (zover me bijstaat) Ik denk dat het meer van Contador afhangt. We had Ik begrepen dat hij nog 2 jaar Wilde doorgaan. (Wegens plezier in het koersen)
11 september 2016 14:51
Vind het vreemd dat hij nu zegt nooit voor het podium gereden te hebben deze Vuelta. Wat kwam hij hier dan doen vraag ik me af. Als hij voor ritzeges had willen gaan, had hij het anders in moeten steken. Nu heeft hij helemaal niks. Ik denk dat hij voor zijn val wel degelijk met podium ambities hier was gekomen. Maar ja 't is bij Contador meestal precies het omgekeerde van wat hij zegt. Als renner heeft hij grootse moed getoond, ook in deze Vuelta, maar in zijn woorden is het om met Adri van der Poel te spreken "een flauw ventje"
11 september 2016 15:12
@alsjewint

Ik denk dat die meer met een alles of niets instelling is aangevangen. Of de hoogste trede, of niks, maar altijd gecombineerd met aanvallen.
11 september 2016 15:15
@alsjewint
Het is niet zo ingewikkeld, hoor. Hij kwam naar de Vuelta om te winnen, niet voor etappes, niet voor een podiumplek. Helaas was hij niet sterk genoeg.
11 september 2016 15:23
@LaFlorecita @Cyclingbruh

Waarom zegt hij het dan zo vaag. Dan had hij gewoon duidelijk moeten zeggen dat hij voor winst kwam en niet voor een 2e of 3e plek. Durft hij dat niet zo te stellen, dan is dat dus waarom ik hem verbaal dat "flauwe ventje" vind.
11 september 2016 15:44
Geweldige renner, maar hij valt te vaak. Misschien moet hij eens een winter op de baan rijden, of in de cyclocross. Zouden meer klassementsrenners moeten doen trouwens, zeker als ze aan de Tour mee willen doen.
11 september 2016 16:56
@alsjewint
Tja, ik weet niet of je van hem kan verwachten dat hij alles uitspelt. Als je het volledige interview hebt gezien of zijn interviews tijdens de wedstrijd een beetje hebt gevolgd, is wel duidelijk dat hij hier kwam voor de winst en voor niets anders. Ik heb toch ook het gevoel dat als men het over een podiumplaats heeft, over het algemeen de 2e of 3e plek bedoelt wordt. De eerste plek is gewoon de overwinning.

Ik vond trouwens dat hij niet bepaald een blad voor de mond nam in dat interview, ook wel eens verfrissend. Voor de geïnteresseerden, het filmpje is op rtve.es te vinden.
11 september 2016 19:27
Laten we hopen dat hij bij Trek wel een keer maximaal ondersteuning krijgt in de grote rondes.
Ik schrijf hem zeker nog niet af, want er is geen andere grote klassementsman met zoveel tactisch inzicht en pure aanvaller die koerst op gevoel.

Reacties zijn gesloten.