Contador: “Bernal zal ooit de dubbel Giro-Tour winnen”

vrijdag 29 mei 2020 om 08:47
Contador: “Bernal zal ooit de dubbel Giro-Tour winnen”

foto: Cor Vos (archief)

Marco Pantani is de laatste renner die in één seizoen de Giro d’Italia en Tour de France wist te winnen, inmiddels meer dan twintig jaar geleden. Alberto Contador weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om dit huzarenstukje te herhalen, maar heeft een rotsvast vertrouwen in een Colombiaan.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik denk dat Egan Bernal in de voetsporen van Pantani zal treden en ooit de dubbel zal winnen”, zo vertelt de Spanjaard in gesprek met La Gazzetta dello Sport. Contador probeerde in het verleden zelf ook de Giro en Tour te winnen in één seizoen, maar wist in de Franse ronde nooit zijn gebruikelijke niveau te halen. “Het is echter niet onmogelijk.”

“Het is wel belangrijk om deel uit te maken van een sterke ploeg”, aldus Contador, die vijf jaar geleden ook een gooi deed naar de magische dubbel. De aanvalslustige klimmer won de Ronde van Italië, maar kwam in de Tour niet verder dan een vijfde plek in het eindklassement. “Je moet in de Giro niet teveel energie verspillen.”

Team Ineos en Jumbo-Visma 
“Ik moest het toen opnemen tegen een hele sterke Astana-ploeg, aangevoerd door Fabio Aru en Mikel Landa. Ik zat telkens alleen op het moment dat zij aanvielen, waardoor ik onnodig veel energie moest verspillen. Ik betaalde vervolgens de rekening in de Tour.” Contador kijkt dan ook naar Team Ineos en Jumbo-Visma.

“Deze ploegen zijn sterk genoeg om het te doen, al moet je ook rekening houden met de interesses van de verschillende kopmannen. Miguel Induraín, Marco Pantani en Lance Armstrong waren duidelijke leiders, Team Ineos heeft tegenwoordig drie potentiële Tourwinnaars in huis met Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Bummetje 29 mei 2020 om 09:10

Als hij zijn hele carrière bij Ineos blijft, zal hij zich waarschijnlijk ieder jaar op de tour moeten richten. Een keer de dubbel proberen, en daarmee dus de tour in gevaar brengen, past daar niet bij. Overigens denk ik dat hij wel de kwaliteiten heeft, als hij de kans van zijn ploeg krijgt.

0
Panache 29 mei 2020 om 09:37

Misschien dit jaar? Na (mogelijke) Tourwinst in een vrije rol mee doen aan de Giro en dan moet eerst maar eens blijken of Carapaz zijn goede benen van een jaar geleden nog heeft.
Niet dat ik het heel realistisch vind met maar 2 weken er tussen, maar de volgorde (eerst Tour) maakt het mogelijk zonder hoge verwachtingen en kans om verdere doelen te verprutsen met een val.

0
KnightBiker 29 mei 2020 om 14:47

Hij is veeeel jonger en zal daarom eerder de kansen krijgen om voor zo’n dubbel te gaan. (Dat is, als zijn ontwikkeling van vorig jaar niet stokt) Ineos zal ook altijd een renner achter de hand houden voor zo’n scenario, waarin Bernal het niet haalt of geblesseerd uitvalt. (Aangezien Ineos verreweg het grootste budget heeft kan dat makkelijk)

Bernal heeft misschien nog wel 15 jaar om zijn doelen te halen en hij heeft nu al het vereiste niveau, natuurlijk zal er wat mis gaan. We dachten ook dat Ullrich 5 Tours ging winnen. (Maar hij is ook X keer 2e geworden) maar op basis van wat ik nu zie, kan het.

Onzekere factor is een renner als Evenepoel.

0
theking 29 mei 2020 om 10:37

Laat Bernal eerst maar eens gewoon een grote ronde winnen alvorens we gaan speculeren. Ok hij wint de tour vorig jaar maar wel met een bijzonder vreemd einde. Als de ingekorte ritten volledig waren gereden had ik het nog willen zien. Wellicht was hij dan ook de sterkste dat zullen we dus nooit weten. Eerst maar eens bevestigen alvorens een dubbel te realiseren.

0
FDJ 29 mei 2020 om 10:59

Hij was vorig jaar overall wel de sterkste. Al was de aanval in de geneutraliseerde rit wel gewaagd en had hij op Tignes op een counter kunnen lopen, maar dan had hij naar Val Thorens waarschijnlijk wel orde op zaken gesteld.

Alleen ik ben een beetje Contador moe aan het worden. Die heeft tegenwoordig overal een mening over.

0
Peetvader 29 mei 2020 om 11:11

Komaan, was vorig jaar toch duidelijk de sterkste.
Hij leek alleen maar verder weg te rijden tijdens zijn aanval.
En de dag erna reed hij nog sneller of even snel dan zijn direct concurrenten.
Zie echt niet in hoe hij die Tour nog had kunnen verliezen.

0
Panache 29 mei 2020 om 13:08

Twijfel is in deze een verstandiger uitgangspunt dan ‘zeker weten dat’.

0
KnightBiker 29 mei 2020 om 14:49

Vorig jaar overduidelijk de beste, enige wat je kan aangeven is dat er geen Froome, Dumoulin en Roglic waren.

0
IlPirata 29 mei 2020 om 15:11

@FDJ Contador moe? Besef wel dat er naar zijn mening wordt gevraagd door journalisten. Dat is nu eenmaal de consequentie als je de beste ronderenner van zijn generatie was. Daarnaast werkt hij voor eurosport. Hij dwingt zichzelf niet op.

0
Smartijn 29 mei 2020 om 11:03

In mijn ogen kan een renner dit eigenlijk niet. Pantani was inderdaad de laatste, maar een jaar later werd hij in leidende positie in de Giro er uitgehaald vanwege een dopingsschandaal waarbij hij betrokken was. Wat een Tour van 1998 was het ook alweer, “Le Tour Noir” of “Le Tour Dopage”.

0
josi 29 mei 2020 om 11:34

Nou ja, al zijn concurrenten zaten natuurlijk ook aan de doping. Pantani had in de Tour het geluk dat hij na etappe 2 niet al op vele minuten stond en dat Ullrich 1 hele slechte dag had in de Alpen waarin hij een zeker lijkende eindzege verspeelde. Anders was die Giro-Tour-dubbel van Pantani er ook nooit gekomen.

0
KnightBiker 29 mei 2020 om 14:51

Dumoulin & Froome kwamen dicht bij met 2x in 2018 op het podium. Als Thomas iets was tegengekomen had 1 van de 2 gewonnen. Het kan dus wel!

0
jan jansen 29 mei 2020 om 17:00

josi
Het is vooral aan Riis te danken dat Ullrich de tour van 98 niet heeft gewonnen.
Pantani had in de eerste etappes moeite om in het peleton te blijven. Op een moment moest hij afhaken, Godefroot gaf opdracht om tempo te maken en Pantani op vele minuten te rijden. Riis wilde dit niet omdat Pantani al op achterstand stond en hem niet meer gevaarlijk vond. Die tour hebben ze weggegeven.

0
Smartijn 30 mei 2020 om 22:30

@knightbakker. Op het podium en winnen is nog steeds iets anders, en dus is het nog steeds niet, als als…

0
josi 29 mei 2020 om 11:23

Ik denk dat het mogelijk is voor iemand met zijn kwaliteiten en een sterke ondersteuning, maar dan moet wel alles meezitten. In de toekomst kijken, is echter altijd moeilijk. Van Ullrich werd na z’n eerste Tourzege verwacht dat er nog een hele rits zou volgen en Quintana zou met zekerheid de eerste Colombiaanse Tourwinnaar worden. Wie weet is Bernal binnen een paar jaar voorbijgestreefd door Pogacar, Evenepoel of een ander talent. Van wie dan weer gezegd wordt dat hij zeker de Giro en Tour in hetzelfde jaar kan winnen.

0
KnightBiker 29 mei 2020 om 14:53

+1 De potentie is er echter zeker!

0
dario_P 29 mei 2020 om 16:40

Het verleden leert dat hij hier nog een jaar of 7 de tijd voor heeft. Eigenlijk alle Colombianen breken jong door en zijn rond hun 28e uitgeblust.

0
ProfrondeZevenbergen 29 mei 2020 om 20:23

“maar wist in de Franse ronde nooit zijn gebruikelijke niveau te halen.”

Ik las dat aanvankelijk als onzin. Contador was in de Tour namelijk regelmatig erg goed … Een jaartal erbij kan geen kwaad.

0
En Bloc 30 mei 2020 om 18:34

Inderdaad. Dat jaar met kemphaan Armstrong in zijn ploeg (Astana) bijvoorbeeld. Zonder steun van eigen ploeg de Tour toch nog winnen. Dat doe je niet zonder topvorm.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone