Colombiaans project UAE Emirates stopt na dopinggeval

donderdag 3 juni 2021 om 08:51
Colombiaans project UAE Emirates stopt na dopinggeval

foto: Cor Vos

UAE Emirates heeft een punt gezet achter het Colombiaanse satellietteam voor beloftenrenners. Dit vanwege een positief dopinggeval van de 20-jarige Esteban Toro Zuluaga. Hij werd bij een out-of-competitioncontrole betrapt op het gebruik van EPO.

Door zijn positieve dopingtest, die plaatsvond voor 2021 toen hij nog niet in dienst was van UAE Team Colombia, is Zuluaga ontslagen door de ploeg. De jonge Colombiaan heeft nog wel het recht op de B-staal, maar daar wordt niet op gewacht. De Colombiaanse ploeg, die nauw samenwerkt met met de nationale wielerbond en het Ministerie van Sport, trekt vanwege het zero tolerance-beleid de stekker uit het project.

In 2019 werd de opleidingsploeg in het leven geroepen. De WorldTour-ploeg gaf aan dat UAE Colombia volledig los stond op bestuurlijk gebied, maar dat het team uit de Verenigde Arabische Emiraten wel ondersteuning bieden op financieel vlak, op medisch gebied en om dopinggevallen tegen te gaan.

Dit artikel delen:

16 Reacties

xistnc 3 juni 2021 om 10:18

Lijkt me nogal klein bier vergeleken met wie er verder in en om UAE rondloopt.

Aart van Woud 3 juni 2021 om 10:30

Je bent me voor…

Magician 3 juni 2021 om 10:37

Weer een kans om lekker hypocriet op UAE af te geven. Zero tolerance, streep erdoor en klaar. Prima.

nickdt 3 juni 2021 om 10:57

Als ze echt Zero Tolerance hebben, maar wel personeel hebben die in het verleden met doping zijn geasoccieerd, is UAE zeker weten wel hypocriet.

Peetvader 3 juni 2021 om 12:28

Tja dan moet je bij elke ploeg in de staf gaan schrappen.

Zo zit bij Jumbo ook nog gewoon een Niermann…

xistnc 3 juni 2021 om 12:48

@peetvader
Vind je de vergelijking tussen Gianetti en Niermann zelf heel sterk overkomen?

Magician 3 juni 2021 om 12:52

Daarom, hoeveel ploegen zijn er wel niet met stafleden die een dubieus verleden hebben als het gaat om doping? Maar als het over een UAE of Astana gaat is iedereen er als de kippen bij om het te veroordelen. Er zijn gradaties, maar het komt allemaal op hetzelfde neer als je een zero tolerance beleid consequent zou handhaven.

Peetvader 3 juni 2021 om 13:44

@xistnc

Er wordt hier gewoon heel hypocriet gedaan over UAE, terwijl er bij elke ploeg wel figuren rondlopen met een verleden.

En ik merk ook dat die aanvallen richting UAE enorm gestegen zijn sinds Pogacar een Jumbo renner geklopt heeft in de tour. Ik probeer enkel de ogen te openen van enkele Jumbo fanboys, die ervan uitgaan dat iedereen die Jumbo klopt sowieso aan de doping zit, maar Jumbo zelf uiteraard 100% clean is.

S. Morgenstern 3 juni 2021 om 13:49

De vergelijking blijft uitzonderlijk matig. Of je moet geen oog willen hebben voor gradaties in de gespeelde rol en de handelswijze rond het omgaan met dat verleden.

xistnc 4 juni 2021 om 08:45

@Peetvader
Het heeft weinig zin om de ogen van anderen te willen openen als jij je schouders ophaalt voor het verschil tussen enerzijds pak 'm beet Gianetti, PatLev/Ibarguren en Vino cs en anderzijds Niermann en ander klein bier zoals Kemna, Vaughters etc.

Jean Dupuis 3 juni 2021 om 10:58

Dit is een heel vreemd verhaal toch? Zuluaga test positief op epo maar het staal werd afgenomen toen hij nog niet voor het opleidingsproject uae Colombia reed. Vanwege zero tolerance wordt het volledige project opgedoekt? Stel dat een team een renner overneemt en nu blijkt dat hij vorig jaar een niet negatieve test op epo heeft, dan trek je toch de stekker niet uit de ploeg omdat je een zero tolerance beleid hebt onderschreven? Voorlopig schorsen en b staal afwachten, de renner kans geven om zich te verdedigen en dan sanctioneren is de te volgen weg….

FDJ 3 juni 2021 om 12:40

Klinkt als: ‘We willen eigenlijk van dit team af, renner test positief, goede reden gevonden’.

Fast Freddy 3 juni 2021 om 13:25

Logische beslissing wel. UAE investeert zodat ze niet gepakt worden. Maken ze er alsnog een potje van…

Le Blaireau FR 3 juni 2021 om 14:07

fastread deed al hopen. Re-check, Colombiaans UAE… oh ok, jammer voor die gozertjes.

Rufusvb 4 juni 2021 om 00:00

Conclusie: de wielerwereld is nog steeds verziekt en zit hypocriet in elkaar… maar och wat hou ik er tegelijk toch ook ontzettend van! Maakt mij dat ook hypocriet…?

Joop_Beerendries 4 juni 2021 om 08:01

Als ze bij UAE hypocriet zijn, wat zijn ze bij Quick Step dan wel niet? Met mijnheer “EPO Mapei” Lefevre?

Headlines

Materiaalzone

Populair