Colombiaans kampioen Aristóbulo Cala geschorst na positieve dopingtest

zondag 11 juli 2021 om 10:02
Colombiaans kampioen Aristóbulo Cala geschorst na positieve dopingtest

Ter illustratie - foto: Cor Vos

Aristóbulo Cala is voorlopig geschorst na een positieve test op anabole middelen. Vorige maand won de 31-jarige renner nog het Colombiaans kampioenschap op de weg.

Cala is op woensdag 14 april bij een ‘out of competition’ controle positief getest op androgene anabole steroïden, een middel dat de spiergroei versterkt. Twee dagen later begon de Vuelta a Colombia, waar de renner na tien dagen naar de derde plaats in het eindklassement reed. Twee maanden later werd hij in Pereira Colombiaans kampioen op de weg.

De voorlopige schorsing van Cala is ingegaan op dinsdag 6 juli.

Dit artikel delen:

11 Reacties

cyclemaster 11 juli 2021 om 10:15

edit wf: niet doen

dit is mijn achterwiel 11 juli 2021 om 10:46

Heeft zn 5 minutes of fame binnen. Ik vraag me af of men er in die landen veel waarde aan hecht of doping in het spel is.

Franco Ballerini 11 juli 2021 om 11:33

Veel minder dan hier, vermoed ik. Bernal en Quintana zullen altijd volkshelden blijven, ook als ze onverhoopt eens betrapt worden.

Maillot à Pois 11 juli 2021 om 12:12

Goh, alsof Virenque niet altijd een volksheld gebleven is.
Ik zie geen reden om aan te nemen dat er in Latijns-Amerika zo heel anders mee omgegaan wordt dan hier.

Wat wel zo is: renners uit continentale ploegen worden daar gepakt op niet-zo-gesofisticeerde dopingmiddelen. Renners uit WorldTour ploegen zullen niet zo snel meer op anabole steroïden betrapt worden, maar dat wil daarom niet zeggen dat ze zoveel cleaner rondrijden.

Viktrodriguez 11 juli 2021 om 12:19

Ik denk eerder dat Nederland met zijn ”braafste jongetje van de klas”-mentaliteit een van de uitzonderingen is. Ook al is bewezen dat ”we” geen uitzondering zijn qua gebruik.

Cochise 11 juli 2021 om 12:38

Ze zijn daar inderdaad ook welbegaan met de uitstraling van het nationale wielrennen. Hoewel hun grootste volksheld (dat blijft Rigo) op het punt staat opnieuw podium te rijden in de Tour komt dit dopingnieuws ook redelijk prominent aan bod.
Wat Cala betreft: hoewel een van de sterkere renners in het lokale circuit de laatste jaren werd hij nooit opgepikt door een Europese ploeg, die normaal elke Colombiaan die ergens wat wint willen tekenen. Dat doet me dan toch altijd al wat argwaan krijgen ivm het imago dat rond die renner hangt.

Maillot à Pois 11 juli 2021 om 12:46

@cochise
Hij is dan ook al eens twee jaar geschorst geweest, van 2014 tot 2016, wegens het missen van een dopingcontrole

mark peeters 11 juli 2021 om 14:51

De houding tegenover doping is in die landen compleet anders. In Zuid Amerika zijn vooral de resultaten belangrijk, niet hoe je die behaalt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Spanje. Valverde en Contador blijven gewoon volkshelden.
Frankrijk is een beetje tweeslachtig en chauvinistisch: Armstrong en Ullrich worden uitgespuwd, maar eigen dopingrenners zoals Virenque of Jalabert worden op handen gedragen en krijgen mooie jobs als commentator of in de wielerbond.

Turtlehead 11 juli 2021 om 11:08

Je verwacht het niet… maar toch wel gepakt.

Aart van Woud 11 juli 2021 om 11:47

Titel inleveren ook?

Maillot à Pois 11 juli 2021 om 12:12

Uiteraard, als de tegenexpertise het A-staal bevestigt

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair