Colbrelli sterkste op pittige slotklim in Dubai Tour, Roosen derde

vrijdag 9 februari 2018 om 11:44

foto: Sirotti

Sonny Colbrelli heeft de vierde etappe van de Dubai Tour gewonnen. Op de slotklim naar de stuwdam van Hatta was de 27-jarige Italiaan van Bahrain Merida de sterkste. Timo Roosen eindigde knap op de derde plek. Elia Viviani hield stand en start ook morgen in de blauwe leiderstrui.


De vierde rit voerde het peloton van Dubai naar Hatta, een rit over 172 kilometer. Simone Bevilacqua, Conor Dunne, Xiaolong Sun, Christopher Williams en de Rally Cycling-ploeggenoten Robin Carpenter en Brandon McNulty kozen al vroeg het offensief. De Amerikaan McNulty was het best geplaatst in het klassement op veertien seconden van leider Elia Viviani.

De zes vluchters bouwden binnen veertig kilometer een voorsprong op van ruim zes minuten op het peloton. Daarin werd het tempo bepaald door Viviani’s Quick-Step Floors, dat onder anderen de Nederlanders Fabio Jakobsen en Niki Terpstra in de gelederen heeft. De eerste tussensprint na 57 kilometer was een prooi voor Williams, die Bevilacqua aftroefde.

De zes vooraan verstonden elkaar goed en wisten hun marge van zes minuten lange tijd in stand te houden. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer voerde Dimension Data het tempo plots fors op, waardoor een flinke hap werd genomen uit de voorsprong van de kopgroep. De Zuid-Afrikaanse ploeg van Mark Cavendish kreeg daarop hulp van onder andere LottoNL-Jumbo en het voordeel van de vluchters nam verder af.

Rollen omgedraaid
Bij de tweede tussensprint na 109 kilometer waren de rollen omgedraaid, want ditmaal was Bevilacqua Williams de baas. Sun en Williams waren vervolgens de eerste renners die de kopgroep moesten laten gaan. Toen op zo’n 45 kilometer voor de finish voor het eerst geklommen moest worden, loste ook Bevilacqua bij de drie overgebleven vluchters.

Astana-renners Zhandos Bizhigitov en Daniil Fominykh verrasten het peloton op 32 kilometer van de meet met een tegenaanval. Het duo uit Kazachstan pakte enkele tientallen meters voorsprong, maar met name Quick-Step Floors wilde niks cadeau geven. De twee renners bogen het hoofd en lieten zich enige kilometers later weer inrekenen.

McNulty hield lang stand
In de laatste 12 kilometer haakten ook Carpenter en Dunne af vooraan, waardoor de 19-jarige McNulty als enige vluchter overbleef. Zijn voorsprong bedroeg echter nog maar minuut op de grote groep, waar Astana inmiddels het initiatief had overgenomen. Mark Christian probeerde in de finale tevergeefs nog de oversteek te maken naar de eenzame McNulty, die knap standhield.

Op de korte maar pittige slotklim werd de Amerikaan echter in het zicht van de haven voorbijgesneld door de voorposten van het peloton. Sonny Colbrelli was op de stuwdam van Hatta, waar het stijgingspercentage oploopt tot 17 procent, de sterkste in de sprint. Magnus Cort Nielsen reed naar de tweede plek, Timo Roosen hield onder anderen Europees kampioen Alexander Kristoff achter zich en eindigde knap als derde.

54 Reacties

Wheely 9 februari 2018 om 11:46

Echt cool. Dat scheelde maar weinig, Timo nog knap derde?

Witte Trui 9 februari 2018 om 11:46

Knap van Colbrelli, echt top op dit soort aankomsten. Maar wat sterk ook van Roosen zeg. Benieuwd wat die dit jaar nog gaat laten zien!

HoofdIsVrij 9 februari 2018 om 11:46

Jammer voor McNulty!

Roosen 3de.

TykkeThor 9 februari 2018 om 11:48

Jammer voor McNulty. Roosen toch wel de verrassing van de dag. Benieuwd wat hij dit voorjaar kan laten zien.

pinarello 9 februari 2018 om 11:49

heel knap van Roosen… sterke spurt !

Covadonga 9 februari 2018 om 11:50

McNulty dacht het in de pocket te hebben. Zo zag het er ook uit, maar hij stortte toch nog in de laatste 100 meter. Best sneu voor hem.

Joachim 9 februari 2018 om 11:50

Wauw, wat een geweldige aankomst. Die McNulty leek zeker van de zege, keek om en leek het niet te geloven dat hij niemand zag en zou winnen. Maar toen viel hij stil en kwamen ze alsnog aangestormd… Erg zuur voor die jongen. Maar wat een finish van Colbrelli, sterk!
Roosen verrassend 3e, die had ik niet verwacht.

Jandepandaman 9 februari 2018 om 11:50

De leadout van Roosen in de eerste etappe liet al zien dat de vorm er is en hij weer een stap gezet heeft deze winter. Deze 3e plek is dan een mooie opsteker voor hem

ChefSpijker 9 februari 2018 om 11:51

Sneu voor McNulty. Bizar dat er geen gaten in de top 10 gegeven worden en Cort niet de leider is. Zat toch duidelijk meer dan een seconde tussen Roosen en Kristoff…

Romāns Vainšteins 9 februari 2018 om 11:52

Wauw hey !!! die McNulty leek het nog te gaan redden maar Colbrelli was toch uiteindelijk net ietsie sterker !!! Ook Roosen met een hele sterke sprint waardoor hij mooi als 3e finisht !!!

denistel 9 februari 2018 om 11:53

zonde had het mc nulty wel gegund ..roosen prima zeg vanmiddag maar koers in frankrijk volgen

Wheely 9 februari 2018 om 11:54

Roosen zelfs een leuke 7e stek in het AK nu. Degenkolb stelt een hoop mensen teleur.

lnnrt 9 februari 2018 om 11:56

Romans, leuke grappige samenvatting van de reacties van je. Ik kan er wel om lachen, maar je hebt duidelijk niet zelf gekeken. Colbrelli was helemaal niet ietsie sterker, die denderde er vol overheen, ik denk dat McNulty zelfs niet in dezelfde tijd is binnengekomen.

jvh93 9 februari 2018 om 11:56

Ik verwacht roosen toch wel een klein beetje in de klassiekers dit seizoen als je ziet hoe gegroeid hij weer is. wat een beest is dat aan het worden

Romāns Vainšteins 9 februari 2018 om 11:57

.

lnnrt 9 februari 2018 om 11:57

Voor mij was het in ieder geval weer even smullen, na de winterstop. Maar ja, dat mag niet natuurlijk, want het was in een zandbak, en een wachtwachtpoef aankomst.

mus van de maasstad 9 februari 2018 om 11:57

Zo dan… Wat sterk van Timo…

Panclaro 9 februari 2018 om 12:01

LOL @lnnrt én @RV

Stenalic 9 februari 2018 om 12:06

hahaha @ RV.

Dylan had weer mechanische problemen en Kittel was ontevreden over de andere ploegen neem ik aan?

Nibs 9 februari 2018 om 12:19

Mooi werk van bahrain en dus meer dan verdiend voor sonny.

reusjen 9 februari 2018 om 12:20

Ik denk dat als Timo iets minder vroeg was begonnen met kijken en balen dat hij zelfs 2e had kunnen worden.

Arry1337 9 februari 2018 om 12:27

Ach, bij RV heb ik altijd het gevoel dat hij enkel reageert om weer reactie te krijgen. Zinnen kunnen niet gewoon geformuleerd worden, en opmerkingen hebben 9 op 10 keer weer zo’n randje waar mensen over kunnen vallen. Gelukkig is het makkelijk dit soort reacties te negeren, al zet het wel een trend…

Wanneer je even kunt negeren dat het zich in een woestijn af speelt (waarom is dit slecht?) en dat er minimaal mensen langs de weg staan (zou jij er gaan staan in die hitte?) hebben we toch een mooie laatste 10 km gezien vandaag. Ook afgelopen dagen vanaf km 5 tot 0 vind ik het heel interessant om te zien hoe de renners zich bewegen in voorbereiding op de sprint. Het golven van links naar rechts, ingesloten raken, valpartijen ontwijken en tot in perfectie timen om bij de eerste over de streep te komen. Ik vind het geregeld fascinerend om te zien, en dan maakt het geen drol uit dat het zich in de woestijn afspeelt, of dat er weinig kijkers zijn langs de weg. Zij die zich daar druk over maken moeten dat lekker doen, maar hoeven dat ook niet constant, al dan niet sarcastisch, te ventileren op het forum/in de reacties.

Zjoske 9 februari 2018 om 12:29

@RV
Je kunt ook gewoon een winterstop houden tot eind februari.
Dan blijven de veldrit topics ook iets leuker om te lezen.

Covadonga 9 februari 2018 om 12:39

@arry
Ieder enquête van wf vraag ik om een negeerfunctie (het ‘af kunnen zetten’ van bepaalde figuren op het forum). Maar blijkbaar willen of kunnen ze dat niet voor elkaar krijgen.

assen 9 februari 2018 om 12:47

Gezien het postuur van Timo heeft hij van alle rijders het hoogste vermogen getrapt vandaag – wat indrukwekkend zeg! Dat belooft nog wat dit jaar.

Verder wens ik iedereen een spetterend carnaval.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.