Christian Prudhomme bevestigt terugkeer Tour de France voor vrouwen
Marianne Vos wint La Course 2019 - foto: Cor Vos
woensdag 12 mei 2021 om 10:02

Christian Prudhomme bevestigt terugkeer Tour de France voor vrouwen

UCI-voorzitter David Lappartient kondigde een terugkeer van de Tour de France voor vrouwen vorig jaar al aan. Nu heeft ook ASO-preses Christian Prudhomme bevestigd dat de wedstrijd vanaf 2022 op de internationale wielerkalender zal staan.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Hoewel Prudhomme nog niets kon zeggen over de data, de lengte en het parcours van de Tour Féminin kon hij zeggen dat de wedstrijd niet gelijktijdig met, maar na de Tour de France voor mannen zal worden gehouden. “De Tour de France voor vrouwen gaat volgend jaar plaatsvinden, dat is zeker. Zonder corona en de Olympische Spelen in Tokio was het dit jaar al gebeurd.”

Van 1984 tot en met 1989 organiseerde de Société du Tour de France ook al een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De Tourorganisatie trok daarna de handen van het evenement, waarna de Tour de la CEE féminin en de Tour Cycliste Féminin het stokje overnamen. Natuurlijke opvolgers, maar voor Prudhomme was de editie van 1989 de voorlopig laatste uitgave. “De uitdaging is nu om een koers te creëren die over honderd jaar nog steeds bestaat.”

Tand des tijds doorstaan
“We willen een koers creëren die de tand des tijds kan doorstaan”, zegt Prudhomme. “Momenteel is het nog zo dat alle vrouwenkoersen die we organiseren ons geld kosten. En toch organiseren we de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, La Course en Parijs-Roubaix. Als de wedstrijd winstgevend is, is het mooi. Maar als de koers verliesgevend is, zal de wedstrijd eindigen zoals de Tour de jaren tachtig.”

De herintroductie van de Tour de France voor vrouwen betekent overigens niet het einde voor La Course. Aan Cyclingnews liet een vertegenwoordiger van ASO weten dat het de bedoeling is om de eendagswedstrijd ook in de toekomst te blijven organiseren.

 
8 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2021 10:45
Mooi, werd weer tijd
12 mei 2021 10:49
Fantastisch nieuws natuurlijk, maar vermoedelijk wel vervelend voor de dames Giro, die organisatie wil perse tijdens de tour, maar zal afhankelijk van wanneer de tour plaatsvind wel van datum moeten veranderen. Iemand een idee hoeveel tijd ertussen 2 rondes zou moeten zitten (er werd eens gesteld dat de tour 9 dagen zou duren, giro duurt 10dagen)? Hopelijk stapt de NOS meteen in, met live beelden op tv.
  12 mei 2021 11:05
  Het wordt dringend tijd dat de UCI eens rond de tafel gaat zitten met ASO, RSC en andere organisatoren om eens een vaste vrouwenkalender op te stellen voor de komende tien jaar.
  12 mei 2021 11:13
  Dubbele bezetting tijden de tour voor de vrouwen tour en Giro zou idd wel het beste zijn ivm met exposure. Vooralsnog was het plan van de tour om de vrouwen er direct voor of na te laten rijden en niet tijdens, dacht ik gelezen te hebben, wegens logistiek lastig. dat maakt het voor de vrouwen Giro eigenlijk makkelijker. Dat ASO niet verdient aan de koersen die ze voor vrouwen organiseren... Ik denk dat dit toch ook deels hun eigen fout is: als het als package deal word aangeboden voor uitzendrechten moet er toch aan te verdienen zijn vooral omdat veel van de logistiek dubbel gebruikt kan worden bij eendaagse wedstrijden die gelijk plaatsvinden. +1 Sagan - de vrouwen zitten in de lift, het momentum is er de organisatoren moeten nu doorpakken. (dikke kans dat we niet de enige zijn die dit zien hoor...)
12 mei 2021 11:42
Misschien wel de beste vernieuwing voor het vrouwenwielrennen. Mits het zoals de mannenvariant breed wordt uitgezonden.
12 mei 2021 12:07
Tjaa Anna, toch nog een jaar erbij doen ???
  12 mei 2021 13:15
  Misschien kan een ronde op haar maat wonderen doen, al wou ze natuurlijk eigenlijk verleden jaar al stoppen.
12 mei 2021 18:14
Leuk voor de dames, ze verdienen ook een eigen Tour!

Reacties zijn gesloten.