Chris Froome schrijft open brief in Franse krant over salbutamolzaak

vrijdag 6 juli 2018 om 11:02
Chris Froome schrijft open brief in Franse krant over salbutamolzaak

foto: Sirotti

Chris Froome heeft aan de vooravond van de Tour de France een open brief geschreven in de Franse krant Le Monde, waarin hij ingaat op de salbutamolzaak. “Ik erken dat de aanloop naar de Tour niet makkelijk is geweest; niet voor mij, niet voor de organisatie en niet voor jullie allemaal.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar
Froome geeft aan dat hij de hele kwestie niet in één zin kan samenvatten, maar probeert in de open brief de feiten op een simpele wijze uiteen te zetten zodat het Franse publiek – dat hij the heartbeat of the Tour noemt – zijn eigen conclusies kan trekken.

Geen prestatievoordeel
“Ik lijd al aan astma sinds mijn kindertijd en, net als miljoenen andere astmapatiënten, gebruik ik een salbutamolinhalator om de symptomen onder controle te houden. Tegen het einde van de Vuelta ervoer ik acute verergering van mijn astma en onder medische begeleiding verhoogde ik het aantal pufjes. Ik weet precies wat de regels zijn en hoeveel pufjes ik mag nemen. Ik weet ook dat ik aan het eind van elke etappe word getest als ik de leiderstrui draag – inderdaad, ik werd 23 keer getest tijdens de Vuelta. En het is ook belangrijk om erop te wijzen dat er geen prestatievoordeel is bij het gebruik van een inhalator. Het is slechts bedoeld als medische behandeling.”

“Een paar weken later kreeg ik een melding dat één meting hoger was dan alle andere en dat die boven de limieten van het WADA uitkwam. Dit was geen overtreding of een positieve test, maar een zogenoemde AAF (Adverse Analytical Finding). Dat had vertrouwelijk moeten blijven. Elke sporter krijgt onder deze omstandigheden de gelegenheid om uit te leggen hoe dit kan zijn gebeurd, voordat er een oordeel wordt geveld. Elk jaar worden andere atleten op de hoogte gesteld van AAF’s, worden ze uitgelegd en is het niet langer een issue. Het verschil met mijn geval is dat dit vertrouwelijke proces helaas is gelekt en openbaar is geworden.”

Vertrouwen
De UCI sloot begin deze week het onderzoek rond Froome en sprak de viervoudig winnaar van de Tour de France vrij van dopinggebruik na een lang proces. Met zijn vrijspraak behoudt hij zijn eindzeges in zowel de Vuelta a España van vorig jaar als de Giro van dit jaar. Ook kan hij hierdoor starten in de Tour de France. Volgens de Brit duidt het lange proces op een zorgvuldige analyse. “De tijd die het heeft geduurd, zou iedereen het vertrouwen moeten geven hoe grondig de WADA- en UCI-experts hun werk hebben gedaan.”

“Het was interessant om te horen dat één van de wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de salbutamolvoorschriften voor het WADA deze week zijn bezorgdheid uitsprak over het grotere risico op valse positieve testen, nadat ik was vrijgesproken. Er zijn zaken die dringend moeten worden onderzocht omdat niemand wil dat andere schone atleten met een soortgelijke situatie worden geconfronteerd.”

Froome sluit zijn open brief af met een persoonlijke noot. “Ik meende het toen ik op het podium op de Champs-Élysées stond en zei dat ik de gele trui nooit zou onteren en dat mijn resultaten de tand des tijds zouden doorstaan. Dat is zo en dat blijft zo. Ik hou van deze sport. Ik ben gepassioneerd door de Tour. Elke koers die ik zou winnen door bedrog zou voor mij als een persoonlijke nederlaag voelen. Ik zou dat nooit kunnen laten gebeuren.”

Dit artikel delen:

64 Reacties

KimJungPoels 6 juli 2018 om 11:06

Mooie teksten en deze reactie siert hem. Laten we hopen dat het waar is, ik blijf toch sterke twijfels houden na alles wat er rondom Sky gebeurd is de laatste jaren.

achtpuntzes 6 juli 2018 om 11:07

Ik vind t niet handig dat hij alweer zegt dat het vertrouwelijk had moeten blijven, maar goed…

Romāns Vainšteins 6 juli 2018 om 11:07

Beter had ie gewoon een jaar overgeslagen en iedereen deze slepende ellende bespaard. In ieder geval mag het volledige deelnemersveld naast zich met Tramadol volproppen deze tour ook nog tot 2000 bijpuffen, wie weet wordt dat weer eens remmen in de bochten bergop.

wiebipedia 6 juli 2018 om 11:08

Wat is het ook een vreselijk narcistische persoonlijkheid. Is er dan niemand binnen zijn clubje die hem in bescherming neemt.

Hij denkt dat hij dingen zegt die mensen willen horen, maar ratelt meer van hetzelfde op dat in de irritatie van de massa wielervolgers zit. Waar zwijgen gepast zou zijn, weet Chris de doorlichten wederom op hem te focussen. Wellicht in de hoop zijn eigen imago te redden, echter schaadt hij hiermee de wielersport meer met elke letter die hij neerplempt.
Ik heb gewoon even geen zin meer in Chris Froome en zijn zorgvuldig uitgedachte imago van een gentleman. Nu het masker gebroken is komt het ware gezicht langzaam naar voren.

Veloburto 6 juli 2018 om 11:09

Mooie woorden van een groot kampioen. Allez Christopher, Allez.

LaurentJalabert 6 juli 2018 om 11:12

Ach ja, ik heb het al vaker gezegd. Dit is niet de schuld van Froome, noch bewijst dit zijn schuld of zijn onschuld (slechts dat de waarneming te onbetrouwbaar is). De UCI moet betere regels maken en de zielige astmapatiënten niet meer toestaan dan gezonde mensen.
Froome is alleszins te begrijpen in deze.

wielrenner 6 juli 2018 om 11:12

Hij schrijft ik citeer; En het is ook belangrijk om erop te wijzen dat er geen prestatievoordeel is bij het gebruik van een inhalator. Het is slechts bedoeld als medische behandeling.
Je kunt het ook zo zien, zonder puffen kan hij de Tour dus niet rijden, dus heeft hij m.i wél prestatievoordeel bij die pufjes!
Zoals hij het zegt kan hij ook zonder pufjes hetzelfde presteren.

Veloburto 6 juli 2018 om 11:13

Goed dat Laurent Jalabert hem begrijpt. Had ook niet anders verwacht

dazzler2120 6 juli 2018 om 11:15

Goed geschreven.
@RV, waarom zou hij een jaar moeten overslaan als hij niets fout gedaan heeft? Stel jij wordt verdacht van een misdaad, is het dan ook beter om even een jaar vast te zitten terwijl je onschuldig bent?

Nibs 6 juli 2018 om 11:17

Mooie woorden??!!?? Lol pr praat geschreven door een profesioneel bureau ja.
Hie naief kan men eigenlijk zijn.

Kirsipuu 6 juli 2018 om 11:18

Zware astmapatiënt, bilharzia. Het zit de arme Chris niet mee. Fijn dat hij bij Sky de medicijnen krijgt die hij nodig heeft, anders zou deze grote kampioen helaas zijn blijven hangen op plek 60 in het AK.

Zwiebeln 6 juli 2018 om 11:19

#jesuisfroome

krypton 6 juli 2018 om 11:19

Mooi stuk. Terechte punten die hij maakt en goede uitleg. Zoals altijd respectvol naar iedereen, ook al krijgt hij dat niet terug van anderen. Ik hoop dat zijn prestaties inderdaad de tand des tijds doorstaan, dat weet nu niemand zeker behalve Froome zelf.

Magnus Cort Nielsen 6 juli 2018 om 11:21

Ik vind dit een hele menselijke verklaring en ik wil hem geloven, wat mij betreft nog steeds een groot sportman.

ikbenprocycling 6 juli 2018 om 11:22

Uci kreeg in de Vuelta 2017 eindelijk een prachtkans het eind van het tijdperk Skytrain in te luiden, maar heeft afschuwelijk gefaald door de lekkage van de test. Daarmee kon het domweg niet meer gezaghebbend oordelen. Sukkels. De gefrustreerde woede van de wielerwereld moet zich bovenal op UCI richten in dezen.

Veloburto 6 juli 2018 om 11:26

Best wel klaar eigenlijk met dit onderwerp. Het is niet anders, volgende topic

deux-vitesse 6 juli 2018 om 11:26

Het voordeel vd twijfel is hem niet gegund, daar mag hij vooral zijn ploeg voor bedanken met alle schandalen, arrogantie en gebrek aan transparantie vd laatste jaren

Samlambeej 6 juli 2018 om 11:27

Hoe combineer je eigenlijk een VO2Max van 92 (of het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (V) zuurstofgas (O2) dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning,)
met astma?

MaxvanHeeswijk 6 juli 2018 om 11:27

Eindelijk een zinnig woord, en dan nog wel van Froome zelf. Het ligt immers niet aan hem als de regels het gebruik van een inhalator toelaten, het ligt ook niet aan hem als vertrouwelijke gegevens worden uitgelekt, het is ook niet zijn fout dat de UCI er 9 maanden over doet om haar eigen regels toe te passen, en het is ook niet zijn fout dat het chauvinistische Franse publiek met 2 maten meet, zoals op dit forum terecht wordt opgemerkt ten aanzien van Virenque, Jalabert en anderen. Froome en SKY hebben geopereerd binnen de regels, en wat mij betreft mag de kritiek zich richten op de UCI die niet in staat is daadkrachtig leiding te geven aan onze mooie sport, en op het publiek dat op welke wijze dan ook voor eigen rechter wil spelen.

Ik vind hem werkelijk een gentleman zoals hij zich nog steeds kalm uitspreekt over deze kwestie zonder in de slachtofferrol te vervallen.

N.B. Ook ik vind het zware gebruik van astmamedicijnen om vervolgens een Vuelta of Giro te kunnen winnen twijfelachtig, ook ik vind SKY een saaie dominerende ploeg die de Tour platlegt, ook ik heb mijn twijfels bij het leegkopen van de spelersmarkt omdat je nu eenmaal een groot budget hebt. Maar dat is allemaal niet Froome's verantwoordelijkheid.

Romāns Vainšteins 6 juli 2018 om 11:31

OJ-stuff dit relaas, wachten nu op de eerste die er Pistorius’jes opschroeft omdat hij van kinds af aan al last van zure benen heeft.

Olly 6 juli 2018 om 11:32

Mooi geschreven stuk. Laten we niet naïef doen, Iedereen zit op de rand van de limieten, soms er overheen. Qua persoon vindt ik Froome wel te pruimen. Dus ik gun hem bij deze (nog steeds) het voordeel van de twijfel. Neemt niet weg dat ik een bak ellende verwacht komende tour. De meeste bier en Pis-gooiende eikels kunnen toch geen letter lezen, en vinden het alleen leuk om een slachtoffer te bevuilen.

molovin 6 juli 2018 om 11:35

Prima reactie, lijkt geen speld tussen te krijgen. Nu weten we wel niet wat er zich achter de schermen echt heeft afgespeeld. Zoals het vernoemde dreigen met schadeclaims etc. Maar hij heeft imo gelijk als die zegt dat het geen doping is waarvoor hij teruggefloten is. Wel is de niet-transparantie en de opstapeling van schandaal(tjes) bij Sky telkens wel irritant.

@ikbenprocycling, jouw reactie geeft al aan hoe objectief en genuanceerd jij naar deze zaak kijkt.

ikbenprocycling 6 juli 2018 om 11:36

@ Sambaljee. Hopelijk gaat NOS die vraag voorleggen aan Froome tijdens de eerstvolgende massale persconferentie !

PS Hmmm NOS, nee graag een niet aflatende en uiteindelijk doorbijtende pitbull

mocca 6 juli 2018 om 11:40

Eigenlijk is het allemaal heel krom.

Want eigenlijk komt het een beetje hierop neer
Wielrenner heeft bloedarmoede, om welke reden dan ook, dus presteert minder. Gebruikt EPO om de waarden weer normaal te krijgen. Wordt geschorst want doping.
Wielrenner krijgt last van erge astma, dus presteert minder (want minder zuurstof opname). Gebruikt salbutamol om weer meer zuurstof te krijgen. Wordt niet geschorst want geen doping.

Ja dit is heel zwart/wit gezegd, maar in de kern komt het hierop neer.

albertooo 6 juli 2018 om 11:46

@mocca
Daarom was het ook zo mooi dat Ricco en anderen een attest hadden voor hematocrietwaarden boven de 50%.

Headlines

Materiaalzone

Populair