Chris Froome: “Momentum uit de Mercan’Tour Classic doortrekken naar de Dauphiné”

vrijdag 3 juni 2022 om 16:23
Chris Froome: “Momentum uit de Mercan’Tour Classic doortrekken naar de Dauphiné”

foto: Cor Vos

Chris Froome zat er dinsdag opmerkelijk goed bij in de Mercan’Tour Classic. De viervoudig Tour de France-winnaar begon met de beste veertien renners aan de slotklim en bereikte uiteindelijk als elfde de finish. Die goede lijn wil hij deze week doortrekken in het Critérium du Dauphiné.

Voor Froome wordt het alweer zijn tiende deelname aan de Dauphiné. Tussen 2013 en 2016 won hij daar zes etappes en legde hij driemaal beslag op de eindzege. In de editie van 2019 kwam hij daar echter ook zwaar ten val. Bij een val tijdens de verkenning van de tijdrit rond Roanne liep hij verschillende blessures op en daardoor stond hij lang aan de kant. Pas in 2020 keerde hij terug in koers.

De 37-jarige Brit kijkt uit naar de etappekoers die zondag in La Voulte-sur-Rhône begint. “Het is geweldig om terug te zijn in het Critérium du Dauphiné. Ik heb een aantal mooie herinneringen in deze wedstrijd met zes etappezeges en eindzeges in 2013, 2015 en 2016. Spijtig genoeg heb ik ook mijn portie slechte gehad met mijn zware val in 2019. Ik hoop dat dit jaar eindelijk achter me te kunnen laten.”

Froome wil in de Franse ronde voortborduren op de veelbelovende signalen van de afgelopen tijd. “Ik heb de afgelopen twee maanden veel progressie gezien in mijn vorm en ik hoop daarop verder te bouwen om mezelf voor de julimaand in de best mogelijke positie te brengen. Ik had eerder in de week een goede dag in de Mercan’Tour Classic, en ik kijk ernaar uit om dat momentum door te trekken naar de Dauphiné.”

Najagen van etappezeges
Naast Froome gaan ook Simon Clarke, Omer Goldstein, Taj Jones, Guy Niv, James Piccoli en Guy Sagiv namens Israel-Premier Tech van start. De belangrijkste focus van de ploeg zal liggen op het najagen van etappezeges, laat sportdirecteur Steve Bauer weten. “We weten dat er veel werk aan de winkel is, want sommige topteams brengen hun A-selectie voor de Tour de France mee, maar ik ben ervan overtuigd dat onze jongens klaar zijn voor de uitdaging.”

Clarke verzamelde in het huidige seizoen al een aantal mooie resultaten en was deze week in de Giro dell’Appennino nog vierde. “Simon is dit jaar een van onze toppers geweest en hij zal een aantal etappes hebben gemarkeerd die hem goed liggen”, gaat Bauer verder. “Chris voelt zich nu veel beter na zijn lange comeback. Zijn conditie is goed en we zijn blij dat Chris veel beter gaat koersen”, zegt hij tot slot over Froome.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Kopinkas 3 juni 2022 om 17:56

Vervang de naam ‘Chris Froome’ in dit artikel door ‘Stig Broeckx’ (klankmatig dicht in de buurt) en merk hoe je overvallen wordt door grote emoties, hoe er misschien zelfs tranen bij je opwellen. ‘Het is een wonder’ mompel je.
Lees nu het artikel zoals het er staat. Merk hoe je vooral iets als plaatsvervangende schaamte voelt.
‘De mens, ge kunt gij daar niet aan uit’ (Gerard Walschap)

0
IlPirata 3 juni 2022 om 18:00

Goed dat hij weer een beetje komt 'bovendrijven'. maar al die positieve berichten lijken mij meer om zijn sponsor (de bekende 5,5 miljoen p'/j) te pleasen. Wees een Dumoulin, gewoon realistisch(respect). Beiden hoeven voor het geld niet meer moeilijk te doen.

0
jimmen 3 juni 2022 om 19:31

Ik heb het idee dat froome daadwerkelijk nog een intrinsieke motivatie heeft om er voor te gaan.

0
IlPirata 3 juni 2022 om 21:00

@jimmen Die had Dumoulin ook. Gaat om erkennen dat je niet meer mee kan op dat hoge niveau. Contador snapte dat wel. Als Froome wegvalt kan israel voor dat budget twee echte kopmannen ak halen bv.Neemt niet weg dat Froome gewoon kan blijven fietsen op een ander niveau.

0
jimmen 3 juni 2022 om 22:06

Wat als die val er niet was geweest? Froome begon als favoriet aan die tour, dat is echt niet zomaar weg. Geduld is ook een schone zaak. Ik heb het idee dat froome van de 3 die je noemt froome bij uitstek degene is om met geduld en schroom aan de publieke opinie te doen waar hij goed in is. Je wint de tour niet 4x omdat je destijds geluk hebt gehad.

0
IlPirata 3 juni 2022 om 22:53

@jimmen

Gaat hem echt niet meer worden, veruit mindere ploeg nu , minder lichaam na blessure en ook leeftijd. Blijf geloven, dat mag, maar dat weet hij waarschijnlijk ook wel na jaren ploeteren. Tevens een hele jongere generatie, oa pogacar, staat er. Begint een beetje zielig te worden, mits hij uitspreekt te willen knechten, maar dat doet hij niet ivm miljonairsbedrag bij sponsor.
Als hij de tdf nog kan winnen, krijg je van mij 3 goede flessen champagne.
En vergeet niet, velen vinden het niet eens erg, want zo'n sierlijke ronderenner is het nooit geweest in het verleden. Maar prestaties staan er , hulde voor dat natuurlijk.

0
Rondje 25 3 juni 2022 om 19:58

We zullen zien. Maar één koers zoals deze week met minder tegenstand dan de Dauphiné is toch wel een ander verhaal.
Voor mij is Froome gewoon niet meer de Froome die hij was en wordt. Met Roglic, Vingegaard, Van Aert, Mc Nulty, O Connor, Mas, wordt het toch een ander verhaal vrees ik.
Niet zo zeer dat de tegenstand deze week qua niveau zoveel minder was, maar wel omdat het acht etappes zijn met best wel twee zware ritten op de laatste twee dagen. Froome heeft gewoon teveel zwakkere dagen. Is niet meer zo stabiel als voorheen. Heeft altijd wel een rit waarin hij vele minuten gaat verliezen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone