Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende

zaterdag 1 oktober 2016 om 17:23
Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende

Foto: Sirotti

Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) heeft vandaag de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. Hij zorgde na een slopende wedstrijd voor de allereerste Colombiaanse zege in geschiedenis van Il Lombardia. Chaves versloeg Diego Rosa (Astana) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) in een sprint met drie.

Vier koplopers
Het duurde vandaag vrij lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Pas op de Madonna del Ghisallo werd deze gevormd, na anderhalf uur koers. Het waren uiteindelijk Mikaël Cherel (AG2R La Mondiale), Damiano Caruso (BMC), Stefan Denifl (IAM Cycling) en Rudy Molard (Cofidis) die een gat hadden geslagen. De vier koplopers kregen een maximale voorsprong van bijna acht minuten. Dat bleek op het lastige parcours met maar liefst 4400 hoogtemeters lang niet voldoende. Caruso werd op 45 kilometer van het einde als laatste van de vier ingerekend.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Iam Cycling; 2016, Cofidis Solutions Credits; 2016, Bmc Racing; Cherel, Mikael; Denifl, Stefan; Molard, Rudy; Caruso, Damiano; Ghisallo;

Gesink opent de finale
De koers was daarachter al een tijdje ontploft. Robert Gesink had daar een groot aandeel in. De kopman van LottoNL-Jumbo was weggesprongen op de Sant’Antonio Abbandonato (6,5 km aan 8,9%), met nog zestig kilometer te gaan, en dat zorgde voor een grote schifting. In eerste instantie kreeg de Nederlander alleen een paar subtoppers mee, maar al snel probeerde ook Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) naar Gesink toe te springen. Dat zorgde ervoor dat nog meer favorieten reageerden. Alles lag vervolgens uit elkaar.

Na de top kwamen uiteindelijk vijftien renners samen. Naast Gesink en Chaves waren dat Fabio Aru, Diego Rosa (Astana), Romain Bardet, Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Alejandro Valverde, Giovanni Visconti (Movistar), Rigoberto Uran, Davide Villella (Cannondale-Drapac), Gianluca Brambilla, David de la Cruz (Etixx-Quick-Step), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Alessandro de Marchi (BMC) en Rodolfo Torres (Androni Giocattoli-Sidermec). Bauke Mollema (Trek-Segafredo) zat in het groepje daarachter, maar daar ging het niet hard genoeg.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Gesink, Robert; Bergamo Alta;

Aanval Chaves
De winnaar bevond zich dus vooraan. Op 35 kilometer voor het einde kwamen de leiders aan bij de voet van de Selvino (6,9 km aan 5,4%): de laatste serieuze beklimming van de dag. Chaves gooide hier direct de knuppel in het hoenderhok met een fikse demarrage. Alleen Bardet en Uran konden hem vervolgens volgen. Gesink was in de afdaling op achterstand gekomen en reed daarna achter de feiten aan. Hij wist op de Selvino wel weer knap terug te keren bij de achtervolgers, maar de drie leiders lagen toen al een halve minuut voorop.

Alleen Rosa reed daar nog tussen. De Italiaan bleek sterker dan zijn kopman Aru en slaagde erin om in zijn eentje het gat naar Bardet, Chaves en Uran te dichten. Daarachter probeerde Visconti het verschil te verkleinen in dienst van Valverde, maar de koplopers liepen alleen maar verder uit. Op tien kilometer van het einde leken de achtervolgers de strijd definitief op te geven. De samenwerking was volledig zoek: iedereen ging elkaar aanvallen in de strijd om plaats vijf. De achterstand was toen al meer dan een minuut.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Astana; Chaves Rubio, Johan Estaban; Rosa, Diego; Bergamo Alta;

Spannend slot
Op vier kilometer van het einde kregen de vier leiders nog een venijnig pukkeltje voor de kiezen. Rosa probeerde hier weg te rijden, maar Chaves haalde hem terug, met Uran en Bardet in zijn wiel. De Colombiaan ging daarna zelf in de aanval. Bardet kwam vervolgens geparkeerd te staan, maar Uran bleef koppig in zijn wiel. In de afdaling wist ook Rosa weer terug te keren. De Italiaan probeerde vervolgens op anderhalve kilometer nog een keer aan te gaan, maar ditmaal haalde Uran hem terug.

De drie leiders stevende vervolgens af op een sprint. Rosa zette als eerste aan en deed dat opvallend vroeg, op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Hij leek daardoor zijn twee vluchtgenoten te verrassen, maar Chaves wist hem in de laatste meters nog te passeren. Gesink moest genoegen nemen met plaats zeven. Hij verloor het sprintje voor plaats zes van Valverde.

01-10-2016 Giro Di Lombardia; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Astana; Chaves Rubio, Johan Estaban; Rosa, Diego; Bergamo;

Dit artikel delen:

90 Reacties

LutsenkoFan 1 oktober 2016 om 17:24

Rosa rosa rosa…. Ik had het hem zooo gegund!

LutsenkoFan 1 oktober 2016 om 17:24

Prachtkoers

Chaba 1 oktober 2016 om 17:25

Toch wel een mooi einde!!

Fast Freddy 1 oktober 2016 om 17:25

Barguil stelt WT veilig voor Giant. Prachtige koers gezien.

HoofdIsVrij 1 oktober 2016 om 17:25

Barguil houdt Giant in de WT!

horsm 1 oktober 2016 om 17:25

Chaves! Topper

Purito 1 oktober 2016 om 17:26

Wat een mooie koers! Astana faalt tactisch opnieuw door Rosa op te offeren voor een bleke Aru. Die was me ook sterk zeg!

Uran heeft toch ook wel een patent op zekere lijkende overwinningen te vergooien. Maar zat wellicht aan zijn limiet.

Chavito for president. Super-seizoen! Gewoon de meest frisse en daarmee de sterkste!

Japsie 1 oktober 2016 om 17:26

Geweldig gereden, beste man in koers :) Wat een seizoen voor Chavito!

fringale 1 oktober 2016 om 17:26

Heel blij voor Chaves. Wat een jaar. Hopelijk rijdt hij ook eens het Ardense voorjaar.

thombvb 1 oktober 2016 om 17:26

Ik ben weer tevreden.

mooiman 1 oktober 2016 om 17:27

Prachtige en terechte winnaar,
Gesink prima!

tendam 1 oktober 2016 om 17:28

De sterkste wint, zij het niet helemaal op de verwachte manier. Mooie finale, in feite ingeleid door Gesink. Mooi dat hij er nog een top-10 plek weet uit te slepen, waar waren de andere Nederlanders?

freire93 1 oktober 2016 om 17:28

Gesink 7e! Heel goed.

schipperaar 1 oktober 2016 om 17:28

Rosa stort helemaal in volgens Maarten, nee hij wordt overklast door een klimmertje van 54 kilo met een superpunch.

LyndaLid 1 oktober 2016 om 17:29

Kan bijna niets meer zien, maar vandaag gelukkig de hele finale. Wat een heerlijke koers, geweldig! Het parcours is perfect zo, het decors is fantastisch, en de spanning was om te snijden.

Helden prestatie van Rosa, maar ik gun het geen non-Nederlandse renner meer dan die lieve Chaves. Waanzinnig! “All guys believe in Esteban”, haha heerlijke vent.

Quote:
sooike – 30 september 2016 om 08:40
De TLJ-machine werkt weer op volle toeren. WF vindt Wout Poels blijkbaar niet bij de favorieten horen, maar Gesink en Kelderman dus wel. Mag ik vragen op grond waarvan? Toch niet op grond van de prestaties tot nu toe van deze twee? En de “kenners” stemmen natuurlijk traditiegetrouw weer massaal op Gesink. Te gek voor woorden !

Gesink laat voor de zoveelste keer zijn klasse zien, daar zullen sommigen wel weer van balen, waaronder uiteraard de hierboven gequote persoon.

Wigerio 1 oktober 2016 om 17:29

Tsjonge, mooie wedstrijd hoor! En wat jammer voor Rosa, had die man het zo gegund. Dan heb je zó'n motor en ben je tactisch (icm ploegleiding/aru) zó'n onbenul.

edit: de beste man z'n naam goed spellen

denistel 1 oktober 2016 om 17:29

waar waren nog veel meer kun je wel zeggen,,15 man in koers gezien

Baukema Tomoulin 1 oktober 2016 om 17:31

Chavito is de nieuwe Valverde (alleen met meer gunfactor). Gesink ook erg goed, opende hier en finished ook gewoon goed. 1 foutje in die afdaling, anders had ik hem ook nog wel met Chaves, Bardet en Uran mee zien komen. Soit, einde seizoen!

Jacco van Stierop 1 oktober 2016 om 17:31

Prachtige wedstrijd met een heerlijke winnaar. Geen treintjes- gedoe en geen getreuzel maar gewoon ouderwets man tegen man koersen. Zeer sterke kopgroep, maakte mij eerlijk gezegd niet uit wie er zou winnen, alle vier zijn het mooie renners. Maar mooi dat er nu een Colombiaan op de erelijst van deze prachtige klassieker staat.

jvh93 1 oktober 2016 om 17:33

Als gesink komend seizoen weer eens een blessure en pechvrij seizoen kan rijden wordt het een mooi seizoen hoor. Wat een klasbak

Vic413 1 oktober 2016 om 17:33

Fantastisch!

Purito 1 oktober 2016 om 17:34

@Baukema
De nieuwe Valverde in wat voor opzicht? Valverde is completer. Chaves de betere klimmer.

Daarnaast heb je wel meer renners die zowel goed zijn in grote rondes (klassement) als klassiekers.

IlPirata 1 oktober 2016 om 17:34

Schitterende koers. O, wat hoop ik dat Rosa niet naar Sky gaat om te knechten.

Kirsipuu 1 oktober 2016 om 17:35

Heerlijke koers gezien! Zo zonde dat Gesink net op een gaatje zat aan het einde van die afdaling want hij was echt sterk.

Polleke 1 oktober 2016 om 17:36

Astana Astana….

Headlines

Materiaalzone

Populair