Chantal van den Broek-Blaak wint eerste Dwars door het Hageland voor vrouwen

zaterdag 5 juni 2021 om 14:23
Chantal van den Broek-Blaak wint eerste Dwars door het Hageland voor vrouwen

foto: Cor Vos

Chantal van den Broek-Blaak heeft de erelijst van Dwars door het Hageland bij de vrouwen geopend. Na dik 120 kilometer stofhappen kwam de Nederlandse van Team SD Worx als eerste over de finish op de Citadel van Diest na een lange solo.

Veertien stroken, goed voor slordige 36 kilometer aan stof en stenen: dat stond voor de rensters op het menu in hun eerste Dwars door het Hageland. Het Prinsenbos (1800 meter), Demerdijk Zichem (4000 m) en de Citadel van Diest (1000 m) zaten als stroken in de finalelus. De befaamde Poggio van Diest was toegevoegd als extra scherprechter.

Abby Mae Parkinson (Lotto Soudal) zorgde voor de eerste noemenswaardige vlucht van de dag. De Britse reed enige tijd voor het peloton uit, maar ze was kansloos voor de overwinning. Op goed 45 kilometer van de streep begon Van den Broek-Blaak er al aan op de Citadel. Niet helemaal de bedoeling, zo zou ze na de finish aangeven, maar ze reed door.

SD Worx soeverein
En met dank aan sterk afstoppingswerk was de koers eigenlijk gereden. De wereldkampioene van 2017 verzamelde zeer snel een geruststellende voorsprong van ongeveer anderhalve minuut. In de groep met achtervolgsters werd er nog wel gejaagd, maar het mocht niet baten. Ook diverse speldenprikken in de groep met achtervolgers leverden weinig op. Het materiaal en de benen van Van den Broek-Blaak hielden zich in de slotfase goed, waardoor ze al voor de laatste beklimming van de Citadel verzekerd was van de overwinning.

Voor Van den Broek-Blaak is het haar tweede overwinning van het seizoen. Begin maart triomfeerde ze ook al in Strade Bianche, nog al zo’n koers over onverharde wegen. Achter de Nederlandse maakte Christine Majerus het feestje compleet voor de ploeg door tweede te worden. Sterker nog: de gehele selectie van SD Worx eindigde bij de eerste tien. Lorena Wiebes wipte in de laatste meters nog over Lotte Kopecky, waardoor de DSM-renster de derde plaats in de wacht sleepte.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Wheely 5 juni 2021 om 14:44

SD Worx wel echt sterk zeg.

Sagan=hulk 5 juni 2021 om 14:53

Masterclass van SD Worx. Bizar dat deze wedstrijd maar een 1.2 categorie heeft gekregen.

Chaba 5 juni 2021 om 15:11

Masterclass maar je ziet ook direct het probleem bij het vrouwenwielrennen. Paar ploegen zijn zo sterk ten opzichte van de rest dat de balans zoek lijkt te zijn. Meer dan 40km van de streep en continue kunnen afstoppen en geen front vormen om de eenling terug te halen.

Franco Ballerini 5 juni 2021 om 15:20

Waar, maar evengoed een straf nummertje.

FritsvanHoefelen 5 juni 2021 om 15:49

SD Worx blijkt zoals vaak veel te sterk voor de rest

ewoedski 5 juni 2021 om 19:57

Blaak zou het ook goed kunnen doen in de cyclocross lzou je verwachten

ruud gullit 6 juni 2021 om 06:26

SD Worx is toch een beetje het Ineos van het dameswielrennen

Headlines

Materiaalzone

Populair