Ceylin del Carmen Alvarado wint wereldbeker Koksijde

zondag 24 november 2019 om 14:21
Ceylin del Carmen Alvarado wint wereldbeker Koksijde

foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Duinencross in Koksijde op haar naam geschreven. De Nederlandse reed in de laatste ronde weg van Lucinda Brand en Yara Kastelijn en boekte zodoende de eerste wereldbekerzege uit haar carrière. Katerina Nash eindigde buiten de eerste tien, maar wist haar leidende positie in de wereldbeker te verdedigen.

Ellen van Loy en Inge van der Heijden doken als eerste vanaf het asfalt het veld in. Het was echter Lucinda Brand die als eerste aan de eerste grote hindernis begon. Maar de Nederlands kampioene kon niet mee toen Ceylin del Carmen Alvarado in de lange zandstrook de duimschroeven een eerste keer aandraaide.

Wereldkampioene Sanne Cant speelde een bijrol – foto: Cor Vos

Stuivertje wisselen
Zo vroeg in de wedstrijd kon de renster van Corendon-Circus de concurrentie niet volledig lossen, waardoor vijf rensters aan einde van de eerste ronde een kopgroep vormden: Alvarado, Van der Heijden, Brand, Yara Kastelijn en Annemarie Worst maakten er een Nederlands feestje van aan de Noordzeekust. Het was de hele tijd stuivertje wisselen aan de kop van de wedstrijd. Dan had Brand weer een gaatje, dan reed de technisch vaardige Alvarado weer een paar meter weg. Maar het maakte niet uit wie er een voorsprong pakte, alles kwam uiteindelijk steeds weer samen.

In de achtergrond toonde Laura Verdonschot zich de beste Belgische. Zij nam in de voorlaatste ronde afstand van wereldkampioene Sanne Cant, met wie ze lange tijd samen in de achtervolging reed. Ondanks verwoede pogingen kreeg Verdonschot nooit zicht op het kopkwintet. Zij zou op een minuut van de uiteindelijke winnares finishen.

Lucinda Brand en Annemarie Worst in de frontlinie – foto: Cor Vos

Eerste wereldbekerzege voor Alvarado
Wie er ging was aan het begin van de vijfde en laatste ronde nog altijd niet duidelijk. De Nederlands kampioene van Telenet-Baloise had een miniem gaatje, maar Alvarado reed het gaatje weer dicht. Ook Kastelijn, Van der Heijden en Worst hadden nog altijd uitzicht op de zege. De laatste twee konden echter niet mee met een nieuwe versnelling van Brand aan het begin van de slotronde, waardoor zij uitgeschakeld waren voor de overwinning.

Brand en Alvarado vochten met Kastelijn in het wiel om de zegebloemen. Het was Alvarado die op de laatste zanderige hindernis door kon rijden, waar Brand moest afstappen. Het teken voor Alvarado om de gashendel volledig open te draaien. Toen Brand in een gladde bocht een knieval maakte was het beklonken: Alvarado mocht op het podium tekenen voor haar zesde seizoenszege, haar allereerste in de wereldbeker.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 5: Koksijde
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 47m09s
2. flag-nl Lucinda Brand op 6s
3. flag-nl Yara Kastelijn op 8s
4. flag-nl Inge van der Heijden op 21s
5. flag-nl Annemarie Worst op 24s
6. flag-be Laura Verdonschot op 1m00s
7. flag-be Sanne Cant op 1m24s
8. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1m25s
9. flag-it Eva Lechner op 1m47s
10. flag-nl Shirin van Anrooij op 1m48s

Dit artikel delen:

17 Reacties

Franco Ballerini 24 november 2019 om 14:31

Fantastische koers! Veruit de mooiste van dit jaar.

Dolfy 24 november 2019 om 14:35

Heerlijke wedstrijd gezien. Ik vond het wel humor dat Wuyts Cant ophemelde, daar waar Verdonschot echt wegliep van haar op dat moment, terwijl ze er reed. Normaal vindt ik commentaar om zijn commentaar wat overtrokken, maar Wuyts miste duidelijk dat enkele andere in beeld ook gewoon doorreden aldaar en dat het duidelijk was dat Cant wel reed maar dat Verdonschot gewoon meer tempo had door er te lopen.

kielabokki 24 november 2019 om 14:37

Je moet je ergens aan vastklampen hè.

A.M.M. Jonkers 24 november 2019 om 14:55

Begin mij steeds meer te ergeren aan het overdreven chauvinistische commentaar van Wuyts. Was een fan van hem maar het wordt een verschrikkelijke ouwe zeur. Tijd voor Karl Vannieuwkerk……..

Franco Ballerini 24 november 2019 om 15:03

Ik vind het wel meevallen met dat chauvinisme. Hij was toch vol lof voor de Nederlandse dames, ook voor bijvoorbeeld van Anrooij.

DarkShadow 24 november 2019 om 15:45

Tip, je kan de wereldbekers ook online kijken op Red Bull TV. Met Engels commentaar van Rob Hatch en Helen Wyman.

Wheely 24 november 2019 om 14:38

Joehoe! Heerlijk gekoerst door Avarado, beslist op zand techniek. Spannend tot in de laatste ronde. Genoten van deze cross.

MME 24 november 2019 om 14:39

Mooie wedstrijd! Nederlanders doen het goed!!

Iemand enig idee wat er met Sophie de Boer aan de hand is. Dit seizoen nog weinig gezien

Dolfy 24 november 2019 om 16:20

De Boer was overtraind geraakt een aantal jaar geleden. Na een flinke pauze terugkomen. Leek weer vooruit te gaan, steeds beter maar plots kreeg ze weer met vermoeidheid te maken, en later ook benauwdheid erbij. Ze blijft het proberen maar met erg schommelde resultaten en pauzes.

trickstuff 24 november 2019 om 14:42

Fijne koers inderdaad, en intelligent afgemaakt door Alvarado. De techniek van Brand is nog steeds matig jammer genoeg. Op tijd afstappen in het zand is toch iets dat relatief eenvoudig is…

Gebruikersnaam 24 november 2019 om 15:30

Het illustreert wel dat er nog verschil zit tussen mannen en vrouwen. Een man met de techniek van Brand eindigt niet in de top 20.

tendam 24 november 2019 om 16:12

@gebruikersnaam
Dat weet je niet, achter Van der Poel komt toch niemand in beeld. De entertainmentwaarde gaat ook niet zozeer om techniek, maar om spanning.

Brabander 24 november 2019 om 17:36

Sowieso komt de 20e nooit echt in beeld. Maar vind het wel mooi hoor van Lucinda. Techniek gewoon compenseren met power en dan kom je ook een heel eind

Gebruikersnaam 24 november 2019 om 17:51

Ik zie het verband niet. Bij de mannen varieert de top/subtop van technisch goed tot technisch heel goed met MvdP als technisch buitengewoon goed. Jongens die qua handigheid niet adequaat zijn en maar wat aanmodderen, eindigen gewoon niet in de bovenste helft. Zelfs slungelige types als Toon Aerts hebben een solide technische basis.

Bij de dames zie je dat rensters die technisch matig tot zelfs zwak zijn geregeld wel bij de top kunnen meedoen. Brand, Compton en vroeger (en hopelijk voor hen opnieuw in de toekomst) Verschueren en De Jong. Bij de mannen krijg je die tekortkoming echt niet meer weggewerkt door telkens krachtexplosies in te plannen op de eenvoudigere stukken.

Ik ga er vanuit de generatie Pieterse – Van Anrooij veel beter onderlegd zal zijn en dat in de toekomst de pure krachtfiguren zonder al te veel technische bagage er wel op natuurlijke wijze zullen uitgefilterd worden.

tendam 24 november 2019 om 19:00

@gebruikersnaam
Van Aert is technisch toch ook geen wonder? Zoals hij over de balken springt ziet er niet uit. Maar dat geeft niet, want die jongen beoordeel je op zijn kwaliteiten. Zoals je dat bij de dames ook kunt doen.

tendam 24 november 2019 om 15:20

Hele leuke renster. Een beetje dezelfde kwaliteiten als Cant, maar een veel meer aanvallende instelling.

jibi verboort 24 november 2019 om 21:39

Yara Kastelijn reed ijzersterk

Yara eindigde in Koksijde op de derde plaats met een achterstand van 8 seconden. Volgens Paul Herijgers maakte ze veel foutjes in het zand. De daar opgelopen kleine achterstand moest ze bijgevolg de hele wedstrijd goedmaken. Als je meerekent dat Ceylin en Lucinda gisteren niet koersten en ze in de laatste ronde ook nog wat werd opgehouden door een schuiver van Lucinda dan is 8 seconden over een wedstrijdduur van 47 minuten veel belovend. Wuyts deed de suggestie dat Yara wat zandlessen zou kunnen nemen van Paul Herijgers. Het was een prachtige wedstrijd. Jammer dat top crossen van weleer in Oss,Valkenswaard,Schijndel,Sint Michielsgestel,Valkenburg,Zeddam,Heerlen,Pijnacker er niet meer zijn. Juist nu…….de Nederlandse dames zo goed presteren.
Behalve NK en WK is de druivencross in Overijse (Belgie) -moeder van alle crossen de cross waarna ik echt uitkijk. Ik hoop dat Yara daar meedoet.

Headlines

Materiaalzone

Populair