Cees Bol: “Roubaix veel meer mijn droomkoers dan de Ronde”

Door , vrijdag 5 april 2019 om 14:25
Cees Bol: “Roubaix veel meer mijn droomkoers dan de Ronde”

foto: Cor Vos

Cees Bol mag in zijn eerste voorjaar als prof verbazend veel van het grote werk proeven. “Dat was ook een beetje de reden waarom ik voor Team Sunweb gekozen heb”, geeft de 23-jarige renner toe. Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het menu, daarna volgen nog de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix vooraleer hij wat rust neemt.

Eigenlijk is het voorjaar van Cees Bol nu al geslaagd, met dank aan zijn zege in Nokere Koerse en zijn meer dan verdienstelijke prestaties in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. “Of ik schrik van mezelf? Nee”, reageert Bol ernstig. “Ik had het vorig jaar al niet slecht gedaan in een aantal 1.1-wedstrijden. Ik won ook een rit en de groene trui in Le Tour de Bretagne. Dan weet je wel dat je iéts kunt. Dat ik een goede winter heb gehad, sterkte mijn vertrouwen dat ik dit voorjaar toch al een keertje iets kon tonen.”

Iets zwaardere lichaamsbouw
En dat deed Bol dus in Nokere Koerse, waarin hij het hele peloton het nakijken gaf in de sprint. “Dat was mijn allereerste doel van het seizoen. Ik was er klaar voor en kreeg ook het vertrouwen van de ploeg dat in de sprint mijn kaart getrokken zou worden. Ik wist dat het parcours me lag en was bijzonder gemotiveerd. Waarom die finish me ligt? Enerzijds komen mijn sprintcapaciteiten het best tot hun recht in een uitgedund peloton, anderzijds was die laatste kilometer op mijn lijf geschreven: een lange sprint waaraan je met veel snelheid begint. Met mijn wat zwaardere lichaamsbouw ben ik daar zeker niet in het nadeel. Ik ben blij dat het die dag gelukt is.”

Bol won de massasprint in Nokere Koerse – foto: Cor Vos

Niet dat Bol altijd dat vertrouwen van de ploegleiding krijgt. Zo werd in de Driedaagse Brugge-De Panne de kaart Max Walscheid getrokken. En ook volgende woensdag in de Scheldeprijs zal het in principe de Duitser worden die de sprint doet voor Team Sunweb.

Teamkeuze
Dat de Noord-Hollander in zijn debuutjaar bij de profs meteen de selectie haalt van zowel Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, is best opmerkelijk voor de buitenwereld. Bol zelf is minder verrast. “Team Sunweb is een topteam, met heel veel sterke renners, maar de kern voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers is niet de breedste. Ik moet toegeven dat dát zelfs meegespeeld heeft in mijn keuze voor deze ploeg. Ik wist vorige zomer al dat ik een groot deel van die klassiekers zou rijden. Er zijn teams waarin dat als neoprof onmogelijk zou zijn.”

Bols droomkoers is Parijs-Roubaix. “Zalige wedstrijd. Ik reed hem twee keer bij de beloften, toen ik nog voor het Rabobank Development Team uitkwam. Jammer genoeg zonder succes. In 2015 gaf ik op, in 2016 eindigde ik 86e. Dat ik, ondanks die twee tegenvallers, toch nog Parijs-Roubaix aangeef als mijn favoriete klassieker zegt veel, niet? Of het realistisch is dat ik die ooit kan winnen, weet ik niet. Maar ik hoop wel dat het stap voor stap die richting uitgaat.”

Bol Down Under – foto: Cor Vos

Californië
In Gent-Wevelgem (45e) en Dwars door Vlaanderen (24e) deed Bol het alvast niet onaardig. “Gent-Wevelgem was mijn allereerste wedstrijd ooit van 250 kilometer. Ik ben 200 kilometer met de allerbesten meegegaan. Geen schande dat de benen in de slotfase wat leeg liepen. Ik reed er een goede koers. In Dwars door Vlaanderen zat ik in het pelotonnetje dat voor plaats zeven sprintte. In de Ronde van Vlaanderen wordt het mijn taak om onze kopmannen Michael Matthews en Søren Kragh Andersen te steunen.”

Na Parijs-Roubaix gaat de riem bij Bol er even af. “Wellicht hervat ik daarna in de Ronde van Californië, maar dat ligt nog niet helemaal vast. Ik hoop ook op deelname aan de Ronde van Spanje. De selecties voor de Giro en Tour staan ondertussen vast, dus blijft de Vuelta over als ik dit jaar nog een grote ronde wil rijden. Ik spreek niet uit ervaring, maar er wordt gezegd dat je van een grote ronde sterker wordt. Dus als de ploegleiding vindt dat ik in het Vuelta-plaatje pas, dan ga ik er graag naartoe.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Mathieu Moller 5 april 2019 om 14:56

Weer een leuk interview. Goed bezig, Wielerflits.
Hij heeft me positief verrast dit voorjaar. De monumenten zijn voor nu nog te hoog gegrepen voor hem, lijkt me, maar in de toekomst kan hij daar vast een rol gaan spelen.

mamaffia 5 april 2019 om 15:10

Goed, informatief interview met een leuke renner. Ik had hem voor Nokere Koerse niet echt op de radar, maar hij heeft de goede vorm zeker te pakken. Is niet iedereen gegeven, scoren als neoprof. Zeker laten starten in de Vuelta zou ik zeggen.

Krakowic 5 april 2019 om 16:49

Vuelta lijkt me heel goed voor zijn ontwikkeling. Veel mee in de ontsnapping en misschien ergens voor een kleine stunt zorgen als ze in een klein groepje ergens aankomen. In Spanje genoeg oplopende aankomsten als Nokere.

west 5 april 2019 om 17:11

Van iedereen toch?

Gilberto 5 april 2019 om 19:35

Zelfs de meeste Vlaamsche renners geven toch wel aan stiekum de voorkeur te geven aan Roubaix

Jean Dumas 6 april 2019 om 07:41

Nooit ging een overwinning zo snel de geschiedenisboeken in als die in Nokere dit jaar. Zelfs de Vlamingen ontging de naam van de overwinnaar. Als ik hem was zou ik het nog eens overdoen.

Marszzz 6 april 2019 om 12:21

Desbetreffende vlamingen schamen zich nog dood.

Headlines

Materiaalzone

Populair