Cecilie Uttrup Ludwig verslaat Marianne Vos op lastige aankomst in Tour Femmes

dinsdag 26 juli 2022 om 16:29
Cecilie Uttrup Ludwig verslaat Marianne Vos op lastige aankomst in Tour Femmes

foto: Cor Vo

Cecilie Uttrup Ludwig is de winnaar van de derde etappe van de Tour de France Femmes. De Deense kampioene van FDJ-SUEZ-Futuroscope was na een heuvelachtige rit van ruim 133 kilometer als eerste aan de finish in Épernay, voor Marianne Vos. De Nederlandse van Jumbo-Visma werd tweede en behield daardoor haar gele trui. Annemiek van Vleuten kwam als tiende over de streep en vertelde na de rit te kampen met maagproblemen.

De openingsfase was niet helemaal vlak en daar probeerden veel rensters gebruik van te maken door aan te vallen. Onder meer geletruidraagster Marianne Vos, Thalita de Jong en Ellen van Dijk sprongen mee in een ontsnapping, maar zij kwamen niet weg. Op het eerste klimmetje van de dag wist Femke Gerritse vervolgens de punten te grijpen, waardoor ze virtueel voorbij haar Parkhotel Valkenburg-ploeggenote Femke Markus ging in de stand.

Femke Gerritse verovert bolletjestrui
Een volgende vluchtpoging kwam van diezelfde Markus, draagster van de bolletjestrui, en Pauline Allin (Arkéa). Zij kregen weinig ruimte van Jumbo-Visma en SD Worx en werden snel weer ingerekend. Het tempo lag hoog, omdat ook de wind weer op de loer lag. Het brak echter nergens, waardoor Gerritse op het tweede én het derde klimmetje van de dag weer de bergpunten kon pakken. Ze verzekerde zich daardoor van de bolletjestrui.

Femke Gerritse greep de nodige bergpunten – foto: Cor Vos

Op die derde klim, de Côte du Mesnil-sur-Oger, brak het peloton wel in stukken. Onder meer Lorena Wiebes zat in een gelost groepje. Alena Amialiusik reed daarna weg en was de aanstichter van een fase waarin veel demarrages volgden. Ze reed een minuut van het peloton en kreeg Maria Giulia Confalonieri en Mischa Bredewold achter zich aan, terwijl in het peloton Van Vleuten (na een plaspauze) en Wiebes terugkeerden.

Elitegroep ontstaat op steile klim
Op 24 kilometer voor de finish passeerden de rensters voor het eerst de aankomst in Épernay. Amialiusik kwam een halve minuut voor het peloton over de streep, maar werd nog voor de zeer steile Côte de Mutigny (900 meter à 12,2%) ingerekend. Daar vormde zich een favorietengroep, waar Ashleigh Moolman flink aan de boom schudde. Dat zorgde voor problemen bij Vos.

Van Vleuten, Demi Vollering, Liane Lippert, Elisa Longo Borghini, Mavi Garcia en Silvia Persico konden Moolman wel volgen. Het tempo ging er even uit in die kopgroep toen Vollering en Lippert vielen in een gladde bocht, maar toch werd het verschil met de groep-Vos vergroot tot 25 seconden. De vijf leidsters kregen geen hulp van Moolman, die haar kopvrouw Vollering in de achtervolgende groep had rijden.

Van Vleuten in de problemen, Ludwig klopt Vos
Ruim zes kilometer voor de finish kwam de groep-Vos, met daarin ook Vollering, Cecilie Uttrup Ludwig, Juliette Labous, Kristen Faulkner en Kasia Niewiadoma, terug aansluiten bij de koplopers. Niemand wilde de controle in handen nemen en bovendien lag vier kilometer voor de finish de Mont Bernon waar bonificatieseconden te winnen waren. Daar pakte Longo Borghini na een lange sprint drie seconden, voor Niewiadoma (twee) en Moolman (een).

Ludwig is een klasse apart – foto: Cor Vos

En wie dat tempo niet kon bijbenen, was een worstelende Van Vleuten. Ze kwam op flinke achterstand over de top van het klimmetje en moest in haar eentje achter de rest aan. Bij het ingaan van de slotkilometer wist de Movistar-kopvrouw aan te sluiten. Daardoor stormden elf rensters af op de lastige laatste 500 meter in Épernay.

Niewiadoma ging als eerste de sprint aan en die werd direct gecounterd door Vos. Het was op dat moment nog wel 400 meter tot de finish. Vos ging op en over de Poolse, maar werd zelf ook overklast. Het was namelijk Ludwig die met groot machtsvertoon naar de zege sprintte. Ze reed twee seconden weg van de rest. Vos werd tweede en wist daarmee haar gele trui te behouden. Moolman eindigde op de derde plaats.

In het algemeen klassement is Vos uitgelopen op Silvia Persico. Het verschil is nu 16 seconden. Niewiadoma staat in dezelfde tijd als Persico op de derde plaats. Vollering is na drie dagen zevende op 57 seconden van Vos en Van Vleuten is opgeklommen naar de negende plek, op 1.14 minuut van de gele trui. Achteraf gaf de renster van Movistar toe dat ze twee dagen gekampt heeft met buikgriep.

Marianne Vos werd tweede – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

35 Reacties

BoemBoemWvA 26 juli 2022 om 16:32

Vrouwen wielrennen blijft vreemd. SD Worx tactics? En iedereen die voor het GC rijdt? Raar raar. Dik sprintje van Ludwig wel, zo he.

0
jonkie28 26 juli 2022 om 16:34

Een groep met maar 10 favorieten rijd naar de finishlijn toe? Hoe is dat mogelijk? Deze rit was toch niet zo extreem zwaar met 5 kleine heuveltjes.

0
Brabander 26 juli 2022 om 16:37

Als er volle bak gekoerst wordt zie je dat toch wel vaker?

0
jonkie28 26 juli 2022 om 16:45

@brabander misschien bij lastigere etappes maar dit was op 6 kilometers na denk ik nagenoeg vlak. Van de afgelopen week in tour was dit als een ”vlakke” etappes gezien voor sprinters als philipsen en pedersen. Dus ja dan verbaasd het mij wel als ik dit zag dat iedereen er af wordt gereden zo.

0
LeoR 16 26 juli 2022 om 17:04

Gaat nog wat geven de laatste twee dagen. ;)

0
Oblomov 26 juli 2022 om 23:23

Toen de mannen hier aankwamen won Alaphilippe solo. Dus nee, geen rit voor de Philipsen en Pedersens van deze wereld.

0
LeoR 16 26 juli 2022 om 16:34

Mooi voor FDJ!
Nadat ik gisteren niet goed snapte wat Trek aan het doen was, begreep ik vandaag niet wat SD Worx hun plan was. Zal wel aan mij liggen.
Ook wel bizar dat in een zo goed als vlakke rit slechts 10 rensters binnen de minuut eindigen. Maar dat maakt het vrouwenwielrennen misschien net mooi, met dit parcours was er bij de mannen wellicht gewoon een massasprint op 1 of 2 snelle mannen na.

0
Brabander 26 juli 2022 om 16:39

Ik vind SD nooit zo uitblinken in tactiek

0
Maillot à Pois 26 juli 2022 om 16:53

Vollering laten terugkomen was logisch, wat ze in volle finale deden kon ik ook niet echt volgen. De radio-interventies van Stam blonken ook niet echt uit qua inspiratie.

0
Japiejo 26 juli 2022 om 19:28

SD workx rijdt altijd onnavolgbaar. Niemand is bereid wat voor elkaar te doen. Sowieso zijn de tactieken tot nu toe weer ouderwets niet te volgen…iemand noemde Trek, maar ook Movistar mag niet ontbreken. Gisteren in de finale vol op kop beuken terwijl je kopvrouw met maagklachten rijdt en uiteindelijk op een gaatje binnen komt Zelfs Kneteman kon er geen touw aan vast knopen.

Maar ja, wanneer mensen als Lars Boom in de wagen de tactiek moet bepalen…

0
Oblomov 26 juli 2022 om 23:30

Alle kopvrouwen zaten vooraan nadat de boel op 15 kilometer van de finish gebroken was, dus dan rijden de knechten in eigen tempo naar de finish. Normaalste zaak van de wereld.

Bij de mannen reed Alaphilippe op precies hetzelfde klimmetje weg bij de rest om vervolgens 15 kilometer solo te rijden (niets massasprint dus). Dan moeten de knechten juist aan de bak.

Als je zoveelste slecht verhulde sneer naar het vrouwenwielrennen is dit bericht kortom niet echt geslaagd.

0
Brabander 26 juli 2022 om 16:36

Machtige punch van Ludwig. Die zag ik niet aankomen. Persico zou wel eens de revelatie van de Tour kunnen worden. En wat zag Annemiek er slecht uit op de klimmetjes. Maar dat heeft dus een reden. Denk dat de andere dames wel bloed ruiken nu. Kan interessant worden

0
vanSpringel 26 juli 2022 om 16:42

Annemiek is weer aan de betere hand vertelde ze na de finish. Het ergste heeft ze achter haar rug. Klopt want onderweg had ze in de kant een Dumoulinnetje gedaan.

0
Maillot à Pois 26 juli 2022 om 16:45

Persico nu al, samen met Van Anrooij, een van de seizoensrevelaties wat mij betreft. Rijdt top-10 in zowel een aantal Vlaamse klassiekers als in rittenwedstrijden.

0
De Siepel 26 juli 2022 om 16:41

De interviews met Ludwig zijn altijd zeer vermakelijk. Genieten.

0
Brabander 26 juli 2022 om 16:43

Je moet er wel van houden, maar een ‘character’ is het zeker

0
thorsen 26 juli 2022 om 16:44

Haha ja, kan er ook altijd wel om lachen. Mooi ook voor de pech ploeg van gister dat ze vanavond weer wat kunnen vieren.

En Van Vleuten dus blijkbaar wat ziekjes de afgelopen dagen.

0
Dutch Smartie 26 juli 2022 om 16:47

Vind je, vond het buitengewoon irritant en overdreven, volgens mij jankt ze nog steeds.

0
thorsen 26 juli 2022 om 16:48

@Dutch Smartie: Niet zo janken

;)

0
klootje kriekeljon 26 juli 2022 om 16:52

Authenticiteit, altijd +1.

0
Pietspeed 26 juli 2022 om 17:39

Dit schijnt de kennelijk authentieke Cecile te zijn. Bijna tranen met tuiten, spons en een emmer. Wel vermakelijk om te zien, ongeacht echt of onecht. Ze had overschot en misschien zelfs meer tijd kunnen terug pakken.

0
Destination Unknown 26 juli 2022 om 16:43

Ik vermaak mij al drie dagen uitstekend met deze Tour. Ook omdat het verrassend is en ineens niet meer zeker wie gaat winnen.

0
Brabander 26 juli 2022 om 16:45

Dit is toch top? Gelijk na de mannen nog een week amusement. En saai is het geenszins

0
oscarito1908 26 juli 2022 om 18:58

Is inderdaad prima vermaak. En geen coldturkey van de Tour.

0
adelaarvanantwerpen 26 juli 2022 om 16:44

Echt wel een mooie overwinning voor Ludwig. Ook weeral een leuk interview.

0
Koers 26 juli 2022 om 16:44

Verplichte kost voor de mensen die haar interview na rvv 2019 niet hebben gezien: https://www.youtube.com/watch?v=zZmDwC6EJ7Q

Keiharde punch! Ook mooie trui zonder veel sponsoren, zo heurt het.

0
Pietspeed 26 juli 2022 om 17:43

Dead fish, maar gelukkig droog gehouden. Bijzondere tante.

0
Angelo Pauwels 26 juli 2022 om 16:45

Julie De Wilde 19 jaar en in de witte trui, binnen een paar jaar wereldtop denk ik.

0
LeoR 16 26 juli 2022 om 16:59

België kan een extra uithangbord goed gebruiken. Ondanks de leeftijd is De Wilde samen met Bossuyt, na Kopecky, nu al de Belgische top.

0
Steven_E 26 juli 2022 om 21:26

Als je de resultaten bekijkt van de Belgische jongeren zitten er wel enkele talenten aan te komen. Vanhove, Hendrickx, Van Sinaey, Jooris …

0
Cyclejo Schwanen 26 juli 2022 om 16:54

Mooi voor FDJ na die rotdag gisteren.

0
Jacco van Stierop 26 juli 2022 om 16:59

Dat was pure macht van Ludwig, mooi voor haar en haar geplaagde ploeg. Interviews met haar probeer ik altijd te vermijden want ik trek die niet zo goed, maar dat ligt aan mij. Klassiekerachtige finale, zeer onderhoudend. Een grabbelende Van Vleuten is toch ook bijzonder om te zien.

0
Brabander 26 juli 2022 om 17:06

Vind de ronde ook wel leuk uitgedacht. Massasprint op de Champs Elysees, gevolgd door wat klassiekerachtige parcoursen en dan als klap op de vuurpijl 2 bergetappes. Lekkere opbouw wel

0
Pietspeed 26 juli 2022 om 17:46

Beide helemaal eens. Spectakel pur sang zo.

0
Steven_E 26 juli 2022 om 21:26

2 rensters (ploeggenotes dan nog wel) buiten tijd, waarvan eentje amper 8sec … Zuur!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone