CCC-Liv trekt zich terug na toename coronabesmettingen in regio Navarra

donderdag 23 juli 2020 om 08:14
CCC-Liv trekt zich terug na toename coronabesmettingen in regio Navarra

foto: Cor Vos (archief)

Update

De vrouwenploeg van CCC-Liv heeft zich last minute teruggetrokken uit de Emakumeen Nafarroako Klasikoa, die vandaag op het programma staat. Dit omdat in de Spaanse regio Navarra het aantal coronabesmettingen fors gegroeid is. Ook in de Klasikoa Navarra van morgen ontbreekt het team van Marianne Vos.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Het team acht de gezondheidsrisico’s te groot, uitgerekend voor de langverwachte herstart van het seizoen voor vrouwen. “We waren verheugd dat we eindelijk weer konden gaan koersen, maar woensdag is gebleken dat de gezondheidsrisico’s in de regio Navarra te groot zijn”, aldus teammanager Eric van den Boom.

De rensters van CCC-Liv zijn getest en coronavrij, maar de ploeg wil het risico niet nemen om in een peloton te rijden waarin mogelijk ook rensters rijden die niet getest zijn. “Daarbij is het aantal besmettingen op de wedstrijdlocatie in twee dagen tijd aanzienlijk gestegen”, zegt Van den Boom. “Het is een domper voor iedereen die betrokken is bij de wielerploeg, maar de gezondheid van onze mensen staat te allen tijde voorop. De intentie is om zondag in Durango-Durango wel van start te gaan.”

The Cyclists’ Alliance vraagt UCI in te grijpen
Woensdagavond luidde The Cyclists’ Alliance, de vakbond voor het vrouwenpeloton, al de noodklok over de gezondheidssituatie in Navarra. In het gebied in het oosten van het Baskenland is afgelopen week het aantal besmettingen dermate opgelopen (53 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners), dat koersen in die omgeving een ‘hoog’ gezondheidsrisico heeft volgens de UCI-protocollen.

De The Cyclists’ Alliance vraagt de UCI om het doorgaan van de koers te heroverwegen gezien de situatie in Navarra, nu er aanzienlijke risico’s zijn opgetreden. De situatie in de rest van Spanje (gemiddeld 18 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners) is minder erg.


Update 12.10 uur – Boels-Dolmans start wel

Het is nog onzeker of ook Trek-Segafredo, met onder meer Ellen van Dijk en Lucinda Brand in de ploeg, wel starten. Het Belgische Doltcini-Van Eyck Sport zegt tegen Sporza nog in beraad te zijn. Boels-Dolmans laat aan het AD weten wel gewoon te starten in Emakumeen Nafarroako Klasikoa.


Update 13.10 uur – Bizkaia-Durango niet aan de start

Een extra afmelding enkele uren voor de start van Emakumeen Nafarroako Klasikoa: de thuisploeg Bizkaia-Durango doet toch niet mee. In een kort statement laat de ploeg weten dat de uitslagen van de coronatests (PCR-test) van renners en stafleden nog niet bekend zijn. Of het team vrijdag start, is afhankelijk van de uitslag van de tests. Mits deze op tijd bekend zijn.


Update 13.43 uur – Alleen teams aan de start die getest hebben

Het laatste nieuws uit Navarra: de organisatie laat alleen rensters starten die een officiële RT PCR-test op het coronavirus hebben ondergaan. Dat is aan meerdere teams medegedeeld, weet WielerFlits. Mogelijk hebben de late afmeldingen van Bizkaia-Durango en Sopela Women’s Team daar mee te maken. Of CCC-Liv nu alsnog start in Emakumeen Nafarroako Klasikoa, is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

25 Reacties

xistnc 23 juli 2020 om 08:31

Dit soort berichten zullen we de komende tijd wel vaker zien. De kalender voor 2020 is vooral een kalender van hoop. Er zullen koersen last minute niet doorgaan en als ze wel doorgaan zullen ploegen zich last minute afmelden.

Alles wat wel doorgaat is bonus, vanuit het oog van de wielerliefhebber althans. Vanuit het oog van de volksgezondheid kun je er anders naar kijken.

0
Scott Sunderland 23 juli 2020 om 08:41

Mee eens. Ik heb vooral ook een hard hoofd in de grote rondes. Ik zie ze nog steeds niet gewoon doorgaan. Of eindigen in chaos. Het coronavirus is alles behalve bedwongen.

0
Polleke 23 juli 2020 om 09:56

Ziet er idd. steeds bruiner uit… zodra een eerste covid- positieve uit de kast rolt gaan de reacties van ploegen en organisatoren drastisch zijn… spijtig genoeg, we willen weer koers zien…

0
Brabander 23 juli 2020 om 10:19

Nou zeg. Hopelijk wordt het nog wat. Wat een waardeloos jaar tot nu toe

0
user5697 23 juli 2020 om 10:16

De kans dat de Tour doorgaat, lijkt me minimaal. Overal explodeert het aantal besmettingen. Misschien start de ronde van Burgos nog, al zijn er ook daar steeds meer besmettingen. De Strade Bianche zou eventueel ook nog kunnen, maar daarna…?
Jammer, maar het seizoen 2020 en het voorjaar 2021 lijken verloren.

0
Brabander 23 juli 2020 om 10:19

Jij houdt er de moed in

0
vanSpringel 23 juli 2020 om 10:28

@user5697; Precies mijn gedachten. Hoe dichter de startdata bij komen, de zenuwachtiger de organisatoren en betrokken partijen worden. Geen stress. Wanneer e.e.a. onder controle is, nieuwe kansen. Zie deze periode als bezinning. Voor sommige echt wel lastig. Stoel achterover, Palma hoedje over je ogen en wie doet je wat. Het dichterbij jezelf komen kan voor veel mensen bedreigend zijn.

0
Scott Sunderland 23 juli 2020 om 10:40

Mee eens hoor. Ik zie dit jaar geen grote ronde doorgaan. Lijkt me een utopie. Hopelijk volgend jaar. Maar zelfs daar zou ik geen al te hoge verwachtingen hebben.

0
Brabander 23 juli 2020 om 10:42

We kunnen dus eigenlijk beter stoppen met koersen?

0
Panache 23 juli 2020 om 14:33

We weten en kunnen inmiddels al zo veel dat full lockdowns zowel qua draagvlak als economische impact niet meer zullen plaats vinden. Lokale maatregelen is de nieuwe visie en daar buiten slechts opletten.

0
Fred Postma 23 juli 2020 om 10:47

Als we alleen de gezondheid in het oog houden dan moeten we terug in strenge lockdown. Niet meer als 3 mensen bij elkaar geen horeca reizen etc. Zoals in maart. Dit kan niet vanwege economische ineenstorting .
Dus we accepteren een bepaalde besmettingsgraad en risico.
Sport kan dus ook weer doorgaan met de bekende protocollen en publieksbeperkingen.

Ik zie niet waarom er voor wielrennen
dan opeens strengere regels moeten zijn. Is alleen te accepteren als iedereen weer op slot gaat. Dat zie ik niet gebeuren. Dus gewoon kop er voor en stoempen.

0
Brabander 23 juli 2020 om 10:51

Hoppa :)

0
guyremgabdel 23 juli 2020 om 14:23

Fred, terug naar een strenge lockdown is niet nodig en wil niemand en zal hopelijk ook in de toekomst niet nodig zijn als iedereen zich aan de opgelegde coronaregels zou houden. Zopas is hier de veiligheidsraad afgelopen en daarin werd nogmaals duidelijk gesteld dat de grootste vorm van besmetting die momenteel voor een heropleving van het virus zorgt, komt van feestende mensen (huwelijk of huwelijksverjaardag, babyborrel, kleine party's) en vooral door de jongere generatie (20 tot 30j) via feestjes wordt verspreid. Natuurlijk komen ze ook in contact met ouderen via hun sociale familiebubbel en zo verspreid het virus zich weer naar alle lagen van de bevolking en uithoeken van het land.
Normaal gingen vanaf 1 augustus versoepelingen komen tov grote sportmanifestaties, maar dat is afgevoerd en voorlopig uitgesteld tot 1 september. Dus alle UCI-koersen in B gaan de komende dagen én de uci-regels én de belgische beperktere regels goed moeten uitpluizen. Anders gaan ze niet door ofwel worden stilgelegd.
En voor wie de komende weken naar B komt : weet dat vanaf zaterdag oa mondmaskers binnen maar ook buiten (op drukke plaatsen) verplicht worden (onder het motto een mondmasker draagt nog altijd iets comfortabeler dan een beademingsmasker). Ook bij de horeca zal je verplicht een naam en emailadres per tafel moeten opgeven.

0
Fred Postma 23 juli 2020 om 11:15

Ja Brabander zolang er gevoetbald kan worden wordt er ook gefietst , anders gaan ze naar de rechter.

0
Imbatido 23 juli 2020 om 11:25

Waarom rijden ze vandaag en morgen niet maar zondag wel? Is dat niet hetzelfde peloton?

0
Mike1973 23 juli 2020 om 13:51

Ik maak uit de verklaring van de ploeg op dat ze twijfelen of alle ploegen wel getest zijn. Naast het risico van de lokale situatie is dat iets om je (nog) meer zorgen over te maken. Ik denk dat door dit statement te maken nu alsnog alle ploegen gedwongen worden om vandaag nog te gaan testen en dan zijn de uitslagen zaterdag bekend waardoor ze zondag veilig(er) zouden moeten kunnen koersen.

0
HV 23 juli 2020 om 11:26

Maar goed dat ze niet in Hillegom (106) koersen dan… Die score is twee keer zo hoog dan deze regio in Spanje.

0
Fred Postma 23 juli 2020 om 11:28

Waarom mag ado den Haag dan gewoon doortrainen na 2 besmettingen op de club ?

0
Cochise 23 juli 2020 om 12:44

Zolang de renners enkel met mekaar en het eigen personeel in “aanraking” komen maakt het toch niet uit hoeveel besmettingen er bij de lokale bevolking zijn? Voorwaarde is natuurlijk dat die plaatselijke bevolking dan niet in hun nek staan te hijgen aan de start en dat alle renners degelijk getest zijn. Dat lijkt me minder evident in een Roemeense mannenkoers of Baskische vrouwenkoers maar zal bij de worldtourwedstrijden toch wel geregeld zijn…

0
vincenzo 23 juli 2020 om 14:09

Dit is, zoals voorspeld, helaas een voorbode van wat te wachten staat de rest van het wielerseizoen. Het is wachten tot dat tijd dat Corona door regeringen geaccepteerd wordt als een ziekte die vergelijkbaar is met griep tot alles weer (het oude) normaal kan worden. Dat zal pas in de loop van 2021 zijn.

0
vanSpringel 23 juli 2020 om 16:11

De spijker op zijn kop. Het dient een politieke beslissing te zijn de betreffende vrijheden te dulden.

0
Jean Dumas 23 juli 2020 om 14:17

Doet denken aan het gedoe met Parijs-Nice dit voorjaar.

0
Polleke 23 juli 2020 om 15:32

De hele testprocedure is ook een farce…6 en 3 dagen op voorhand een test voor alle ploegleden…rara, wat doen ze vanaf dag min3…de staff is soms dagenlang onderweg om op de startlocatie te komen, hotel, restaurant, tankstation, etc,,
Renners vliegtuig op, die zullen ook nog wel een keer eten onderweg, kortom, in die drie dagen buiten de bubbel zit meer risico dan in de wedstrijd zelf maar kom er maar achter of er dan iemand besmet is geraakt….De normen zijn NB door de UCI in het leven geroepen, men zou toch mogen aannemen dat die zoiets moeten weten, guess what…

0
Romāns Vainšteins 23 juli 2020 om 16:00

Belachelijk schouwspel waarin iedereen elkaar oproept verantwoordelijkheid te dragen voor een virus. Gewoon organiseren en dan betreden op eigen risico voor iedereen, alles hermetisch afkitten is net zo kansloos als een tsunami met scheten terug te laten keren.

0
vanSpringel 23 juli 2020 om 16:12

Net als ‘luchtdicht’ bouwen. Ook zo’n utopie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone