Cavendish spurt naar zege in Dubai Tour, Viviani nieuwe leider

Door Koen Middendorp, donderdag 8 februari 2018 om 12:18

foto: Lapresse

Mark Cavendish heeft de derde etappe in de Dubai Tour (2.HC) op zijn naam geschreven. De Brit van Dimension Data vloerde Nacer Bouhanni (Cofidis) en Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) na een spannende spurt. Dylan Groenewegen kwam er in de laatste kilometer niet aan te pas. Tot overmaat van ramp verliest de Nederlander door een opgelegde tijdstraf ook de leiderstrui.

Kopgroep krijgt weinig zendtijd
Na goed dertig kilometer koers wisten Mark Christian (Aqua Blue Sport), Loïc Vliegen (BMC), Quentin Valognes (Novo Nordisk) en Simone Bevilacqua (Wilier Triestina-Selle Italia) een mooie bonus bijeen te fietsen. Hun maximale voorgift bedroeg drie minuten, maar het was LottoNL-Jumbo dat in dienst van hun trotse leider Dylan Groenewegen de achterstand binnen de perken hield.

Wind zorgt voor kortstondig waaierspel 
Wie dacht dat we opnieuw vertrokken waren voor een geschiedenisloze etappe, kwam bedrogen uit. Op ruim zeventig kilometer van de meet waren het Katusha-Alpecin en Quick-Step Floors die gebruik maakten van de winderige binnenlanden om het peloton op de kant te zetten. Cavendish bleek de slag te hebben gemist; de Britse spurtbom bivakkeerde enige tijd in een achtervolgend groepje. Ook Groenewegen zat even in vieze papieren na mechanische pech, maar hij kon al snel weer aanhaken bij de voorste groep.

foto: LaPresse

Afzwakkende wind zorgt voor matte finale 
De wind bleek niet strak genoeg te staan, waardoor het voorste peloton een tiental kilometer later geen brood meer zag in de ontplooide initiatieven. Hierdoor wisten de in de achtergrond verzeild geraakte groepjes weer aan te sluiten. Door de korte waaierepisode waren de vier koplopers intussen opgeslokt, waardoor een compact peloton de laatste vijftig kilometer aansneed. Lang bleef de koers gesloten, maar het was de jonge BMC-renner Tom Bohli die weigerde zich met de situatie te verzoenen. Zijn aanval op 27 kilometer van de finish werd echter twaalf kilometer later weer onschadelijk gemaakt.

Cavendish toont zich de snelste in Fujairah 
Het inrekenen van Bohli was het sein voor Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors om het heft in handen te nemen voor respectievelijk Marcel Kittel en Elia Viviani. Met nog drie kilometer was het Bahrain Merida dat in dienst van Sonny Colbrelli de kop nam, maar de WorldTour-ploeg uit Bahrain werd in de slotfase overspoeld door meerdere treintjes. Het was uiteindelijk Mark Cavendish die op tweehonderd meter van de streep zijn turbo aanzette, en Nacer Bouhanni en Marcel Kittel op die manier nipt wist te kloppen.

35 Reacties

reusjen 8 februari 2018 om 12:20

Groenewegen teveel energie verspild voor de sprint begon. De man voor hem verloor het contact met de trein, terwijl de 1e 2 toch prima voorin zaten.

Witte Trui 8 februari 2018 om 12:20

Opmerkelijk dat de hele top 3 deze week nog niet is gezien. De topsprinters wisselen elkaar af deze koers. Zal voor het klassement spannend blijven met de boni’s.

Komi 8 februari 2018 om 12:20

Groenewegen zijn treintje kwijt, zonde, zaten goed van voren

Koel 8 februari 2018 om 12:20

Boeiend schouwspel die voorbereiding, zinderend slot, verdiende winnaar.

assen 8 februari 2018 om 12:22

@Koel
Mooie omschrijving, zie er naaruit de beelden te zien wanneer ik kan. :-)

Rebellin 8 februari 2018 om 12:22

Het is wel duidelijk dat de afgelopen twee dagen geen goede afspiegeling waren van de sprintverhoudingen. Als Cav en Kittel zich er echt mee gaan bemoeien zijn jongens als Viviani en onze eigen Bowlingbal kansloos.

Kosmonaut 8 februari 2018 om 12:23

edit wf: niet anti-supporteren
Wel sterke sprint. Opvallend te zien dat geen enkele ploeg (nog) kan timen. Katusha, Bahrein allemaal veel te vroeg man man man…..

Sebas 8 februari 2018 om 12:23

De afgelopen twee dagen waren geen goede afspiegeling, maar vandaag was dat wel?@Rebellin. Zo had ik de oorlog ook wel gewonnen.

Wielerfan1987 8 februari 2018 om 12:24

Wel een mooie zinspeling in de tekst van het artikel.

Cavendish ‘vloerde’ Bouhanni (ex Bokser)

klootje kriekeljon 8 februari 2018 om 12:24

Valt dat ff lekker, go Dylan!

LucasR 8 februari 2018 om 12:25

Haha, nou, dat is een enigszins premature vaststelling natuurlijk. Alsof we vandaag de échte verhoudingen hebben gezien. :D (@Rebellin)

LaurentJalabert 8 februari 2018 om 12:25

Wat een onzinnige reactie Rebellin. Groenwegen was de enige die in de buurt kwam van Kittel in Tour bv. Wat dit met name zegt is dat de top van sprinten breed is en het niveau dicht op elkaar zit. Verspil je iets teveel energie, dan doe je niet meer mee.

ivo001 8 februari 2018 om 12:26

Normaal gesproken is het Bouhanni die anderen vloert.

Elvs 8 februari 2018 om 12:26

@Rebellin valt denk ik wel mee. Met zo’n groot aantal sprinters kunnen er gewoon maar een paar in de ideale positie beginnen. Dylan kon zich vandaag helemaal niet meten met Cav en Kittel want toen had hij al veel energie verbruikt om terug te komen.

52voor11achter 8 februari 2018 om 12:26

@Rwbellin

Dat is echt onzin. Groenewegen hield in, dus het is gewoon een andere sprint.

AZH 8 februari 2018 om 12:26

Hoezo is dat duidelijk Rebbelin?
Je kunt ook zeggen dat het “duidelijk” is als Groenewegen en Viviani er zich mee bemoeien dat kittel en co. Er niet aan te pas komen

Mathieu Moller 8 februari 2018 om 12:27

@wielerfan
Laat dat “ex” maar gerust weg ;p

ditisdavid 8 februari 2018 om 12:27

@Rebellin
Lol. Kittel en Cavendish zijn voorgaande dagen gewoon naar huis gereden. Enige conclusie die je kunt trekken is dat er voorlopig geen sprinter in staat is te domineren.

chasse patat 8 februari 2018 om 12:27

Groenewegen dus strafseconden ivm stayeren.

chasse patat 8 februari 2018 om 12:29

Viviani klassementsleider

Jandepandaman 8 februari 2018 om 12:31

Denk dat die strafseconde TLJ wel goed uitkomen. Niet meer hele dag op kop en op de Hatta komt Dylan er toch niet aan te pas.

castroviejo 8 februari 2018 om 12:31

@Rebellin Goeie constatering. Je ziet eindelijk hoe goed Blythe is. legt toch even Viviani, Kristoff en Groenewegen erop.

jp.vanoosterhout 8 februari 2018 om 12:31

wat een domme reactie van rebellin dus als viviani,en groenewegen 1 en 2 worden is het geen juiste afspiegeling en als cavendisch en kittel,bouhanni op 1-2 en 3 komen is het wel de juiste afspiegeling !!!???

fringale 8 februari 2018 om 12:32

Was ik even verkeerd te denken dat Mareczko dit jaar een stap vooruit zou zetten…

rahimns 8 februari 2018 om 12:34

Benieuwd of Cav dan ook strafsecondes gekregen heeft…

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.