Cavendish haalt uit naar dopingbestrijding in tennis
woensdag 6 november 2013 om 14:08

Cavendish haalt uit naar dopingbestrijding in tennis

foto: Sirotti

Naast de veelbesproken autobiografie van Michael Rasmussen komt ook Mark Cavendish met een boek vol zelfgeschreven geschiedenis en gedachten. In de Daily Telegraph worden daar stukken uit gepubliceerd, zoals nu Cavendish’ mening over de gebrekkige dopingcontroles in andere sporten, in het bijzonder het tennis.

“Het onderscheid tussen wielrennen en andere sporten frustreert me voortdurend”, moet de Brit van het hart in zijn autobiografie ‘At Speed’. “Neem nu het biologisch paspoort. Vijf jaar nadat de Internationale Wielerunie dat ingevoerd had, besliste de Internationale Tennisfederatie eindelijk hetzelfde te doen. Bovendien werden in 2011 slechts 21 bloedcontroles buiten competitie uitgevoerd in het tennis. In het wielrennen waren er dat 4.613.”

Het ergste vindt Cavendish dat bekende tennissers menen dat het juist goed gaat in het tennis. “Dan hoor je Andre Agassi zeggen dat het tennis altijd een voorloper was in de dopingstrijd. Net als Marion Bartoli, die stelt dat er geen doping is in het tennis. Ik wil niet focussen op een sport, maar hoe kan Bartoli daar zeker van zijn? Zeker nu blijkt hoe Lance Armstrong jarenlang dopingcontroles omzeilde.”

“De uitspraken van Agassi en Bartoli voeden de stelling dat doping en wielrennen hand in hand gaan, terwijl de andere sporten dopingvrij zijn. Het onderscheid tussen de sporten werd nog eens duidelijk gemaakt door ex-tennisser Tim Henman. Hij zei dat tennissers dankzij een infuus kunnen recupereren van een vijfsetter. Dat is toegestaan in het tennis, maar absoluut verboden in het wielrennen.”

Cavendish is niet de enige die kritiek uit op de dopingbestrijding in de professionele tennissport. Novak Djokovic ging hem deze week al voor, al richtte hij zich vooral op de slechte en oneerlijke procedure en het gebrek aan professionalisme.

Sudoku’s als training
Cavendish blijkt bovendien een fervent sudoku-speler. “Veel van mijn collega’s werken alleen aan hun fysiek, terwijl wielrennen soms toch wel een denksport is. Een massasprint kan je met een reeks schaakzetten vergelijken. Daarbij heb je niet de tijd om na te denken hoe te reageren, je moet onmiddellijk handelen. Daarom houd ik mijn geest scherp. Constant ben ik puzzels aan het oplossen.”

“Of ik een genie ben? De laatste keer dat ik een IQ-test invulde wel, ja. Ik heb ook een fotografisch geheugen. De laatste tien kilometer van Milaan-Sanremo kan ik zo tot in detail beschrijven.”

RIDE Magazine