Cavendish derde in Scheldeprijs: “We reden voor Bennett”

donderdag 8 april 2021 om 08:31
Cavendish derde in Scheldeprijs: “We reden voor Bennett”

foto: Cor Vos

Met een tweede en een derde plaats sloot Deceuninck-Quick-Step de Scheldeprijs af. Alleen Jasper Philipsen was Sam Bennett en Mark Cavendish te snel af in Schoten. Bij The Wolfpack leek men alles op Cav te zetten, maar die spreekt dat tegen. “Het was altijd de bedoeling om voor Sam te rijden”, aldus de Brit na afloop.

“We waren in overtal in de finale, maar het pakte verkeerd uit”, vertelt Cavendish, die deel uitmaakte van de beslissende kopgroep die overbleef na waaiers. “Mijn rol was om een soort stuifzuiger te zijn in zijn wiel. Toen Philipsen voorbijkwam, ben ik opzij gegaan om Sam doorgang te geven. Maar achteraf gezien had ik sneller moeten reageren door mee te gaan met Philipsen en zelf te sprinten. Ik had beter moeten inspelen op de situatie.”

Komende zondag gaat Cavendish van start in de Ronde van Turkije, net als Fabio Jakobsen. Cav wil er voor een ritzege gaan. “Ik voel me goed en ik voel me zó gelukkig in de ploeg. Enkel die zege mis ik nog. Patrick Lefevere zal niet rusten tot ik die heb. Vooral voor hem moet ik het doen”, vindt hij.

foto: Cor Vos

Bennett: “Ik had helaas een slechte dag”
Sam Bennett had complimenten over voor Jasper Philipsen en zijn ploeg. “Alpecin-Fenix deed het uit het boekje. Ze kwamen met meer snelheid uit onze rug en dan is het lastig om nog te versnellen. We kwamen misschien 1 mannetje tekort in de finale. Het is ook niet makkelijk als iedereen naar je kijkt”, aldus de Ier.

“In de laatste ronde was het tempo ook niet zo hoog, waardoor mijn spieren wat waren afgekoeld. Dan is het lastig om weer in gang te schieten in de sprint. Ik had helaas een slechte dag”, moest hij vaststellen in het flashinterview.

Ploegleider Tom Steels ging niet te veel in op de gekozen tactiek in de sprint. “Aan het einde van de dag was er een renner sneller. We hebben nergens spijt van, maar hadden natuurlijk liever gewonnen”, zegt hij wel.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Beer 8 april 2021 om 09:17

Waarom lachen we?

Gitan 8 april 2021 om 09:32

Dit was niet zo handig, maar toch een heel andere Cav die we dit jaar zien in vergelijking met de vorige jaren. Zou mooi zijn als hij nog een koers van betekenis kan winnen om zijn carrière op een goeie manier af te sluiten. Hoewel het vaak een ettertje was, heeft hij toch ook een palmares waar weinig pure sprinters in de wielergeschiedenis aan kunnen tippen.

Beer 8 april 2021 om 09:34

Dan zou het anti-supporteren zijn.

blix 8 april 2021 om 09:34

Mooi toch hoe op 3 jaar tijd de strijd Quick-Step vs. Lotto veranderd is in een strijd Quick-Step vs. Alpecin. Met dat verschil dat Alpecin wél de handschoen durft op te nemen tegen PatLef op zijn favoriete terrein, de klassiekers.

jappe666 8 april 2021 om 10:15

Dat deed Lotto vroeger ook hoor ten tijde van Van Petegem, Tchmil, Hoste, Gilbert, Van Avermaet, Leukemans, Van Summeren, … Maar het is onwaarschijnlijk eigenlijk hoe ver en snel Lotto is afgegleden in hùn Vlaamse werk. Eigenlijk is Lotto gezien hun verleden het aan hun stand verplicht om een Belgische kandidaat-winnaar voor de RvV in het team te hebben. Maar ik denk dat ze financieel erg ver achteruit getuimeld zijn. Anders hadden ze een Benoot en Dewulf altijd wel gehouden, en Van Avermaet of Vanmarcke binnengehaald.

Het grootste probleem van Lotto is dat ze in het verleden eigenlijk enkel concurrentie hadden van Quickstep, Domo (een tijdje) en de Belgische enclave bij Cofidis om de beste Belgen binnen te halen. Tegenwoordig heeft elke buitenlandse WT-ploeg wel minstens een Belg (gehad).
Renners als Van Avermaet, Theuns, Teuns, Stuyven, Naesen, Van Aert, Benoot, Meeus, De Plus, Vanmarcke, Keukeleire, Hermans, … hadden 20 jaar geleden met 80% zekerheid bij Lotto gezeten. Dat scheelt natuurlijk enorm qua kwaliteit.

Alpecin is natuurlijk wel een geweldige toevoeging aan het peloton. Had graag een driestrijd gezien, maar helaas, die tijden lijken me definitief voorbij.

blix 8 april 2021 om 10:34

Ik ben supporter van de Lotto-ploeg sinds 2006 (het jaar waarin ik het wielrennen ben beginnen volgen), hoofdzakelijk vanwege haar underdog-gehalte t.o.v. Quick-Step. Maar op den duur verlies je die sympathie als je ziet dat je ploeg maar niet uit haar fouten leert. Als de koers openbreekt in het Vlaamse voorjaar kun je er haast gif op innemen dat Lotto de slag mist. Ik wacht nog steeds tevergeefs op een grote zege van Lotto in het Vlaamse voorjaar. Er waren weliswaar overwinningen in semiklassiekers met o.a. Debusschere, Ewan, Boeckmans en Dehaes, maar Vlaanderen of Roubaix winnen zat er nooit in (o, wat was Hoste er dicht bij in 2007!), en ik weet niet of dat er ooit nog zal inzitten als het huidige bestuur nog lang aanblijft.

De laatste jaren gaat mijn sympathie veel meer uit naar Alpecin-Fenix (voor Quick-Step zal ik wellicht nooit kunnen supporteren). Ook Alpecin zit nu in de underdogpositie, maar zij vullen die rol helemaal anders in dan Lotto. Niet passief en berustend, maar steeds in het offensief, proberen eruit te halen wat erin zit.

Gitan 8 april 2021 om 10:39

Ligt volgens mij ook wel wat aan MvdP, die dat hele team meesleept in zijn positieve flow. Beetje zoals Gilbert in zijn beste jaren bij Lotto. Toen trok de rest van het team zich ook op aan zijn topprestaties.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 10:43

Alpecin heeft gewoon een duidelijke visie qua team, snelle mannen harde werkers.
Een beetje, nee veel, zoals het Skill team ten tijde van Degenkold & Kittel.

SoloSlim 8 april 2021 om 09:36

Klinkt toch aannemelijk?
Bennett was niet top, en Cav nam zijn taak heel serieus: In het wiel van Sam blijven.
Je ziet ook dat hij zeker niet in de weg wou komen rijden terwijl hij misschien beter direct het wiel van Jasper had gepakt.
De winnaar zou waarschijnlijk hetzelfde geweest zijn alleen 2 en 3 misschien omgedraaid.

Gelei 8 april 2021 om 09:41

Als Alpecin dit geniale manoeuvre niet doet, wint Bennet gewoon.

Marik 8 april 2021 om 09:45

Tja, als als als. Wanneer als zou bestaan in de sport, dan zouden we hele andere winnaars hebben.

Gelei 8 april 2021 om 10:19

Ik bedoel niet dat Bennett had moeten winnen. Ik wil enkel maar zeggen dat dit geen DQS fail is wegens Cavendish. Iedereen liet zich naar de slachtbank leiden, maar AF stak hier een stokje voor met deze move.

Marik 8 april 2021 om 09:43

Ach, als een ploeg een duidelijke tactische fout maakt dan komt er altijd wel hoongelach op deze site. Als het dan ook nog eens de ploeg is die als hoogste voorjaarsboom de meeste wind vangt, dan kun je dit toch verwachten. Zo werkt het altijd. Ik zou me er niet zo druk om maken.

Fast Freddy 8 april 2021 om 09:44

Een mannetje te kort, sjonge jonge. Zoals menig DQS sprinter voor hem heeft hij veel zeges te danken aan de kwaliteit van de trein. AF reed gisteren een betere leadout dan DQS, maar het verlies vervolgens te wijten aan een te korte trein bij overtal in een uitgedunde groep is wat verwend. De benen niet, punt. Shit happens.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 09:47

Dit is de adoratie-afkeer cocktail, een vervelend neveneffect van fanschap. Het mooi vinden van de overwinning kan niet gepaard gaan zonder het proesten om de tegenstander zijn verlies, met name wanneer recent van een omgekeerde situatie sprake was.

De hamvraag is in deze of de haha meer past bij 2 topsprinters die zich in de luren laten leggen door een gemotiveerd team met geprikkelde snelle man vol bewijsdrang in de gelederen of een aanzienlijk rapper toprenner die een sprint à deux verliest tegen een gewezen stoomijzer.

Ik vind het allebei niet zozeer haha, Alpecin heeft gewoon de sprint mooi gewonnen met puik teamwork en QS kwam net tekort met hun snelle spurters.

jappe666 8 april 2021 om 09:50

Het is praat achteraf natuurlijk, maar hadden ze niet beter Cavendish de groep laten mennen in de laatste kilometers, en dan Sénéchal de sprint laten lanceren voor de tandem Morkov-Bennett?

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 09:55

Wat een onzin, dan had Cavendish beter zijn deel van het werk in de lead-out gedaan want het tempo van Morkov was gewoon te laag tegenover dat van Rickaert.

Grappig moment ook op het podium; Philipsen klinkt met Bennett en Cavendish. Cavendish wilt klinken met Bennett maar de Ier doet dat niet en Cav komt wat verbouwereerd en geïrriteerd over. We moeten daar wellicht verder niets achter zoeken maar vond het een interessant beeld.

jappe666 8 april 2021 om 10:18

Was me ook opgevallen, al denk ik wel dat Bennett het gewoon niet gezien had.

blix 8 april 2021 om 10:59

Dat was zeker een veelzeggend beeld. Los van het feit of Bennett het al dan niet gezien heeft, geeft de openlijke frustratie van Cavendish (die duidelijk meent dat Bennett met opzet niet wil klinken) aan dat er een haar in de boter zit tussen die twee.

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 11:10

Inderdaad. De PR zal dit natuurlijk afschermen en wellicht komen we het nooit te weten (want veel zullen Cavendish en Bennett toch niet samen rijden).

paul s 8 april 2021 om 09:59

We lachen om een hele knappe 2e en 3e plek

Jean Dumas 8 april 2021 om 10:18

Het is niets voor DQS om een overwinning te laten schieten. Misschien dat ze verrast waren dat Bennett niet de sterkste was, ze wachten ook enigszins op de komst van het Alpecin-treintje voor het aangaan, maar ik denk dat er verder weinig aan te doen viel.

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 11:11

Zondag nog de Ronde van Vlaanderen gewonnen en Bennett heeft natuurlijk al een zeer goed voorjaar achter de rug. Het is niet hun gewoonte om een overwinning te laten schieten maar anderzijds hebben ze al heel wat op zak. Dan kan je begrijpen dat ze proberen om het Cav te gunnen (al was Rickaert schitterend en maakt Philipsen het proper af)

Murcia 8 april 2021 om 10:19

Beetje damage control is begrijpelijk, maar ze falen hier wel. Het hele seizoen zijn ze dus voor Patrick op zoek naar een ritzege van Cav. Terwijl ze bij zijn aantrekken een heel verhaal hadden dat hij onderaan de ladder moest beginnen. Dan maar op naar Turkije en hopen dat het daar wel lukt.

Marik 8 april 2021 om 10:45

Het laat alleen maar zien dat deze transfer puur op emotie is gedaan en dat gaat zelden goed. Ze hebben nu als ploeg al last van deze emotionele beslissing.

harryjohan71 8 april 2021 om 10:58

Als Cav in Turkije ook niet kan winnen in 1 van de vele sprints met weinig tot geen tegenstand, wordt het inderdaad steeds moeilijker voor hem om nog een overwinning te behalen. Het kan natuurlijk zijn dat zijn teamgenoot (grootste concurrent in Turkije (naast Philipsen)) met meerdere overwinningen van door gaat en hierdoor Cav met lege handen achter blijft.

Polleke 8 april 2021 om 11:04

Cavendish is anders wel weer op een niveau gekomen dat hij af en toe weer meedoet en in beeld en pers verschijnt…na drie jaar totale afwezigheid is dat alleen al een verdienste…

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 11:14

Inderdaad, het feit dat het bijna lukt levert zeer veel publiciteit op. Zonder Cavendish hadden ze misschien Hodeg in deze koersen opgesteld. De Colombiaan ging mogelijk ook nergens winnen maar dat zou amper aandacht genereren. Cavendish (en bijgevolg de sponsors) komen de jongste weken zeer veel in de media. Transfer sowieso geslaagd dus. Je kan zelfs zeggen dat zelfs indien Hodeg pakweg Bredene Koksijde Classic gewonnen had; er minder aandacht voor zou zijn dan de situatie nu waarin Cavendish weer richting een podiumplek sprint.

harryjohan71 8 april 2021 om 11:16

@Polleke Niet overdrijven. De totale afwezigheid zoals jij het noemt, geldt maar voor 2 jaar. Dat hij in de pers verschijnt heeft vooral te maken dat hij nu bij een Belgische ploeg rijdt. Dat hij een goede sprinter is en weer wedstrijden op een lager niveau kan winnen is toch geen verrassing.

yo-eddy 8 april 2021 om 10:55

was gewoon lachen om de tactiek bij QS, leek erop dat beide sprinters niet wisten voor wie er gereden werd, Cav “moet” van Patlev winnen en “Ploegleider Tom Steels ging niet te veel in op de gekozen tactiek in de sprint”

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 11:03

Niet-gelukte sprints, wie heeft zijn kaak er, haha, niet mee lamgelachen ja, gniffel hihi.

Beer 8 april 2021 om 11:37

Idd weinig lachen aan. De tactiek wordt hierboven mooi beschreven; Cavendish in het wiel van Bennett om anderen er uit te houden. Maar er was een ander team beter, so be it, knap van Alpecin.

Marakus 8 april 2021 om 11:46

Toch grappig, volgens Cavendish zaten ze in overtal in de finale en volgens Bennet kwamen ze een mannetje te kort. Waarschijnlijk het verschil tussen je goed of slecht voelen.

harryjohan71 8 april 2021 om 13:05

Met 5 man in een kopgroep van 29 kun je toch niet zeggen dat je een mannetje te kort komt. Hierin geef ik Cavendish gelijk.

Marik 8 april 2021 om 11:53

Volgens mij is het allemaal niet zo heel erg. Wanneer een ploeg het tactisch wat onhandig doet dan wordt dat soms met hoongelach ontvangen. Wanneer dat gebeurt bij de sterkste voorjaarsploeg dan heb je gewoon te maken met het principe dat hoge bomen veel wind vangen. Bij iedere andere ploeg zouden er ook opmerkingen over worden gemaakt en bij DQS zijn die opmerkingen wellicht wat meer talrijk. Is toch ook niet erg?

Luke 8 april 2021 om 14:29

Ik vond het al merkwaardig dat DQS niet meedraaide in de eerdere kopgroep van 14, waarin Bennett keurig met zijn vaste loods Morkov zat. Uiteraard bleek later de bedoeling dat Cavendish hier moest winnen. Dit was een emotionele keuze want de Scheldeprijs was zijn eerste grote overwinning. We zullen het nooit weten, maar deze taktiek heeft ze iig niet geholpen in de uitslag..

joowii 8 april 2021 om 14:47

Wat ik wél haha vind is de uitvoerige reeks uitvluchten die Bennett opsomt:

“Ze kwamen met meer snelheid uit onze rug en dan is het lastig om nog te versnellen”
“We kwamen misschien 1 mannetje tekort in de finale”
“Het is ook niet makkelijk als iedereen naar je kijkt”
“In de laatste ronde was het tempo ook niet zo hoog, waardoor mijn spieren wat waren afgekoeld”
“Ik had helaas een slechte dag”

Dat laatste was voldoende geweest. Of, zoals Steels: “er was er één sneller”

Torsten Mackenzie 8 april 2021 om 20:47

Bijna aandoenlijk hoe Cav oprecht blij stond te zijn na zijn 3e plek.
Wat men ook beweerd Bennet is echt een lieverd die hem hier duidelijk naar plek 1 probeerde te loodsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair