Casper van Uden klopt Jan-Willem van Schip in Ronde van de Achterhoek

Casper van Uden klopt Jan-Willem van Schip in Ronde van de Achterhoek

foto: Cor Vos

zondag 29 augustus 2021 om 17:14

Casper van Uden heeft de Ronde van de Achterhoek gewonnen. De renner van het Development Team DSM sprintte in Varsseveld naar de overwinning voor Jan-Willem van Schip.

Dit jaar stond de Ronde van het Achterhoek voor het eerst op de UCI-kalender. Voor het voortbestaan van de Achterhoekse wedstrijd was de nieuwe 1.2-status cruciaal, want door een gebrek aan politie-inzet dreigde de koers aan het begin van dit jaar ten onder te gaan. Met een internationaal deelnemersveld en 22 kilometer aan gravelstroken liet de Ronde van de Achterhoek zien een mooie toevoeging te zijn aan de internationale wielerkalender.

In de stromende regen ontaardde de wedstrijd in een afvalrace. Op de twintig gravelstroken haakte er telkens weer een aantal renners af. Serieuze aanvalspogingen waren er verder niet te vermelden, al reden Axel van der Tuuk (NWVG) en Thomas Ruijgrok (HSK Trias) nog even een minuut voor het peloton uit.

Vijftig renners overleven de gravelstroken
Ongeveer vijftig renners overleefden na 150 kilometer koers de Stoombroek, de laatste gravelstrook van de wedstrijd. Zij begonnen aan het pokerspel in de laatste vijftig kilometer, waarin nog zes plaatselijke rondes in en rond Varsseveld waren opgenomen. Onder meer Rick Ottema en Jan-Willem van Schip toonden zich actief, maar voorlopig bleef de groep nog bij elkaar.

Op 38 kilometer van de meet was het dan toch raak. Veertien renners slaagden erin om weg te rijden uit het overgebleven pelotonnetje. Daar ging daarna het blok erop, omdat de meeste Nederlandse continentalploegen wel een of meer renners hadden meezitten. Jan-Willem van Schip, Martijn Budding en Jules Hesters namens BEAT, Hartthijs de Vries en Ottema namens Metec-Solarwatt, Adriaan Janssen namens ABLOC, Maikel Zijlaard en Corbin Strong namens SEG Racing Academy en Nick van der Meer en Timo de Jong namens VolkerWessels. Canyon DHB-SunGod had ook nog eens twee renners mee.

Van Uden sprint naar zege in Varsseveld
De onrust sloeg toen de kopgroep een veilige voorsprong had opnieuw toe. Op de plaatselijke rondes regende het aanvallen, met Van Schip, Ryan Christensen, De Jong, De Vries en Van Uden als grote winnaars. Zij reden namelijk opnieuw weg.

Van Schip deed in die kopgroep bijzonder veel kopwerk. Het kostte hem bijna de kop toen De Vries met nog drie kilometer te gaan ten aanval trok en Van Uden en De Jong met zich meekreeg. In extremis sloot de Nederlander met Christensen in zijn wiel nog aan bij het koptrio, waardoor we in Varsseveld een sprint met vijf voor de zege kregen. Van Uden maakte in de sprint zijn favorietenrol waar door alweer zijn derde zege van het seizoen te boeken, voor de moegestreden Van Schip.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Dolfy 29 augustus 2021 om 17:19

Mooie strijd, Van Schip nog sterk in de sprint. Leek het beste vanaf. Van Uden duidelijk wel de snelste. Mooie derde plek voor Christensen.

platteprijs 29 augustus 2021 om 17:33

Van Uden rijdt heel sterk de laatste tijd. Wordt hij prof bij DSM in 2022, anders zou ik als Jumbo een poging wagen. Kunnen ze nog eens een Nederlander binnenhalen.

horsm 29 augustus 2021 om 20:17

Hij is net twintig nu. Zou ook geen slecht idee zijn om nog een jaartje op dit niveau te blijven om mee te doen om de knikkers.

RLM 29 augustus 2021 om 17:39

Maar 3 deelnemers? Niet zo’n grote koers precies :)

DSM lijkt zich toch te herpakken, ook al is dit hun Development Team.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone