Carrière Wynants eindigt mogelijk na Ronde van Vlaanderen: “Wil graag stoppen in stijl”

donderdag 1 april 2021 om 12:53
Carrière Wynants eindigt mogelijk na Ronde van Vlaanderen: “Wil graag stoppen in stijl”

foto: Cor Vos

De loopbaan van Maarten Wynants zit er bijna op. De inmiddels 38-jarige Belg van Jumbo-Visma zou eigenlijk stoppen na Parijs-Roubaix 2021, maar door onzekerheid over de Hel van het Noorden lijkt hij zondag al zijn fiets aan de wilgen te hangen. “Een groot afscheidsfeest kan niet door corona, maar ik wil graag stoppen in stijl”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

“Dankzij mijn staat van dienst bij Jumbo-Visma mocht ik zelf kiezen wanneer ik zou stoppen: na Parijs-Roubaix. Omdat Roubaix op de helling staat, wordt de Ronde van Vlaanderen wellicht mijn laatste koers”, vertelt Wynants. “Met Pascal Eenkhoorn en David Dekker trok ik in maart nog tweeënhalve week op hoogtestage naar Tenerife om ervoor te zorgen dat ik Wout van Aert zo goed mogelijk kan helpen.”

Het droomscenario is voor wegkapitein Wynants duidelijk: “Wout in de eerste 180 kilometer uit de wind houden en hem op het hoogste podium zien staan als ik over de streep bol. Dankzij Wouts ontwikkeling heb ik mijn carrière nog met enkele jaren kunnen verlengen als wegkapitein. Het zou prachtig zijn dat hij nu ook zijn eerste kasseimonument wint op de dag van mijn afscheid.”

‘Nooit was de ontlading groter dan in 2015 in Yorkshire’
Met de krant blikt Wynants uitgebreid terug op zijn carrière, die in 2004 begon bij Jong Vlaanderen. Via Quick-Step (2007-2010) belandde hij bij Rabobank, waar hij niet meer vertrok. Bij de mooiste zege kiest Wynants een opvallende wedstrijd. “Nooit was de ontlading groter dan in de tweede rit van de Ronde van Yorkshire in 2015. Het was al mei en LottoNL-Jumbo had nog steeds geen enkele koers gewonnen, tot Moreno Hofland de ban brak”, zegt hij. “De tijden veranderen. Tegenwoordig is grote koersen winnen in deze ploeg een deel van het plan geworden.”

De toekomst van Wynants staat ook al vast. “Ik geef les aan aspiranten en miniemen aan de Vlaamse wielerschool en binnenkort komt er nog een voltijdse job bij. Ik word ploegleider bij Jumbo-Visma”, laat hij weten. “Ik ben nog niet uitgekeken op de koers. Ook mijn zoontjes vinden het fantastisch, omdat er voortaan een volgwagen van Jumbo-Visma voor de deur zal staan. Eén keer heb ik al achter het stuur van de volgwagen gezeten. Tijdens de tijdrit van de Hammer Series in Noorwegen van 2019. We wonnen. Mister 100 procent. Een goeie statistiek.”

De overwinning van Hofland zorgde voor ontlading bij Wynants – foto: SWPix.com/Tour de Yorkshire

Dit artikel delen:

14 Reacties

reusjen 1 april 2021 om 13:32

Maarten, je kunt hem beter winnen, mocht een ploeggenoot hem winnen zou je daar nog wel een spijt van kunnen krijgen.

0
Turtlehead 1 april 2021 om 13:57

Hij had er graag méér gewonnen ;)

0
lo squalo dello Stretto 1 april 2021 om 13:33

Mooie carrière, mag trots zijn. Valt me op dat renners na hun carrière vaak nog ploegleider worden. Er zijn toch ook ploegleiders die daardoor geen job meer vinden door de steeds komende instroom van ex-renners? Want op den duur lijkt het dat bijna elke renner na zijn carrière in het peloton actief blijft.

0
r525 1 april 2021 om 14:10

Ik zou zeggen pak het lijstje van renners die vorig jaar gestopt zijn erbij, en vergelijk dat met de namen van de ploegleiders. Denk dat het percentage dat de switch daadwerkelijk maakt laag is.

0
Groetjesaandevoetjes 1 april 2021 om 16:37

Valt volgens mij redelijk mee. De echte klappers worden eigenlijk nooit ploegleider, maar juist vaker analist ofzo. Voor een wegkapitein is het al stukken logischer, aangezien het een verlengstuk van de ploegleider is. Zag trouwens in een video van Bas Tietema dat Pim Ligthart tegenwoordig ploegleider is bij SEG.

0
Vincent Lacressonniere 1 april 2021 om 13:47

Een monument van de ploeg. Hup Maarten!

0
Wheely 1 april 2021 om 13:54

Mister 100%, zo daar kan Riis nog een puntje aan zuigen.

Leuk dat hij in de wagen stapt.

0
mooiman 1 april 2021 om 15:16

Ik neem aan dat er tegenwoordig naar meer wordt gekeken dan het hebben van een rijbewijs?

0
WernerFranke 1 april 2021 om 15:19

zondag lekker champagne zuipen op de bus

0
kelderfan 1 april 2021 om 16:03

Mooie weg-carrière van Maarten Wynants; die er altijd heeft gestaan voor zijn kopmannen. Veel succes gewenst met zijn nieuwe uidaging als teamleider.

0
RidderSchwobin 1 april 2021 om 16:13

Wie wordt de nieuwe wegkapitein bij Jumbo-Visma? Veel jong bloed, een deel tussen de 25 en 30, maar weinig anciens, zeker als T. Martin ook nog stopt (en die rijdt geen klassiekers meer). Pfingsten? Jos?

0
Groetjesaandevoetjes 1 april 2021 om 16:38

Van Emden had zijn contract verlengd. En Gesink neemt deze rol ook steeds meer op zich op volgens mij.

0
Rhohan 1 april 2021 om 17:13

Ik dacht eerlijk gezegd dat ie al gestopt was joh. Maar leuke afsluiting voor hem

0
Posterix 1 april 2021 om 17:52

Een verpletterende beurt op de eerste keer Pater om Nathan en Wout in een mooie groep te plaatsen. Dan even een duimpje naar de camera en top carrière gehad!
Op naar de volgende rol binnen TJV, toch?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone