Carapaz verslaat Fuglsang in eerste bergetappe Ronde van Zwitserland

donderdag 10 juni 2021 om 17:07
Carapaz verslaat Fuglsang in eerste bergetappe Ronde van Zwitserland

foto: Cor Vos

Richard Carapaz heeft de macht gegrepen in de Ronde van Zwitserland. De Ecuadoraan van INEOS Grenadiers versloeg in Leukerbad Jakob Fuglsang na een lange machtsspurt bergop en wist zo ook de gele leiderstrui over te nemen van Mathieu van der Poel.

Na een inleidende tijdrit, twee etappes voor de puncheurs én een rit voor de vluchters was het vandaag tijd voor de eerste échte bergetappe in deze Ronde van Zwitserland. Vanuit Gstaad, de finishplaats van de etappe van woensdag, ging het over de Col du Pillon (6,8 km aan 5,1%), de Varen-klim (2,4 km aan 5,4%) en de Erschmatt (8 km aan 8,4%) naar de slotklim (8 km aan 5,4%) in wintersport- en kuuroord Leukerbad. Na deze vijfde etappe hadden de renners weer 2.890 hoogtemeters in de benen.

Van der Poel kan zich niet bedwingen 
Met geletruidrager Mathieu van der Poel op de eerste rij, misschien wel bezig aan zijn laatste dag als leider van de Ronde van Zwitserland, vertrok het peloton omstreeks 13.00 uur uit Gstaad voor de etappe van 175,2 kilometer. Na enkele licht oplopende kilometers begonnen de coureurs al aan de flanken van de Col du Pillon. Heel wat renners probeerden met voorsprong over de top te komen en opvallend genoeg was Van der Poel een van de aanstichters van een eerste vlucht.

Van der Poel in de vroege vlucht – foto: Cor Vos

De Nederlandse kampioen van Alpecin-Fenix kon zich blijkbaar niet bedwingen en wist samen met Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) en Sergio Samitier (Movistar) weg te rijden uit het peloton. De maximale voorsprong bedroeg op een bepaald moment ruim vier minuten, maar Van der Poel en zijn kompanen hoefden zich geen illusies te maken wat betreft de ritzege. Nog voor de klim van de Erschmatt was het gedaan met de vroege vlucht en Van der Poel besloot vervolgens zijn krachten te sparen.

Tolhoek en Chaves vallen aan, Van der Poel past 
De groep der favorieten, inmiddels dus zonder Van der Poel, werd vervolgens stevig uitgedund door de mannen van INEOS Grenadiers. Rohan Dennis was verantwoordelijk voor het nodige sloopwerk en ook Eddie Dunbar deed zijn duit in het zakje. Toch ging het nog niet hard genoeg voor Antwan Tolhoek. De Zeeuwse klimmer van Jumbo-Visma ging op de pedalen staan en reed zo’n twintig seconden weg van de groep met klassementsrenners. Deze groep bestond inmiddels nog maar uit goed vijftien man.

Helemaal vooraan kreeg Tolhoek het gezelschap van de herboren Chaves. De Colombiaan, die dit jaar uitstekend op dreef is en vorige week nog derde werd in de GP des Kantons Aargau, bleef niet lang in het wiel van de Nederlander zitten. Chaves nam over, liet Tolhoek ter plaatse en ging alleen verder richting de top van de voorlaatste klim. Het verschil met de groep der favorieten, nog altijd aangevoerd door Dunbar, liep op tot driekwart minuut. Was Chaves op weg naar zijn tweede zege van het seizoen?

Chaves en Tolhoek in de aanval – foto: Cor Vos

Hachelijk moment voor Chaves, Fuglsang sluit aan 
In de achtervolgende groep zagen we onder meer Richard Carapaz, Jakob Fuglsang, wereldkampioen Julian Alaphilippe, Rigoberto Urán, Sam Oomen en Tiesj Benoot nog meepeddelen, maar de achtervolgers maakten geen aanstalten om het gat op Chaves te dichten. Vlak voor de top zagen we dan toch een versnelling van Fuglsang en de Deen van Astana-Premier Tech ging in z’n eentje op jacht naar de Colombiaanse koploper. Chaves kwam met een halve minuut voorsprong over de top van de Erschmatt, gevolgd door Fuglsang en Carapaz.

Het verschil tussen Chaves en Fuglsang bleef in de afdaling aanvankelijk schommelen rond de twintig seconden, tot de Colombiaan een snelle bocht verkeerd inschatte en een oprit opreed. Gelukkig voor Chaves kon hij op tijd corrigeren en verloor zo maar een handvol seconden op Fuglsang, al was de fut er vervolgens wel een beetje uit bij de Colombiaan. Fuglsang profiteerde en wist nog voor de slotklim naar Leukerbad Chaves bij te halen, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de laatste zeven kilometer.

Fuglsang versus Carapaz voor de ritzege 
De achtervolgende groep, met daarin onder meer Carapaz, Tolhoek, Oomen, Schachmann en Alaphilippe, volgde op goed twintig seconden. De winnaar leek met andere woorden vooraan te zitten, zeker toen Fuglsang Chaves overboord wist te kieperen. De Deen leek ontketenend, maar had wellicht niet meer gerekend op een counter van Carapaz. De Ecuadoraan sprong weg op vier kilometer van de finish, reed binnen no time naar het achterwiel van Chaves en was niet veel later al bij Fuglsang.

Carapaz en Fuglsang op weg naar Leukerbad – foto: Cor Vos

De Deen wist echter wel zijn wagonnetje aan te haken tijdens de wat vlakkere slotkilometers en zo begonnen we met twee koplopers aan de laatste kilometer. Fuglsang had blijkbaar veel vertrouwen in zijn sprint en ging al bijzonder vroeg aan, maar de Deen kon zijn inspanning net niet lang genoeg doortrekken. Carapaz zat in het wiel van Fuglsang en kwam er op het juiste moment uit. Fuglsang eindigde na een felbetwiste spurt als tweede, Michael Woods kwam op 39 seconden van Carapaz als derde over de streep.

Dit artikel delen:

86 Reacties

vevie 10 juni 2021 om 17:10

Heerlijk wat ‘Richie’ doet. Die gaat het Thomas moeilijk maken in de Tour, ondanks dat de tijdritten duidelijk in het voordeel zijn van Thomas. Deze aanvallen van hem zijn altijd krachtig. Toprenner.

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 17:12

Ja, mooi. En gelukkig geen ‘INEOS-treintje’ vandaag.

0
horsm 10 juni 2021 om 17:13

Ja, eens. Mooie renner, Carapaz.

0
S'mon 10 juni 2021 om 17:15

Altijd als ik Richie lees denk ik dat men Porte bedoeld, en dan moet ik het twee keer lezen. :)

0
Groetjesaandevoetjes 11 juni 2021 om 01:57

Wat in principe ook logisch is, want Carapaz heet Richard en niet Richie.

0
Jean Dumas 10 juni 2021 om 17:11

Vier profkoersen vandaag. Rijtje winnaars: Pogacar, Vendrame, Carapaz, Evenepoel.

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 17:13

Poll: ‘wie past niet in dit rijtje?’

0
Jean Dumas 10 juni 2021 om 17:14

Remco won nooit een rit in een grote ronde.

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 17:15

Evenepoel is de enige die al een rit in de Baloise Belgium Tour heeft gewonnen.

0
Tempobeul 10 juni 2021 om 17:38

Evenepoel is de enige die wereldkampioen werd bij de junioren.

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 17:49

Evenepoel is de enige met een WK medaille bij de elite en een Europese kampioenentrui bij de elite.

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 20:14

Evenepoel heeft nog geen Grote Ronde uitgereden :)

0
Cochise 10 juni 2021 om 20:26

Pogi is de enige met een blonde vriendin, de andere 3 hebben een brunette…

0
peter s 10 juni 2021 om 21:35

Evenepoel…..hij is de enigste die enorme waarde hecht aan bonisecondjes

0
Merzbow 10 juni 2021 om 22:27

Evenepoel is de enige die niet deftig kan dalen.

0
Barry Batsbak 11 juni 2021 om 08:34

Evenepoel is de enige die een zegegebaar oefent

0
fietsvriend 10 juni 2021 om 17:12

Carapaz gaat een tactische sleutelrenner worden deze Tour – heerlijke attractieve coureur waar UAE en TJV een antwoord op zullen moeten hebben. Dat is toch echt een voordeel van INEOS, niet de sterkste kopman maar wel twee hele goeie kopmannen met verschillende kwaliteiten. En dan ook nog Porte.

0
VerstandOpNul 10 juni 2021 om 17:14

Ik denk dat Roglic hem iig niet meer zomaar even zal laten wegrijden..

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 17:14

Thomas maakt alleen kans als het heel lang een gesloten Tour blijft en hij vanaf de start supergoed is.
Dat eerste denk ik niet, dat tweede is onwaarschijnlijk gezien de Dauphiné (wel OK, maar niet beter dan de rest).

0
fietsvriend 10 juni 2021 om 17:17

En Carapaz kan alleen maar winnen als ie durft te verliezen. Als Carapaz, Porte en Thomas lang kort blijven, hebben de andere ploegen echt een probleem.

0
Aart van Woud 10 juni 2021 om 17:24

Vond Eddie Dunbar ook sterk rijden. Weet niet of Thomas wel de onbetwiste kopman is met Carapaz in deze vorm. Luxe om twee van zulke kleppers in je team te kunnen opstellen..

0
Michelangelo 10 juni 2021 om 17:36

als Porte en Carapaz deze vorm mee pakken naar de TdF, dan is dat inderdaad geen misselijk ploegje… Thomas als het traditionele type kopman voor sky/ineos, en de atypische Carapaz ernaast. Dunbar lijkt in orde, als ze ook nog Hart mee pakken als giro-winnaar dan is dat echt wel een sterk blok.

Aan de andere kant: 1 valpartij, 1 waaierrit of 1 slechte dag, en alles is meteen ook weer anders. En dat soort onvoorspelbaarheid maakt koers gewoon mooi.

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 18:19

Als Kuss en Van Aert rijden zoals vorig jaar en UAE zet ook een goed mannetje in kunnen Thomas en Porte nooit demarreren. Helaas voor Ineos, er zijn er twee gewoon renners heel veel sterker dan hun eigen kopmannen.

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 17:12

Ze gaan toch echt niet de Dauphiné-winnaar en RvZwitserland-winaar laten knechten voor een renner die al jaren geen topprestatie meer heeft neergezet?

0
vevie 10 juni 2021 om 17:18

Dat gaan ze wel, Werner. De Dauphine winnaar wilt de druk/stress van het kopmanschap niet meer en heeft al uitgesproken zich te willen leegrijden voor Thomas. En Carapaz zal eerst tijd moeten pakken op Thomas, als hij de ruimte krijgt van Ineos.

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 18:22

Naja, die man die niets meer presteert won dit jaar wel Romandië. En was 3e in Catalonie en de Dauphine (met ritwinst). Verder wel een sterk punt. Ga zo door.

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 18:23

En Carapaz heeft Suisse nog niet gewonnen. Maar verder volg ik je helemaal.

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 18:55

@cech
Ik zei niet dat Thomas niet presteert, ik zei geen topprestaties, en wat jij opnoemt schaar ik daar niet onder.

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 19:17

Heb je ook wel een punt. Drie lullige k-koersjes die jij en ik ook zouden kunnen winnen.

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 19:22

Je argumentatie was trouwens o.a. dat de winnaar van de Dauphine niet voor Thomas moet rijden, maar vervolgens blijkt een podiumplek in diezelfde koers een matige prestatie zonder veel waarde te zijn. Begrijp je mijn verwarring?

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 20:02

Romandie was tegen zijn knecht en Masnada, Dauphine was hij bergop en in de tijdrit zwakjes, terwijl zijn ritwinst in een vlakke slotkilometer dankzij remmende ploegmaten ook niet meteen een tactiek is om de Tour te winnen. Is dat voor jou genoeg om iemand die bijna Roglic klopte in de Vuelta en nu in topvorm is, te laten knechten?

0
Romāns Vainšteins 10 juni 2021 om 20:21

Uiteraard gaat de liefhebber eerder voor de gave coureur Carapaz (mooiste demarrage vh peloton vind ik, in Luik was waanzinnig mooi om te zien) dan de relatieve oelewapper Thomas. Persoonlijk denk ik dat het allemaal een afleidingsmanoeuvre is teneinde ‘de glijhelm’ naar zijn eerste tourzege te loodsen.

0
horsm 10 juni 2021 om 17:14

Leuk om Oomen weer mee te zien doen. Komt stapje voor stapje weer op niveau.

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 17:16

Ja, prima, 8e in GC nu, dat is voor hem een mooi stekkie!

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 17:20

Wel pijn aan de ogen van de tactiek van Jumbo. Tolhoek op kop zetten en vervolgens is het Oomen die als eerste lost.

0
hongerklopje 10 juni 2021 om 17:29

Begrijpelijke tactiek van Jumbo, gewoon tempo rijden in de hoop dat de rest zich mee laat voeren. Daarmee verlies je minder tijd dan met springveren.

0
harryjohan71 10 juni 2021 om 17:17

Weer ijzersterk van Cattaneo en DQS. Seconden binnenhalen en dan ruim 4 minuten verliezen. Ik krijg een deja vu met de Giro.

0
Kannibaal van Schepdaal 10 juni 2021 om 17:44

*Weghalen van concurrenten van Alaphilippe?

0
Fortuin 10 juni 2021 om 17:52

Harry, jij snapt het spelletje niet.

0
harryjohan71 10 juni 2021 om 18:37

Ik vind het een onnodige inspanning om zo voor de seconden te gaan vlak voor de klim begint en vervolgens niet meer te kunnen knechten voor je kopman. Als het niet voor Cattaneo zelf was, had een andere renner van DQS de sprint kunnen doen en Cattaneo zich sparen voor de ondersteuning bergop. Maar als jullie het tactisch goed vinden is dat prima. Soler en Stewart hebben ook seconden gepakt. Zij zijn nog na Cattaneo binnen gekomen. Voor deze renners hadden ze de seconden heus niet hoeven weg te pakken.

0
harryjohan71 10 juni 2021 om 18:38

@Fortuin Welk spelletje snap ik niet? Kun je iets duidelijker zijn? Ik wil graag weten wat het DQS opgeleverd heeft als ze zo'n sterk spel hebben gespeeld.

0
pirazzi 10 juni 2021 om 17:18

Wout Poels op bijna 5 minuten, dat valt niet mee.

0
vevie 10 juni 2021 om 17:19

Geen super Bahrein, deze etappe. Eerder een standaard appels. Wisselvallig as always.

0
Poeksel 10 juni 2021 om 17:19

Bahrain zeer matig vandaag (25 en 26). Het kan dus wel :)

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 17:19

En zo weet MVDP zich toch weer in de nabeschouwing te fietsen. Gisteren was hij "de leider" in gesprek met Jungels. Jungels niet met hem, nee. De leider sprak Jungels toe en Bob hörde an. Vandaag legt hij Pernnsteiner en Samitier aan de ketting. Wat un baas!

0
Handige Harry 10 juni 2021 om 17:19

Poels valt wel erg tegen terwijl zijn resultaat in rit één zeer goed was.

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 20:17

Opels in de spaarmodus voor de laatste week?

0
IlPirata 10 juni 2021 om 17:21

Carapaz dik in orde voor de tour, dat is duidelijk.

0
Murcia 10 juni 2021 om 17:32

Carapaz zou wel de beste optie zijn voor INEOS straks in de Tour maar G. gokt er op dat de eerste tijdrit zijn status als Alpha zal bevestigen. Toch is Richard degene met de meeste explosiviteit en durf wat je volgens mij nodig hebt tegen het Sloveense duo.

Vandaag de etappe niet live gevolgd maar ik hoorde dat Matthieu er een plezierig dagje van maakte en dat Tolhoek daarna de aanval koos, teruggehaald en daarna geknecht voor Oomen die 10e wordt. Netjes, van Antwan en degelijk van Sam die wel stappen maakt maar die moet hij wel blijven zetten als hij meer wil worden dan klimknecht.

Fuglsang ook weer goed en Chavez zijn aanval lukte niet maar ook die rijdt dit jaar beter dan hij lange tijd gedaan heeft.

0
sjoerdtjen 10 juni 2021 om 17:46

Goed om te zien dat er ook andere sterke renners in vorm raken naast Batman & Robin uit Slovenië. Gaat Fuglsang voor de tour?

0
Aart van Woud 10 juni 2021 om 18:22

Hij zei zelf van niet volgens de verslaggevers op Eurosport.

0
WernerFranke 10 juni 2021 om 19:02

Fuglsang mikt op de OS waar hij meesterknecht van den Greg is.

0
Jacco van Stierop 10 juni 2021 om 17:49

Mooie zege van Carapaz, hopelijk een opmaat voor wat we van hem te zien krijgen in de Tour. Fuglsang in orde, maar laat zich de laatste 25 meter wel heel kinderlijk de kaas van het brood eten.
Van Oomen word ik net zo opgewonden als van Meintjes.

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 17:50

Ik mis de tandem Oomen – Dumoulin.

0
rennerske 10 juni 2021 om 17:50

In het kader van “ het glas is half vol” : Poels nadert de top 10. Gestegen van 17 naar 14.

0
Ed De B 10 juni 2021 om 18:01

Dumoulin ook met stip in de top 100 gekomen

0
Yeez 10 juni 2021 om 18:05

Dumoulin heeft niet vol gereden

0
rennerske 10 juni 2021 om 18:41

@Yeez . Dan dumpen we Dumoulin ook in het halfvolle glas!

0
Turtlehead 10 juni 2021 om 20:17

@rennerske: het is wel een klein glas…

0
dumoman 10 juni 2021 om 21:44

Wat jammer dat er buiten vd Poel echt werkelijk geen andere Nederlander kan fietsen, tja dan zullen we voortaan maar op de banken gaan staan als er 1 in de top 10 van een uitslag komt te staan
….

0
harryjohan71 10 juni 2021 om 21:57

@Dumoman Heerlijk toch om elke dag te kunnen afreageren op de Nederlandse wielrenners.

0
dumoman 10 juni 2021 om 22:04

@HarryJohan

Tja dat ligt aan de Nederlandse wielrenners zelf, zolang ze het niet beter doen….

0
Ed De B 12 juni 2021 om 14:40

@Dumoman ga je ook de Franse, Belgische, Duitse en Spaanse sites lopen trollen als hun renners niet winnen? Diep triest weer

0
El Matador 10 juni 2021 om 17:51

Mooi gedaan van Carapaz. Dat was een aardige versnelling. Al is dit ook weer niet een echte graadmeter gezien de toch niet megasterke tegenstand.

Carapaz kan wel een mooie rol gaan spelen in de Tour zoals hierboven al aangegeven. Zal waarschijnlijk na de tijdrit al op een aardige achterstand staan en zijn teamgenoten Porte en Thomas in de top van het klassement. Ik hoop dat de olijke Ecuadoriaan de beide Slovenen dan kan testen met vroege aanvallen, al zijn er natuurlijk niet veel etappes naar zijn smaak. Toch interessant om te volgen.

0
Zenon J. 10 juni 2021 om 18:17

Alaphilippe stond gisteren 5 seconden voor op Schachmann in het AK, ze komen vandaag in dezelfde tijd binnen en staat nu 15 seconden achter Schachmann. Heb ik iets gemist?

0
Aart van Woud 10 juni 2021 om 18:23

Boni’s onderweg misschien ?

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 18:28

Intrigerend wel ja,

0
CechRepublic 10 juni 2021 om 18:29

20 secs boni onderweg? Lijkt me veel.

0
Ribbedebie 10 juni 2021 om 18:38

Tijdstraf Alaphilippe vanwege een plakbidon, zou ik me kunnen voorstellen. De wedstrijdleiding was tijdens de koers al met hem aan het discussiëren

0
Gannadier 10 juni 2021 om 18:42

Was volgens mij ook vanwege bevoorrading in de laatste 10km, zou ook nog de reden kunnen zijn.

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 18:42

Tijdstraf voor bevoorrading op 8,4km van de meet.

0
dantoet 10 juni 2021 om 18:44

Volgens l’Equipe: ” Richard Carapaz devient donc le nouveau leader de l’épreuve, devant Jakob Fuglsang (+26”), Maximilian Schachmann (+38”) et Julian Alaphilippe (+ 53”). Un écart plus important que prévu pour le champion du monde à cause d’une pénalité de 20” infligée par les commissaires, pour un ravitaillement hors-zone en fin d’étape”.

0
notriple 10 juni 2021 om 19:52

O ja jo. Dantoet de lapipi

0
Gilberto 10 juni 2021 om 19:20

Leemreize en Arensman moge wel wat harder hoor

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 19:55

Aangezien Carapaz tegen een zwaarde tegenstand won vind ik dat hij de voorpagina verdient.

0
Davide Lappartiente 10 juni 2021 om 20:25

Waarom meegaan in de kansloze vroege vlucht en een excuus te hebben ipv strijdend ten onder gaan als de groten koers maken en eventueel gezichtsverlies lijden?

0
S. Morgenstern 10 juni 2021 om 20:33

Gezichtsverlies? Dat was toch onmogelijk in deze rit? Zie je het profiel en de uitslag?

0
Romāns Vainšteins 10 juni 2021 om 20:46

MvdP deed gewoon wat Sagan zo vaak deed, lekker meefietsen en nog wat extra exposure pakken zonder dat het schaadt. Het was pas leuk geweest als ze voor de dagzege hadden mogen gaan, wie weet had hij er een Dumoulinnetje 16 tegenaan gegooid.

0
Marik 10 juni 2021 om 21:29

Ga er toch niet op in mensen.

0
Westhoek Express 10 juni 2021 om 22:28

MVDP maakt een vlucht van echte klimmers als Pernnsteiner en Samitier liever kansloos
(want alle fanboys zullen zeggen "oh kijk, hij gaat spelen…)
dan zweet druppelend en bekketrekkend te lossen bij de besten op 7,9km van de meet.

0
Davide Lappartiente 10 juni 2021 om 22:59

Ik had gehoopt dat Matje dit rondje kon winnen en ben als fan een beetje ontgoocheld op dit moment.

0
S. Morgenstern 10 juni 2021 om 23:00

Ik geloof er geen zak van.

0
Michelangelo 10 juni 2021 om 23:07

Daar is onze voorzitter weer…

0
Lendilonus 11 juni 2021 om 00:46

Toch knap van onze voorzitter op WF dat hij nog altijd meer onzin weet uit te slaan dan onze Franse burgermeester. Met deze actie zette hij iig zijn ploeggenoten uit de wind en ondertussen doet hij nog een goede training en pakt hij een pak reclame voor de sponsor. Als andere ploegen al angst hadden voor deze vlucht zegt dat meer over hun gebrek aan inschattingsvermogen van wat andere toprenners in hun mars hebben dan dat dit een asociale actie naar Pernsteiner zou zijn. Mathieu weet toch dat hij op dit terrein 0% kans heeft tegen de renners onder de 70 kilo dus waarom jezelf bergop uitpieren(wat veel schadelijker kan zijn voor de conditie dan de hele dag lekker tempo rijden in de vlucht maar nooit echt over je toeren heen gaan).

0
lampje 10 juni 2021 om 22:41

Het deelnemersveld in de Dauphiné was wel wat indrukwekkender dan hier. Alsnog mooi gekoerst en verdiend gewonnen door Carapaz.

0
Merzbow 10 juni 2021 om 22:47

Deze uitslag is nogmaals het bewijs dat Belgische wielrenners enkel geweldig zijn bij de beloften als het op klimmen aankomt.

Van Gils, Verschaeve & Vansevenant dat wordt allemaal niks bij de profs.

Ach lang leve het klassiek denken alhier.

Voor de rest netjes van Tolhoek & Oomen. Lang leve de Nederlandse klimmers. Daar komen nog goeie jaren aan.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone