Cant rekent af met Compton na spannende tweestrijd, brons voor Brand

zaterdag 3 februari 2018 om 15:54
Cant rekent af met Compton na spannende tweestrijd, brons voor Brand

Foto: Orange Pictures / Jos Kafoe

Sanne Cant heeft in Valkenburg haar tweede wereldtitel op rij gegrepen. De Belgische rekende af met de Amerikaanse Katie Compton, die haar wel tot aan het einde bleef bedreigen. Nederland greep op ruime afstand het brons dankzij Lucinda Brand.

Direct grote verschillen
Voor de vrouwen-elitewedstrijd waren er vanmiddag een tal van favorieten, maar het was de Italiaanse Eva Lechner die meteen na de start het gevecht voor de koppositie won. Uittredend wereldkampioene Sanne Cant was weg in vijfde positie. Onder andere Marianne Vos, Lucinda Brand, Kaitlin Keough, Katie Compton en Pauline Ferrand-Prevot (die sowieso een vrij slechte startpositie had) startten minder snel.

Onder impuls van eerst Lechner, en later de Luxemburgse Christine Majerus liepen de verschillen in de beginfase direct op. Even snel vielen deze twee echter weer terug, waardoor Sanne Cant aan het einde van de openingsronde al alleen aan de leiding kwam. Na een ronde volgde haar uitdaagster Compton samen met Majerus op 12 seconden. De rest moest toen zelfs al meer dan een halve minuut toegeven.

Tweestrijd Cant-Compton
Na twintig minuten cross, en dus twee ronden, had Compton haar achterstand goedgemaakt. De Amerikaanse snelde meteen naar de leiding en probeerde Cant onder druk te zetten, toch was het Cant zelf die in de technische zone enkele seconden bij elkaar reed. Cant leek zichzelf daarbij toch een beetje te vergalopperen, want niet veel later begon ze de foutjes op te stapelen. Compton kwam zo terug en reed vlak voor het ingaan van de slotronde zelfs nog een tiental seconden weg bij de Belgische.

Maar in Valkenburg is de strijd nooit helemaal gestreden, zo bleek. Cant werkte de eerste technische zone razendsnel af en kwam zo weer aan het achterwiel van Compton. Vlak voor de lastigste afdaling van het parcours ging de Belgische op en over Compton, en net daar ging de Amerikaanse in de fout. Cant sloeg opnieuw een mooie kloof, waarna bij Compton de veer toch brak. Cant viel niet meer stil.

In de achtergrond vocht onze landgenote Lucinda Brand nog een leuke strijd uit met de Luxemburgse snelle startster Majerus. Brand bleek aan het einde nog net iets meer over te hebben en pakte brons.

Wereldkampioenschap veldrijden 2018 in Valkenburg
Uitslag vrouwen elite

1. flag-be Sanne Cant
2. flag-us Katie Compton op 12s
3. flag-nl Lucinda Brand op 26s
4. flag-lu Christine Majerus op 55s
5. flag-de Elisabeth Brandau op 1m26s
6. flag-us Kaitlin Keough op 1m45s
7. flag-it Eva Lechner op 1m47s
8. flag-us Elle Anderson op 1m57s
9. flag-fr Marlène Petit op 2m10s
10. flag-fr Caroline Mani op 2m38s

14. flag-nl Annemarie Worst op 3m29s
18. flag-nl Marianne Vos op 3m43s
25. flag-nl Maud Kaptheijns op 4m59s
33. flag-nl Thalita de Jong op 8m17s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

28 Reacties

grootverzet 3 februari 2018 om 22:41

Wereldkampioene lopen met een fiets. De betere loopster won. Cant liep sneller dan Compton fietste maar Compton was op de fiets eigenlijk sterker. Jammer dat dit WK geplaagd is geweest door vooraf uitgeschakelde kanshebbers door vormverlies, ziektes en stom vallen een week geleden. Alleen Cant en Compton waren nog over in een normaal veel sterker en diverser veld dan bij de mannen. Ndl vrouwen geen hoofdrol maar maken dat op de weg wel weer ruimschoots goed. Brand was als wegrijdster niet echt op haar plek daar en dan toch brons halen zegt wel wat over vandaag. Het zijn bijna allemaal wegrensters op Cant na.

chasse patat 4 februari 2018 om 00:55

De start was cruciaal! Brand heeft qua tijd na ronde 1 niets meer verloren op Cant en Compton. Was dus ook super vandaag!

moa 4 februari 2018 om 01:34

@grootverzet

Hoe kan iemand die al die fouten maakt beter fietsen? Bizar hoe sommigen het Cant niet gunnen.

Cant liep veel beter. Ze was op de fiets technisch sterker. Verdiend gewonnen.

Jammer voor Compton die een sterk seizoen reed maar er was er een sterker vandaag.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone