Cancellara triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Cancellara triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Cancellara en Vanmarcke - foto: Cor Vos

zondag 7 april 2013 om 16:19

Fabian Cancellara heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De renner van RadioShack-Leopard versloeg na een snelle editie op de wielerbaan van Roubaix Sep Vanmarcke (Blanco) en won voor de derde keer de Helleklassieker. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) eindigde als derde.

Een peloton van 198 renners begon om half elf aan een wedstrijd over 254 kilometer met 27 kasseistroken. In een bedrijvige openingsfase ontstond er een grote kopgroep van dertien man, die ondanks een kleine voorsprong geen vrijgeleide kreeg. Een groep van vier had meer succes. De Australische oud-winnaar Stuart O’Grady (Orica-GreenEDGE) was een van de vluchters, net als zijn landgenoot Matthew Hayman (Sky Procycling), de Belg Gert Steegmans (Omega Pharma-Quick Step) en de jonge Fransman Clément Koretzky (Bretagne). Zij begonnen met een voorsprong van anderhalve minuut aan het Bos van Wallers.

Bos van Wallers
Op een van de belangrijkste kasseistroken van deze klassieker liep het peloton onder aanvoering van Taylor Phinney (BMC) een minuut in op de kopgroep. In tegenstelling tot voorgaande jaren bleven de favorieten in het Bos pech bespaard. Het peloton naderde de vluchters, maar nadat O’Grady en Koretzky met nog tachtig kilometer te gaan wegvielen uit de kopgroep, liep de voorsprong van de overgebleven Steegmans en Hayman weer op tot meer dan een minuut. Op de kasseistrook van Orchies kreeg het duo met nog 58 kilometer te gaan gezelschap van de Zwitser Michael Schär (BMC Racing), die ongeveer twintig kilometer eerder de jacht op de koplopers had ingezet. Nadat ook Damien Gaudin (Europcar) zich bij de leiders voegde, groeide het aantal vluchters uit tot vier.

In de aanloop naar Mons-en-Pévèle zorgde een krachtsinspanning van Fabian Cancellara voor een eerste schifting bij de achtervolgers. Het tempo ging omhoog, waarna de koplopers werden ingelopen. Op de zware kasseistrook dunde de groep verder uit. De Nederlanders Boom, Langeveld, Terpstra en hielden stand. Oud-winnaar Johan Vansummeren reed op een ongelukkig moment lek. Een kopgroep van dertien man begon aan de finale.

Met nog veertig kilometer te gaan gingen tijdens de kasseistrook van Pont-Thibaut Sebastian Langeveld (Orica-GreenEDGE), Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step), Sep Vanmarcke (Blanco) en Damien Gaudin ten aanval. Een afwachtende Cancellara maakte bij de achtervolgers nog geen haast om de vluchters te achterhalen. Toen Greg Van Avermaet (BMC Racing), Zdenek Stybar (Omaga Pharma-Quick Step), Luca Paolini (Katusha) en Juan-Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) zich bij de koplopers voegden, vond Cancellara het welletjes en vond hij in no-time aansluiting. Vandenbergh en Vanmarcke hadden ondertussen alweer de aanval gekozen en reden gezamenlijk aan kop. Zij sprokkelden een halve minuut voorsprong bij elkaar.

Slotfase
Op de kasseistrook van Bourghelles op 23 kilometer van het einde was Stybar de enige die een aanval van Cancellara kon beantwoorden. De twee gingen gezamenlijk op jacht naar de leiders, die enkele kilometers later al bijgehaald werden. De passage van Carrefour de l’Arbre verliep voor Omega Pharma-Quick Step desastreus. De ploeg begon met twee renners aan de strook, maar zowel Vandenbergh als Stybar kwamen in botsing met een toeschouwer. Stybar bleef in tegenstelling tot zijn ploeggenoot op de fiets, maar raakte de aansluiting met Cancellara en Vanmarcke kwijt. De twee reden – ondanks een aanval van Cancellara op vier kilometer van het einde – gezamenlijk naar de finish.

Op de wielerbaan van Roubaix volgde een spannende ontknoping. Cancellara dwong Vanmarcke de kop op en versloeg hem in de laatste meters. Niki Tersptra won de sprint van de achtervolgers.

Parijs-Roubaix 2013
Compiègne – Roubaix (254,5 km)

1. Fabian Cancellara (Zwitserland/RadioShack-Leopard) in 5u45m33s
2. Sep Vanmarcke (België/Blanco Pro Cycling) z.t.
3. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quick Step) op 31s
4. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing) z.t.
5. Damien Gaudin (Frankrijk/Europcar) z.t.
6. Zdenek Stybar (Tsjechië/Omega Pharma-Quick Step) op 39s
7. Sebastian Langeveld (Nederland/Orica-GreenEDGE) z.t.
8. Juan Antionio Flecha (Spanje/Vacansoleil-DCM) z.t.
9. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha) op 50s
10. Sebastien Turgot (Frankrijk/Europcar) z.t.

De Nederlanders
14. Lars Boom (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 50s
18. Maarten Tjallingii (Nederland/Blanco) z.t.
25. Ramon Sinkeldam (Nederland/Argos-Shimano) op 3m13s
36. Tom Veelers (Nederland/Argos-Shimano) op 3m29s
66. Jos van Emden (Nederland/Blanco) op 10m27s
73. Martijn Maaskant (Nederland/Garmin-Sharp) op 13m16s
78. Roy Curvers (Nederland/Argos-Shimano) op 14m34s
81. Boy van Poppel (Nederland/Vacansoleil-DCM) z.t.
92. Wesley Kreder (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 14m40s
115. Jetse Bol (Nederland/Blanco) op 26m16s

Tom Stamsnijder (Nederland/Argos-Shimano) buiten tijd
Koen de Kort (Nederland/Argos-Shimano) DNF
Bert Jan Lindeman (Nederland/Vacansoleil-DCM) DNF
Jens Mouris (Nederland/Orica-GreenEDGE) DNF
Raymond Kreder (Nederland/Garmin-Sharp) DNF
Rick Flens (Nederland/Blanco) DNF

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair