Calmejane roept Froome op tot transparantie na Giro-stunt

Calmejane roept Froome op tot transparantie na Giro-stunt

foto: Sirotti

zaterdag 26 mei 2018 om 08:01

Chris Froome wist gisteren op indrukwekkende wijze de Giro d’Italia naar zijn hand te zetten. De Britse kopman van Sky gooide op de flanken van de Colle delle Finestre de knuppel in het hoenderhok, en wist vervolgens een solo van tachtig(!) kilometer af te ronden.

Een prestatie die kon rekenen op de nodige lof, maar ook enkele wenkbrauwen deed fronsen. Zoals die van collega-wielrenner Lilian Calmejane, die na de etappe Froome op Twitter oproept tot het geven van transparantie. “Aan Froome die zich sinds het begin van de winter profileert als trainingsbeest op Strava, upload je gegevens van je ‘namiddagje’ Giro voor meer transparantie”, zo schrijft de coureur van Direct Energie.

De 25-jarige rasaanvaller is van mening dat Froome, gezien de recente geschiedenis, verplicht is om open kaart te spelen. “Opgelet, ik veroordeel zijn prestatie niet. Het is gewoon logisch dat je transparant bent over je gegevens wanneer de hele wereld twijfelt over je prestaties”, aldus Calmejane.

Dit artikel delen:

43 Reacties

aardappeljager 26 mei 2018 om 08:03

Hoe zeker is dat. Hebben we bij Demare en MSR niet gezien dat er gesleuteld is met data?

JdeWal 26 mei 2018 om 08:05

In de Vuelta al betrapt en nu gebruikt ie weer iets.Kan niet missen.En dan zijn er nog mensen die denken dat ie gisteren fair heeft gewonnen.Lekker naief noem ik dat.

Charlie33 26 mei 2018 om 08:10

De jonge generatie wielrenners staan op tegen deze fraudeur. Goede zaak.

DeNeut 26 mei 2018 om 08:16

De Franse storm richting Froome steekt op. Dat belooft voor de tour.
Oh… En als je een Engelsman iets vraagt, adresseer hem dan in het engels.

Wheely 26 mei 2018 om 08:19

Tenzij het gaat om het delen van specifieke bloedwaarden denk ik niet dat de gegevens die Froome zou moeten delen heel opzienbarend zouden zijn. Je hoeft in verhouding niet heel veel meer wattage dan je concurrenten weg te trappen om die voorsprong uit te bouwen over zo’n grote afstand in dat tijdsbestek. Froome won met name in de afdaling en op het vlakke.

Javier 26 mei 2018 om 08:21

@JdeWal

Als hij niet fair gewonnen heeft, komt dat met een dopingcontrole wel naar boven toch?

G-WoonM. 26 mei 2018 om 08:29

@Javier Net als bij Armstrong toch?

castroviejo 26 mei 2018 om 08:30

@javier zoals het bij al die renners van tien vijftien jaar geleden ook naar boven kwam bij de controles?

Bulcke 26 mei 2018 om 08:31

@javier: ja het verleden heeft wel uitgewezen dat die dopingcontroles feilloos werken. Was dat maar waar, dan hadden we er Van kunnen uitgaan dat niet positief testen betekent dat er binnen de lijntjes is gekleurd. Nu betekent het niets meer dan dat het gebruik niet is aangetoont

roaster 26 mei 2018 om 08:35

Javier – was dat een serieuze vraag?

grootverzet 26 mei 2018 om 08:35

Deze tweets van Calmejane, Zonneveld, anderen, reactie van Nelissen op NOS etc etc etc is wat de UCI , Sky en Froome samen, in het wielrennen hebben achtergelaten. En ik heb een prachtige Vuelta en giro zitten kijken terwijl ik niet weet wat daar straks nog van over blijft. Welke uitspraak er dan ook zal komen ze zijn met het verkeerde verhaal besmet geraakt. Wielrennen blijft opvallen om de verkeerde redenen. Mijn plezier in wielrennen heeft de zoveelste deuk opgelopen. Zolang het om plek 5 gaat is het verhaal shit maar pfff daar komen we wel overheen, gaat het om het podium dan is het al veel meer shit maar het gaat om de winnaar van de laatste twee rondes en zijn ploeg. De slechts denkbare winnaar gaat winnen. Dit scenario wilde eigenlijk niemand buiten Froome en Sky maar ligt er nu wel. Voor mij een reden deze giro niet meer te volgen. Ik hoor later wel een keer wie nou echt gewonnen had.

JdeWal 26 mei 2018 om 08:36

Froome moet snoeihard gestraft worden en die hele Sky ploeg erbij.Maar bij de UCI zijn ze bang.

Coppi Coppi 26 mei 2018 om 08:37

When it walks like a duck, it sounds like a duck and it looks like a duck, then it probably is a … duck

WernerFranke 26 mei 2018 om 08:38

Wat hoopt hij te ontdekken, die Calmejane? Wanneer zijn de wattages van Froome heel hoog en wanneer zijn ze te hoog? Horner smeet zelfs zijn biologisch paspoort op tafel na de Vuelta. Ik denk niet dat we toen met zijn allen die overwinning zijn beginnen te geloven…

debbie1998 26 mei 2018 om 08:38

De heer Froome gaat geen transparantie geven, maar wel de Giro winnen.

xistnc 26 mei 2018 om 08:40

Staan die wattages van gisteren al ergens? Ik vermoed namelijk dat die niet eens zo bijzonder zijn.

Jungle Man 26 mei 2018 om 08:42

Ook ik vraag me wel eens af waar ik naar zit te kijken. Maar de test van Froome in de Vuelta is een feit (equivalent van ca 34 salbutamol gerelateerde putjes). Ben gek op wielrennen, maar….

skylimit 26 mei 2018 om 08:48

Hij heeft gewoon fair gewonnen, totdat het eventuele tegendeel kan worden bewezen.
Froome heeft gisteren gewoon doorgefietst, waar Dumoulin als een oud wijf aan het bakkeleien was i.p.v. ook gewoon de dood of de gladiolen te kiezen in de afdalingen.
Froome zal wel weer een attest gebruiken, maar ook Dumoulin rijdt hier niet alleen op een boterham met pindakaas, die zal ook wel een toegestane dosis cocktail superfood/middelen krijgen om dit drie weken lang vol te houden. Roepen dat degene die de prestatie van Froome bewondereswaardig vinden, naief zijn….maar zelf geen vraagtekens zetten bij Dumoulin ? En hoe is het met Yates bijvoorbeeld, rijdt eerst de sterren van de hemel en komt nu op 38 minuten binnen, hoe geloofwaardig is dat nog dan? Superbenzine op ? of een verkeerd mengsel in de tank ? Transparantie lijdt tot niets, doping blijft de wielersport altijd achtervolgen bij elke topprestatie, die onmogelijk wordt geacht.

HSV 26 mei 2018 om 08:57

Grootverzet +1
Zo zit ik er ook in. Ik geloof niet meer in beroepswielrennen, met name de grote rondes. Waar zitten we naar te kijken? Hoe fair is bv Froome? Tot dat is opgehelderd stop ik met kijken. Scheelt een hoop tijd ook.

Tour 26 mei 2018 om 09:11

Er zijn best veel mensen die het wielrennen volgen maar er niets van snappen.
Je krijgt niet, wat je niet ziet.
Oftewel what you see is what you get.
Met lef gefietst en dat zie je niet op strava!

Thomson 26 mei 2018 om 09:16

Wat ik mij afvraag: worden in de Giro na elke etappe de fietsen gecontroleerd op aanwezigheid van ongeoorloofde hulpmiddelen?

reusjen 26 mei 2018 om 09:20

@Tour
Jaja, en wat wil je nu eigenlijk zeggen?

peterwinnen 26 mei 2018 om 09:24

Ik heb het al vaker geschreven: het wielrennen is als een verschrikkelijke nare, vervelende vrouw waar je toch bij blijft omdat de seks zo geweldig is.
De sport doet al vijftig jaar alles om zichzelf kapot te maken, maar het lijkt wel of de aandacht voor wielrennen alleen maar verder toeneemt. Schandaal na schandaal, maar elke berg ziet het zwart van de mensen.

krypton 26 mei 2018 om 09:25

Mensen zijn rare wezens blijkt hier bijna elke dag…

Aan het begin van de Giro lees je over Froome dat het "karma" is dat hij valt, dat hij niet in vorm is omdat hij geen doping meer durft te gebruiken, etc. Froome wint dan op de Zoncolan en mensen beginnen weer dat dit niet kan zo ineens weer goed, pufjes weer bezig (alsof Salbutamol gelijk staat aan een dubbele dosis EPO ofzo… Er is zelfs twijfel over het prestatiebevorderende effect ervan maar goed), ongeloofwaardig.

Dan zakt Froome er de volgende dag aardig doorheen door zijn inspanningen van de dag ervoor. Bijna geen enkele reactie op Froome. Dat is blijkbaar weer goed. En nu hij vooral in een afdaling en loper door wachten en gebakkelei bij achtervolgers aardig wat tijd pakt (waar hij weer +- 30 seconden van inlevert op Carapaz op de slotklim) is het ineens één storm van kritiek. En dan werd hij eerst bekritiseerd omdat hij zo saai zou koersen en daarmee "het wielrennen kapot zou maken". Nu probeert hij iets anders en dan is het blijkbaar sowieso doping…

Het lijkt zo wel of mensen alleen accepteren dat iemand schoon is als ie waardeloos rijdt ofzo… Prima als je geen fan bent van Froome, maar doe niet zo zielig. Niemand weet of Froome dingen gebruikt. Het verschil tussen solo's van 80km wel of niet volhouden is in ieder geval zeker niet iets teveel van het Salbutamol dat hij gewoon mag gebruiken… Of het is puur talent, hard werken en geweldige begeleiding of er zit allerlei verschillende soorten dopingrotzooi in. Maar niemand hier die dat weet en het is zeker niet af te meten aan één prestatie die redelijk goed te verklaren is (sowieso veruit de beste ronderenner van de laatste jaren, vormpiek in de derde week i.v.m. de Tour, wachtende en bakkeleiende achtervolgers die niet allemaal meerijden, Dumoulin die goed klimt maar eigenlijk natuurlijk geen pure klimmer is en het feit dat Froome op de Finestre niet veel won en op de slotklim nog +- 30 seconden verloor op Carapaz).

TomDJ 26 mei 2018 om 09:37

Ik heb genoten van deze geweldige prestatie.
De man komt niet dom over, dus om nu weer teveel salbutamol te gebruiken lijkt me onwaarschijnlijk.
Buiten het salbutamol verhaal is bij mijn weten nooit iets gevonden bij Froome.
En van salbutamol ga je niet zo hard fietsen.
Dus, of hij gebruikt iets nieuws; dan zal dat echt wel eens boven water komen.
Of hij heeft een gigantische etappe gereden.
Dus ik wacht de uitslag van de dopingtests van Froome, Yates, iedereen die Dumoulin bedreigd, wel af.

Headlines

Materiaalzone

Populair