Caleb Ewan wint slotrit Tour Down Under, eindzege Simon Gerrans
foto: Sirotti
zondag 24 januari 2016 om 05:58

Caleb Ewan wint slotrit Tour Down Under, eindzege Simon Gerrans

Caleb Ewan heeft de slotrit van de Santos Tour Down Under 2016 gewonnen. De renner van Orica-GreenEDGE was in de straten van Adelaide overduidelijk de snelste in de massasprint. Mark Renshaw (Dimension Data) finishte als tweede voor Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Simon Gerrans verzekerde zich van zijn vierde eindzege.

Attractieve Nederlanders
De eerste wedstrijdkwart werd gekleurd door vijf vluchters: Astana-renners Laurens De Vreese en Lieuwe Westra kregen de Spanjaard Carlos Verona (Etixx-Quick-Step), de Nieuw-Zeelander George Bennett (LottoNL-Jumbo) en de Australiër Adam Phelan (Drapac) met zich mee. Meer dan 25 seconden voorsprong kreeg het vijftal echter niet. Na vijf van de twintig plaatselijke ronden in Adelaide was hun liedje al uitgezongen.

Met nog 70 kilometer te gaan, ging Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) in de aanval. Thomas De Gendt wilde zijn wagonnetje aanpikken bij de Nederlander. De maximale voorsprong van het duo werd veertig seconden. De twee tussensprints werden gewonnen door De Gendt, terwijl Tjallingii de prijs voor de strijdlust kreeg. Halverwege de wedstrijd kwamen Yoann Offredo (FDJ) en Floris Gerts (BMC) ten val. Beide konden gelukkig zonder veel erg verder.

Koppeltijdrit Westra-De Vreese
Een tegenaanval van ploegmaats Westra en De Vreese op zeven ronden van het einde, bracht Westra opnieuw in de spits van de wedstrijd. Terwijl de Belgen De Gendt en De Vreese zich lieten afzakken, gingen de twee Nederlanders nog vijf ronden door. De twee vluchtgenoten werden net voor het ingaan van de slotronde ingerekend.

Sky bepaalde het tempo in de slotkilometers voor Ben Swift. In de massasprint stond er geen maat op Caleb Ewan. Zonder lead-out kwam de Australiër uit het wiel van Giacomo Nizzolo en zegevierde de 21-jarige spurter met drie fietslengtes voorsprong op Renshaw en Nizzolo. Wouter Wippert kwam er niet aan te pas in de massasprint. Ewan won na de openingsetappe, nu ook oppermachtig de slotrit.

Australisch feestje compleet
De achttiende editie van de Tour Down Under was een groot succes voor het thuisland: elke etappe werd gewonnen door een thuisrijder en de leiding was eveneens constant in handen van een Aussie.

Santos Tour Down Under 2016 (WT)
Uitslag etappe 6: Adelaide – Adelaide (90km)

1. flag-au Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) in 1u55m02s
2. flag-au Mark Renshaw (Dimension Data) allen z.t.
3. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo)
4. flag-gb Adam Blythe (Tinkoff)
5. flag-ru Alexey Tsatevich (Katusha)
6. flag-gb Ben Swift (Sky)
7. flag-si Marko Kump (Lampre-Merida)
8. flag-it Davide Martinelli (Etixx-Quick-Step)
9. flag-au Leigh Howard (IAM-Cycling)
10. flag-nl Wouter Wippert (Cannondale)
Volledige uitslag etappe 6

24-01-2016 Tour Down Under; Tappa 06 Adelaide City Council; 2016, Orica Greenedge; Gerrans, Simon; Adelaide;

Eindzege nummer vier voor ‘Gerro’ – foto: Sirotti

Algemeen eindklassement Santos Tour Down Under 2016
1. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) in 19u11m33s
2. flag-au Richie Porte (BMC) op 9s
3. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 11s
4. flag-au Jay McCarthy (Tinkoff) op 20s
5. flag-ca Michael Woods (Cannondale) op 20s
6. flag-es Ruben Fernandez (Movistar) op 28s
7. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 28s
8. flag-es Rafael Valls (Lotto Soudal) op 36s
9. flag-ch Steve Morabito (FDJ) op 49s
10. flag-nz Patrick Bevin (Cannondale) op 50s
Volledig klassement na etappe 6

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
24 januari 2016 06:00
Dat ging nog makkelijker dan ik verwacht had, met de zege van Ewan en eindwinst voor Gerrans is dus alles voor het thuisland.
24 januari 2016 07:24
Australië pakt dus al snel heel wat WT-punten. Netjes
24 januari 2016 07:28
Renshaw ook wel sterk met twee tweede plaatsen.
24 januari 2016 07:59
90km? Ik dacht dat de Australische criterium-periode inmiddels afgesloten was? ;)

Op maat van Ewan geschreven, deze 'etappe'....
24 januari 2016 08:38
Quote:
Australië pakt dus al snel heel wat WT-punten. Netjes


Beetje klassiek. Voor de meesten te vroeg in het jaar, geen koers waar ze absoluut goed willen zijn, niet eens de echte voorbereiding maar de voorbereiding op de voorbereiding, het is te ver reizen, vaak alleen maar Aussie's die echt gemotiveerd zijn,...

En hoppa, de Australiërs zijn in januari (met enige overdrijving) wederom al bijna zeker van hun 9 plekjes voor het WK. 75% van het aantal punten dat een land nodig heeft om tegen augustus in de top 10 van de landenstand van de WT te geraken, haalt Australië al in de TDU.

Ja, ja, niets houdt de anderen tegen om daar ook naar te pieken of om daar ook goed te zijn, maar het blijft krom en er worden verhoudingsgewijs iets te veel punten aan deze koers gegeven. Winst in de TDU staat gelijk met winst in Roubaix, Lombardije, Baskenland, de Tirreno,... seriously? Deze koers is gewoon de equivalent van oefenwedstrijden bij het voetbal.
24 januari 2016 09:33
Tja zo kun je je ook afvragen waarom meerdaagse wedstrijden überhaupt meetellen voor plaatsen op het wk. Dat is tenslotte een ééndagswedstrijd.

Maar er is hier zeker geen sprake van een sterke bezetting en al helemaal geen sterke niet-Australische bezetting
24 januari 2016 10:58
"75% van het aantal punten dat een land nodig heeft om tegen augustus in de top 10 van de landenstand van de WT te geraken, haalt Australië al in de TDU".

Zou Australië zonder TDU niet bij de beste 9 zitten? Porte, Gerrans, Matthews, Dennis scoren toch meer dan voldoende tussen maart en september?
24 januari 2016 11:13
iemand al eens opgelet hoe die Ewan sprint, heeft een hele vreemde positie. Met zijn hele bovenlichaam boven en voor zijn stuur met zijn hoofd richting het voorwiel. Heeft volgens mij ook wel een risico, heb je zo niet veel minder controle over je stuur? Het gaat wel heel hard.
24 januari 2016 11:18
Voor wie beelden wil zien waar Rahimns op doelt: Klik hier
24 januari 2016 11:26
Quote:
Zou Australië zonder TDU niet bij de beste 9 zitten?


2 jaar terug was dat in ieder geval niet gelukt zonder de TDU. Toen haalde Australië in de TDU bijna het dubbele aantal punten van de andere landen. En dan bedoel ik alle andere landen samengeteld.

Australie heeft natuurlijk geen slechte renners, maar in 't verleden is het al gebeurd dat het een jaar gewoon niet lukt voor een groot land (Belgie, Frankrijk, Nederland) en ze daarom maar met 6 naar het WK mogen. Australie heeft ook bij slechte jaren nog altijd de get out of jail free kaart van de TDU.
24 januari 2016 11:29
Mooie zege voor Ewan en Gerrans ook knap gedaan. Het is hem gegund na zij moeilijke tijd.
En wat een gezeur over de wt-punten weer. Aan rondes doen nu eenmaal vaak veel renners uit het thuisland mee. In de Giro, Tour en Vuelta staan ook relatief starten ook relatief veel Italianen, Fransen en Spanjaarden aan de start. So what?
Over de puntentelling in de wt kun je idd discussieren. CQ is natuurlijk veel beter.
24 januari 2016 12:04
landen die moeite hebben met het halen van voldoende wt-punten zouden iets slimmer moeten zijn en zoch dan focussen op dexe wt-koers. Gewoon dom van de andere landen als het relatief dan zo makkelijk is in Australië
25 januari 2016 16:13
Zolang de Eneco tour en de ronde van Polen als worldtour te boek staan zie ik geen reden om deze race overgeklasseerd te vinden.

Reacties zijn gesloten.