‘Caleb Ewan overklast Mathieu van der Poel en Wout van Aert in Milaan-San Remo’

‘Caleb Ewan overklast Mathieu van der Poel en Wout van Aert in Milaan-San Remo’

foto: Cor Vos

zondag 21 maart 2021 om 07:00
Opinie

Milaan-San Remo is tactisch de makkelijkste wedstrijd van het jaar omdat je weet waar je van voren moet koersen, maar het is de moeilijkste klassieker om te winnen. Op de Via Roma in San Remo hebben Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe deze wielerwijsheid weer eens ervaren. Aan de bloemenrivièra zijn het fracties van een seconde waarin je keuzes moet maken waarin de winst, of negen van de tien keer het verlies, wordt bepaald. Dat maakt de Primavera ondanks een lange en immer saaie aanloop toch een waardig monument.

‘Wie van de grote drie?’, kopt Het Nieuwsblad zaterdagochtend groot op hun sportkatern. Eigenlijk hangt wereldkampioen Alaphilippe al aan het elastiek bij de twee supersterren uit de Lage Landen. Er zijn bijna geen scenario’s te bedenken waarin Van der Poel of Van Aert niét kunnen winnen.

Op het laatste deel van de Poggio hebben beiden de explosiviteit om een kloof te slaan. Zelfs de wind staat gunstig voor hun aanval; deels van op zij maar op het beslissende stuk grotendeels in de rug. Dankzij hun veldrittechniek kunnen ze zich als geen ander in de duizelingwekkende afdaling van de Poggio gooien. En als het op een sprint aankomt, dan zijn er ook maar weinigen opgewassen tegen de snelheid van ‘MVDP’ en ‘WVA’.

Onverslaanbaar
Voor mogelijke andere kanshebbers is in vrijwel alle voorbeschouwingen geen ruimte. Ja, ze mogen hun zegje doen waarom de ‘grote drie’ onverslaanbaar zijn. Over hun eigen kansen komen ze nergens aan het woord. Niemand gelooft immers in hun kansen. Het mag zelfs een unicum worden genoemd dat de Vlaamse ‘gazetten’ hun winnende landgenoot Jasper Stuyven in de aanloop naar ‘La Classicissima’ geen ruimte gunnen op hun pagina’s. Niet nodig want er kan toch maar één van de drie winnen.

Wielrennen en zeker Milaan-San Remo is geen wiskunde. Hoe sterk je ook bent, je krijgt nooit echt greep op deze wedstrijd. De Italiaanse kustplaats San Remo staat voor het grote publiek bekend om het beroemde casino. Van de wielerklassieker is bekend dat je er een gok moet wagen. Of zoals winnaar Stuyven direct na afloop zei: “Ik wist dat ik alles of niks moest spelen.”

Jasper Stuyven rijdt onder aan de afdaling van de Poggio weg. foto: Cor Vos

Op de Cipressa gebeurt helemaal niks. Op de Poggio kan de wedstrijd niet in een plooi worden gelegd. Net als vorig jaar zit Van der Poel niet goed gepositioneerd waardoor hij bij de te verwachten aanval van Alaphilippe, waarop Van Aert direct reageert, extra krachten nodig heeft om aan te sluiten.

Dat de ‘grote drie’ niet kunnen wegrijden op de Poggio is opmerkelijk, maar het meest opvallende is dat Caleb Ewan op de klim het meeste overschot lijkt te hebben. Slechts twee ritten reed hij uit in de Tirreno, waarna hij opgaf op weg naar Gualdo Tadino. Daardoor rekent niemand hem meer bij de favorieten voor de eerste echte klassieker van het seizoen.

Schijnbeweging
Ewan groeit boven zichzelf uit en lijkt vlak aan het kerkje van de Madonna della Guardia op de top van de roemruchte scherprechter zelfs aanstalten te maken om te demarreren. Totdat de snelle man van Lotto-Soudal zich realiseert dat hij de rapste sprint van iedereen in zijn benen heeft. Deze schijnbeweging hebben de ‘grote drie’, vastgenageld in zijn wiel, ook gezien en natuurlijk wekt zijn optreden ontzag.

De Australische sprinter rijdt ongekend sterk bergop en zit in de afdaling continue bij de eerste vijf. Zijn aanwezigheid is de bepalende factor in deze 112e editie van Milaan-San Remo. Wie gaat er immers met de snelste sprinter van het huidige peloton naar de finish? Wat direct een andere vraag inleidt: wie moet er in de achtervolging gaan wanneer er iemand in de aanval gaat?

Die aanvaller is Jasper Stuyven. Ongeveer op dezelfde plek op het einde van de afdaling van de Poggio waar Hennie Kuiper in 1985 langs de ontsnapten Teun van Vliet en Silvano Ricco snelde, plaatst Stuyen zijn demarrage. Oog voor het goede moment, zelfverzekerd, sterk en vooral koelbloedig. Ook wanneer Søren Kragh Andersen bij hem aansluit, weet hij de Deen geraffineerd het meeste werk te laten opknappen. Het levert een prachtig kat-en-muisspel tussen de aanvallers en achtervolgers op, zoals we dat ook zagen in de laatste decennia toen Andrei Tchmil, Filippo Pozzato, Fabian Cancellara en Simon Gerrans in de straten van San Remo hun winnende aanval wisten plaatsten.

Caleb Ewan komt net te kort voor de zege en moet in de sprint genoegen nemen met plek twee. foto: Cor Vos

Eigenlijk past dat wel bij de koerswijze van de klassieke ploeg van Trek-Segafredo de laatste tijd. Het team onder leiding van Steven de Jongh en Kim Andersen beseft dat ze niet de grote favorieten in huis hebben, maar weten perfect te anticiperen op de koerswijze op de hoofdrol die ‘grote mannen’ dragen. Mads Pedersen wist zo vorig jaar Gent-Wevelgem en dit jaar Kuurne-Brussel-Kuurne te winnen, terwijl Stuyven twaalf maanden geleden ook intelligent en ijzersterk Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam schreef.

De koersintelligentie van Stuyven komt ook naar voren op het moment dat hij durft te wachten tot 120 meter voor de streep voordat hij de sprint aangaat. En zo net nog genoeg voorsprong heeft op de aanstormende groep waarvan… Caleb Ewan de sprint wint om de tweede plek.

Het is voor Ewan een zwaar teleurstellende tweede plek. Waar hij in 2018 ook al naar deze ondankbare plaats achter de ontsnapte Vincenzo Nibali sprintte, doet deze ereplaats veel meer pijn. Dit keer was de ‘Aussie’ de sterkste in de wedstrijd. Maar Milaan-San Remo is net als poker. Ook al heb je de winnende kaart in handen, dat wil niet zeggen dat alle fiches jouw kant op vallen. En totdat het ‘rien ne va plus’ klinkt, mag je je nooit rijk rekenen.

Dit artikel delen:

44 Reacties

Murcia 20 maart 2021 om 19:18

Ik kan behoorlijk ver met Raymond meegaan in dit stuk maar dat de media vooraf net deden alsof deze koers alleen maar door een van de drie musketiers kon worden gewonnen is precies het probleem wat ik met veel wielerjournalisten heb. Iedereen weet dat juist MSR het meest voorspelbare koersverloop heeft met heel vaak de onvoorspelbare winnaar. Dan in de aanloop dat weglaten om de clicks over de heldendaden van de grote 3 en aanvallen van 50 kilometer ver of eerder binnen te halen maakt deze conclusie een beetje als mosterd na de maaltijd. En natuurlijk had de winnaar in de kop genoemd moeten worden want hij overklast ook door zijn koppie te gebruiken de rest.

SoloSlim 20 maart 2021 om 19:19

Toch leuke opinie voor mij!
Ewan zijn aanwezigheid zorgde idd voor meer speculatie bij onder meer Van Aert.

lt86 20 maart 2021 om 19:23

Overklast? Beetje serieus blijven he. Laat de meet 20m verder liggen en WVA klopt Ewan zelfs nog in die sprint om de 2de plek.

Romāns Vainšteins 20 maart 2021 om 19:28

Meten wandelen niet, die liggen gewoon waar ze liggen.

Wat mij betreft overklast Ewan hen hier niet maar steggelden ze dusdanig lang met hun cartouche dat je op een gegeven moment bijna boven bent en ‘wat? Kut. Dat is gewoon Ewan?!’ moet denken.

Ik vond Flip te krachteloos, van Aert te afwachtend en MvdP te slordig vandaag, Ewan erbij was een resultaat, niet de reden.

Magician 20 maart 2021 om 19:34

Volgens mij doelt Raymond ook niet op de uitslag, maar op de wedstrijd waarin Ewan wel degelijk betere benen had.

nickdt 20 maart 2021 om 19:52

Dat is altijd zo’n dooddoener

Als de meet 20 meter verder ligt verslaat de gene die nu 3de is geworden de 2de.

Probleem is dat de de sprint dan ook 20 meter verder wordt ingezet, dus krijg je nog steeds dezelfde uitslag.

Boomie1 20 maart 2021 om 20:13

Volgens mij overklast Stuyven iedereen. Die inspanning volhouden was bijna op z’n Cancellara’s en Nibali. Uiteraard had ie wel een heel goede loods aan SKA.

Lalsacien 21 maart 2021 om 08:43

En nog 20 m verder wint Sagan. En een kilometer verder wint Laporte….
Het gaat om de streep.

VerstandOpNul 20 maart 2021 om 19:23

Dat Ewan zo sterk voor de dag kwam was idd verrassend. Ergens ook wel jammer dat die Jappe er nog voor zat, want ik had Ewan wel willen zien pokeren met Van Aert (en andere toppers) voor de overwinning..

Boomie1 20 maart 2021 om 20:13

Dan hadden er wel andere demarrages gevolgd. Vergeet ook niet hoe of een rappe sprint Sagan reed.

Magician 20 maart 2021 om 19:37

Een hele flat vol open deuren, maar ik begrijp de opinie niet.

Panache 20 maart 2021 om 19:40

Milaan San Remo is géén selectieve wedstrijd waar ‘de beste’ meestal wint. Met het hoge tempo van Ineos kon niemand echt een kloof slaan op de Pogio. Ineos schoot er niets mee op, maar forceerde wel een scenario met sterke sprinters. Geen hele grote verrassing dat Ewan die ooit in de Vuelta als heuvelsprinter doorbrak er bij zat. Ook geen verrassing dat men bij aanvallen vooral naar Ewan kijkt waardoor deze “””sterkste man in koers””” ook tactisch vast zat, hetzelfde schuitje als de grote drie.

Frank V 20 maart 2021 om 22:16

Meest accurate analyse over de redenen dat zij niet wonnen. Op de Cipressa reed Oomen zo hard (WVA 510w gemiddeld in zijn zog, Rowe was aant bijten, Bettiol werd gelost, het peloton brak ook) dat het onmogelijk was voor wie dan ook om daar nog over te komen. Dat, het tempo van Ineos, het beulswerk van Ganna op de Poggio en zeker ook de wind zorgden ervoor dat Ewan met wonderbenen erbij zat en de grote 3 niet los raakten. Niet hun zogezegde 'mindere dagvorm'.

AdZ 21 maart 2021 om 12:16

Allebei + 1

Lennimator 20 maart 2021 om 19:44

Zoals ik elk jaar zeg op dit forum: de Pompeiana erin!

Ik blijf hopen…

Merlinappa 20 maart 2021 om 19:49

Ewan beïnvloed het wedstrijdverloop wel met zijn aanwezigheid vermoed ik. Niemand wil met hem naar de streep rijden.

madeinstars 20 maart 2021 om 19:58

Denk dat dat nog redelijk meevalt, als Ewan er niet bij zit, dan wil er net zo goed niemand naar de meet met Van Aert, MvdP en Sagan. Zodra er zo’n grote groep over de Poggio kwam, zonder te veel koppeltjes, kon je er al donder op zeggen dat de aanvaller ging winnen.

xistnc 20 maart 2021 om 20:05

Eens. Van Aert had een aantal keer precies Ewan in zijn zog toen hij aanzette. In andere gevallen had hij dan misschien wel doorgetrokken, nu niet.

Van overklast worden door Ewan is natuurlijk absoluut geen sprake.

Wheely 20 maart 2021 om 20:14

Precies dat!

flores 20 maart 2021 om 20:23

Wanneer leert vdp zich positioneren, belachelijk hij laat zich altijd wegduwen
Let daar maar eens op. Is er niet een die hem dat durft te zeggen?
Voor de tweede plaats daar sprint hij niet voor,ook belachelijk.
In dit alles valt hij me zwaar tegen.,ik ben een supporter van hem en Wout,maar Matje valt me daarin tegen.

AdZ 20 maart 2021 om 21:43

Dat is de echte winnaars mentaliteit. Hij zag als eerste dat ze er niet meer bij konden komen en liet lopen… niks mis mee. 2 of 5 boeit dan niet. En ga niet zeggen dat de ploeg de punten zo hard nodig heeft he…

Turtlehead 21 maart 2021 om 12:46

Matje liet niet lopen, hij kon niet harder meer.

AdZ 21 maart 2021 om 13:50

Goed kijken vriend…Matje trapte de laatste 10-20m niet meer. Zat ook in de lijn van Jasper met anderen om hem heen…

Chippen 21 maart 2021 om 14:25

@adz

je zou ook kunnen stellen dat de echte winnaarsmentaliteit zou zijn om het maximale eruit te halen, ongeacht of dat dan de 1e of de 3 plek is. brengt ook meer prijzengeld op, dat vaak wordt verdeeld onder ploegmaats of mechaniciens en dergelijke, dus je zou ook gewoon voor die personen uit respect altijd tot het gaatje kunnen gaan

waarmee ik niet zeg dat mathieu dit gisteren deed. alleen dat ik zo’n mentaliteit totaal niet bewonderenswaardig zou vinden

Wheely 20 maart 2021 om 20:42

Ewan werd hier al een keer knap tweede in het wiel van Nibali na diens solo natuurlijk. Dat Caleb met zijn kleine postuur makkelijk de Poggio overkomt is ook niet zo gek natuurlijk.

Stablinsky 20 maart 2021 om 20:47

Ewan en Sagan zijn de twee verrassingen van de dag. Vorige week reed Sagan nog rond als een vod.

AdZ 20 maart 2021 om 21:21

Idem voor Ewan, die op heuveltjes in de Tireno al moest lossen…

Jacco van Stierop 20 maart 2021 om 20:54

“Op precies dezelfde plek op het einde van de afdaling van de Poggio waar Hennie Kuiper in 1985 langs de ontsnapten Teun van Vliet en Silvano Ricco snelde…”

Niet helemaal. Kuiper sloot bij het tweetal aan op het moment dat ze rechtsaf de Via Aurelia opdraaiden, en Kuiper plaatste daar vervolgens een versnelling.
Vandaag ging Stuyven er zo’n 250 meter eerder er vandoor, dus nog tijdens de afdaling.

Andere kleinigheid: het is ‘Madonna della Guardia’.

Romāns Vainšteins 20 maart 2021 om 22:05

Lekker weer Jacco!

Frank V 20 maart 2021 om 22:21

arendsoog + olifantengeheugen. Knap.

AdZ 20 maart 2021 om 21:45

@Jv88 + 1 …

Deel Koeper 20 maart 2021 om 21:49

Na de Cipressa was het peloton in 2 gebroken en zat Ewan niet in het eerste deel, dus zo veel overschot of controle had hij niet.

Voor de rest zal Ewan gewoon baat hebben gehad bij het strakke en zeer constante tempo van Ganna. Als ze van bij het begin met stroomversnellingen omhoog knallen, dan ligt hij er waarschijnlijk wel af.

ProfrondeZevenbergen 20 maart 2021 om 23:27

Ewan was echt supersterk vandaag. Ik kan me wel vinden in de mening van dit stuk.

AdZ 21 maart 2021 om 12:18

Ik niet en vooral niet in de bewust provocerende titel

Posterix 21 maart 2021 om 05:40

Het feit dat een wieltjeszuiger er zo uitspringt dat er een heus opiniestuk aan wordt gewaagd, zegt mij maar een ding: Saaie koers

Jean Dumas 21 maart 2021 om 06:43

Ik ben het ook eens met de analyse, met de toevoeging dat in een zwaar weer-editie de groep na de Poggio kleiner was geweest en de kans groot dat 1 van de drie tenoren had gewonnen.

windjetegen 21 maart 2021 om 07:33

Helemaal oneens met de stelling van de column. Zelf zag ik een Ewan die volgens mij had bedacht pas 200 meter uit het wiel van Wout van Aert te komen en niet eerder. Hierdoor hield WvA een paar keer de benen stil toen hij merkte dat Ewan op zijn wiel geplakt zat. In plaats van het tempo erin houden, bleef hij zitten en sprint hij voor de tweede plaats.

Volgens mij had ik je in elke willekeurige groep met een tiental renners van verschillende ploegen een vergelijkbare finale gehad. Niemand gaat het gat dichtrijden als een van de renners de snelste sprinter van het peloton is, want dan ben je zelf kansloos. Ik zou zelf eerder aan een stuk denken “Angst om geklopt te worden in de sprint kost Ewan zege in Milaan – San Remo’.

Merlinappa 21 maart 2021 om 09:32

Betere titel inderdaad.

bloemist 21 maart 2021 om 11:34

De sprint een paar keer vertraagd bekeken, Ewan houdt op de streep nog amper 15 cm over voor de tweede plaats. Wout moest helemaal rond Mathieu die naar de rechter kant opschuift in volle sprint. Sagan is op de streep nog een volle fiets lengte achter op Wout.

Bazzz 21 maart 2021 om 08:55

De sterkste in koers is behoorlijk bullshit. Eerder één van de meest onverwachte renners die de poggio overleefde.

De sterkste man in koers is dan een behoorlijk disrespect richting Stuyven, die deze quote eerdee verdiend.

harryjohan71 21 maart 2021 om 11:54

Ik snap vooral niet waarom DCQS de groep na de Cipressa heeft laten terugkomen. Ze waren met 6 man. Als er toen tempo was gereden, had Alaphilippe veel minder concurrentie gehad op de Poggio. Nu werden de knechten van DCQS en Bennett er ook direct afgereden. Op meerdere paarden wedden is niet altijd goed. Je kon trouwens al snel zien dat Bennett de Poggio niet zou ‘overleven’

AdZ 21 maart 2021 om 12:21

Helemaal eens. Terwijl de aanwezigheid van die “bungelende” Bennet hoogstwaarschijnlijk de reden was waarom DCQS niet reed…

Ach ja, wat als he :-)

platteprijs 21 maart 2021 om 13:47

@redactie waar is mijn berichtje over de kliks en de broodrooster van Raymond gebleven? :)

Pietspeed 21 maart 2021 om 15:49

In zoverre dekt de vlag de lading, dat hij ‘de grote drie voorblijft’. En dat hij er op de Poggio ook ogenschijnlijk makkelijk bij zit, getuigt van klasse idd.
Maar Ewan zit nagenoeg altijd in een wiel tot de laatste meters in de sprint. Daarentegen zie je Pidcock vaak de aanval kiezen, en ook nu bij z’n eerste MSR doet ie dat. Wat mij betreft had Raymond daar eerder een opinie over mogen schrijven.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair